A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBelga Griffon leírása, a fajta jellemzői

Belga Griffon leírása, a fajta jellemzői

griff

Belga griff

Belga Griffon
7.3

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A belga griff nem nevezhető kizárólag női díszállatnak. Ez a kicsi elegáns kutya hű társává válhat gazdája számára, és vidám, hű barátja lehet a gyermek számára.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Ennek a fajtának a képviselői nem vonhatják magukra a figyelmet, mindezt egy szinte emberi kifejezéssel bíró csinos arc miatt.

A griff különlegességei a dapper testtartás, a böfögő szőr, a buja szakáll bajusszal. A belga huligánnak tűnik, és néha ugyanúgy viselkedik.

De általában a Griffonok nem gonoszak, nem válogatósak az ételekben, nem fájdalmasak. Gyorsan kötődnek a házhoz, a háztartás minden tagjához.

Egyéb nevek: belga, Canis lupus familiaris, Griffon Belge

A fajta története

A belga Griffon szülőhelye Belgium. Megjelenés ideje - 1800. A Griffon Belge önálló fajtája a huszadik század első felében volt bejegyezve. Dekoratív típusokra utal. A szabványt 1904-ben hagyták jóvá.

A belga griffon eredetét és őseit illetően számos változat létezik:

1. A belga Griffonnak Belgiumban tenyésztett rokonai vannak. Petit Brabanconról és Brussels Griffonról beszélünk. Mindhárom fajta Smousjéből származik, egy kicsi, kemény szőrzetű kutyából. Smousje Brüsszelben és környékén élt.
2. A Canis lupus familiaris annak a következménye, hogy egy mopszszal keresztezték a brüsszeli griffet. Feltételezhető, hogy a játékterrier génjeit a tenyésztésben is felhasználták.
3. A belga Griffon egy mopsz keresztezésének eredménye egy Afferpinscherrel. Griffon a mopszból örökölt egy lapított pofát és egy különleges harapást.

A meghatározott fajta mindenkor népszerű volt. Az "emberi" arckifejezéssel rendelkező miniatűr kutyákat elkötelezettségük, intelligenciájuk és gyors eszük miatt értékelték.

Kezdetben a belga célja a kis rágcsálók fogása volt. Alapvetően a fajta képviselői gazdag, arisztokraták házaiban éltek.

A világháborúk során a griff populáció nagymértékben csökkent. A náci Németországgal folytatott háború után ezek a kutyák a teljes kihalás szélén voltak. A belga tenyésztők erőfeszítései révén a fajtát helyreállították. De ma a Griffon Belge még mindig kicsi és ritka faj.

Fajta szabvány

jellegzetes

A kicsi belga kutyák csoportjában három nagyon hasonló fajta van: a Brussels Griffon, a Petit Brabancon és a belga Griffon. Színük és a szőrzet típusa különbözteti meg őket. Minden fajnak megvan a maga szabványa, a fajtatiszta egyedeknek meg kell felelniük ennek.

A szabvány szerint a belga griffnek így kell kinéznie:

Testalkata tömör, arányos. A kutya elegánsnak, harmonikusnak tűnik.

Felnőtt súlya 3-5 kg., növekedése kb 22-24 cm. A marmagasság nem haladhatja meg a 25 cm-t.

Széles, kerek fej van támasztva egy erős, nem túl hosszú nyakon. Lógó fülek, porcra emelve. Dokkolás esetén - állva, éles hegyekkel.

Szeme fekete, kerek, tágra nyílt, nagyon nagy, domború.

A homlok domború. A megálló erős. A pofa nagyon rövid. Bármelyik szőr orra fekete, nagy.

Az áll széles, észrevehetően előrenyúlik, a felső állkapcson túl kinyúlik, az állkapocs erős. Harapás - alulmaradt hulladékkal. Az alsó fogsor a felső sor előtt van.

Karja, háta erős, meglehetősen széles. A mellkas mély, terjedelmes.

