A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSkót szetter leírása, a fajta jellemzői

Skót szetter leírása, a fajta jellemzői

skót

Skót szetter

jellegzetes
7.6

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

1.0 / 10

A kiemelkedő munkaképességű vadászfajták többségének sajnos nincs gyönyörű külsője. A skót szetter élő bizonyítéka annak, hogy vannak kivételek a szabály alól. E faj képviselői igazi szépségek, arisztokraták a kutyák világában és egyben ideális vadászok is.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Amellett, hogy a skót szetter kiváló vadászati ​​tulajdonságokkal rendelkező kutya, hűséges, gyors eszű, barátságos háziállat is lehet, az egész család kedvence.

A skót szetter fajtának további nevei: Gordon, fekete és barnás szetter, Gordon szetter.

A fajta története

A skót szetter hazája - Nagy-Britannia.

Ennek a fajtának a története a XVIII. Kezdetben a telepeseket alacsony és közepes jövedelmű skót vadászok tartották, a gazdagokat egyelőre nem érdekelte. Egyszerű vadászok is foglalkoztak e kutyák tenyésztésével; nagyra értékelték kedvenceiket az állóképesség, a vadászati ​​tulajdonságok és a hűség miatt.

A gordoni herceg óriási szerepet játszott abban, hogy a szetter népszerűvé vált a nemesség körében. Ő volt az, aki sok éven át foglalkozott a fajta fejlesztésével, tenyésztésével.

A modern skót szetter ősei a régi fekete és barnás spánielek, fekete pointerkutyák, amelyek akkoriban nagyon népszerűek voltak Angliában és Skóciában.

A Gordon szetter sokéves tenyésztő munkájának eredménye. A fajta kialakulása során keresztezést végeztek ír szetterekkel, pointerekkel, véres kutyákkal és spánielekkel.

A tenyésztési munka a XIX. Század végéig tartott. A huszadik század végén a skót szetter népszerűsége a világ szinte minden országában népszerű volt. 1988-ban hivatalosan elfogadták a fajta szabványt.

Gordon hatékonysága nem örülhetett. Egy ilyen kutya képes vadászni egész nap bárhol, bármilyen időben, és nem lehetett észrevenni, hogy fáradt. Feladata a vadászat, és a szetter különleges álláspontjával a tulajdonosnak történő megjelölése.

A közelmúltban a skót szettert egyre kevésbé használják vadászkutyaként. A fajta képviselői egyre inkább a kiállítások résztvevőivé válnak. A gordoni tenyésztés többnyire a kiállítás irányában zajlik, míg a vadászati ​​képességek, az ösztönök jelentősen csökkentek.

Jelenleg nem szerepel a "divatos" kutyatípusok listájában.

Fajta szabvány

fajta

A skót szetter robusztus felépítésű. Kezdetben a fajta képviselői nehezebbek voltak, de az ír szetterrel való keresztezés után két faj alakult ki: könnyű és nehéz.

A dimorfizmus ebben a fajtában erősen hangsúlyos - a szukák jelentősen alacsonyabbak a hímeknél, magasságukban, súlyukban, testalkatuk kecsesebb.

Felnőtt súlya 26-30 kg., növekedése kb 62-66 cm.

A nyak erőteljes, meglehetősen nagy fej támaszkodik rá. A fülek hosszúak, lógnak.

Nagy sötétbarna szemek. A pofa széles, száraz, bőrredők nélkül.

Az orr nagy és fekete. Az állkapocs erős, ollós harapás.

A test minden részét megkülönböztetik a fejlett izmok. A mellkas nem túl mély, széles. A háta egyenes, közepes hosszúságú. A farok egyenes; a szablya alakja szintén nem számít hibának. Gordon soha nem emeli a hátsó vonal fölé. Az alján hosszú gyapjú harmat van.

A végtagok erősek, egyenesek, nem túl hosszúak.

A szőrzet közepes hosszúságú. A védőszőr egyenes, enyhe hullámzást enged meg a szabvány. Hosszú, szép tollasodás figyelhető meg a gyomorban, a mellkason és a lábakon.

Színe fekete, vörösbarna. Az egyesek a végtagokon, a torokban, a farok alatt, a szájon és a mellkason helyezkednek el.

A mellkason fehér jelölések megengedettek.

A barna színű kabát és a nagy fehér jelölések hibát jelentenek.

Karbantartás és gondozás

leírás

A skót szetter, mint minden vadász, nagyon aktív és energikus. Nem szeret lustálkodni, számára öröm az edzés, a kocogás, a városon kívüli hosszú séták.

Az ilyen kutyát mind a madárházban, mind a házban tarthatja. Ha az első lehetőséget választotta, gondoskodjon a Gordon tágas madárházáról, meleg fülkével. Amikor kisállatot enged az udvaron szabadon sétálni, ne hagyja békén, az ilyen sétákat felügyelet mellett kell végrehajtani. A tény az, hogy a beállító rajong az ásásért és az ugrásért. Könnyedén átugorhatja a kerítést, és utána rohanhat egy macskának vagy madárnak.

