A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPomerániai szabvány, a fajta leírása és jellemzői

Pomerániai szabvány, a fajta leírása és jellemzői

pomerániai

pomerániai

pomerániai
6.3

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

2.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Ha szeretné összehasonlítani a pomerániai valamit, hasonlítsa össze egy puha játékkal. Ez az összehasonlítás tökéletes lenne. Valójában egy kicsi kutya, különösen álló helyzetben, pontosan olyan, mint egy játék. A különbség az, hogy egy ilyen játékkal gondosan és óvatosan kell bánni, különben az éles fogakat mutatja.Valójában a pomerániai kedves, ragaszkodó és hűséges a gazdájához, de ez nem jelenti azt, hogy sértésre adja magát. Varázsának nincs határa! Úgy tűnik, hogy a kutya maga is rájön, milyen aranyos és aranyos.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Pomeránia őshazája Németország, nevezetesen az észak-porosz Pomeránia tartomány. Erről a helyről származott a fajta neve - pomerániai. Valamikor a modern Spitz ősei nem voltak olyan kicsik. Az angol kutyatenyésztők csak 1870-ben kezdték meg az állatok miniatürizálását. Ma a pomerániai fajok élvezik az elsőbbséget a Spitz minden fajtája között szépségében és miniatűr méretében.

A különböző országok tenyésztői megpróbálták kiegyenlíteni Spitzjüket, megpróbálva minél közelebb hozni őket az angol szabványhoz, amely gyorsan meghódította a világot. Miután Pomerániából eljutott Angliába és jobbá változott, a törpe spitz Amerikába ment. Amerika területén szilárdan megalapozták a "Pomeranian Spitz" nevet, és e lapdogok népszerűsége villámgyorsan felszállt.

Fajta szabvány

pomerániai

A pomerániai spitz fajta megkülönböztető jellemzője az egyedi szőrzet. Nem a hosszúságról van szó, bár ez szépséget ad. A lényeg az, hogy a szőrszálak merőlegesek legyenek a testre, mindez annak a ténynek köszönhető, hogy bőséges az aljszőrzet. Ezek a rendkívül szép kutyák, aranyos szájkosarakkal, de kérem. Úgy tűnik, hogy ebben az állatban minden gyönyörű, a fajta szabvány ezt bizonyítja.

A kis méretű fej ék alakú, a nyak átlagos hosszán tartva, ami vizuálisan túl rövidnek tűnik a kanyargós tarkó miatt. A kicsi fülek magasan vannak, és közel vannak egymáshoz. Alakjában olyan, mint az éles hegyű háromszögek. A homlok lekerekített. A sötét szemek oválisak, kicsik, kissé ferdén helyezkednek el. A pofa kicsi, az orra is kicsi, fekete vagy barna. Ollós harapás (a felső fogak megismétlik az alsó fogakat).

A test jól fejlett, a háta rövid, a bordák kerekek. A mellkas mély és széles. A végtagok egyenesek és jól izmosak. Lekerekített mancsok.

Egy nagyon bolyhos, fényűző farkat gyűrű formájában dobnak a hátára. Nem túl hosszú, magasra állítva.

A Pomerániai kabátja rendkívül szép. Dús, de nem alkot terjedelmes gallérokat. Az alkaron csak toll van, a végtagokon pedig bolyhos "nadrág". A rövid, de nagyon sűrű aljszőrzet miatt az őrszőr durva és egyenes, merőleges a testre. Három évesen végre kialakul a Spitz kabát. A szabvány szerint hullámos, göndör, bozontos gyapjú nem megengedett. Továbbá nem szabad elválasztani a hátuljától.

A Pomerániai Spitz színe tíz különböző színű lehet, vannak kétszínű egyedek. A kabát fő színének minden árnyalata megtalálható. Ha a Spitz foltos, akkor a foltok eloszlanak a testben. Az ilyen típusú kutyák színváltozata közül mindenki, aki kiskutya vásárlását tervezi, kiválaszthatja saját változatát. A pomerániai spitz lehet: krém, fehér, fekete, kék, sable, fekete és barnás, csokoládé, narancs, kék és barnás, kétszínű.

