A kutyám az örömöm!

Viselkedés és nevelésVadászkutyák képzése és oktatása

Vadászkutyák képzése és oktatása

kiképzés

A vadászkutyák azon kevés kategória egyike a modern kutyatenyésztésben, amelyek valóban megőrzik munkaképességüket. Saját hagyományai és szabályai vannak. Van egy bevált algoritmus a kutyák kiképzésére és tesztelésére.Hogyan készítsünk vadászkutyát? Először ellenőrizze, hogy a kutya valóban vadászkutya-e.

Vadászkutyák - fajták és jellemzők

A vadászati ​​ösztönök és a vadászatra alkalmas fajtajellemzők (érzék, testtartás, tapadás) genetikai szinten öröklődnek és nemzedékről nemzedékre szállnak, de ezt a folyamatot könnyű elpusztítani.

A kutyák vadászatra való felhasználásának 4 generációja elegendő a fajta munkaképességének elvesztéséhez. Még csak 10 éves. További négy generáció után beszélhetünk a fajta áttéréséről a kísérők vagy dekorációk kategóriájára.

Hogyan lehet elkerülni a kockázatokat egy kiskutya vásárlásakor:

 • Ne támaszkodjon a tenyésztők történeteire. A kiskutyát dolgozó szülőktől kell elvenni, igazolt törzskönyvvel.
 • Objektív információkat szerezzen a kiskutya szüleiről a helyi kutyás szolgálattól: az O&R kutyatenyésztési részlegétől, a vadászkutyák szövetségének részlegétől.
 • Olvassa el a Rosokhotrybolovsoyuz vadászkutya fajtáinak nyilvántartását.

Példa: husky és rhodesiai ridgeback kutyák nem szerepelnek a listán.

Sem a fajtastandard, sem a nyilvántartásban való jelenléte nem ad garanciát. Az ősök vadászati ​​tulajdonságainak egyetlen objektív megerősítése a próbák során megszerzett terepi oklevelek.

Milyen trükkök várhatók, amikor kutyát választanak vadászatra:

 • Ha az FCI hivatalos szabványa szerint ezek a kutyák eredetileg vadászok voltak, ez nem azt jelenti, hogy ma vadásznak velük.

Példa: működő cocker spániel, beagle, jack russell terrier ritka.

 • Sok fajtánál egyértelmű két részre osztható - munka és nem munka.
  Hazánkban a tenyésztés vegyes. Mindig van esély vásárolni egy kutyát, amely vadászfajtának tűnik, de nem dolgozó szülőktől.

Olyan kiskutya vadászati ​​kiképzése, amelynek törzskönyvében a nem dolgozó ősök több mint 50% -a szinte reménytelen.

A kutyák vadászati ​​specializációja

A vadászkutya tenyésztés rendszerében egyfajta fajtaosztályozást fogadtak el. A kutyák gyakorlati vadászati ​​specializációján alapul. Van ilyen koncepció - "profiljáték". A teljes képzési rendszer erre a profilra összpontosít:

Agár - prémes állat üldözése a látók által az elfogással. A felkészülés a brutális tulajdonságok (harag, jóság) és mozgékonyság fejlesztéséből áll.

Kutyák - prémes állatot keresni nyom nyomán, hangon üldözni az ösvényen. Az előkészítés - felkorbácsolás - a keresés és viszkozitás gyakorlása a földeken, a hangulat birtoklása.

Vérkutyák - megsebzett patás állat keresése. Előkészítés - a hangulat használatának képessége, a tartós vér nyomának és nyomának szagának megtartása, a hang és a bejelentés kidolgozása.

Kedveli - kis szőrmés, patás állatok és hegyvidéki madarak keresése érzékkel, üldözés hanggal, hanggal lövés alá tartás, vérnyom keresése és sebzett állat összegyűjtése, vízből visszanyerés. Felkészülés - széleskörű keresés és a földkutatás képességének gyakorlása, egy patás csalogatása egy tesztállomáson található madárházban.

Ás - lyukak keresése, prémes állatok feltárása a felszínhez lövés vagy csapdával való megfogás érdekében Edzés mesterséges barázdán - csalival egy csalival, a föld alatti hangulat használatának képessége, harag, megragadás és üldözés.

Zsaruk - keressen élő madarat érzékkel és állvánnyal mutasson rá. Előkészítés - edzés nyílt terepeken, "transzferrel" történő keresés és határozott kiállás.

Spánielek - módszeres kereséssel és irányítással dolgozzon a madár érzékével. Kötelező az elrendezés és a vízen végzett munka. Előkészítés - terepi képzés további takarmányképzéssel.

Retrieverek - az elhullott vad észlelése és eltávolítása a mezőről és a vízről. Előkészítés - az a képesség, hogy felhasználja a hangulatot a tetem megtalálásához, kidolgozva a parancsra adott tiszta takarmány összes elemét.

Ez minden csoport számára kötelező. Az előkészítés a főprofillal kezdődik. Az egyéb hasznos készségeket és képességeket (sokoldalúság) nagyra értékelik, de másodsorban gyakorolják, még akkor is, ha a kontinentális rendőrök.

kiképzés

Mikor és hogyan kell elkezdeni a vadászkutya kiképzését

Az agár kivételével a vadászkutya minden más képviselőjének képesnek kell lennie arra, hogy értelmét felhasználja. Itt kezdődik a felkészülés.

Mikor? - Amint a kiskutya elhagyja a karantént.

