A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÉszt kutya jellemzői, fajtaleírás

Észt kutya jellemzői, fajtaleírás

fajta

Észt kutya

észt kutya
9.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

A szóban forgó kutyafajta a balti államokból származik. Az észt kutya vadászfegyverkutya. Tökéletes érzéke, kitartása és kedvessége miatt értékelik.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A vadászkutya tulajdonosának aktív embernek kell lennie, mivel kellően magas szintű fizikai aktivitást kell biztosítania kedvence számára.

Megfelelő neveléssel az észt nő nemcsak nélkülözhetetlen asszisztenssé válik a vadászat során, hanem hű társává, vidám játszótársává is.

Egyéb nevek: Eesti hagijas, észt, Canis lupus familiaris, észt kutya

A fajta története

Az észt kutya hazája Észtország. A meghatározott vadászfajta akkor keletkezett, amikor a balti államok a Szovjetunió részét képezték. A kialakulás, a fejlődés a huszadik század első felére esett.

A fajta „szülőjét” teljesen helyesen tekintik S.A. Smelkov. Ez a kutyavezető több mint két évtizede dolgozik az észt nő fejlesztésén. Olyan kutyát kellett létrehozni, amely megfelel a következő követelményeknek: kompakt, legfeljebb 45 cm magas, hangos, szívós.

Az ilyen követelményeket azzal magyarázták, hogy Észtországban rendeletet adtak ki, amely megtiltotta a nagy, magas kutyák használatát vadászat közben. Ezért a kutyákkal való vadászat szerelmeseinek sürgősen szükségük volt a fenti követelményeknek megfelelő kutyákra.

Az észt kutyatenyésztéssel kapcsolatos tenyésztési munkákhoz az atyák kiválasztása történt a különböző kutyatípusok között: angol-orosz, orosz, finn, svájci stb. A fő kiválasztási kritérium a közepes méretű méretek.

A kiválasztott kutyákat a következő kis fajtákkal kereszteztük: Foxhound, Beagle.

Ennek eredményeként a tenyésztőknek sikerült új fajta kutyákat kifejleszteni - az észtet. Az észt kutya örökölt azoktól a fajtáktól, amelyek génjeit a tenyésztésben használták:

 • A svájci kutyáktól - korai érettség, 5-6 hónaposan az észt kész vadat hozni a tulajdonosnak.
 • Beagles - reagálóképesség, kis termet, erős mancsok.
 • Orosz kutyáktól - engedelmesség, hangzatos, erőteljes hang, harag a játék iránt, az üldözés visszafordíthatatlan lendülete.
 • Foxhoundsból - energia, kitartás.
 • A finn kutyáktól - éberség, az a képesség, hogy nemcsak a kis vadakat, hanem a nagyokat is üldözze, például a szarvasokat.

Külön fajtaként az Eesti hagijas-t 1954-ben hivatalosan bejegyezték a Szovjetunióba. Öt évvel később meghatározták a mércét.

Fajta szabvány

fajta

Az észt kopó nem túl nagy, de ennek a kutyának a test minden része jól izmolt.

Észt felnőtt súly 11-24 kg., növekedése kb 40-50 cm.

Nyak bőrredők nélkül, erős. Közepes méretű fejet hordoz, kerek, nem túl széles. Lógó fülek, hosszúak, lekerekített hegyekkel, közepesen vastagok.

A szem sötét, mandula alakú. A pofa egyenes, profiljában téglalap alakú, hosszú. Az orr nagy, jól nyitott orrlyukakkal, fekete.

Az állkapcsok hatalmasak. Ollómarás, nagy, egészséges fogak. Az ajkak nem függőek, feszesek.

Nyújtott törzs. A karaj domború, széles, nem hosszú. A hátulja is széles és egyenes. A mellkasi hordó alakú, mély, terjedelmes. A has kissé felhúzva.

A farok közepes hosszúságú. Szablya alakú, meglehetősen vastag.

A lábak közepes hosszúságúak, jól izmoltak. A mancsok oválisak, a lábujjak feszesek, íveltek. Erős karmok, a földre irányítva.

A kabát rövid. A külső haj fényes, egyenletes. Kemény tapintású. Van aljszőrzet, de jelentéktelen, rosszul fejlett.

A szabvány szerint a kabát színe lehet fekete hátú, bíbor-Piebald, barna-Piebald pirosítóban, fekete és Piebald pirosítóban.

Karbantartás és gondozás

észt

Kutyát tarthat magánházban, lakásban vagy madárházban. A tartalomnak azonban van néhány árnyalata:

 • Madárházi tartalom. A madárháznak tágasnak és meleg fülkével kell rendelkeznie, mivel az észt nő nem bírja a súlyos fagyokat. A madárházat nem lehet napra telepíteni, a kutya sokáig nem lehet a tűző nap alatt.
 • Lakásfenntartás. A házban az észt ágyat nem szabad fűtőberendezések közelében vagy huzatban elhelyezni. Nem határozhatja meg a kutya helyét sem a konyhában, sem a konyha mellett. Az a tény, hogy a fűszerek és más erős illatok szaga rendkívül negatív a vadászkutya érzékén. A festékek vagy kozmetikumok szintén gyengíthetik a kutya illatát.

