A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA labrador retriever leírása és a fajta általános jellemzői

A labrador retriever leírása és a fajta általános jellemzői

Labrador retriever

Labrador retriever

jellegzetes
8.5

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A labrador nemcsak a tulajdonos lelkének tükre, hanem titkos vágyaink tükre is, ha belépsz a házadba, egy labrador örökre odaadó barát és társ lesz a családod számára.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A fajta története a 19. századra nyúlik vissza Newfoundland szigetén. A modern labradorok őshonosait hatalmas newfoundlandi kutyáknak tartják, mert az ősi legendák szerint tőlük mentek el a "kis új-újföldek", akik hűségesen szolgálták a halászokat.

Kezdetben a labradorokra figyeltek fel a portugálok, akik nagyon megkedvelték a szokatlan kutyákat. Megjegyezték a kutyák hatékonyságát, amelyek egyszerűen pótolhatatlanok voltak a szárazföldön és a tengeren tartózkodó emberek számára.

A labradorok első tulajdonosai a britek voltak, akik Newfoundland szigete közelében helyezkedtek el. Ezt a tényt a fajta minden kutatója elismeri, de a fajta történelmi fejlődésével kapcsolatos későbbi vélemények eltérnek egymástól. Az egyik változat szerint a fajta teljesen maga Newfoundland szigetén alakult ki, és a britek egyszerűen behozták Európába, és elkezdték fejleszteni.

Egy másik változat szerint úgy gondolják, hogy csak az ősök őseit hozták Angliába, és a modern labradorokat már úgy tenyésztették, hogy göndör hajú retrieverekkel és telepítőkkel keresztezték őket.

Minden évben a labradorok népszerűsége egyre jobban nőtt, ezt a fajtát előnyben részesítették Anglia nemes nemesei. 1870-ben kiállítást rendeztek Birminghamben, ahol először két különböző fajtaként jelentek meg újfundlandi és fekete labrador retrieverek.

Az első fajta szabványt csak 1887-ben hagyták jóvá. Kezdetben csak a fekete labradorokat ismerték el szabványként, és csak a huszadik század végén ismerték el az őz és a csokoládé színét.

Labrador retriever fajta szabvány

Labrador retriever

A marmagasságú hímek magassága 57 cm, a nőstények átlagosan 54 cm - 56 cm, a labradorok súlya átlagosan 25 kg-tól törékeny szukáknál 40 kg-ig terjed nagy hímeknél. A normálistól való kis eltérés a magasságban és a súlyban nem minősül kizáró jelnek.

A fej széles, jó alakú, erőteljes, túlzott érdes vonalak nélkül, nem különösebben vastag húsos arccsont nélkül. A megálló sima, az állkapocs nem túl nagy. Ollómarás, az állkapocs szorosan összezárul.

A szem közepes méretű, barna vagy mogyoró.

A fülek megereszkedtek és nem túl nagyok, elég jól helyezkednek el, közel a fejhez.

A mellkas elég nagy és széles. A karaj kissé rövid, de erős.

A fajta közötti különbség a farok, a tövénél vastag, miután a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Közepes hosszúságúnak tekinthető, sűrű és sűrű kabáttal. Durva szőrzeténél fogva népesen vidrafarknak hívják. Nagyon rugalmas, egyenes, nem fekszik a hátán és nem görbül fel.

Elülső lábai egyenesek, könyöknél nem kifordultak és nem lábbal. A test háta jól fejlett, a térd meglehetősen rövid, kifejezett artikulációval.

A lábak kompaktak, jól fejlett párnákkal.

Színe fekete, barna és őzbarna. Fekete és barna kutyáknál enyhe fehér jelzés megengedett a mellkason.

Talán a következő cikk is érdekli majd: Arany-Vizsla (Arany-Vizsla) - a fajta jellemzői és leírása

Karbantartás és gondozás

leírás

A kutyafajta gondozásának szabályai nagyon egyszerűek, és nem különböznek másokétól. A labradorok fő jellemzője a tulajdonos nagy figyelme és gondozása.

A labrador retriever rendszeres fülvizsgálatra szorul az akasztási forma miatt, hogy a kutya mentes legyen a gyulladástól és a fül szennyeződésétől. Az ellenőrzés segít elkerülni a paraziták behatolásának veszélyét és korlátozni a fertőzést.

A sajátos szőrzet, a nagyon sűrű vízálló aljszőrzet miatt a kutyát nem kell feleslegesen mosni. A gyapjú jellemzője az öntisztulás. Elég hetente egyszer fésülni az ilyen gyapjút, és a szokásosnál 2-3-szor gyakrabban kell levetni az összes gyapjút. Kövesse ezeket az egyszerű eljárásokat, és kedvence jól ápolt és egészséges lesz.

Az etetési szabályok nem különböznek a legtöbb más fajtától, mint bármely más labrador fajtától, húsra és friss zöldségekre vagy kiegyensúlyozott szakmai takarmányra van szükségük.

