A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákThai Ridgeback fajta leírása, története, jellemzői

Thai Ridgeback fajta leírása, története, jellemzői

funkció

Thai ridgeback

Thai
8.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Ezeknek a kutyáknak a gazdái megérdemelten hívják háziállataikat „kutyának a léleknek”. A thaiföldi ridgeback fajta az egyik legrégebbi faj, ma ritka és nagyon drága.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A Thai Ridgeback megjelenése egzotikus. Mindez a gyapjú miatt, amely gerincet (gerincet) alkot a gerinc mentén. A szőrzet tapintással szokatlanul bársonyos.

A fajta jellege agresszív. Az ilyen kutyák már kiskutyás kortól függetlenséget és függetlenséget mutatnak. Nagyon figyelmesek, szeretnek utánozni.

Megfelelő neveléssel a Thai Ridgeback kiváló védő, társ. Egy ilyen kutya készen áll minden tevékenységre, ha csak a gazdával ásni.

További nevek: Mah Tai, Thai Ridgeback Dog, TRD, ไทย หลัง อาน

A fajta története

A Thai Ridgeback szülőföldje Thaiföld. De érdemes megjegyezni, hogy nem sikerült pontosan megállapítani, honnan származik e fajta története. Vannak javaslatok, amelyek szerint a turbó hajtóművet először Vietnamban fedezték fel.

Bármi is volt, de a Thai Ridgeback ma Thaiföld nemzeti büszkesége. Ez elég igazságos. Végül is a kutatások eredményeként a tudósoknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Thaiföldön élő Ridges régebbi örökséggel rendelkezik, mint a Vietnamban és Kambodzsában élők.

A Mah Tai őslakos fajta, amelynek kialakításában egy személy nem vett részt. A gerinceseket páriás kutyáknak nevezik. A páriás kutyák félvad vadak, bizonytalan származásúak. A genetika szempontjából összetett polihibridek.

Hosszú évszázadok óta a Thai Ridgeback külseje nem változott. Nem meglepő, mert a fajta kialakításával kapcsolatos tenyésztési munkát nem hajtották végre, és más típusú kutyákkal való keresztezés nem történt meg. Ha megnézzük a Ridgebacks régi képeit és ugyanazon állatok modern fotóit, akkor megjelenésükben gyakorlatilag nincs különbség.

A faj tisztasága, eredetisége és érintetlen természete megmaradt annak a ténynek köszönhető, hogy Thaiföld sokáig el volt szigetelve más országtól. A TRD közvetlen ősei - vad dingó kutyák.

Használt gerinces madarak és vadállatok vadászatához. Segítettek a tulajdonosoknak legeltetni, megvédeni az állatokat a gazemberektől és a ragadozó állatoktól. Ezek a bátor kutyák ideális védőként, őrként tüntették ki magukat.

A thaiföldieket különösen az alacsony jövedelműek, a szegények tisztelték meg. Ezt a népszerűséget azzal magyarázzák, hogy a Ridgeback képes önállóan táplálékot szerezni magának apró rágcsálók formájában. A vadászat lehetővé tette az egész család táplálkozását, ami nagyon értékes volt a szegény falvakban. A hegygerinc patkányok és kígyók formájában is elpusztította a kártevőket.

A thaiföldi ridgeback nagyon ősi fajta. Meglepő módon hivatalosan csak a XX. Század végén ismerték el.

Breed Standard "Thai Ridgeback"

Thai

A thaiföldi ridgeback közepes méretű fajta. Felnőtt súlya 25-32 kg., növekedése kb 50-60 cm. A szexuális dimorfizmus erősen hangsúlyos. A szukák súlyukban lényegesen alacsonyabbak a hímeknél.

Közepes méretű fej kissé ívelt, nem túl hosszú izmos nyakon nyugszik. A koponya lekerekített, lapos a fülek között. A fülek közepes méretűek, felállóak, háromszög alakúak. A fülvágást nem hajtják végre.

A szem kicsi, mandula alakú.