Bármilyen tartási módszerrel minden reggel és este járni kell a kutyát. Általában a nappali sétáknak legalább 2-2,5 órának kell lenniük.

Ugyanakkor fontos, hogy rendszeresen szervezzen kirándulásokat a természetbe, az erdőbe. A vadászkutyának, függetlenül attól, hogy részt vesz-e a vadászatban, vagy sem, a településeken kívül kell lennie.

Ha zsúfolt helyeken jár, az autópályák mellett, nem engedheti le a kutyát a pórázról. Rohanhat például egy kóbor macskát üldözni, vagy dönthet úgy, hogy utolér egy kerékpárosot.

Ennek eredményeként a kutya megsérülhet, ha elüt egy autó, vagy egyszerűen elveszik az emberek tömegében.

Az unalmas, ülő életmód nem az észt kutyának való. A mozgás, a futás létfontosságú számára. A lassú séták nem adnak lehetőséget arra, hogy energiát dobjanak ki egy szuper energikus háziállatból.

Egy észt nő szívesen kíséri a tulajdonosot kocogás és kerékpározás közben. Emellett a frizbi, az agilitás és más versenyek résztvevőjeként és győztesként bizonyított.

Az észt kutya gondozása nem igényel sok időt és erőfeszítést. Az ilyen kutya tulajdonosának csak a következőket kell tennie időben:

 • Hetente egyszer ecsetelje. Egy ilyen eljáráshoz meg kell vásárolnia egy kefét kemény szőrzetű kutyák számára.
 • Fésülés közben fésülje ki naponta egyszer.
 • Fürdés évente 3-4 alkalommal, vagy erős szennyezés esetén, például vadászat után.
 • Minden nap vizsgálja meg és törölje le a szemét.
 • A füleket hetente kétszer meg kell tisztítani, meg kell vizsgálni a gyulladás jeleit vagy a fülváladék túlzott felhalmozódását. A túrázás utáni vizsgálat különösen fontos.
 • Vágja le a körmöket, ahogy nőnek, egy speciális karomvágóval.

A kiegyensúlyozott étrend garancia arra, hogy egy észt nő megfelelően fejlődik. Semmi esetre sem szabad etetnie a törmeléket a mester asztalától.

Javasoljuk, hogy maradjon egy természetes táplálkozási mód, amelynek alapja a sovány hús és a belsőség. A gabonafélék, a zöldségek, a tejtermékek, a tojás fontos az állat testének.

Feltétlenül szükséges, hogy a kutya természetes táplálásához vitaminok és ásványi anyagok szükségesek. Melyiket, az állatorvos tanácsot ad.

A száraz, elkészített ételek szintén nem tilosak. A lényeg, hogy megbízható eladóktól vásárolja meg. A legjobb minőségűnek kell lennie.

Ne feledje, hogy háziállatának éjjel-nappal friss, hűvös vizet kell tartalmaznia a tálban.

Egészség

leírás

Az észt kutya átlagos élettartama 11-13 év. Annak érdekében, hogy a háziállat a lehető legtöbb évet élhesse, a tulajdonosnak megfelelő gondozást, táplálkozást és tisztességes karbantartást kell biztosítania számára.

Fontos, hogy napi szinten gondosan figyeljük a kutya állapotát, hogy időben észrevegyük a betegségre utaló lehetséges tüneteket.

Például, ha egy észt nő megtagadja az ételt, a vizet, vagy hasmenése vagy hányása van, sürgősen segítséget kell kérnie egy állatorvostól.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető. Ehhez évente meg kell látogatni a kutyával az állatorvosi rendelőt megelőző vizsgálatokra, rendszeresen féregteleníteni, rutinszerű oltásokat végezni és bőrparaziták elleni gyógyszerekkel kezelni.

A vadászkutya minden tulajdonosának rendelkeznie kell nemcsak a családtagok számára szánt gyógyszerekkel ellátott elsősegély-készlettel, hanem állatoknak szánt elsősegély-készlettel is. Milyen gyógyszereket tartalmaz, az állatorvos megmondja.

