A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA pekingi fajta jellemzői, leírása és jellemzői

A pekingi fajta jellemzői, leírása és jellemzői

fajta

pekingi

jellegzetes
4.9

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

4.0 / 10

Hajlam az edzésre

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

A mini oroszlánokhoz hasonló kis dekoratív kutyák több mint egy évezreden át nagyon népszerűek voltak. Ezt a fajtát Kínában tenyésztették, "pekingi" -nek hívják. Ismerik és szeretik a világ minden országában.A pekingiek ideális háziállatok. Nem nehéz fenntartani őket, nem drága, nem foglalnak sok helyet, nem igényelnek hosszú sétákat és nagy fizikai megterhelést. A legfontosabb az, hogy vigyázzon egy kis bolyhos háziállatra és szeresse.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A pekingi történelemnek egy ősi legendával kell kezdődnie ezeknek a kutyáknak az eredetéről, amelyet a kínaiak találtak ki. Ez természetesen egy gyönyörű mese, de nagyon szeretnél hinni minden szokatlanban:

- Történt, hogy egy hatalmas, hatalmas oroszlán és egy kis majom szerelmes lettek egymásba. Nagyon különböztek egymástól, egyetlen esélyük sem volt arra, hogy együtt lehessenek, de a szerelem csodákat tesz. Ezúttal is megtörtént. A vadállatok királya egy hatalmas mágushoz fordult segítségért. A varázsló úgy döntött, hogy segít a szerelmeknek, és majm nagyságúra csökkentette az oroszlánt. A pár újra összeállt, uniójukból megjelentek a pekingi kölykök. A gyerekek örökölték az oroszlánapa büszke hajlandóságát és sörényét, valamint a vicces arcot, a grimaszolás és a rosszakarat szokásával.

A meséből a való világba visszatérve megtudhatjuk, hogy a pekingi Kínából származik, mégpedig Peking városából (innen származik a fajta neve). Otthon ezek a kis lények aranyat értek, nem voltak elérhetőek az egyszerű emberek számára, és elit, birodalmi kutyáknak számítottak. Volt idő, amikor a királyi család tagjain kívül senkinek sem joga, sem lehetősége nem volt háziállatot birtokolni pekingi alakban. Egy ilyen kutyust "őrszellemnek" hívtak, neki, mint egy kis oroszlánnak, meg kellett védenie a császárt mindenkitől, aki túl közel merészkedett a királyi személyhez.

Érdekes, hogy a pekingi kutyákat Kínában még mindig Fu kutyának hívják. De hogyan hívhatnánk másképp egy állatot, akinek örökké elégedetlen, szeszélyes arca van?.

Európában a pekingi a császári háziállatoknak köszönhetően terjedt el. Az a helyzet, hogy Peking elfoglalása után a britek csodálatos kis kutyákat találtak a Nyári Palotában. A betolakodók közül ötöt háborús zsákmányként vittek magukkal. Ezektől a pekingiektől nyerték az első utódokat Angliában.

A cár kutyája gyorsan letelepedett az európai országokban, és nagy népszerűségre tett szert. A fajta több mint kétezer éve létezik. Ez idő alatt pekingi szerelmesek klubjai jöttek létre. Sok kennel tenyésztette a kínai fajta fajtatiszta képviselőit. A modern pekingiek nehezebb testalkattal és rövidebb végtagokkal különböznek ősi kínai őseiktől.

Fajta szabvány

pekingi

A pekingi kutyák dekoratívak, ezért nem különböznek egymástól nagy méretben. Felnőtt növekedés 15-25 cm., súly 3,2-5,4 kg.

Meglehetősen nagy fej támaszkodik egy erős, rövid nyakra. A nyakon lévő ráncok elfogadhatatlanok, a bőrnek sűrűnek, egyenletesnek kell lennie. A koponya széles, a homlok lapos. Kis lelógó fülek, szív alakú. A nagy kidudorodó szemek kerekek, barna színűek. A pofa kissé megrövidült, ugyanakkor masszív. A fekete nagy orr kupakos orrú, emelt, nagy orrlyukakkal lapított. Az orr szemmagasságban helyezkedik el. Kicsi, egyenes fogak.