A pofa ék alakú, az orrnyereg hosszú és egyenes. Az állkapcsok hatalmasak. A nyelv lehet fekete foltokkal, kék, ami a TRD megkülönböztető jellemzője. Nagy szemfogak, ollós harapás.

A far enyhén lejtős. A hátsó vonal egyenes, a karaj széles. A mellkas mély. Has felhúzva.

A végtagok egyenesek, párhuzamosak, jól fejlett izmokkal és erős csontokkal rendelkeznek. A mancsok oválisak. Nyújtott lépés, szabad, ritmikus mozdulatok.

A farok kissé ívelt, vastag, a vége felé keskeny. Ridgeback felemelve tartja.

A bőr vékony, nem pattanásmentes.

A Thai Ridgeback kabátja három típusra oszlik:

1. Standard - hossza 1-2 cm.
2. Velúr - hossza 2 mm-től. legfeljebb 1 cm.
3. Szuper rövid velúr - legfeljebb 2 mm hosszú.

A Mah Tai fajta fő megkülönböztető jellemzője a gyapjú fésű, amelyet gerincnek neveznek. Ez a tulajdonság egy ellenkező irányban növekvő gyapjúcsík. A gerinc ellentétben van elválasztva a fő bevonattól, a gerinc mindkét oldalán található. A gerincoszlop különböző hosszúságú és alakú lehet.

A szabvány szerint a következő turbóhajtású színek megengedettek:

1. Piros - leggyakrabban előfordul, a világosvöröstől a sötétvörösig árnyalatok elfogadhatók. A vörös színű fajok képviselőinél a gerinc sokkal szélesebb, mint a többi. Az arcon fekete maszk lehet.
2. Fekete - a színnek telítettnek kell lennie, más árnyalatok keverése nélkül.
3. Kék (ezüst) - az égi és a nedves aszfalt közötti árnyalatok elfogadhatók.
4. Isabella (Fawn) - nagyon ritka. Különbözik a tea rózsa, a vanília, a rózsaszín szőlő árnyalatainak szépségében.

A mellkason lévő fehér jelölések nem minősülnek hibának. A fentieken kívül bármilyen más szín kizárt.

Hasonló fajta: Rhodesian Ridgeback

Karbantartás és gondozás

Thai

A thaiföldi ridgebacket nem lehet az utcán tartani, egy madárházban, és még inkább egy láncon. Az erő, a vadászösztön és a kiváló őrző tulajdonságok ellenére a thai nagyon tiszta, mondhatni elkényeztetett állat.

Közel kell lennie az emberekhez, szereti a kényelmet. Ezen túlmenően, ha lakásban vagy házban él, a gerincviselet nem okoz kellemetlenséget a tulajdonosoknak. Úgy néz ki maga után, mint egy macska, szőrtelen a kabátja.

Mint minden lakáskutya, a thaiföldi is helyet kapott kanapéval, játékokkal, tartályokkal vízhez és élelemhez. De ne csodálkozzon túlságosan, ha reggel házi kedvencét takaró alatt találja meg az ágyában.

Kedvenc alvóhelyei a karosszék, a kanapé, de a mester ágya elsőbbséget élvez. Vonakodva megy a kanapéjához. Bár mindez a háziállat nevelésén és engedelmességének szintjén múlik.

A gerinceseknek napi sétára van szükségük (reggel és este). A fiataloknak naponta legalább 2-2,5 órát kell járniuk. Elég naponta kétszer járni ivarérett turbó motorokat, mindegyik séta 30-40 percig tart.

