A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákVérkutya története, leírása, a fajta jellemzői

Vérkutya története, leírása, a fajta jellemzői

leírás

leírás
5.9

Gondoskodás

3.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

A Bloodhound egy kutya, amely készen áll arra, hogy segítse az embereket születésétől fogva. A belga fajta képviselőinek génjeiben megfogalmazódik a tulajdonos szolgálatának vágya. Ezek a kutyák szinte soha nem mutatnak agressziót. Nem lehet megtanítani megtámadni az embert.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A véres kutyák szorgalmasak, kiegyensúlyozott, szilárd jelleműek. Kivételes szaglásuknak köszönhetően használják őket a kutatási és mentési szolgálatokban, rendőrségi kutyaként hozták létre magukat.

A vadászati ​​szakmát illetően egy ilyen kutya fáradhatatlanul követheti az ösvényt, segítve a vadászt a vad megtalálásában. Ha azt akarja, hogy a Bloodhound legyen a szokásos háziállata, megbízható, hűséges barát és társ lesz belőle. A fajta másik neve - Saint Hubert kutya.

A fajta története

A Bloodhound szülőhelye Belgium. Fordításban a fajta neve kissé baljóslatúan hangzik - "vérkutya". Valójában a Saint Hubert kutyáknak nincs vérszomja, súlyosságuk a vadászkutyák szintjén van.

A név eredetét illetően két változat létezik:

1. A Bloodhound tehetséggel rendelkezik arra, hogy vadászat közben sikeresen üldözze a sebesült vadakat, a vér szagától vezérelve.
2. A "Vér kutyája" elnevezés a fajta fajtatiszta kutyáit jelöli.

A vérkutya a legrégebbi kutyafaj. A modern véres kutyák távoli ősei kolostorokban éltek. A szerzetesek ezen kutyák tenyésztésével foglalkoztak, és fajtatiszta nyomon követték. A középkorban a Bloodhound vadászati ​​képességeit honorárium értékelte. A fajta képviselőit csomagokban tartották a királyi kennelekben, magas rangú tulajdonosukkal együtt részt vettek a vadászatban.

A vérkutyákat a tizedik században vezették be Angliába. Itt folytatódott a fajta fejlődése. A magas angol társadalom képviselői nagyra értékelték a belga kutyákat.

A fajta népszerűsége nőtt. A kivételes szaglás miatt a Bloodhound nemcsak vadász lett. Amerikában ezeket a kutyákat vérkutakként kezdték használni. Részt vettek a keresési műveletekben, és könnyen megtalálhattak egy embert bármely helységben. Még akkor is, ha a keresés 24 órán át tartott, a kutya pihenés nélkül követte az ösvényt.

A vérkutyákat a rendőrségen, a vámhatóságnál is használják. Segítenek a bűncselekmények felderítésében. Gyakran szag alapján észlelik a tettest.

Az európai tenyésztők többször is kísérletet tettek agresszió kialakítására a Saint Hubert kutyában. Az erőfeszítések hiábavalók voltak. Ezek az erős, bátor kutyák nem támadják meg az embereket. Az agresszió nem sajátos.

Az oroszok a XVI. Században kaptak lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek a belga fajtával. Ezt Nagy Péter elősegítette, aki örömmel fogadta államának minden újat. De halála után a véres kutyák népszerűsége nullára csökkent, ezeket a kutyákat már nem tartották Oroszországban.

Csak a huszadik század második felében tértek vissza e fajta képviselői a volt Szovjetunió területére. Létrehozták a véres kutyák rajongóinak klubjait, tenyésztési munkát végeztek. A legtöbb esetben ezeket a kutyákat nem kutyaként tartják, hanem hűséges háziállatokként.

Fajta szabvány

véreb

A Bloodhound egy hatalmas, sajátos, színes megjelenésű kutya. A fajta jellegzetessége egy nagy fej, számos lelógó hajtással. A hímeknél ez a tulajdonság hangsúlyosabb.

Felnőtteknél a növekedés kb 62-68 cm., súly kb 40-54 kg. A hímek nagyobbak, mint a szukák.

A fülek megereszkedtek, vékonyak, érintésükkor bársonyra emlékeztetnek. A Bloodhound nyaka hosszú, így a vadászkutya mozgás közben nehézségek nélkül szimatolhatja a földet. Egy nagy négyzet alakú fej támaszkodik rá. Nagy mérete ellenére gyönyörűnek tűnik.

A homlokán és az arcán bőrredők vannak. Amikor a kutya megdönti a fejét, a redők érezhetően leesnek.

A szem közepes méretű. A szín a színtől függ, lehet borostyán, mogyoró vagy sötétbarna. Annak ellenére, hogy az alsó szemhéj megereszkedik, a véres kutyák nem szenvednek könnyezéstől. A szemzugokban csak vörösség figyelhető meg. A megjelenés unottnak tűnik, sőt, a fajta képviselői nagyon aktívak és vidámak.

Az orr nagy, az orrlyukak szélesek. Az ajkak hosszúak, a sarkokban terjedelmes repülések vannak. Az állkapcsok hatalmasak, nagy fogakkal. Ollós harapás, de az egyenes harapás sem számít hibának.

