A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPireneusi hegyi kutya leírása, a fajta jellemzői

Pireneusi hegyi kutya leírása, a fajta jellemzői

fajta

Pireneusi hegyi kutya

jellegzetes
8.9

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A pireneusi hegyi kutya a hatalom és az elegancia tandemje. Rendkívül gyönyörű. A puszta méret és a hófehér szőrzet jegesmedvének tűnik.A fajta képviselői nagyon nyugodtak és kiegyensúlyozottak, ideálisak gyermekes családok számára, nyugodt életmódot folytatnak.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A "mosolygós" megjelenés és a barátságos kedv nem akadályozza meg a pireneusi kutyát abban, hogy kiváló őrzője legyen a tulajdonos vagyonának, és maga a tulajdonos testőre. Ezekben az állatokban a megfigyelő ösztön fejlett, mondhatni születésétől fogva.

További nevek: Pirenejskaja gornaja sobaka, Pireneusi-hegyi kutya, Nagy-Pireneus, Pireneusi-hegyi kutya, Nagy-Pireneusok, Pireneusok.

A fajta története

A pireneusi hegyi kutya szülőhelye Franciaország. Ismeretes, hogy ez a fajta hosszú évszázadok óta létezik, de nincs pontos információ az ősökről, a Pireneusok eredetéről. A meglévő verziókat az alábbiakban ismertetjük:

 • A Pirenejskaja gornaja sobaka fajta ősei nagy kutyák, akik az ókorban Ázsiában éltek.
 • Az ibériai hegy a második változat szerint a molossiaktól származik, amelyeket a hódító hadjárat során a rómaiak hoztak Franciaországba.
 • A pireneusi kutya távoli őseiben a masztiff szerepel.
 • Úgy gondolják, hogy a Pireneusoknak, a magyar Kuvasznak, a török ​​Akbash és a Maremma-Abruzzo juhászkutyáknak, a pireneusi juhászoknak közös ősük van - tibeti moloszi kutyák.

Kezdetben a Pireneusokat pásztori műnek, vagy inkább őrszemnek szánták. Hatalmas kutyák védték a juhállományokat, az állatállományokat a ragadozóktól, még akkora is, mint egy medve.

Ezért először a gazdák és a pásztorok foglalkoztak hegyi kutyák tenyésztésével. Megpróbálták kifejleszteni a vadságot, az erőt, az állóképességet a fajtában. Nagyra értékelték az állat nagy méretét, őrző tulajdonságait.

Később a pireneai kutya szépségét és fenséges arculatát értékelték a francia arisztokraták. A pásztoroktól a nagy Pireneusokat félelmetes palotaőrökké képezték át. A gazdagok kastélyai és kúriái hatalmas fehér kutyák megbízható védelme alatt álltak.

A tizenhetedik században a Pirenejskaja gornaja sobaka az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb őrzőkutya lett Franciaországban. Ezeknek az állatoknak az erejét, intelligenciáját és félelmetlenségét pásztori, őrségi munkában használták fel, és a Pireneusok is szán, teherhordó kutya.

Most a fajta népszerű az USA-ban, Japánban, az európai országokban, többnyire társként és háziállatként. A volt Szovjetunió országaiban képviselői nem terjedtek el, még mindig ritka faj.

Fajta szabvány

leírás

A pireneusi hegyi kutya nagy fajtákhoz tartozik. A faj képviselőit erős alkat, kiegyensúlyozott, harmonikus testalkat különbözteti meg.

Az érett egyedek súlya kb 50-60 kg., a növekedés eléri 75-80 cm. A hímek sokkal nagyobbak, mint a szukák, látványosabban néznek ki, dúsabb szőrzetük van.

A Pireneusok nyaka viszonylag rövid, erőteljes, enyhe harmatú. Ék alakú fejet hordoz. Lekerekített koponya.