A thaiföldi gondozása nem nehéz. Csak a következő eljárások időben történő végrehajtása a fontos:

 • Hetente 2 alkalommal fésüljük ki a gyapjút természetes kefével vagy speciális kesztyűvel. Moltálás közben minden másnap eltávolítjuk az elhalt szőrszálakat. Bár nem nehéz minden nap gumikesztyűt áthúzni a kabáton, megtisztítva a háziállatot.
 • Félévente egyszer fürdünk. Ne használja túlzottan a mosószereket, mivel azok feleslege a bőr védőrétegének lemosódásához vezet. A thai ember függetlenül figyeli a kabát tisztaságát. De a tulajdonosnak minden egyes séta után meg kell mosnia a mancsait, ugyanakkor meg kell vizsgálnia repedések, szilánkok jelenlétét.
 • Körmökkel vágjuk le a karmokat, ahogy nőnek. A kutya számára kellemetlen eljárás előtt ajánlatos a mancsokat meleg vízben tartani.
 • Hetente egyszer tisztítjuk a fülünket, gondosan figyelve a fertőzés jeleit.
 • Szükség szerint törölje meg a szemét.
 • A fogak tisztításához speciális csontokat vásárolunk az állatgyógyszertárban, vagy használunk pasztát és ecsetet. Az első lehetőség sokkal könnyebb.

A Ridgebacket természetes termékekkel és ipari takarmányokkal egyaránt táplálhatja. A lényeg, hogy ne keverjük össze a két típust.

Természetes módszerrel az étrend alapja a hús. A többi: belsőségek, gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, tengeri halak, alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

A víznek mindig a tálban kell lennie. Ügyeljen arra, hogy az élelmiszer- és víztartályokat tisztán tartsa.

Egészség

Thai

A turbó motorok átlagos élettartama körülbelül 12-13 év. A thaiföldi ridgeback fajta a természetes szelekció eredményeként jött létre. Hosszú évszázadok óta zajlik a természetes szelekció, amelyben csak a legerősebb állatok maradtak életben.

Ez magyarázza, hogy a thaiföldi embereknek erős immunitása és jó egészsége van. Megfelelő karbantartással, táplálkozással és gondozással ritkán betegszik meg.

A fajta képviselőinek hajlamát néhány betegségre figyelhetjük meg:

 • Bőrbetegségek - annak a ténynek köszönhető, hogy a rövid haj gyengén védi a bőrt a kórokozó mikroorganizmusoktól. A Dermoid sinus gyakori a Ridgebacksnél.
 • Allergiás reakciók - főleg helytelenül kiválasztott ápolószerekből. Kevésbé gyakori ételallergia.
 • Emésztőrendszeri betegségek - volvulus, puffadás, emésztési zavarok.
 • Elhízottság - helytelenül kiválasztott étrendből és mozgásszegény életmódból fakad, ha a tulajdonos nem biztosítja a thaiföldiek számára elegendő számú fizikai megterhelésű sétát.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető, ha kutyáját évente megelőző vizsgálatokra viszi egy állatorvosi rendelőbe. Ne feledkezzen meg a féregtelenítésről, az oltásról. Fontos a háziállat időben történő kezelése a bőr parazitáival kapcsolatos készítményekkel.

karakter

funkció

A háztartás tagjai közül a thai ridgeback választja ki magának a gazdát. Csak ő engedelmeskedik neki vitathatatlanul, és csak akkor, ha megfelelően nevelik és képzik. Egy ilyen kutya nem feltűnő, tapintatos. Általában egy családban, szinte kölyökkorától kezdve, a gerinc megpróbálja kialakítani a saját hierarchiáját a házban.

A háztartásoknak nehéz teljes engedelmességet elérni a TRD-től. A kutya értékeli azokat, akik a házban élnek, azokat, akik etetik és sétálgatják, de gyakran elhanyagolja véleményüket. Számára egy hatóság van - a tulajdonos.

Csak háziasított táncok veszik körül őket, heccelhetnek, örülhetnek és teljesen ellazulhatnak. Az idegen területeken, az idegenek mellett, a Ridgeback komoly, éber, kész azonnal reagálni egy fenyegetõ kutyára. Ridge hidegen, bizalmatlanul bánik az idegenekkel, agresszióval reagál a rosszakaratra.

Szereti a gyerekeket, türelemmel bánik velük, de ennek a türelemnek megvan a maga határa. Ezért, ha vannak gyerekek a családban, ne hagyja őket egyedül a kutyával, és magyarázza el a gyermeknek, hogyan viselkedjen a háziállattal. Megalapozott megértés mellett a Ridgeback kiváló barát és játéktárs lesz a fiatalabb családtagok számára.