Karbantartás és gondozás

alapértelmezett

Az első naptól kezdve, amikor a kiskutya a házában volt, mutassa meg neki a helyét egy ággyal és különféle játékokkal. Fontos, hogy azonnal hozzászoktassa a háziállatot ehhez a helyre, ha egyszer engedi a kutyát az ágyába, akkor nehéz lesz elűzni onnan, minden lehetséges módon megpróbál aludni a közelben, és nem a helyén.

Egy ilyen kicsi kutya ágya helyett egész kutyaházat lehet vásárolni. Meg kell határozni a háziállat helyét a ház nyugodt, járhatatlan részén, ahol nem túl zajos, nincs huzat, ahol nincs meleg és nem hideg. Ha a kutya úgy döntött, hogy pihen a kis területén, akkor ne zavarja, teljesen biztonságban kell éreznie magát a házában.

Miután foglalkozott az alvóhellyel, döntse el, hol eteti a kutyát. A legtöbb esetben a konyhába vízzel és étellel ellátott tálakat helyeznek el, de ez egyáltalán nem szükséges, minden a tulajdonos döntése szerint történik. Edényeket támaszokkal és tartókkal együtt ajánlott megvásárolni. Ez megakadályozza, hogy a kutya megdöntse vagy megmozdítsa a tálakat. Ezenkívül egy ilyen sarok a háziállat etetéséhez sokkal jobban néz ki, mint csak két tartály ivásra és ételre.

A pomerániai spitz nagyon mozgékony és energikus állat, de kis mérete miatt a kutyus rengeteg szobáról szobára futással képes teljesíteni a fizikai aktivitás napi normáját. Ez nem azt jelenti, hogy a fáradhatatlan kutyának nincs szüksége sétára. Nagyon szeret sétálni, még a hosszú levegőn tett utazás sem fogja elfáradni. Tehát nem kell pelenkára vagy alomra korlátozódnia. Jobb kiképezni kedvencét a napi sétákra, amelyeknek legalább 30-40 percnek kell lenniük. Séta közben adjon lehetőséget az állatnak szabadtéri játékokra, olyan feladatokat adjon neki, amelyeket a kutya boldogan fog teljesíteni.

Kíváncsisága miatt a pomerániai veszélyes helyzetbe kerülhet. A fajta képviselői félelemtelenségükről ismertek, ezért a tulajdonosnak sétálás közben nem szabad engednie a pórázt a pórázról, ha a terület nincs bekerítve. Szorosan figyelnie kell kedvencét is, ha kóbor állatok vagy nagy fajtájú kutyák vannak a közelben.

A pomerániai gondozásban a legnehezebb a kabát gondozása. A fajta képviselői erősen elpusztulnak, ebben az időszakban minden nap ki kell fésülni őket. A fennmaradó idő, heti 2-3 alkalommal elegendő. Ilyen eljárások nélkül a Spitz finom gyapjúja összekuszálódik, és gubancok képződnek rajta, amelyekkel szinte lehetetlen megbirkózni. Különösen nehéz foltok vannak a csípőn és a fül mögött.

Ahhoz, hogy a pomerániai nő jól ápolt és szép legyen, ápolásra van szükség, sokszínűsége nem örülhet. Egy tapasztalt szakember képes lesz "rókát", "oroszlánkölyköt", "macit" készíteni a kutyájából, vagy egyszerűen egy spiccből bolyhos labdát csinálni.

A szokásos higiéniai eljárások a kutya számára nem sok időt vesznek igénybe:

1. Félévente fürdessen. Mivel a pomerániai bőr hajlamos a szárazságra és a korpásodásra, fürdés közben használjon száraz sampont vagy enyhe sampont kondicionálóval együtt.
2. Vágja le a karmokat, ahogy nőnek, ezt nagyon óvatosan kell megtenni, nehogy megsérüljön az állat. Ha nincs tapasztalat, bízza ezt az eljárást szakemberre.
3. Hetente egyszer ellenőrizze és tisztítsa meg a füleket. Ha túlzottan halmozódik fel a fülváladék, vigye el háziállatát állatorvosához. Ez a jelenség egy fertőző betegség jelenlétét jelezheti.
4. Törölje le a szemét speciális folyadékba áztatott tamponokkal, hetente 2-3 alkalommal.
5. Rendszeresen mosson fogat fogkrémmel, vagy vásároljon speciálisan a fogak tisztítására tervezett csontokat.