A fülek kicsiek, lelógóak, háromszög alakúak. Ha a kutya izgatott, kissé felemeli őket a porcra. A túl nagy, hosszú és széles füleket a szabvány nem engedélyezi.

A szem mandula alakú, sötétbarna színű, a szemhéj nem függő, szorosan illeszkedik. A megjelenés okos, nyugodt, úgy tűnik, hogy a kutya gondolkodik.

Az arca lapos. A pofa mély, hossza megegyezik a koponyával. Az orrnyereg egyenes, kissé lekerekített. Az orr nagy, széles és fekete. A orrlyukak jól nyitottak.

Az állkapcsok erőteljesek, különösen az alsó állkapocs. Az ajkak nem függenek, a felső kissé eltakarja az alsót. Az ollós harapás, de az egyenes harapás nem számít hibának. Komplett nagy, erős fogak.

A karaj rövid, széles, enyhén kidudorodik. A marmagasság jól körülhatárolható. A háta izmos és hosszú. A felső vonal egyenes, a hasvonal kissé felhúzott. A mellkas mérsékelten terjedelmes, mély (a könyökig), ovális.

A farok hosszú, a pireneusok viselik lefelé, a végén enyhe hajlítással. Ha a kutya izgatott, a farkát a hátára dobja egy gyűrű formájában. Franciaországban azt mondják: "volán mellett". Dús tollakkal díszített.

A lábak izmosak, egyenletesek, meglehetősen hosszúak, párhuzamosak. Erős csontok, széles csípő. Az elülső lábakon (hátsó felületen) gyönyörű díszítő tollak vannak. A hátsó lábakon nincsenek túl buja "nadrágok".

A mancsok gömbölyűek. A pireneusi kutya megkülönböztető jellemzője a hátsó lábakon található harmat.

Ezenkívül a Nagy Pireneusok fő megkülönböztető jellemzője a fényűző fehér gyapjú. Hosszú, vastag, meglehetősen kemény tapintású. A külső szőr egyenes vagy enyhén hullámos. Sűrű, puha aljszőrzet van. A nyakon gyönyörű sörény van, főleg a hímeknél buja.

Színe hófehér, lehet fehér is, sárgás vagy szürke árnyalattal.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

Ne higgye annak az állításnak, hogy egy nagy Pireneusok jól érzik magukat egy szűk városi lakásban.

Egy ilyen szabadságszerető kutyának helyre van szüksége, nem alkalmazkodik szűkös körülmények között történő élethez. Az sem ajánlott, hogy láncon tartsa, vagy állandóan madárházban üljön.

A Pireneusok számára ideális lehetőség egy tágas, elkerített házrész, amely bejuthat a házba. Ha úgy dönt, hogy a kutyát fülkébe helyezi, annak elég nagynak és szigeteltnek kell lennie.

Ha egy madárházban van, akkor fapadlónak és előtetőnek kell lennie, megint egy meleg fülkének. Vastag, hosszú szőrzet védi a pireneusi kutyát a hidegtől, de még mindig menedékre van szükség.

A Pireneusok nagyon nyugodtak, de ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége fizikai aktivitásra. A lakás fenntartásakor mindenképpen járjon minden nap reggel és este (minden sétára legalább fél óra).

Ha a kutyát madárházban tartják, akkor ajánlott naponta legfeljebb 2-3 órára bezárni. A hátralévő időben képesnek kell lennie arra, hogy szabadon járhasson az elkerített udvarban.

A tulajdonosnak gondoskodnia kell arról, hogy a kerítés erős legyen, fém vagy kő ajánlott.

A Pireneusok képesek gyorsan aláásni, ezért ezt ellenőrizni kell. Zárja be a kaput egy biztonságos zárral. A hegyi kutya nagyon okos és gyors eszű, gyorsan meg fogja érteni, hogyan és hol kell megnyomni a mancsát a kapu kinyitásához.

A Pireneusok felé járás elengedhetetlen része az életnek. Szereti az aktív játékokat, a futást kedveli a gyaloglás helyett. A séták megtervezésekor ne feledje, hogy a gyaloglás ideje nem annyira fontos számára, mint a távolság.

