A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákNémet Jagdterrier jellemzői és a fajta leírása, fotó

Német Jagdterrier jellemzői és a fajta leírása, fotó

leírás

Német jagdterrier

német
5.3

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

2.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

6.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

1.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

A diszkrét megjelenésű német vadászterrier (Jagdterrier) elképesztően széles képességekkel rendelkezik. Ez egy kiskutya, amely méltó a tiszteletre. Nincs szüksége népszerű szerelemre, közönsége kizárólag vadász.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • Karakter és kiképzés
 • A fajta előnyei és hátrányai
 • Fotó jagdterrier

A fajta története

A fajta hivatalos neve nem hagy kétséget afelől, hogy ez a terrier honnan származik. A német kinológia egy másik remekműve az új időkhöz tartozik, története meglepő - milyen lehetőségek vannak a szelekcióra, ha tudattal és világos céllal vállalkozik az üzlethez.

Németországban már az első világháború előtt felmerült az ötlet, hogy a Fox Terrier praktikusabb és továbbfejlesztett változatát szerezzék vadászatra. Amint a háború utáni időszak nehézségei elhárultak, a munka gyorsított ütemben folyt.

Németország déli vidékének rajongói céltudatosan kiválasztottak és kötöttek a megadott jellemzőkkel rendelkező terriereket:

 • sötét színű, foltok nélkül,
 • nagy harag,
 • kiváló sokoldalú munkaminőségek.

Amint a neves vadász és kutyatenyésztő, Dr. Lackner csatlakozott a mozgalomhoz, a munka tiszta pályára került, és 1926-ban a német vadászterrier klub kezdte meg munkáját Münchenben. Mint ilyen, még nem volt fajta, de a tenyésztők már kifejlesztették az új kutyák közös típusát.

Megbízhatóan ismert a sima és drótszőrű rókaterrierek használata. Más angol terrierek vérét is öntötték: manchesteri, walesi terrier, óangol és több kombinációt is kipróbáltak.

1934-re kidolgozták az új fajtastandard főbb rendelkezéseit. A különálló fajtájú állatállomány elérte a szükséges 200 fős szintet, ezt követően a klub engedélyt kapott a német kutyaszolgálattól saját törzskönyvének vezetésére.

Több tenyésztő közös erőfeszítéseinek eredményeként, már 15 évvel az alapítás után, a klub befejezettnek tekintette az új fajta tenyésztésével kapcsolatos munkát. De vissza kellett térnem rá - kezdődött a második világháború.

Az állatállomány és a Jagdterrier általános típusának helyreállításához jóval több mint 15 év kellett. Igaz, a modern német tenyésztők a legnagyobb szigorral és aprólékossággal közelítették meg a kérdést. Csak 1954-ben tartották lehetségesnek a fajta bejegyzését az FCI-be.

A klub munkája céltudatosan folytatódott Németország nyugati részén. Különböző típusú, de vadászatra nagyon hasznos kutyák a keleti szektorban - az NDK-ban - és Csehszlovákiában is elterjedtek. Innen a NOT néhány képviselőjét bevitték a Szovjetunióba.

A fajta minőségi ugrása a 80-as évek óta zajlik, amikor a NOT külső típusának konszolidációja befejeződött, kiküszöbölték a nemkívánatos jellemvonásokat és kidolgozták a komplex munkateszteket. Nem sokkal a vasfüggöny leomlása után különféle tenyészanyagok váltak elérhetővé a FÁK-országokban, és a Jagd Terrier Oroszország európai részén, valamint Fehéroroszországban, a balti államokban és Ukrajnában bekerült a legtöbb vadászfajtába.

Fajta szabvány

funkció

Az FCI 103. számú dokumentum az egyik legszigorúbb a kutyáknál. Nemcsak a külsőt, hanem a psziché tulajdonságait, a NOT fajtájú kutyák jellegét és gyakorlati használatát is szabályozza. Ugyanakkor maguk a kezdeményezők (DJT-Club) minimálisnak tartják az 1998-as szabvány által jóváhagyott követelményeket, és további útmutatást kérnek a részletes és részletes megjegyzésekkel kapcsolatban. Mindent a fajta vadászati ​​lényegének és funkcionalitásának megőrzése érdekében, a vadászat során bekövetkező sérülések és a kiállítás elveire való áttérés elkerülése érdekében.