A thaiföldi nem különösebben kíván dominálni. Jól kijön az ugyanazon a területen lévő többi háziállattal. A kivétel a rágcsálók, a gerinc szemében ragadozó madarak.

A házon kívül egy ilyen kutya macskát látva megpróbálja utolérni. Nem vonul vissza más kutyája elé, nem mutat félelmet, megvédi felsőbbrendűségét. A hímek intoleránsabbak és agresszívebbek, mint a nők.

Képzés és oktatás

funkció

A komoly kutyák, mint például a thaiföldi ridgeback, korai szocializációt és kötelező OKD-t igényelnek.

A kiskutya nevelése a házban való megjelenésének első napjától kezdődik. A háziállatnak három hónapos koráig meg kell tanulnia a kezdeti parancsokat. Szocializáció, otthonon kívüli járás csak az első oltás és a karanténidő lejárta után.

3-4 hónaptól ajánlott komolyabb edzéseket kezdeni a turbó motoroknál. Jobb igénybe venni a kutyavezető szolgáltatásait. Thai a szabadságot kedvelő, makacs hajlamú. Ha nem találsz hozzá közeledést, akkor ellenőrizhetetlenné, sőt veszélyesé válik.

Edzés közben nem szabad ordibálni vagy fizikailag megbüntetni a hegygerincet. Nagyon fájdalmasan reagál a megaláztatásra és a durvaságra. Az ilyen bánásmód eredményeként a ridgeback gyáva, ideges és visszahúzódó lesz, vagy fordítva, agresszív, gonosz, konfliktusos lesz.

A képzés alapja: tisztelet, bizalom a tulajdonos iránt, Kiváló képzési eredményeket lehet elérni szóbeli, étkezési jutalmakkal. Fontos a következetesség, a kitartás és a türelem is.

A thai ridgeback kiváló memóriával rendelkezik, és már kicsi kortól fejleszti az intellektuális képességeket. Az intelligenciának, az energiának, a szenvedélynek köszönhetően a fajta képviselői különféle sportversenyek résztvevőiként és győzteseiként különböztek meg (frizbi, agilitás, szabad stílus stb.)

Érdekes tények

 • A Thai Ridgeback Thaiföld nemzeti fajtája.
 • Sok tudós szerint a thaiföldi ridgeback külsején megőrizte az összes modern kutya ősének jellemzőit. Kutatások szerint a meghatározott fajta az egyik legősibb.
 • A TRD képes "beszélni", a "beszélgetésük" hasonlít a motyogásra, amelynek segítségével a kutya kifejezi örömét vagy felháborodását. A Ridgeback ritkán ugat, csak jó okból.
 • A thaiföldi nyelv kék vagy foltos lehet.
 • Ennek a fajtának a kölyköit számos redő borítja, például Shar Pei vagy masztiff. Az öregedéssel a redők eltűnnek, a bőr sima lesz. A ráncok csak a fején maradnak fenn.
 • A TRD jellegét és szokásait gyakran összehasonlítják a macska jellemével és szokásaival. A Ridgeback, csakúgy, mint egy macska, nem szereti a vizet, még a tócsákat is megkerüli, a nagy víztestekről nem is beszélve. A kutya bármilyen módon tisztán tartja a kabátot. Csak a saját területén nyugodt és az idegenek számára kedvezőtlen.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Mielőtt thaiföldi ridgeback kiskutyát vásárolna, ésszerűen értékelnie kell az összes előnyét és hátrányát. A fajta sok figyelmet igényel. Ha túl elfoglalt vagy, a thaiföldi nem fog háziállatként működni.

Mint minden más fajta, a TRD-nek is megvannak a maga erősségei és gyengeségei.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Jó egészség.
4. odaadás.
5. Kiváló memória, éles ész.
6. Az őr, az őr veleszületett ösztöne.

Mínuszok:

1. Makacs, önálló karakter.
2. Napi gyaloglást és fizikai aktivitást igényel.
3. Nyugtalan az otthonon kívül.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.