Egy nagy, hosszú szőrű kutya rendszeres ápolásra szorul. Nincs ebben semmi nehéz, mivel ezt a fajtát tisztasága különbözteti meg. Az alábbiak a pirénék ápolásához szükséges eljárások:

 • Hetente kétszer fésüljük ki a gyapjút, különös figyelmet fordítunk a tollakra a lábakon és a farokon. A buja sörény és a fül mögötti helyek szintén gondos fésülést igényelnek. A moltási periódus alatt naponta fésülni kell. A pireneusok molt nagyon bőséges, évente körülbelül egyszer fordul elő.
 • Gyakran nem szükséges piréneket fürdetni, hogy ne zavarják a bőr természetes védőrétegét. Ezenkívül ezen kutyák gyapja képes öntisztulásra. Ezért szinte mindig tiszta, hófehér színűek, főleg, ha házban laknak, és nem udvarban. Fürdeni évente 4-6 alkalommal vagy erős szennyezés esetén van szükség. A fennmaradó időben törölje le a gyapjút nedves törülközővel. Tisztító samponok ajánlottak mosószerként.
 • Ajánlatos a szemet egy gyenge kamilla infúzióval törölni, amely a savasodás, a kötőhártya-gyulladás megelőzésére szolgál.
 • Hetente megvizsgáljuk a füleket. A fülkagylókat pamut törlőkendővel, gézpálcikákkal és egy speciális, az állat-egészségügyi gyógyszertárból vásárolt testápolóval tisztíthatja.
 • Körülbelül 40-60 naponta egyszer vágjuk le a karmokat, az eljárás gyakorisága attól függ, hogy a kutya milyen gyakran fut kemény útfelületen, önmagában törölve a karmokat.

Természetes táplálék ajánlott a pireneusi hegyi kutyának. Minden adag 2/3 fehérje, 1/3 szénhidrát és zsír legyen.

A kölyökkutyákat és a fiatal egyedeket nem szabad túl etetni, különben nem fejlődnek megfelelően, a végtagok görbülete előfordulhat.

Tévedés azt gondolni, hogy egy nagy kutyának hatalmas mennyiségű ételre van szüksége. A nagy Pireneusok anyagcseréje lassú, ezért nincs szükségük nagy adagokra. A napi ráta kiszámítása az állat korától, egészségi állapotától és fizikai aktivitásától függ.

Egészség

leírás

A pireneusi hegyi kutya átlagos élettartama 11-13 év.

4-7 kölyök van egy alomban. Általában a szülés közbeni segítségre nincs szükség, de a szülés utáni első héten biztosítani kell, hogy a szuka véletlenül ne törje össze pár újszülöttet, ami a nagy méretek miatt megtörténhet.

Fontos, hogy a pireneusokat minden évben bemutassák az állatorvosnak egy rutinvizsgálat céljából. Emellett évente röntgenvizsgálatot végeznek, tesztelnek.

A szokásos oltásokat nem szabad kihagyni, a féregféregtelenítést és a bőrparaziták kezelését rendszeresen el kell végezni.

A pireneusi hegyvidéki kutya fajta hajlamos a következő egészségügyi problémákra:

 • A könyök- és csípőízületek dysplasia - örökletes betegség, amelyet sántaság, súlyos fájdalom jellemez.
 • Elmozdult patella - genetikailag terjed, általában hat hónapos kölyökkutyákban nyilvánul meg.
 • Századforduló - nem kezelhető, műtéti beavatkozásra van szükség a betegség megszüntetéséhez.
 • Szürkehályog - a szembetegség, időben történő kezelés nélkül, részleges vagy teljes látásvesztéshez vezethet.
 • A gyomor volvulusa - gyakrabban a rendszeres túlevés, a nem megfelelően összeállított étrend miatt következik be.

karakter

hegy

A Pireneusok hegyét végtelenül a családjának szentelik. Szereti a nyugodt, kimért életmódot. Barátságos beállítottságú, indokolatlan, túlzott agresszió nem benne rejlik.

