A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákTibeti masztiff standard, a fajta leírása és jellemzői

Tibeti masztiff standard, a fajta leírása és jellemzői

mészároskutya

Tibeti masztiff

leírás
6.3

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

2.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A tibeti masztiff kutyafajta, évszázados történelemmel. Nincs annyi fajtiszta fajtatiszta képviselő. A tibeti masztiffok az összes moloszoid fajta ősei. Szabadon tolerálják a fagyokat, rendkívül fejlett védőösztönük van. Egy ilyen kutya ideális őrzővé válhat, feltéve, hogy megfelelően nevelik.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Ha megnézi az ősi krónikákat, találhat bennük dicsérő sorokat a tibeti masztiff fajta kutyáiról. Valóban, az erő, az erő, az ijesztő megjelenés tandemben, nyugodt jellemmel és megfelelőséggel érdemel csodálatot és legnagyobb dicséretet. A tibeti kolostorok és nomádok szerzetesei, akik életük nagy részét a hegyekben töltik, teljesen biztonságban érezték magukat ennek az ősi őrző fajta képviselőinek védelme alatt.

A tibeti masztiff jelentős helyet foglal el a tibeti kultúrában, nemcsak szokatlan megjelenése van, hanem egyedi kérge is. A múlt híres kutyavezetői intenzíven tanulmányozták ezeket a kutyákat. Az első kutyát 1847-ben küldték a nyugati partokra. Ajándéknak szánták Viktória királynőt.

Öt évtizeddel később a berlini állatkert szolgái bejelentették a tibeti masztiff kölykök születését. Ezt az almot hivatalosan bejegyezték. A masztiffok a walesi herceg jóvoltából érkeztek Angliába. Ő volt az, aki hazahozott pár ilyen kutyát.

Fajta szabvány "tibeti masztiff"

mészároskutya

A tibeti masztiff hatalmas, nagy testű kutya. Hideg éghajlaton sem veszíti el szolgálati tulajdonságait. Az állóképesség a masztiffok jellemzője. Felnőtteknek van súlya 60-80 kg., minimális marmagasság szukáknál - 61cm., hímek - 66 cm. Nézzük meg részletesebben a meghatározott fajta külsejét.

A nyak erős, a fej széles, a koponya nagy, lekerekített. A lógó fülek háromszög alakúak. Rövid haj borítja. A pofa széles és négyzet alakú. A szem kicsi, ovális, kissé ferdén áll. Az orr sötét és nagy. A szem színe barna, a kabát színének megfelelő árnyalattal. Az állkapocs erős, ollós harapás, szintén egyenes.

A test erős, a mellkas masszív, széles. A háta egyenes, erőteljes.

Az elülső végtagok egyenesek. A vállak lejtősek, az alkar egyenes. A hátsó lábak izmosak, párhuzamosak. Nagy, lekerekített mancsok.

Közepes méretű bolyhos, gyönyörű farok. Futás, sétálás közben a kutya magasan tartja, szabadon dobják a hátára. Ugyanez figyelhető meg, amikor a kutya éber vagy izgatott valamiről.

A szőrzet durva és vastag. A tibeti masztiffok nem engedik meg a göndör, hullámos, selymes hajat. A farok erősen pubertás, a hátsó lábakon tollak vannak. A vállon és a nyakon a szőrzet sokkal bőségesebb, különösen a hímeknél. Létrejön egy oroszlán sörény megjelenése, amely a fajta megkülönböztető jellemzője. Télen a szőrzetnek bőséges az aljszőrzete, ennek köszönhetően a kutya nem fázik téli fagyokban. A tavaszi-nyári időszakban az aljszőrzet jelentéktelen.

A szőrzet színe kék, sable, fekete, arany. Fehér foltok lehetnek a mellkason és a lábakon. A jelölések szemüveg formájában megengedettek a szem körül, a szem felett, a végtagok alsó részén, a farokon (alsó oldalon).

Karbantartás és gondozás

leírás

A tibeti masztiffnál nagyobb méretű kutyát ajánlott tágas házban tartani. A szűk lakás nem alkalmas nagyméretű kutyák számára, mozgása korlátozott lesz, és zavarba hozza gazdáit. A kültéri karbantartás nem árt a masztiffnak, a vastag aljszőrzetű gyapjú megmenti a fagytól.

A forró évszakban a tulajdonosnak gondoskodnia kell arról, hogy a háziállatnak mindig lehetősége legyen elrejtőzni a nap elől.

A hideg évszakban a kutya nem szenvedhet huzat, eső, hó, szél és egyéb kellemetlen természeti jelenségek miatt. Ezért, mielőtt egy madárházat telepítenének egy fülkével, gondosan meg kell választania a megfelelő helyet. A madárház nem lehet napsütésben és "hét szél".