A lábak egyenesek, nem túl hosszúak, párhuzamosak. A mancsok kerekek, rövidek. Fekete körmök és párnák.

A farok kétharmadával van kikötve. A belga griff tartja a tetején.

A szőrzet közepes hosszúságú, szorosan illeszkedő, sűrű. A haj kócos, szakállat és bajuszt képez az arcon. Kemény, tapintású.

A belga griff színe vörösesbarna, a vörös, a fekete, a fekete és a barnás minden árnyalata.

A fehér jelölésű Griffon Belge nem vehet részt kiállításokon, mivel nem felelnek meg a megállapított szabványnak.

Karbantartás és gondozás

belga

A belga griffet lakásban vagy házban kell tartani, a dekoratív kutya nem alkalmas az utcai életre. De ez nem azt jelenti, hogy a háziállat éjjel-nappal nem hagyhatja el a házat.

A fajta képviselői számára rendkívül fontos, hogy minden nap gyalogoljon, és ne csak sétáljon, hanem a szabadban, aktív játékokban töltsön időt.

Kölyökkorától kezdve ajánlott, amint az első oltást elvégzik, hozzászoktatni a háziállatot a napi reggeli és esti sétákhoz. A gyaloglás teljes ideje legalább 2 óra.

Ugyanakkor általában este, különösen a meleg évszakban, tovább sétálunk, mint reggel.

A griffek imádnak aludni fotelekben, kanapékon, párnákon... Ezért érdemes puha ágyat vagy kényelmes házat, kosarat rakni a kutyának. A háziállat gyorsan megszokja a helyét, ahol pihenés közben senki sem zavarja.

Ha griffet felszerel egy új otthonba, a tulajdonosnak tudnia kell, hogy ennek a fajtának a képviselői nem tűrik túl jól a meleget. Fontos, hogy a háziállatot fűtőberendezésektől távol tartsa. Ügyeljen arra, hogy a ház ne legyen túl forró.

Nyáron rendkívüli melegben rövidítse meg a sétákat, zárja ki az állat tartózkodását a tűző nap alatt.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a belga nem bírja egyedül lenni. A tulajdonosoktól való hosszú elválasztás után a kutya akár megbetegedhet is. Mielőtt elhagyná a házat, feltétlenül simogassa meg a kutyát, beszéljen vele, mondja meg neki, hogy hamarosan visszatér.

Hidd el, az évek során a háziállat meg fogja érteni a szavaid jelentését, és nyugodtabban viseli el az elválasztást.

A kutya szépsége és egészsége nagymértékben függ a tulajdonos cselekedeteitől. Ezért fontos a következő eljárásokat időben végrehajtani, az összes szabálynak megfelelően:

 • A belga grifon kabátja különös gondosságot igényel. A heti fogmosáshoz speciális kefe szükséges. Három havonta egyszer végezzünk vágást, a szőrszálakat növekedésük irányába pengetjük. Tapasztalat híján jobb, ha ezt az eljárást egy ápolóra bízza.
 • Rendszeresen higiénikus fodrászra van szükség. Különös figyelmet fordítanak a buja szakállra és a bajuszra. A szükséges alakot speciális ollóval adják meg.
 • 2 havonta egyszer meg kell fürdetni a griffet. A fajta képviselői nem nagyon kedvelik a vizet, kölyökkoruktól kezdve szükséges a vízi eljárásokhoz szoktatni őket. Fürdéshez speciális mosószereket kell vásárolni, amelyeket drótszőrű kutyák számára terveztek. Miután sétáltam a mancsaimmal. Nyáron, nagy melegben, ajánlott zuhanyozást szervezni a belga felfrissülésére.
 • A fang közelében lévő ráncok napi figyelmet igényelnek. Ha nem vizsgálják és mossák ki őket, akkor a fertőzés gócai képződnek.
 • Minden etetés után letöröljük a szakállat és a bajuszt, minden séta után megtisztítjuk. Az első esetben eltávolítjuk az élelmiszer maradványait, a másodikban a füvet, az ágrészecskéket és egyéb törmelékeket, amelyeket egy kíváncsi griffnek gyaloglás közben kell összegyűjteni.
 • Alapvetően egy energikus belga önmaga köszörüli a karmokat az útfelületen. De még mindig le kell vágnia őket a vágáshoz és egy bizonyos forma megadásához.
 • Hetente egyszer mosunk fogat. Ez az eljárás megakadályozza a fogbetegségeket, a fogkő megjelenését. Eltávolítja a kellemetlen szagokat a kutya szájából is. Ehhez egy állatorvosi gyógyszertárban speciális, nem habzó pasztákat és ujjára helyezhető ecsetet vásárolunk, ezzel egyszerűsítve a tisztítást.
 • Hetente egyszer megvizsgáljuk és megtisztítjuk a fülünket. Ehhez speciális spray-re vagy gyógyszeres olajra lesz szükség. Az ilyen szerek jól lágyítják a kénsav képződéseket. Fontos, hogy minden fülét új pamut- vagy pamut törlővel tisztítsa meg. Nem használhat egy vattapamacsot, hogy ne okozzon esetleges fertőzést az egyik füléből a másikba.
 • A szemzugokban felhalmozódott nyákot felhalmozódása közben gondosan eltávolítják. Ehhez használjon egy darab nedves gézt. A szemünket a szemhéjtól az orrig dörzsöljük, és nem fordítva.

Négy hónapos korig kell etetnie a kölyköket naponta 5-6 alkalommal. Aztán, ahogy öregszünk, fokozatosan csökkentjük az etetések számát. A nemi életkorú egyének számára elegendő naponta kétszer enni.

Mesterséges etetési módszer ajánlott a belga Griffon számára. Csak prémium ételeket vásárolunk. Olyan kicsi kutyákat kell céloznia, amelyek energikusak.

A természetes etetés sem tilos. A legfontosabb az, hogy kedvence számára kiegyensúlyozott étrendet biztosítson. Jobb állatorvos segítségével összeállítani az étrendet és meghatározni a napi normákat, mivel a griffeknek meglehetősen gyenge a gyomruk. A helytelen étrend emésztőrendszeri problémákhoz vezethet.

Egészség

fajta

A belga griffek átlagos várható élettartama 12-15 év.

A fajtát jó egészségi állapota különbözteti meg. Az egészséges kutyának így kell kinéznie: a füle tiszta, a szeme fényes, tágra nyílt, a hasa nem duzzadt, lekerekített, az orr hideg, nem száraz, a szőrzet fényes, fényes.

A kutya egészségének megőrzése a tulajdonos feladata. Éppen neki kell évente ellátogatnia Griffonnal az állatorvosi klinikára megelőző vizsgálatokra. Fontos a féreg rendszeres féregtelenítése, oltása és a bőr parazitáinak kezelése.

Ami a belga griffonban rejlő betegségeket illeti, a fő problémák a száj szokatlan formája miatt jelentkeznek:

 • Az orrlyukak szűkülete - az orrlyukak lumenének szűkülete deformáció, az orr porcának diszpláziája miatt.
 • Distichiasis - szempillák tömkelege.
 • Retina atrófia - örökletes betegség, amelyet a retina multiplexének jelenléte jellemez, ami a látás teljes elvesztéséhez vezet.
 • Szürkehályog - a lencse átlátszóságának megsértése, ami csökkent látáshoz vezet.
 • A szemgolyó elvesztése - a szemgolyó kijárata a csontos pályán túl.