Természetesen egészséges, az észt kopó, mint minden élőlény, néha megbetegszik. Leggyakrabban a fajta képviselői a következő betegségekben szenvednek:

 • Ízületi gyulladás - ízületi gyulladás, amelyet vörösség, láz, fájdalom jellemez.
 • Elmozdulások - a sérült szerv rendellenes elhelyezkedése jellemzi a fiziológiai normához viszonyítva.
 • Szalagszakadás - gyakrabban túl sok fizikai megterhelésből származnak.
 • Otodectosis - az Otodectes cynotis mikroszkopikus atkák parazitálása által okozott betegség a hallójáratban és a fülkagylók belső felületén.
 • Fülgyulladás - a külső, középső és belső fül gyulladása.
 • Szürkehályog - a kóros elváltozások a szemben, a betegség látásromláshoz vezet.
 • Retina atrófia - örökletes betegség, amelyet a retina multiplexének jelenléte jellemez.

karakter

leírás

Ha vadonban vadászik, maga az észt kutya vad, szenvedélyes, agresszív lesz. De mindez a harag csak a zsákmány kapcsán nyilvánul meg.

Ha egyszer otthon van, a háztartás mellett az észt kedves, szeretetteljes, játékos teremtéssé válik. Nincs harag és agresszió a családi körében.

A kutya végtelenül hű a gazdájához. Megfelelő neveléssel hallgatólag hallgatja őt, egyértelműen betartva az összes parancsot.

Toleráns a gyerekekkel szemben. Örömmel játszik velük, de nem engedi megsérteni magát. Tehát a szülőknek azonnal meg kell tanítaniuk gyermeküket, hogy tisztelettel bánjanak egy észt nővel.

Óvatosan viselkedik idegenekkel, de ok nélkül nem mutat különösebb haragot. Ha veszélyt lát, kiállhat önmagáért és a családért, de őrként nem szabad a kutyára hagyatkozni.

Jól kijön a háziállatokkal, feltéve, hogy az észt odaérkezése előtt a házban éltek, és feltéve, hogy nem volt részükről erőfölény. A kutya új háziállatokat "betolakodóként" érzékel, ennek eredményeként konfliktusok merülnek fel.

Az észt kutyák könnyen konvergálnak más kutyákkal. Órákig kész futni velük, mulatsággal. Nem szereti a macskákat. A kis háziállatokat, a rágcsálókat összetéveszthetik zsákmányként, ezért nem ajánlott ezeket az állatokat a kutyával tartani.

Képzés és oktatás

fajta

Az észt kutya élénk elméje és gyors észjárása megkönnyíti a kiképzést. De ugyanezen tulajdonságok miatt az oktatási folyamat bonyolult lesz, ha csak a tulajdonos mutat gyengeséget.

Az okos kutya azonnal a maga javára fogja használni, és megpróbálja önmagát vezetni, végül irányíthatatlanná válik.

Függetlenül attól, hogy az észt vadászni megy-e, vagy közönséges háziállat, általános képzési tanfolyamon kell átesnie.

A megadott tanfolyam elvégzése után a kutya kétségtelenül engedelmeskedik és végrehajtja a legegyszerűbb parancsokat.

Más tanítási útmutatások az OKD-t követik. A vadászkutyáknak speciális képzésre lesz szükségük. A kiskutyakortól kezdve fontos, hogy a leendő négylábú vadászt rendszeresen kivigyük a természetbe, lehetőleg arra a területre, ahol a jövőben vadászni fog.

Érdekes tények

 • A fajtatiszta észt kutyakutyák kölyökkorában sötét orrúak vagy apró rózsaszínű foltok vannak. Ha az orr könnyű, vagy a foltok túl nagyok, akkor nem ajánlott kiskutyát vásárolni.
 • A vadászat során a kürt hangja a "Gyere hozzám" parancsot váltja fel.
 • Minden típusú vadászkutya közül az észt kutyát joggal tartják az egyik legokosabbnak.
 • Megfelelő kiképzéssel az észt kutya már hat hónapos korában részt vehet a tulajdonossal a vadászatban.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

Az észt kutya rendkívül aktív kutya, kimeríthetetlen energiaellátással. Ezért szüksége van ugyanarra az aktív, energikus tulajdonosra.

A kutya boldogan kíséri a gazdit nemcsak a reggeli kocogás, hanem a távolsági túrák során is.

Ha nem tud elegendő időt szentelni kedvence számára, ne szerezzen észt kutya kiskutyát.

Mielőtt megvásárolná egy ilyen kutyát, ellenőrizze annak fő előnyeit és hátrányait. Ez az információ segít a helyes döntés meghozatalában.

Előnyök:

1. Engedelmesség.
2. Igénytelenség az ellátásban és a táplálkozásban.
3. odaadás.
4. Rosszindulat a fenevad felé, ideális vadászati ​​ösztön.
5. Hajlandóság a korai vadászatra.
6. Félelmetlenség.
7. Barátság.
8. Jó egészség.
9. Kitartás.

Mínuszok:

1. Nagy fizikai megterhelést igényel.
2. Hangosan és gyakran ugat.
3. Rossz helyzetben mutatja meg a vadászati ​​ösztönöket.
4. Dominanciát mutat.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.