A lakás fenntartásakor a tulajdonos köteles a Gordon számára megfelelő fizikai aktivitást biztosítani. Szükség van egy ilyen aktív kutyával minden nap legalább egy órán át sétálni. Póráz nélkül nem lehet setterrel kimenni sétálni. Vadászösztöne rossz helyen nyilvánulhat meg. Ideális gyalogláshoz - reggeli kocogás, kerékpározás, városon kívüli kirándulás (erdő, mező, rét...)

Erősen bátortalan, ha a skótot láncon tartják. Nagyon kötődik a tulajdonosokhoz, létfontosságú, hogy közel legyen az emberekhez.

Ha egy szetter számára helyet biztosít, nem számít, hogy madárház vagy ágy egy lakásban, tartsa be az alábbi szabályokat:

1. Piszkozatok hiánya.
2. Hűvösség, a hő romboló hatással van Gordonra.
3. Közeli távolság a tulajdonosoktól, ha van madárház, akkor ne telepítse a kertbe, ahol a kutya kénytelen állandóan egyedül lenni, ha lakás, akkor a gordonnak képesnek kell lennie megfigyelni a háztartás cselekedeteit.
4. Tartson egy tál hideg, friss vizet.
5. Játékok vagy hosszú játékú csontok jelenléte az erekből.

Fontos, hogy ne csak az összes szabálynak megfelelően rendezzen helyet egy háziállat számára. Szépségének és egészségének megőrzése érdekében rendszeresen el kell végeznie a következő eljárásokat is:

 • A gubancolódások elkerülése érdekében fésülje ki 1-2 naponta 7 naponta. Erős szennyeződés vagy a természetben tett séta után a szetter kabátjának fésülése is ajánlott.
 • A fajta bemutatóinak professzionális ápolásra van szükségük.
 • Évente 1-2 alkalommal fürdünk, vagy erős szennyezés esetén. A tény az, hogy Gordon gyapjújának az a tulajdonsága, hogy taszítja a szennyeződéseket. Mosószerekkel való gyakori fürdés rontja a kabát védő tulajdonságait.
 • Gordon lógó fülei hajlamosak a középfülgyulladásra, a fertőző betegségekre, mindez a kén gyors felhalmozódása miatt. Ebből az következik, hogy hetente 2-3 alkalommal meg kell vizsgálni és meg kell tisztítani őket pamut törlőkendővel és az állatorvos által ajánlott speciális szerrel.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek, bár a legtöbb esetben a skót maga ecseteli őket az útfelületen gyaloglás és edzés közben.

Javasoljuk, hogy a skót szetteret prémium száraz ételekkel etesse. Így kiegyensúlyozott étrendet biztosít kutyájának a szükséges mennyiségű ásványi anyaggal és vitaminnal.

Egy másik óriási plusz e módszer mellett, hogy a szetter hosszú fülei nem koszolódnak el zabkása vagy más természetes táplálék miatt.

Ha úgy dönt, hogy a természetes módszert választja, akkor minden etetés után készüljön fel mosására, szárítsa meg kedvence fülét, szájkosarat és tisztítsa meg azt a helyet, ahol eszik. Ne felejtsük el, hogy a termékeknek frisseknek és kiváló minőségűeknek kell lenniük. Szüksége lesz vitaminra, ásványi anyag-kiegészítőkre és egy megfelelően megfogalmazott étrendre is.

Gordon hajlamos az elhízásra. Ezért fontos meghatározni az adagokat, azok mennyiségét, kalóriatartalmát.

Egészség

jellegzetes

A skót szetter várható élettartama 12-13 év.

Gordon természeténél fogva örökölte a jó egészséget. Fenntartása érdekében a tulajdonosnak évente el kell hoznia az állatot az állatorvosi klinikára vizsgálatokra, röntgenvizsgálatra és megelőző vizsgálatra.

Fontos az időben történő oltás, a bőrparaziták elleni gyógyszerekkel való kezelés, különösen tavasszal és nyáron. Ne feledkezzünk meg a féregtelenítésről.

Bár a skót szetter nem nagyon hajlamos a betegségekre, bizonyos egészségügyi problémákra való hajlam továbbra is megfigyelhető. A lista alatt számos olyan betegség látható, amelyekre a Gordon-szetter hajlamos:

 • Progresszív retina atrófia - kezelés nélkül részleges vagy teljes látásvesztéshez vezet.
 • A csípő és a könyök diszpláziája - az első szakaszban a sántaság, az elviselhető fájdalom, az utolsó szakaszban az elviselhetetlen fájdalom és az immobilizáció.
 • Májgyulladás - fertőző és mérgező, nehezen kezelhető, gyakran halálos kimenetelű.
 • Laryngealis görcsök - a gége izomzatának hiánya vagy elégtelen tónusa.
 • Emésztőrendszeri betegségek.

karakter

skót

Ha arra számít, hogy a kutyája túlságosan játékos és érzelmes lesz, a skót szetter nem váltja be az Ön elvárásait. Gordon energikus, de komoly, visszafogott és egyenes fejű kutya.