Ha úgy dönt, hogy a tibetit a házban tartja, azonnal adjon neki helyet, szereljen oda matracot, kanapét vagy szőnyeget. A háziállat területe ne legyen járható helyen, de a kutyát sem ajánlott a kertbe küldeni.

A tibeti masztiff kiskutya alszik a nap nagy részében. Arra ébred, hogy elmegy WC-re, eszik és játszik egy kicsit, majd visszamegy a kanapéra. Az ilyen hibernálás megijeszti a tapasztalatlan kutyatenyésztőket. De nincs ok az aggodalomra, csak a kölyökkutyás nagy fajták képviselői szinte minden energiájukat a növekedésre fordítják.

Ennek eredményeként nem marad energia az aktív játékokra. Semmiképpen ne kényszerítse a kiskutyát futásra, ugrásra, az ilyen tevékenység tőle származhat. Hadd aludjon, amennyit csak akar, amikor a kutya felnőtt lesz, minden a helyére kerül. Az állandó hibernálás a múltban is megmarad, a kutya aktív, játékra kész, őrzi a házat és edz.

A háziállat tartásának fontos pontja az étel. A tulajdonosnak kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítania a kutyának a szervezet számára szükséges összes vitaminnal és ásványi anyaggal. Az állatokat a szabályok szerint kell etetnie!

Az ételt egy bizonyos időpontban, egy adott helyen adják meg. Kiváló minőségűnek kell lennie, nem károsíthatja az egészséget. Az etetés mennyiségét és sebességét a háziállat életkora és egészségi állapota alapján határozzák meg. Például a kiskutyákat naponta 5-6 alkalommal etetik, míg egy felnőtt kutya számára két etetés elegendő. Egy felnőtt tibeti masztiff nem falánk, részei sokkal kisebbek, mint például a labradorok részei.

Ha ez egy kész kutyaeledel, akkor egy felnőtt tibeti egy etetése 200-300 grammból áll.

A víznek állandóan elérhetőnek kell lennie a háziállat számára. Az ivóvízigény a következő: friss, tiszta, hűvös.

Ellentétben azzal a véleménnyel, hogy a nagy kutyákat nehéz gondozni, a tibeti masztiff nem igényel különösebb gondozást. A legfontosabb az, hogy megtanítsa kedvencét minden szükséges eljárásra gyermekkorától kezdve, tartsa be a higiénia összes szabályát és fordítson kellő figyelmet a vastag hajra:

 • Hetente 2-3 alkalommal mosson fogat.
 • 7-10 naponta egyszer tisztítsa meg a fülét pamut törlőkendővel. Ha túlzott váladékot észlel, forduljon állatorvosához.
 • Vágja körmét havonta többször. Ha nincs tapasztalat, akkor ajánlott ezt az eljárást szakemberre bízni.
 • Szükség szerint fürdessen mosószerekkel hosszú szőrű fajták számára. Ha a kutya kiállítási kutya, akkor a fürdést gyakrabban végzik.
 • A tibeti masztiff hajat hetente háromszor kell fésülni.

A tibeti masztiffok egészsége és betegségei

leírás

Megfelelő gondozással, karbantartással, etetéssel a tibeti masztiff 12-13 évig élhet. Az ilyen élettartam nem gyakori a nagy fajták között. A természet jó egészséggel ruházta fel a tibetieket. Mondhatjuk, hogy a felnőtt állatok alig betegednek meg. Sajnos ezeknél a robusztus kutyáknál is előfordul néhány egészségügyi probléma.

A tibeti masztiffok leggyakoribb betegségei:

Századforduló - az alsó szemhéj befelé fordul. Egy ilyen betegség nem kezelhető, a problémát csak műtét oldja meg.

Dysplasia csípő- és könyökízületek - a diszplázia időben történő felismerése érdekében ajánlott minden évben röntgenfelvételt készíteni a háziállatról. Ez a betegség örökletes, ezért kölyökkutya vásárlásakor mindenképpen ellenőrizze a törzskönyvet.

Osteochondrosis dissecans - ízületi betegség. Ezt a problémát csak műtéti beavatkozás segítségével lehet megszüntetni.

Hypertrophiás neuropathia - általános gyengeség, a súlyosan érintett kölykök nem tudnak felkelni és talpon maradni.

Panostitis - a csöves csontok gyulladása.

Autoimmun hypothyreosis - a pajzsmirigy alulműködés kezelésére az állatorvos által megállapított szintetikus pajzsmirigyhormon napi adagját alkalmazzák.