A far széles, lekerekített, jól fejlett izmokkal. A háta egyenes, a karaj kissé domború. A mellkas széles. A has fel van húzva. A lábak rövidek, de izmosak és erősek. A mancsok nagyok és ovális alakúak. A farok erősen serdülő, a hosszú haj gyönyörűen esik virág formájában. Magasra állítva, általában elhagyva.

A kabát hosszú. Őrző haja egyenes, nehezen tapintható. Vastag aljszőrzet van, a hajjal ellentétben az aljszőrzet nagyon puha. Fején a haj rendkívül dús, hasonlít az oroszlán sörényére. A leggyakoribb szín a piros, a legritkább a fehér. A szabvány szerint bármilyen árnyalatú szín megengedett. Sok esetben sötét maszk van az arcán.

Karbantartás és gondozás

funkció

A pekingi ideális lakás vagy ház tartására. Az utcán a dekoratív kutyák szenvednek, kényelmes körülményekre, melegségre és barátságosságra van szükségük. A szabályok szerint a háziállatnak helyet kell biztosítani az alvás és a pihenés számára, és nem szabad, hogy az állat a kanapén vagy a gazda ágyán aludjon. A pekingi embereknél ezt a szabályt a tulajdonosok többsége figyelmen kívül hagyja. Ezek az aranyos kutyák gyakran a tulajdonos közelében alszanak.

Gyakran nem kell pekingi sétálni, neki nem kell sok fizikai aktivitás. A dekoratív kutya gyorsan megtanulja az alomdobozt. Ez a kutya maga nem mutat vágyat arra, hogy kifelé sétáljon, főleg, ha ott hideg van. A hőség ezeknek a háziállatoknak is ellenjavallt, mivel a vastag szőrzet miatt a pekingiek könnyen hőgutát kaphatnak, ha a tűző nap alatt sétálnak vele.

Kínai kutya tartásával szinte nincs nehézség. Csak azt érdemes megjegyezni, hogy a bőséges leválás miatt az egész lakásban szőrszálak lesznek. Ez elkerülhető a luxus pekingi kabát megfelelő gondozásával. A kölyökkortól kezdve a háziállatot a higiéniai eljárásokra kell megtanítani:

 • Naponta fésüljük és tisztítjuk a pekingi hosszú hajat. Ehhez különféle kefékre lesz szükség: masszázskefe a testre és egy fésű, ritka fogakkal a fej, a sörény és a "szoknya" számára.
 • A rázás időszakában nedves szivaccsal távolítsa el az elhalt szőrszálakat.
 • Fürdeni évente egyszer. Gyakrabban mosson intim helyeket. Minden séta után a pekingi lába és pocakja koszos lesz, különösen, ha esős vagy havas kint van. Ezért, miután sétáról jött, meg kell mosnia a kutya lábát, és nedves ruhával törölje le a pocakot.
 • A hajat a lábujjak közé vágják, de ügyelni kell arra, hogy a karmok el legyenek rejtve a szőr alatt. Növekedés közben a karmokat is levágják, mivel az ülő pekingi nem tudja őket természetes úton ledarálni.
 • A pekingi domború szemek különös gondot igényelnek. Gyakran megsérülnek, sérülések következnek be ütközésből, idegen tárgyak, törmelék szembe kerüléséből. Például egy elmozdult szemgolyó szakember azonnali beavatkozását igényli, különben a kutya elvakulhat egy szemtől. Ellenkező esetben a szemápolás egyszerű: törölje le nedves törlőkendővel, távolítsa el a szemváladékot és a könnycsatornákat, ellenőrizze, hogy nincs-e gyulladás.
 • Gyakran nem kell megtisztítania a pekingi füleket, a lényeg az, hogy rendszeresen ellenőrizze a gyulladást és a túlzott fülkiürülést. A normál tisztítást 5-7 naponta tamponokkal végzik.
 • Rendszeres fogmosás szükséges, ezt nagyon kényelmes speciális csontok segítségével megtenni. Elég egy ilyen csontot vásárolni egy állatgyógyszertárban, és maga a kutya képes lesz megrágni és fogat mosni.