A háta egyenes, erős ágyékkal. A mellkas hatalmas és széles. A lábak egyenesek, izmosak. A végtagok alapján meg tudja ítélni a kutya kitartását. A farok kard alakú, meglehetősen vastag.

A bőr rugalmas és puha. A bőrredők csak az arcon, a nyakon, a mellkas területén képződnek. A test nem kívánatos.

A Bloodhound kabátja durva, testhezálló, rövid. Egy ilyen szőrzet megbízhatóan védi a kutyát a hideg és a természetes csapadéktól. A következő színek megengedettek:

1. Vöröshajú fekete "köpennyel".
2. Vörös hajú, fekete sapkával.
3. Piros, különböző árnyalatú alapszínnel, a világostól a sötétig.

Karbantartás és gondozás

fajta

Az apartmanok tartása nem ajánlott a Saint Hubert kutyának. Szüksége van térre, mozgásszabadságra, friss levegőre. Ezért a fajta képviselőinek ideális lehetősége egy privát, elkerített udvar, madárházzal és meleg fülkével.

Bloodhound szereti a járást. Nagyon szeret futni, vadászt játszani, útközben szagokat szimatol. Ha ezt a kutyát túlságosan elragadja valamilyen szag, akkor a gazdit hátrahagyva önálló útra indulhat. Ezért fontos, hogy kedvencét mindig pórázon tartsa, legalábbis nyilvános helyeken, nyílt területen sétálva.

A kutyának sok fizikai aktivitásra van szüksége. Vegyen vele napi sétákat bármilyen időjárás esetén, napi két séta ajánlott, mindegyiknek legalább 45-60 percig kell tartania. Ez a mód felnőtteknek, érett állatoknak ajánlott, mivel a kölyökkutyákat nem lehet túlterhelni.

Egy ilyen aktív kutyának játékokkal, hosszú játékú csontokkal kell rendelkeznie. Ügyeljen arra is, hogy vásároljon tartályokat vízhez és ételekhez, tartsa tisztán. Ezenkívül szüksége lesz véres kutyák ápoló termékeire (kefék, mosógép, körömvágó...), amelyeket az alábbi eljárások során fog használni:

 • Heti kétszer ecseteljen speciális kefével vagy furminátorral. De a legjobb gumikesztyűt használni. Csak megsimogatja a kutyát, ami élvezetessé teszi, és az elhalt szőrszálak összegyűlnek a kesztyűn.
 • Szükség szerint fürdünk. A vízi eljárások után a kutya kabátját meg kell szárítani. Ehhez nem szabad hajszárítót használni, jobb, ha egy törülközőt készít egy kemény szundítással. A gyapjú ilyen törülközővel történő dörzsölése fényessé és ápoltá teszi.
 • A Saint Hubert kutya nagyméretű lógó füle állandó gondozást és fokozott figyelmet igényel a tulajdonos részéről. Az a tény, hogy az aktív életmód és a hosszú séták miatt por és piszok halmozódik fel bennük. Ezért a fajta képviselői hajlamosak a fülfertőzésekre. Ezek elkerülése érdekében hetente egyszer meg kell tisztítani a fülét szalvétákkal és speciális termékekkel. Az esti séta után ajánlott minden nap ellenőrizni. Ez az eljárás különösen fontos nyáron, amikor meleg az idő.
 • A szem a vérkutya gyengesége. A lelógó szemhéjak miatt gyakran gyulladás és kötőhártya-gyulladás lép fel. A fajta hajlamos a szemhéjak elfordítására és elcsavarodására. A szemmosáshoz enyhe teafőzés ajánlott. Fontos az is, hogy naponta ellenőrizze a szemét.
 • A vérkutya mély bőrredői heti vizsgálatot és karbantartást igényelnek. Óvatosan szét kell tolni és speciális termékekkel törölni kell, így megakadályozva a pelenka kiütését.
 • Általában az aktív kutya a napi séták során megőrli karmait. Ha nem történik természetes csiszolás, akkor körömvágó segítségével le kell vágni őket.

Fontos, hogy a vérkutya kiegyensúlyozott étrendet biztosítson. Az a tény, hogy ezek a kutyák hajlamosak a mozgásszervi rendszer problémáira. Sok esetben az ilyen betegségek a helytelen étrend miatt jelentkeznek. Különös figyelmet kell fordítani erre a tulajdonságra a háziállat növekedése és fejlődése során.

Egészség

fajta

A véres kutyák átlagos élettartama 10-12 év. Testük egészséges állapotának fenntartása érdekében évente megelőző vizsgálatokat kell végezni röntgensugarakkal és vizsgálatokkal egy állatorvosi rendelőben. Ez segít időben felismerni a betegséget és a kezdeti szakaszban megszabadulni a problémától.