Karaktere hasonló az angol és az ír szetteréhez. Érdemes azonban megjegyezni a fajok közötti különbségeket. A skót sokkal kiegyensúlyozottabb, mint rokonai. Makacsabb, makacsabb, mint az ír szetter.

Fő karaktervonások: hűség, barátságosság, visszafogottság. A nevelt Gordon hű barátjává, társává válhat gomba vadászat, kerékpározás, természetjárások, nyugodt séták során a parkban. Ha a tulajdonos csendesen akar pihenni, a skót nem zavarja, hanem feldobja magányát.

Ha szeretsz vadászni, a szetter nélkülözhetetlen asszisztenssé válik. Könnyen megtalálja az Ön számára játékot, állást foglal, és figyelmeztetésére elijeszti. Az ilyen kutya teljesítménye és vadászösztöne a legmagasabb szinten van.

A skót erősen kötődik a tulajdonoshoz. Figyelme érdekében kész konfliktusba keveredni más háziállatokkal, bár az ilyen viták ritkán válnak verekedéssé. A szettert sokáig nem hagyhatja egyedül. A tulajdonosoktól való hosszú elszakadás után depresszióba eshet, sőt megbetegedhet.

Óvatosan, visszafogottan bánik az idegenekkel. Nem szereti az ismeretséget, és nem engedi meg a kívülállóktól való szabadságot. Bár minden kutya a maga módján egyedi.

Képzés és oktatás

leírás

Minél előbb kezd el egy skót szetter nevelését, annál jobbak lesznek az eredmények. A kiképzés az első naptól kezdődik, amikor a kiskutya megérkezik az Ön otthonába. Az első csapat a "hely". A háziállatnak azonnal meg kell értenie, hova tartozik, hol fog aludni. Aztán vannak egyszerű parancsok: "nem", "közel", "nekem" stb.

Amikor az első szakasz befejeződött, folytathatja a nehezebb órákat. Gordon intelligenciája átlagon felüli. Egy parancs elsajátításához 15-20 ismétlésre van szüksége.

De a folyamat nem nevezhető könnyűnek, mivel a fajta képviselői gyakran mutatnak makacsságot. Ebből az következik, hogy a skót szetter tulajdonosának türelmesnek és kitartónak kell lennie.

Gordon elég erős idegrendszerrel rendelkezik. De nem alkalmazhatsz rá fizikai büntetést. A jutalmazás és a nyugodt viselkedés sokkal többet fog elérni, mint az ordibálás. Hozza létre a tekintélyt a kutya előtt, és nem lesz semmi probléma.

A skót telepeseknek, akiknek vadászatuk a feladata, speciális képzésben kell részesülniük. Hat hónapos kortól az ilyen kutyákat erdőbe, a mezőre kell vinni, hogy megszokják a természet illatait és szabadon érezzék magukat.

Érdekes tények

 • A gordoni szetter Alexander Gordon nevéhez fűződik, aki a fajta javításán fáradozott.
 • Skót szetter - az ember legjobb barátja.
 • Gordon 2-3 évvel felnő, csak ebben a korban válik komoly kutyává, előtte megvan a kölyökkutya szokásai.
 • Ha a szetter kitartóan ugatni kezd, az azt jelenti, hogy unatkozik, és díszletváltást igényel a tulajdonostól.
 • A hő pusztító a fajta képviselőinek. Ha például hagy egy ilyen kutyát zárt, forró autóban, akár néhány percre is, az nagyon szenvedni fog, vagy hőgutát kap.
 • A híres "White Bim Black Ear" film főszereplője egy skót szetter, bár ezt a szerepet egy "English Setter" fajta kutyája játszotta.

Figyeljen válogatásunkra: a legjobb 100 film a kutyákról

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Ha elfoglalt ember vagy, aki nem tud sok időt fordítani a kutyádra, akkor a skót szetter fajta egyáltalán nem neked való. Az ilyen kutya állandó figyelmet igényel önmagára, napi testi és lelki stresszre van szüksége.
Az alábbiakban felsoroljuk Gordon főbb előnyeit és hátrányait:

Előnyök:

1. Gyönyörű, jet-fekete gyapjú és luxus gyapjú medálok.
2. Magas intelligencia.
3. Barátság, odaadás.
4. Teljesítmény, állóképesség.
5. Tökéletesen fejlett vadászösztön.
6. Nem bonyolult ellátás, nem drága karbantartás.
7. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Nem bírja a magányt.
2. Napi aktív sétákat igényel.
3. Szeret ásni.
4. Féltékeny, nem akarja megosztani a tulajdonos figyelmét más háziállatokkal.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.