A kiegyensúlyozott étrend a háziállat tartásának fontos része. Az első napoktól kezdve a kölyökkutyát ugyanúgy és ugyanazzal az élelemmel kell etetni, mint a tenyésztőt. Ha például a száraz ételről a természetes termékekre szeretne váltani, akkor azt nagyon óvatosan és fokozatosan kell megtennie, hogy ne legyen gyomorrontása. A kölyökkutyákat naponta 6-szor etetik, ahogy nőnek, az etetések száma csökken. 9-10 hónaptól kezdve a kutya napi két étkezésre áthelyezhető.

Egészség

jellegzetes

Megfelelő gondozással és megfelelő étrenddel a pekingiek egészséges, gyönyörű megjelenéssel örvendeztetik meg a tulajdonosokat akár 13-15 éves korig is. Egy ilyen háziállat tulajdonosának tudnia kell, hogy a fajta képviselői milyen betegségekre hajlamosak:

 • Szembetegségek - ectropion, szaruhártya fekélyek, retina atrófia.
 • Szív-és érrendszeri betegségek.
 • Urolithiasis betegség - kezelhetetlen, veszélyes betegség. Gyakran kirívó tisztátalanságként nyilvánul meg.
 • Patella diszlokáció - sántaság kíséretében.
 • Csigolyaközi porckorong betegség - súlyos fájdalomhoz és neurológiai károsodáshoz vezet.
 • Szájpadhasadék - a szájpad középső részén fellépő repedés, amely a szájpad két felének bezáródásából fakad embrionális fejlődés során
 • Brachycephalicus szindróma - a koponya megrövidülésével és deformációjával, valamint a fej felesleges lágy szöveteinek társulásával jár. Ezzel a szindrómával légzési elégtelenséget észlelnek.
 • Méhen kívüli terhesség.
 • A keratokonjunktivitisz száraz - súlyos szempatológia, vaksághoz vezethet.
 • Hydrocephalus - veleszületett betegség, amelyet a cerebrospinalis folyadék túlzott képződése jellemez az agykamrákban.
 • Kriptorchidizmus - nem a herék prolapsusa hímnemben.
 • Bőrbetegségek.

Kiskutya vásárlásakor figyeljen az egész alomra. Ha a kiskutyák között vannak beteg egyének, akkor jobb megtagadni a vásárlást és más tenyésztőt találni. Miután a kutya mellett döntött, vizsgálja meg, hogy ne hozzon haza beteg állatot. Az egészséges kiskutya tiszta szőrzetű, szabad légzésű és csillogó szemű. Az orr és a szem nem válhat ki. A kutyának aktívnak kell lennie, és a farokot emelt helyzetben kell tartania.

A betegséget könnyebb megelőzni, mint később kezelni. Ezért évente egyszer ajánlatos megelőző vizsgálatnak alávetni a kutyával egy állatorvosi rendelőben. Fontos az is, hogy időben elvégezzük a rutinszerű oltást, és a kutyát bőrparaziták és férgek elleni gyógyszerekkel kezeljük.

karakter

fajta

A pekingiek ősi kínai őseinek csak egyetlen célja volt: királyi tulajdonosai mellett lenni vagy térdre sütkérezni. A jelenlegi pekingi nem sérti a hagyományokat, és még mindig a tulajdonosok kezén sütkérezik.