A labradorok általában túlsúlyosak, ezért ne kényeztesse őket édességekkel és finomságokkal. A labradorok számára nem megfelelő a tészta is, amely elhízáshoz vezet, és semmiféle előnyt nem jelent.

A labradorok fő jellemzője a fizikai aktivitás igénye. E fajta kutyákkal nem szabad elhanyagolni az aktív sétákat a természetben.

A labrador retriever szereti a vizet, nagy örömmel hoz minden dobott tárgyat. Ha lehetősége van kimenni a városból egy tóhoz vagy folyóhoz, a kutya örömmel támogatja az ilyen döntést.

Labrador retriever egészségi állapota és tipikus betegségei

jellegzetes

Bármennyire is próbálják a tenyésztők megtisztítani a fajtát egy adott betegség minden genetikai hajlamától, a kockázat sajnos továbbra is fennáll.

Elhízottság egy labrador retriever számára ez a leggyakoribb betegség. A tulajdonosnak nem szabad megfeledkeznie a fizikai aktivitásról, és feleslegesen különféle finomságokkal kell biztatnia kedvencét.

Dysplasia A könyök- és csípőízületek, amelyek főleg nagy fajtáknál fordulnak elő, szintén a Labrador Retrievers egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Valószínűleg a Labrador minden tulajdonosának előbb-utóbb szembe kell néznie egy állatorvos javaslatával, hogy végezzen diszplázia-vizsgálatot kedvence számára. Találjuk ki, mi a csípő diszplázia és milyen jellemzői vannak. A dysplasia lényegében a csontváz bármely részének alakjában bekövetkező változás. Ebben az esetben arról beszélünk, hogy az ilyen fajtájú kutyák veleszületett vagy szerzett változásokban szenvednek a csípő és a könyök ízületeiben, amelyeknél a csont feje egyenetlenül helyezkedik el az acetabulumban, ennek következtében a csont elmozdulása és az osteoarthritis következik be.

Ne feledje, hogy még akkor sem, ha laboratóriumában diagnosztizálták a könyök vagy a csípőízület dysplasiait, ez még nem a világ vége. A diszplázia korai stádiumában lévő kutyák többsége tökéletesen élhet és működhet, valamint fizikoterápiában részesülhet.

Ne feledje, hogy az elhízás hozzájárul a diszpláziához, mivel a túlsúly további stresszt jelent az ízületekben.

Atópiás dermatitis egy másik jellegzetes betegség e fajta kutyák számára. Leggyakrabban őz labradorokban találhatók, mint minden világos színű kutyában. Az atópiás dermatitis főként a bőrön jelentkező allergiás reakciók formájában jelentkezik viszketés formájában, amelyek bármilyen külső tényezőnek, például a virágpornak tűnnek.

Osteochondrosis - e betegségre jellemző másik betegség. A váll- és térdízületek szenvednek leginkább osteochondrosisban. A betegséget érzéstelenítő kenőcsökkel kezelik, korlátozva a kutyák mobilitását a kezelés teljes időtartamára.

Szürkehályog a labrador retrieverek tipikus betegségeinek is tulajdonítható, amely öröklődik és amelyek felderítésére speciális genetikai tesztek vannak. A szürkehályog befolyásolja a szem lencséjét, egyidejűleg kialakulhat az egyik vagy mindkét szemgolyóban, szemfájás formájában nyilvánul meg és látásvesztéssel jár. A betegség nagyon gyorsan előrehaladhat, egyes esetekben a kutya egyszerűen megvakulhat.

Labradori karakter

ennek a fajtának

A labradorokat a jó természet, a barátságosság, a játékosság és a vidámság jellemzi, pozitívan töltik fel és optimizmust adnak tulajdonosaiknak, energiájukat és tevékenységüket irigyelni lehet!

A labradornak nincs problémája az embernek való behódolással, nagyon gyorsan és könnyen megtanulja, különösen, ha a tulajdonos a játék módját választja, nem pedig az ostort. Nyilvánvalóan emiatt a labradorokat nagyon gyakran használják vakvezető kutyákként, kutató emberekként, kábítószerként és robbanóanyagként.

Labrador nagyon hűséges kutya, kivétel nélkül elfogad minden családtagot és őszintén szereti, beleértve a hörcsögöket és macskákat is. A labradorok ideálisak gyermekes családok számára, mert a Labr türelmét meg lehet irigyelni - minden gyermekjátékot és csínytevést el fog viselni.
A labrador számára a legfontosabb az emberek közelében lenni, szolgálni, szeretni, játszani... Ha egyedül élsz, soha nem vagy otthon, nem tudsz elég időt szentelni a kutyának, akkor ez nem a te fajtád. Labrador egyedül boldogtalan lesz!