A Jagdterrier masszív kis kutya, szilárdan talpon, magabiztos tekintettel és határozott karakterrel. A nőiségnek, a gyengeségnek és a félénkségnek nincs árnyéka benne.

Fontos a súly, a fej és a nyak hossza, a magasság aránya, a törzs megnyúlása és a mellkas térfogata. A méréseket a tenyésztés kiállításain kell elvégezni.

A szukák és a hímek növekedési határai azonosak: a marmagasság 33–40 cm. Ebben az esetben a mellfedés csak 10-12 cm-rel megengedett. Ezt az arányt optimálisnak tekintik a barázdában történő munkavégzéshez.

A túl durva és nehéz kutyákat nem fogadják ügyetlenül és alkalmatlannak a biztonságos barázdavadászatra. A könnyű csontváz szintén nem jó. Súlytartomány hímeknél 9-10 kg, szukák könnyebbek - 7,5-8,5 kg.

A terrier formátum kissé hosszúkás, éppen elég a tömörség fenntartásához.

A meglehetősen nagy fej ék alakú. Masszívabb, mint egy rókaterrieré, és a pofa nem olyan hosszú. A csipesz kissé keskenyedett, de nem túlságosan, mivel nagymértékben fejlett, nagy fogú állkapcsokat tartalmaz.

A fogak tekintetében a szabvány rendkívül szigorú. Csak az utolsó M3 molárisok hiányozhatnak. Ezenkívül a jagdterrier nem mutathat eltéréseket az ollós harapástól, a fogazat szabálytalanságait és a nem függőleges fog növekedését. Javasoljuk, hogy a tejfogak cseréje után azonnal ellenőrizze a teljességet, hogy a munka veszteségei időben rögzüljenek.

Kis szemek, minél sötétebb, annál jobb. A háromszög alakú fülek kissé fel vannak emelve, de nem a porcokon, előre és közel vannak a koponyához.

Az arányos hosszúságú nyak simán beleolvad a hátába. Javasoljuk, hogy mérsékelten kifejezett marmagasság legyen fényes, magas lábujj nélkül. A felső vonal egyenes. Az egyenes hátnak, valamint az alsó hátnak nagyon erősnek kell lennie, amelyet a szakemberek kéznyomással ellenőriznek. Az izmos alsó hátsó rész hátrafelé válik, semmiképpen sem ferde.

A fűrészdugó farka nem olyan hetyke, mint a Rókaé, kissé ferdén hordják.

Értékesek az erős csontok végtagjai, helyes szögekkel és jól fejlett izmokkal, széles csípővel és szorosan kötött mancsokkal, amelyek elsöprő mozgásokat és stabilitást biztosítanak.

A gyapjú egyformán megengedett, kemény, hosszúkás és nagyon sűrű, sima, típusokra bontás nélkül. Feltétlenül fedett has. Durva szőrzetnél a szakáll, a bajusz és a szemöldök mérsékelten kifejeződnek.

A szín kötelező vörösbarna, fekete vagy barna színnel. Csak egy kis fehér tapasz szabad a mellkason.

Ha megnézzük, a Jagdterrier bátor és határozott kutya benyomását kelti, amely komoly fizikai megterhelésre képes. Szokatlan viselkedés miatt kizárhatják.

Karbantartás és gondozás

leírás

A yagdterrier létrehozása után a német kutyavezetők rekordot döntöttek: kaptak egy kutyát, amelynek minimális követelményei voltak az ápolásra. Yagdy demokratikus és szerény, nem panaszkodik az étvágyra, de nem eszik túl, jól érzi magát a madárházban és a városi lakásban.

A tartás egyetlen problémája a gyaloglás.

Igen, a yagdának komoly, rendszeres és ráadásul érzelmi fizikai aktivitást kell biztosítania. A vadászidényben is, heti 1-2 napra kimegy a földre, a kutya nagyon gyorsan felépül. Csak a sporttal, a tulajdonossal folytatott aktív játékkal lehet elterelni a játék figyelmét a kalandkeresésről.

A szezonon kívül a jagdterrier megunja. Kicsit veszélyes, a kutyának időről időre el kell fújnia a gőzt. Úszás, nyaralók és hosszú túrák ajánlottak a környéken.