Kívülről úgy tűnik, hogy az oroszlán sörényű kutya nagy örömet szerez saját ellenállhatatlanságának és nagyságának. Ezeknek a kis dekoratív kutyáknak a királyok méltósága és büszkesége, fejlett intelligenciája van.

A pekingi nem fogja tolerálni a durvaságot és a hangjának az irányába történő emelését. Továbbá, egy ilyen kutya nagyon féltékeny, és nem fogja megosztani a tulajdonosok figyelmét más háziállatokkal. A pekingi nagyszerű társ és barát lehet bármely ember számára, még akkor is, ha ennek a személynek nincs tapasztalata a kutyákkal kapcsolatban. Közvetlenül a pekingi vásárlás előtt ne feledje, hogy a kutya szeret hangosan és sokáig ugatni. Emellett gyakran horkol és tüsszent. Nem kell csendet várni egy ilyen állatú házban.

A pekingi nyelvre a következő jellemvonások jellemzőek: kezelhetetlenség, makacsság, birtoklás, önzés, falánkság, lustaság. Ennek alapján a pekingi nem áll kapcsolatban a kisgyerekekkel. Idegeneknél a dekoratív kutya óvatosan viselkedik, minden megjelenése a fölényét mutatja.

Képzés és oktatás

fajta

Makacs természetük miatt a pekingi nevelés és képzés nem könnyű. Szinte az élet első napjaitól el kell kezdeni a dekoratív kutyák nevelését.

Ugyanakkor a büntetések teljesen hatástalanok, csak engedelmességre van szükséged biztatásra. A durva bánásmód a nevelési időszak alatt ahhoz vezet, hogy a háziállat visszahúzódik önmagába, és általában nem hajlandó elfogadni a parancsokat.

Még egy pekingi betanítása sem az alomra, nem is olyan egyszerű. Több mint egy hónapig tart, amíg megszokja a lakásban alkalmazott viselkedési szabályokat. A kutya nevelésével és szocializációjával kapcsolatos minden nehézséget le kell küzdeni, különben a kis háziállat úgy fog viselkedni, ahogy akar.

Érdekes tények

 • A császári palotában a pekingi kölyökkutyákat nem az anyjuk, hanem a külön erre kijelölt emberek etették. A csecsemőket kézzel kizárólag emberi tejjel etették.
 • Az ókori Kínában minden pekingi embernek volt szolgája.
 • A császári kamrákban a kínai kutyák úgy éltek, mint a paradicsomban, de ha királyi gazdájuk meghalt, pekingi kutyáit megölték és eltemették vele.
 • Az emberrablót halálra ítélték egy pekingi lopás miatt.
 • A fajta gyökerei a közép-ázsiai farkasokhoz vezetnek.
 • A császár elrejtette a pekingit az ujjában, ha valaki elfogadhatatlanul megközelíti a királyi személyt, a kutya hirtelen kiugrik és megtámadja az elkövetőt.

A fajta előnyei és hátrányai

pekingi

Bár a pekingi kutyát sokoldalú dekoratív kutyának tartják, amely szinte minden ember számára megfelelő, érdemes a végső döntés előtt alaposan átgondolni, hogy egy ilyen kutya megfelel-e Önnek. Ehhez nézze meg a fajta fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Folyamatos készség a tulajdonos védelmére.
2. Hűség.
3. Könnyen tisztítható.
4. Nem fél a hidegtől.
5. Jó egészség.
6. Ideális lakásfenntartáshoz.
7. Nem igényel hosszú sétákat és fizikai megterhelést.
8. Az ételek igénytelensége.
9. Szokatlan, gyönyörű megjelenés.

Hátrányok:

1. Nagy figyelmet igényel.
2. Féltékeny.
3. Nem alkalmas kisgyerekekkel való kommunikációra.
4. Kérjen hangosan és gyakran.
5. Horkolás és tüsszentés.
6. A falánkságra való hajlam.
7. Nem bírja a meleget.
8. Bőséges leválás.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.