A labradorok az emberek iránti általános szeretetük miatt teljesen alkalmatlanok az őrök szerepére, minden tolvajt szeretni és játszani fognak! E fajta kutyáknál egyáltalán nincs agresszió az emberek felé, ezért ne próbáljon őrt csinálni egy labradorból - megtörik ennek a barátságos kutyának a pszichéjét, és nem ér el sikert!

Jellegüknél fogva a labradorok ügyes vadászoknak számítanak, génjeik közé tartozik a vízben végzett munka és a kacsa vadászata, ezért legyen óvatos, ha madarak vannak a házában. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya nem lesz képes barátkozni szeretett papagájával - csak kora gyermekkorától kezdve kell helyesen elmagyarázni és bemutatni a háziállatokat.

Ne feledje, hogy a labrador, mint minden retriever, olyan kutya, akit vadászatra tenyésztettek a vízben, pontosabban azért, hogy zsákmányt hozzon ki a vízből. A labradorok iránti szenvedély a víz iránt ellenállhatatlan, így bármilyen tó, tó és még egy sáros tócsa is a legkívánatosabb tárgy lesz a kedvence számára.

A labrador retriever képzése és oktatása

Tábornok

Abszolút minden labradori retrievernek szüksége van képzésre és oktatásra, függetlenül attól, hogy csak egy házi kedvenc van a házában, vagy egy speciális kutyát készít elő a munkára.
A helyzet az, hogy egy labrador szenvedélye, hogy szeresse és imádja gazdáját, könnyebben és leghasznosabban valósul meg pontosan edzés közben és engedelmességben.

A labradorok nagyon könnyen megjegyzik az alapparancsokat, így bárki, még tapasztalatlan tulajdonos is, megtaníthatja a kutyát az élethez szükséges alapvető parancskészletekre, hivatásos kutyavezető segítsége nélkül.

Az alapparancsoktól eltekintve a legegyszerűbb módja annak, hogy a labradorokat betanítsák egy elem megkeresésére és letöltésére. Ez az ősök ösztöneinek tudható be - ne felejtsük el, hogy a labrador retriever egy vadász által elejtett zsákmány után kutatása és tenyésztése céljából tenyésztésre került.

Összességében a labradorokat az egyik legokosabb kutyafajtaként tartják számon (büszkén állnak a 7. helyen ebben a rangsorban). Úgy gondolják, hogy könnyen megjegyezhetnek körülbelül 300 olyan kifejezést, amelyet a tulajdonos rendszeresen használ.

Óvosságának köszönhetően hihetetlen vágy, hogy a tulajdonos kedvében járjon, tökéletesen megfelel bármilyen, még a legnehezebb képzésnek is. Az erős, bátor és kiegyensúlyozott labradorok kiváló munkát végeznek a súlyos betegek gondozásában. Megbízható barátokká válnak, vakvezető kutyaként dolgoznak, sikeresen keresnek drogokat és robbanóanyagokat.

Jelenleg ezt a fajtát valójában nem vadászatra használják. De meg kell jegyezni, hogy e fajta kutyák nélkülözhetetlenek a kacsák vadászatához. A víz nem akadálya a labradornak, és örömmel úszik és zsákmányt szerez a legelérhetetlenebb helyekről.

Helytelen nevelés esetén a labradorok hajlamosak megsértődni, csalódni a tulajdonosban, sőt tartós depresszióba esnek. A leghatékonyabb módszer a háziállat betanítása a játékba, állandóan dicsérettel és finomságokkal ösztönözve. Minden szempontból értékelik tulajdonosukat, amellyel próbálnak tetszeni és hasznosak lehetnek az életükben.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Mint minden fajtának, a labradoroknak is megvannak a maguk érdemei és hátrányai. Általában el kell ismernünk, hogy kényelmesebb, mint a problémás fajta, ennek ellenére ítéletünk a következő:

A Labrador Retriever fajta hátrányai:

 • Sok helyet igényel, elég nagy ahhoz, hogy kis lakásokban élhessen
 • Nagyon szeretnek enni, beleértve a séta során talált különféle "csúnya dolgokat";
 • Olyan szeretetteljes, hogy örömükben idegenekre ugorhatnak;
 • Hajlamosak az elhízásra;
 • Nagyon ravasz és könnyen kezelhető a nem túl tapasztalt tulajdonosok által.

A fajta kétségtelen előnyei:

 • Őrülten hűséges és barátságos kutyák;
 • Abszolút nincs agresszió;
 • Könnyen kiképezhető;
 • Imádják a gyerekeket;
 • Legjobb családi kutya;
 • Tökéletes cicák!

A labradorokat nem őrzőként használják. Egy ilyen feladattal biztosan nem fognak megbirkózni, mert szelíd karakterük és jó természetük megkülönbözteti őket.

Általában a fajtának sokkal több pluszja van, mint mínuszának. Labrador - pótolhatatlan barát, elvtárs, társ, akikhez valóban nincs hasonló a többi fajtánál.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.