A fajta jellege nem teszi lehetővé az azonos nemű kutyák tartását ugyanazon a területen (egy lakásban); a házak közötti szétosztáskor a párokat és a szomszédokat gondosan kell kiválasztani. Ugyanakkor az azonos tulajdonos kutyái jól interakcióba lépnek a vadászat során.

A kutyák vadászat közbeni autóban történő szállításához a legjobb megoldás a fa vagy műanyag dobozok.

A terrierek higiéniája egyszerű: 2-3 havonta legfeljebb egyszer mosson samponnal, fésülje át a kabátot hetente párszor. A lakások karbantartása során könnyen hozhatunk tisztaságot egy törülközővel letörölve és az ágyneműt cserélve. Kényelmes szárazporos sampon használata.

Ha a kölyökkutya kabátja nem elég durva és hosszúkás, akkor az első évben ajánlott 1-2 alkalommal levágni a szerkezet javítása érdekében.

Figyelembe véve a NOT „szakmai” kockázatait, jobb, ha a tulajdonosok rendelkeznek egy speciálisan kiválasztott elsősegély-készlettel a sebek kezelésére és a szem mosására otthon és vadászaton.

Jagdterrier egészsége és betegségei

jagdterrier

Ez a szakasz a legrövidebb. A német tenyésztők minden erőfeszítése egy megbízható kutya megszerzésére irányult, amely mentes a problematikus öröklődéstől. 95% -kal sikerült - ez újabb rekord a kinológiában.

A DJT-Club szakemberei meg akarnak birkózni a fennmaradó kockázatokkal, amelyekre vonatkozóan a tenyésztésre való felvétel színvonalát bevezették PLL-teszt formájában. A laboratóriumi elemzés genetikai hajlamot állapít meg a szemlencse elsődleges elmozdulására. Ez a patológia a korai vakság oka a kutyáknak.

A PLL nem jelent különösebb problémát a HOT számára, amit egy németországi állatállomány-felmérés eredményei is megerősítenek. A hibás gént a jagd terrierek mindössze 2,5% -ában találták, és kizárták őket a tenyésztésből.

Hasonlóképpen, a klub egy másik lehetséges fenyegetést - a myopathiát - kíván felszámolni. Ezek a megelőző intézkedések feleslegesnek tekinthetők, de a német kutyavezetők ideális eredményre törekszenek.

A jagdterrier nem specifikus betegségei összefüggenek munkájával és jellegével. Ezek elsősorban sérülések. A vadászati ​​gyakorlat sikeres eredményével a kutyák 13-15 évig élnek.

Karakter és kiképzés

jagdterrier

A yagda vadászösztönei a felszínen fekszenek és jelentik a fő hajtóerőt. Ezért legalább ésszerűtlen egy kiskutyát venni, amíg az kicsi és vicces, abban a várakozásban, hogy egy kis méretű kisállatot kapunk.

Már a fogváltás után a kicsi bogyók képesek megfogni zsákmányt tartva, utolérni és megcsóválni a játékot, érezhetően harapni. Ezeknek a gyerekeknek a játékai oldalról inkább a bemelegítésre hasonlítanak a tigrisek számára. Az első év végére a yagdi megszünteti a barátságot társaival. Előre - konfliktusok más kutyákkal és macskák "vadászata". A terriert a település körülményei között pórázon kell járnia. Kockázatos, ha egy kutyát 10 év alatti gyermekekre bíznak.

A Jagdterrier nem könnyű társ. Jól ismeri képességeit, és ez a felsőbbrendűség érzetét, fokozott bizalmat ad neki, néha vakmerőséggé változik. Olyan bátor, hogy időnként megfeledkezik az önmegőrzés érzéséről.

Yagdi nem lusta, szenvedélyes és aktív, és ha nincsenek terhelve hasznos tevékenységekkel, akkor egyedül keresik a szórakozást. Még akkor is, ha a kutya rendszeresen vadászni megy, továbbra is erősen vágyik a harcra. Az erő és a karakter mérésének szükségessége különösen nyilvánvaló a férfiaknál, de az idegeneket nem szabad egyedül hagyni egymással.