Egy komoly tanfolyam nataschik vagy csali vezetésével egyidejűleg zajlik más kutyák általános képzési tanfolyamával - 10-12 hónapos korban, az évszakhoz igazítva. Mit tehet a tulajdonos e szakasz előtt, mit tanítson a kiskutyára:

 • Nyugodtan a földön. Rendszeresen kell kivinni a városi kutyákat, az udvaron kívül sétálni kell a magánházak lakóit.
 • Mutassa be a kutyának az élő és elvert vad különböző szagait.
 • Tanítsa meg az alapvető parancsokat, mutassa be a sípot (kürt).
 • Az állatkutyák (huskyk, odúk, agarak) élő csalikállatot mutatnak egy madárházban vagy ketrecben.
 • Tanítson úszni.
 • Ellenőrizze a lövés hozzáállását.

A felnőtt felnőttek kiképzése a helyszínen a következő feltételek mellett zajlik:

 • A kutya megfelelő fizikai képzettséggel rendelkezik.
 • Az időjárási körülmények kellemesek, szél kívánatos.
 • Vad van a földön.
 • Nincs zavaró tényező, mint más kutyák, emberek társasága.

Egy fiatal kutyát jól motiválni kell arra, hogy nyílt keresésben dolgozzon - szagok, lábnyomok, változatos terep. Nem játszanak a kölyökkutyával a terepen, a vezető előremozdulással ösztönzi az aktív keresést. Az edzést a lehető leggyakrabban végzik, és addig tart, amíg a fáradtság és az érdeklődés elvesztésének jelei megjelennek a juniorban.

A mutató kutyák és a spánielek tanfolyamokkal gyakorolják az edzést: napi 1-2 órán át tartó foglalkozások, a területen való tartózkodás mellett. A pálya időzítése egybeesik a mezei vagy mocsári vad összegyűjtésével, minden nap madárral kell találkozni. Nataschik vagy maga a tulajdonos külön-külön dolgozik együtt minden kutyával. Megengedett, hogy a vízhez menjenek, hogy találkozzanak a kacsával, és kemény álláspont után visszaszerezzék a rendőröket.

Képzés a csaliállomásokon

Az állatkutyák kiképzésének módja a csalogató állomáson különbözik a többi oktatástól:

 • Rövid ideig tartó kiegészítők - 5-15 perc.
 • Az érzelmek csúcsán ér véget, a felsőbbrendűség érzésével a fenevad felett.
 • Legfeljebb hetente egyszer.
 • Ha a kiskutyát nem érdekli az állat, akkor hosszú szünetet kell tartania.
 • Minden egyes kiegészítés kissé nehezebb, mint az előző.
 • A tulajdonos támogatása, ösztönzése a fokozatos elhalványulásra.
 • Célszerű időszakosan cserélni a csalogató állatot.

Terrierekkel és tacskókkal való munka a barázdán kizárólag egyedi. A borz és a vaddisznó számára a madárházban csak akkor lehet átállni a földi csalira, ha a kutya lelkesedéssel rohanni kezd, és találkozókat keres a rókával.

A fiatal kutyák csak a fekete ösvényen kezdenek versenyezni, legfőképpen tavasszal. A fehér út megengedett a második helyen. Az állandó kijáratok tapasztalt kutyával párosulva nem kívánatosak.

Kívánatos, hogy fiatal koruktól kezdve működő pár huskyt alkossunk. Kölyökkutyák számára lehetőség van 1-2 alkalommal kollektív bevezető képzés megszervezésére, de legfeljebb három résztvevőre. Ezt követően érdemes egy kis szünetet tartani, és hagyni, hogy a kutyák felnőjenek. Mindazonáltal ajánlott egyenként teljes értékű öltözködést kezdeni a madárházban a fiatalság egyéni tulajdonságainak azonosítása érdekében.

Hová menjen

Regisztrálja a kutyáját, minél előbb, annál jobb. A klubban megkapja az elkövetkező hónapok cselekvési programját és hasznos "címeket, részvételeket, jelszavakat".

A vadászkutya-tenyésztés és a klubok, az O&R kutyavezetõinek szekciója rendelkezik az egyes régiókban mûködõ csalogató állomások és rangerek-nataschikok kártyaindexével. Az állandó létesítmények többnyire magánszférában működnek, de valamennyien együttműködnek kutyás szervezetekkel.

A tanfolyam elvégzése után javasoljuk, hogy tegyen egy vizsgát - terepi teszteket, amelyek megerősítik a kutya munkaképességeit. Ha az összes követelmény teljesül, a tulajdonos oklevelet állít ki. A vadászkutya tenyésztési rendszer terepi diplomája a kutya munkaprofilnak való megfelelésének jele, a tenyésztésre való felvétel és a címversenyekre szóló belépőjegy.

Az FCI rendszerben a terepi kísérletek nem annyira meghatározóak, de érdekesek is. Az esemény végén a kutyát kiértékelik, a tulajdonos ideiglenes igazolást kap a munkaképességekről. A klubban ideiglenes iratot állandóra cserélnek. Ez már alapja annak, hogy a kutyát egy munkásosztály kiállítás-kiállítására regisztrálják. Ezen túlmenően a munkabizonyítvánnyal rendelkező kutyák esetében létezik egy "Champion" kedvezményes címrendszer.

Gyakran előfordul, hogy a vadászok kutyákat ismerősökkel visznek, származási dokumentumok nélkül is. Amikor eljön az ideje, hogy elkezdje egy kiskutya kiképzését, valószínűleg a kutyavezetők és a nataschikok nem akarnak ismeretlen eredetű kutyával foglalkozni.

Miért? Mivel ez sok munka, de a szakemberek számára nem lesz sport-verseny eredménye, és a vadászkutya tenyésztésben továbbra is tenyésztési célú lesz. És nehéz kutyát felkészíteni szakemberek nélkül.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.