Megfelelő helyzetben a Pireneusok egyszerre mutatnak szigorúságot és félelmetlenséget. Saját területe fokozottan érzékelhető. A házőrző ösztön születése óta fejlett.

Kedvesen bánik a gyerekekkel. De tekintettel arra a tényre, hogy a Pireneusok nagy, nehéz kutyák, lehetetlen egyedül hagyni óvodásokkal és általános iskolás korú gyermekekkel.

Ő akaratlanul is a játék izgalmában nyomja a gyereket, vagy léphet a mancsával. A felnőttek felügyelete legyen.

Az idegenek soha nem lesznek a Pireneusok barátai. Mindig csak családjához hű, soha nem fog megbízni idegenekben. Nem szabad megpróbálni megsimogatni, hogy ne váltson ki agressziót.

Háziállatokkal kijön, nyugodtan élhet ugyanazon a területen macskákkal és rágcsálókkal egyaránt. De azzal a feltétellel, hogy senki sem fogja kihívni a vezetését. A pireneusok sem engedhetik meg, hogy a tulajdonos kivételével bárki megközelítse ételét.

Képzés és oktatás

kutya

A korai szocializáció nagyon fontos a Pireneusokban. A kiskutyakortól kezdve fontos elnyomni az indokolatlan agresszió megnyilvánulását, a körülöttük lévő emberek és állatok iránti túlzott haragot.

A fiatal kutya megismertetése a lehető legtöbb új emberrel segíthet enyhíteni a túlvédelmet.

A Pireneusok gyakran mutatnak makacsságot, függetlenséget, hajlamosak az engedetlenségre, szeret önállóan dönteni. Ezért szükséges a fajta képviselőinek képzése.

Teljesítenie kell egy általános tanfolyamot háziállatával, az „ellenőrzött városi kutya” és a „kísérő kutya” tanfolyamokkal.

A képzés során a tulajdonosnak türelemre, kitartásra, elfogadható súlyosságra és állandóságra lesz szüksége.

A fizikai büntetés, a pireneusokkal szembeni durva hozzáállás elfogadhatatlan. A dicséret és az ízlés jutalma segít a gyorsabb tanulási siker elérésében.

Érdekes tények

 • A pireneusi hegyi kutyát tenyésztették juhállományok legeltetésére, ezért szeret önállóan döntéseket hozni.
 • A pireneusok puha gyapját nagyra tartják, mint egy ujjatlan kesztyűt, sálat stb. Az ilyen dolgok egyáltalán nem szúrnak, ellentétben a természetes juhgyapjúval.
 • Egy pireneusi hegyi kutya szobra díszíti a franciaországi Carcassonne északi kapuját.
 • A Pireneusok évkönyvei szerint hatodik Károlyt megmentette egy dühös bikától.
 • 1675-ben a pireneusi kutya "francia királyi kutya" státuszt kapott.
 • A pireneusi kutyák imádják a vizet, remekül úsznak.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Pireneusi hegyi kutya vásárlásakor nem csak a gyönyörű megjelenése vezérelheti. Annak megállapításához, hogy ez a megfelelő háziállat az Ön számára, nézze meg fő erősségeit és gyengeségeit.

A Pireneusi-hegyi kutya előnyei:

1. Gyönyörű külső.
2. Kiegyensúlyozott, nyugodt beállítottság.
3. Tökéletes őrző ösztön.
4. odaadás.
5. Erő és kitartás.
6. Barátság, ésszerűtlen agresszió hiánya.

Hátrányai a pireneusi hegyi kutyának:

1. Nem alkalmas városi életre, lakásban.
2. Napi fizikai aktivitást igényel.
3. Önfejű jellem, makacsság.
4. Rosszul képezhető.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.