A belga fajta képviselői hajlamosak a következő betegségekre:

 • Ízületi dysplasia - ha nem kezelik, az utolsó szakaszban a kutya nem tud járni, és elviselhetetlen fájdalmaktól szenved.
 • A bőrredők dermatitise - a nem megfelelő gondozás miatt fellépő bőrbetegség.
 • Epilepszia - görcsök kíséretében.
 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigyhormonok hiánya.
 • Entrópia, ektropia - a szemhéj csavarodása és kifordulása nem alkalmazható gyógyszeres kezeléssel, ebben az esetben sebészeti beavatkozásra van szükség.
 • Puffadás, volvulus - ha nem tesz azonnal intézkedést, a kutya néhány óra alatt meghalhat.
 • Cseresznye szem - a harmadik század adenoma.

A fertőző betegségek elkerülése érdekében fontos a rutinszerű oltások időben történő elvégzése. Az első oltást a kölyökkutyának 8-9 hetes korában adják, a második oltást egy hónap alatt hajtják végre. 10 nappal az oltás előtt feltétlenül féregtelenítsen egy bármilyen korú kutyát.

Fontos továbbá, hogy az állatokat bőrparazitákkal kezeljük, különösen a tavaszi-nyári időszakban, amikor kullancsok ideje van.

karakter

jellegzetes

Megjelenésében a Bloodhound félelmetes és megközelíthetetlen kutya. Valóban nyugodt, kiegyensúlyozott, de az agresszió abszolút nem velejárója. Bátor, szorgalmas kutyákról van szó, de gyakran makacsságot mutatnak, amelyet csak egy akaraterős gazda tud legyőzni.

A Bloodhound teljesen más jellemvonásokat ötvöz: makacsság, félénkség, pajkosság, bátorság, félénkség, félelmetlenség, gyengédség, barátságosság, merevség, kemény munka.

A vérkutya életében a legfontosabb a vadászösztön, az üldözés izgalma, az idegen szagok tanulmányozása. Az ilyen megnyilvánulásokat ellenőrizni kell, különösen akkor, ha a kutyával nyilvános helyeken tartózkodunk.

Gyengéden bánik a gyerekekkel. Ez a kutya türelmesen viseli a gyermekek csínyeit. Tehát a felnőtteknek ellenőrizniük kell a gyermekek kommunikációját a Vérkutyával. Csak ebben az esetben nem a gyerekeket védjük a kutyától, hanem a kutyát a gyermeki bohóckodás ellen.

Nem lehet Saint Hubert kutyás őrt csinálni. Olyan alacsony szintű agresszivitása van, hogy valószínű a barátságos hozzáállás az idegenekkel szemben, akik önkényesen léptek be a tulajdonosok területére. Úgy tűnik, hogy ezek a kutyák mindenkit szeretnek. Bár minden kutya a maga módján egyedi. A jellem nagyban függ a neveléstől, a szocializációtól és a fogva tartás körülményeitől.

Bloodhound kijön a háziállatokkal. Ugyanakkor gyakran fordulnak elő konfliktusok az azonos nemű állatok között, különösen a hímek között.

Képzés és oktatás

fajta

A vérkutya kiképzése nehéz. A tulajdonos iránti hűség és barátságosság ellenére ezt a kutyát nehéz oktatni és kiképezni. A helyzet az, hogy nehéz rá kényszeríteni, hogy akarata ellenére tegyen valamit.

A jól nevelt, engedelmes Bloodhound felneveléséhez a lehető legkorábban el kell kezdenie az oktatási munkát. Fontos megtalálni a háziállat megközelítését és kitartóan edzeni.

A durvaság, a fizikai büntetés nem segít a kutyával való munkában. Türelem, nyugalom, következetesség és bátorítás kell hozzá.

Nem ajánlott otthon egyedül megtanítani a Vérebet. Az ideális lehetőség egy speciális játszótér és tanfolyamok gyakorlott kutyavezető irányításával.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Vadászkutyák képzése és kiképzése

Érdekes tények

 • Henry nyolcadik vérfalkacsomag uralkodása alatt őrizte a palotát és a környező területeket.
 • A Bloodhound név jelentése "vérnyom".
 • Körülbelül 1000 vérkutya kísérte Gonzago Pizarrót, amikor 1540-ben egy dzsungel-expedícióra indult.
 • A Bloodhound képes követni egy nyomot, amelyet több mint négy napja hagytak. Ha nem akadályozzák, addig nem áll meg, amíg el nem éri a célt.
 • A Saint Hubert kutya hajlamos rágni és lenyelni a legszokatlanabb tárgyakat, például a háztartási gépek távirányítóit, elemeket, köveket, növényeket...

A fajta előnyei és hátrányai

Saint Hubert kutya

A Bloodhound teljesen alkalmatlan tapasztalatlan emberek számára. Az ilyen kutya tulajdonosának akaratosnak, erős karakterűnek, aktívnak kell lennie. Mielőtt kiskutyát vásárolna, nézze meg a Saint Hubert kutya legfőbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Szokatlan megjelenés.
2. Barátság.
3. Kivételes illat.
4. Gyermekkedvelés.
5. odaadás.

Hátrányok:

1. Hajlam az üvöltésre és a "beszédességre".
2. Túlzott nyálképzés.
3. Van egy speciális kutyaszaga.
4. Nehéz gondozás.
5. Hajlamos a szem- és fülbetegségekre.
6. Napi fizikai aktivitást, hosszú sétákat igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.