Vadászatkor a bogyók féltékenyek a kifogott vadra. A verseny olyan intenzív, hogy a különféle tulajdonosok kutyái garantáltan küzdenek egy trófeáért, ha felügyelet nélkül hagyják őket.

A NOT minden értékes tulajdonságához - és sok van belőlük - vágni kell egy képzett oktató kezébe. A vadászok körében uralkodó véleménnyel ellentétben a yagda irányíthatatlanságáról, tökéletesen átengedik az engedelmességet és sokkal összetettebb tudományágakat sajátítanak el. Csak sok idő, szilárdság és türelem kell egy jól nevelt munkakutya megszerzéséhez.

A NOT hazájában a kutyákra komoly követelmények vonatkoznak, nem csak a mesterséges barázdában történő tesztelésre. A DJT-Club (ZP) és a Performance Test (GP) fajtavizsgálat sikeres teljesítéséhez a Jagd Terriernek nemcsak veleszületett vadászati ​​tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Az egész komplexum képes kiegyensúlyozott pszichés, ideálisan kiképzett, kontaktusú és megértő kutya mellett elhaladni.

A német vadászok és kutyakezelők hangsúlyozzák a NOT sokoldalúságát. A kutya feladatai az odakészítő állaton végzett alapvető munkák mellett egy teljes komplexumot is tartalmaznak a felszínen:

 • Élő vad érzékének keresése (madárfélelem).
 • Nyúl nyomának kidolgozása, hanggal üldözés.
 • Dolgozzon a vízen.
 • Minden sebesült állat üldözése és megszerzése.
 • Kis és közepes méretű vadak hordozása szárazföldről és vízből.
 • A vérnyom kidolgozása.

Feltétlenül olvassa el a vadászkutya fajták képzéséről és oktatásáról szóló cikkünket.

Ezenkívül egy barlangban végzett munkánál ellenőrizzük a vonszolás (az állat felszínre húzása) képességét. A kutya lövés utáni cselekedeteit külön értékelik.

A földi munkában a hangsúly az állóképességen (a kutya fektetése a gazda távollétében) és az irányíthatóságon van (póráz nélküli járás). Lövés hallatán a rakott vadterriernek a helyén kell maradnia. Klubszakértők szerint az ilyen udvarias kutyával való vadászat inkább zsákmány és természetesen élvezetesebb.

A Jagdterrier képzés gyermekkorban kezdődik, és nem korlátozódik a "Foo, nem!" Parancsra. 8 hónaptól kezdik vonzani. Ebben a szakaszban általában nincsenek nehézségek, de a műfuratban történő tanulás sem elhanyagolható. Javasoljuk, hogy hetente egyszer látogassa meg a csalogató állomást, amíg az összes elemet ki nem dolgozták: gyors bejutás a lyukba, erőteljes előrelépés, 10 percig ugatás az állat felé anélkül, hogy a felszínre kerülne.

Az első évben egy juniornál válogatásra és nyomkövetésre van szükség. Célszerű a patásokkal való ismerkedést második évre elhalasztani.

Ösztönözni kell a kitartást, a szituációs gyors reakciót és a független döntések meghozatalát Jagdterrierben - e nélkül a kutya kevéssé használható a vadászatban, ráadásul veszélyben van.

A fajta előnyei és hátrányai

német

A Jagd Terrier teljesen vadászközpontú és nagy figyelemmel kíséri ezt a közösséget. Mit értékelnek a fajtában:

 • Univerzális munkaminőségek.
 • Kis méret - jó a városiak számára.
 • Alacsony karbantartási költségek.
 • Kitartás és elszántság.
 • Aktivitás, elevenség és intelligencia.

Fontos! Nem alkalmas gyermek kutyájának és társának.

Még sok vadász szempontjából is, a fajta nem hátrányos:

 • Túl forró és "robbanásveszélyes".
 • Gyakran megsérült.
 • Szereti kutyákkal rendezni a dolgokat és üldözi a macskákat.
 • Séta közben állandó felügyeletre szorul.

A dzsikterek minden nehéz természete ellenére számuk növekszik. A kutyák növekvő százaléka megfelelő, civilizált viselkedéssel és nemes megjelenéssel. A fajtának perspektívája van.

Fotó jagdterrier

Valami baj van. Instagram token hiba.

sobakyinfo

Iratkozz fel Több...


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.