A fenti problémák mellett a belga a következő betegségekre is hajlamos:

 • A csésze elmozdulása a térdén - veleszületett és szerzett lehet, sántasághoz vezet.
 • Ízületi dysplasia - súlyos fájdalom, sántaság kíséretében. Kezelés nélkül a kutya elveszíti mozgásképességét.
 • Nehéz szülés - gyakran a kutya nem tud egyedül szülni, szükség van állatorvos segítségére és császármetszésre.
 • Hydrocephalus - agycsepp.
 • Allergia - gyakrabban van takarmányhoz vagy adalékhoz való élelmiszer.
 • Emésztőrendszeri betegségek - volvulus, hasmenés, puffadás.

karakter

Belga Griffon

A belga Griffon kiegyensúlyozott, barátságos jellegű. Nagyon kíváncsi, pozitív és energikus kutya.

A belga intelligens és engedelmes, szüksége van a tulajdonos figyelmére, de soha nem fogja zavarni, ha úgy érzi, hogy elfoglalt vagy nincs kedve.

A Griffon tökéletes társ, gyors észjárású és kedves. Nem ad hangot szükség nélkül. Jól kijön a gyerekekkel, családi kutyának számít.

A belga mindig arra törekszik, hogy reflektorfénybe kerüljön. Szeret aludni a mester ágyában, egy kanapén, vagy csak a tulajdonos ölében. Fáradhatatlan az aktív játékokban, kész egész nap a gyerekekkel szórakozni.

Agresszivitás sem kölyökkutyáknál, sem ivarérett egyéneknél nem figyelhető meg. A belga griffnek nem az a jellege, hogy idegenekre, a ház vendégeire rohan.

Idegeneknél a kutya óvatosan viselkedik, de csak eleinte. Kis belátás után a belga megmutatja kedves karakterét, és elkezdhet egy játékot.

A belga fajta képviselői közömbösséget vagy barátságosságot mutatnak más háziállatokkal szemben.

A griff számára a legnagyobb bánat az, hogy hosszú ideig egyedül van, elszakad a tulajdonostól.

Képzés és oktatás

griff

A belga Griffon örömmel tanul meg minden újat, mindig kész szolgálni gazdáját. Ahhoz azonban, hogy engedelmes, megfelelő, szocializált háziállatot nevelj, elegendő időt kell fordítanod a nevelésére, képzésére.

A dekoratív fajta nem igényel speciális képzést, de a griffnek el kell sajátítania az alapvető parancsokat. Az órákon legyél kitartó, határozott.

Fontos az órák következetessége, rendszeressége. Soha ne viselkedj durván, kegyetlenül egy kutyával, ettől csak megkeseredik vagy gyáva lesz.

Használd a dicséretet, a simogatásokat és a kezeléseket a sikered jutalmául. Edzés után játsszon aktív játékokat a kutyával, amelyek során erősítse meg a megtanult parancsokat.

Érdekes tények

 • A belga Griffon elképesztően tiszta. Néhány kutya maga vesz el egy szalvétát, és elhozza a tulajdonosnak, hogy törölje meg a pofáját.
 • Griffon a belga sofőrök kabala.
 • A kutya tulajdonosa 66% -kal több időt tölt a mozgásban, mint az, akinek nincs ilyen háziállata.
 • A belga Griffont a női cégek kedvenceinek tartják.
 • Az első képek a griffről a XV. Század vásznain jelentek meg.
 • Az Ewok verseny ("Csillagok háborúja") vonásai a Griffonról másolva.

A fajta előnyei és hátrányai

Belga Griffon

Ha tetszett a belga griffon fajta, ne rohanjon azonnal kiskutyát vásárolni. Az induláshoz látogasson el a kiállításokra, ismerje meg a fajtaképviselőket "élőben", és beszéljen tulajdonosukkal.

A belga sokoldalú fajta, amely tökéletes egyedülállóknak, különböző korú házaspároknak, valamint nagycsaládosoknak. Az alábbiakban bemutatjuk a belga Griffon főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Barátság.
3. Sokoldalúság.
4. Alkalmas gyermekes családok számára.
5. Békésen kijön a háziállatokkal.

Hátrányok:

1. Nem tűri a meleget.
2. Nehéz gondozás.
3. Nem bírja a magányt.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.