Angolkór - nagyon súlyos lehet a kölyökkutya erős csontjai és súlya miatt. A megfelelő adagolási rend és étrend betartásával elkerülheti ezt a problémát.
Az elején sokkal könnyebb küzdeni a betegségekkel. A probléma időben történő észlelése érdekében rendszeresen meg kell mutatnia a kutyát az állatorvosnak megelőző vizsgálatok céljából. Ezenkívül a tulajdonosnak időben be kell oltania.

karakter

leírás

Egy vágy, hogy egy ilyen háziállat legyen, mint a tibeti masztiff, nem elegendő, ismeretekre, tapasztalatra és az ilyen állatok kezelésére van szükség. Lehet, hogy tapasztalat nélküli ember nem képes megbirkózni a tibeti makacs természetével. Ha gyermekkorától kezdve megfelelően felnevel egy kutyát, és megmutatja neki, hogy ki a főnök, éber őrsé, hű barátjává és társává válik a játékokban.

A makacsságot leszámítva a tibeti masztiff karaktere tökéletes. A kutya nyugodt, ha látja, hogy a tulajdonosok nem hajlamosak a játékra, csendesen megpihen a helyén. A tibeti barátságosan kezeli az embereket és a háziállatokat anélkül, hogy agressziót mutatna. Gyerekeknél egy ilyen háziállat nyugodtan viselkedik, szeretetteljes velük és türelmes a gyermeki csínyekkel.

Röviden: a csecsemők bármit megtehetnek a kutyával, cserébe a kutya soha nem fogja megsérteni a gyereket. A felnőtteknek meg kell győződniük arról, hogy a gyermekek nem ártanak-e a háziállatnak, különösen, ha egy kiskutya van. Másrészt a nagyon kisgyermekeket nem szabad egyedül hagyni felnőtt kutyával. Egy nagy állat akaratlanul is megsebesítheti a babát.

Őrző, őrszem tulajdonságai a tibeti masztiff vérében. A nyugodt, békés természet ellenére ez a kutya a megfelelő időben képes megvédeni mind a tulajdonosát, mind a tulajdonát. Ilyen védőburkolattal garantált a biztonság.

Képzés és oktatás

mészároskutya

A kiskutya nevelése nem szigorú rendszerrel és számtalan büntetéssel kezdődik. Egy kicsi állat egy hónapos korában a durva bánásmód miatt félelmet nyerhet az embertől egy életen át, és soha nem tanulhatja meg bízni a gazdájában.

Annak elkerülése érdekében, hogy ez születésétől számított egy hónaptól két hónapig megtörténjen, a háziállatot meg kell simogatni, simogatni, játszani vele, lehetővé téve számára, hogy "megrágja" saját ujjait vagy csipkéit. Így a kiskutya bízik a tulajdonosban, nem fog félni tőle. Az ilyen bizalmi technikákat impresszálásnak nevezzük.

Miután a lenyomat sikeres volt, elkezdheti a kiskutya társasági életét. Ebben az időszakban a háziállatot megismertetik a külvilággal és a nyilvános helyeken való viselkedés szabályaival. A szocializáció hozzájárul egy fiatal állat karakterének kialakulásához és az idegrendszer megkeményedéséhez.

Oktatás és képzés nélkül lehetetlen megbirkózni egy ekkora kutyával, mint a tibeti masztiff. Javasolt egy tanfolyam elvégzése tapasztalt kutyavezetővel.

Érdekes, hogy egy jól nevelt tibeti masztiff, pórázon lévő gyermek vezetésével, alkalmazkodni fog kis gazdája lépéséhez. Ha a kutya szemtelen, akkor még egy felnőtt férfi sem tudja megfékezni, mit mondhatunk egy gyermekről.

A fajta előnyei és hátrányai

Tibeti

A fajtatiszta tibeti masztiffokat a világ legdrágább fajtájának tartják. Mielőtt megvásárolna egy tibeti masztiff kiskutyát, és nagy mennyiségű pénzt költene, értékelnie kell képességeit. Ehhez meg kell ismerkednie a fajta összes előnyével és hátrányával:

A tibeti masztiffok előnyei:

 • Kiváló őrségi képességek.
 • Barátságos, békés beállítottság.
 • Nem szeszélyes a fogva tartás körülményeivel szemben.
 • Nem válogatós az ételekkel kapcsolatban.
 • Könnyen ápolható.
 • Nem feltűnő és független.
 • A hideg éghajlatot normálisan kezeli.

Hátrányai a tibeti masztiffoknak:

 • Képtelenség lakásokban, kis területeken élni.
 • Makacsság, amely megfelelő kiképzés nélkül veszélyes állattá változtathatja a tibeti embert.
 • Szeret ugatni, a tibeti masztiff hangos hangja kényelmetlenséget okozhat másoknak.
  Bőségesen árad.
 • Gyakran a fajta képviselőit megkülönbözteti a fokozott nyálképzés.

Mint látható, több plusz van, mint mínusz, emellett mínuszokkal lehet harcolni. A legfontosabb az, hogy szeresse kedvenceit, a kölyökkutya kortól kezdve a nevelésig, az oktatásig és az állatok teljes fejlődésének feltételeinek megteremtéséig. Ennek eredményeként engedelmes, hatalmas, gyönyörű és hűséges kutyád lesz a tibeti masztiff fajtából.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.