Hasznosnak találhatja cikkünket: Napi kutya szemápolás. Hogyan ne hagyja ki a betegséget

Étel

leírás

Fontos, hogy kutyusát kölyökkorától kezdve megfelelően táplálja. A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ajánlatos diétát készíteni egy állatorvossal, aki megelőző vizsgálatokat végez kedvence számára.

Fontos, hogy betartsa az alábbi szabályokat a pomerániai tápláláshoz:

 • A kölyökkutyák életkortól függően naponta 3-6 alkalommal kapnak ételt. Minél kisebb a kiskutya, annál gyakrabban kell ennie, és annál kisebbek az adagjai.
 • A felnőttek ételt kapnak naponta 2 alkalommal.
 • Az étrend felének húsból, fehérjetermékekből kell állnia. Marha- és csirkehús alapján.
 • Főzzünk zabkása hajdina, rizs és hengerelt zab.
 • 7-10 naponta 1-2 alkalommal zsírszegény tengeri halak táplálásához.
 • A főtt és a nyers zöldségek hasznosak.
 • Tilos csontokat adni, kis fajták esetében veszélyesek.
 • A bárány- és marhahús porcikája "cukorkának" alkalmas a kölyökkutyák számára. Ez a csemege ásványi anyagok forrásaként szolgál, és elősegíti az állkapocs fejlődését is.
 • A kutyának vitaminpótlásra van szüksége tavaszi molt idején.

Általában a Spitz igénytelen az ételekben, de ez nem jelenti azt, hogy valahogy táplálható lenne. Ne feledkezzen meg az állat vízigényéről. Egy tál tiszta és hűvös vízzel folyamatosan hozzáférhetőnek kell lennie a kutya számára, gyakran cserélni kell.

Egészség

alapértelmezett

A pomerániai ház minden tulajdonosának tudnia kell, hogy milyen egészségügyi problémák fordulnak elő leggyakrabban egy háziállatnál:

 • Pajzsmirigy alulműködés - kóros állapot, amely a pajzsmirigyhormonok hosszú távú hiánya miatt alakul ki. A kezelés folyamán a fő feladat a pajzsmirigy működésének normalizálása. Ehhez gyógyszereket alkalmaznak a pajzsmirigyhormonok hiányának kompenzálására.
 • Atlantoaccipitalis subluxation - a kezelés konzervatív lehet, de nincs kizárva a műtéti beavatkozás szükségessége. Az eredményt nehéz megjósolni.
 • Kriptorchidizmus - hímeknél az egyik vagy mindkét herék nem süllyednek a herezacskóba.
 • A térdkalács mediális elmozdulása - veleszületett patológia, amelynek kezelésében nincs kizárva a műtéti beavatkozás szükségessége.
 • Beteg sinus szindróma - szív-és érrendszeri betegségek. Az állat elveszítheti az izomkontrollt.
 • Szembetegségek - szürkehályog, szemhéj deformitások, progresszív retina atrófia.
 • A légcső összeomlása - az elején nehéz diagnosztizálni, mivel a hirtelen fellépő köhögés nem okozhat aggodalmat a tulajdonos számára. Ez a betegség végzetes lehet.
 • Munkaügyi nehézségek - A legtöbb kis fajtájú kutya a kis méret miatt nehezen szül. A sikeres eredmény érdekében császármetszést írnak elő.

Egy adott betegség legkisebb gyanúja esetén sem lehet öngyógyítani. Csak az állatorvos diagnosztizálhatja és felírhatja a gyógyszereket. Fontos az időben történő oltás, és a háziállat megmutatása szakembernek megelőző vizsgálatok céljából. Megfelelő gondozással a pomerániai 13-16 évig élhet.

karakter

pomerániai

Ha megnézzük a pomerániai embert, úgy tűnik, hogy mosolyog. Ez az állat arcának felépítésének köszönhető, de teljesen egybeesik ennek a miniatűr kutyának az indulatával és jellegével.

A pomerániai nő optimista, vidám, vidám kutya. Az első percektől kezdve, amellyel rendelkezésére áll, játszani akarok vele, és megsimogatom puha bundáját. Érdekes, hogy ez az állat egyesíti a visszafoghatatlan tevékenységet és az elpusztíthatatlan nyugalmat. A Spitz képes hosszú ideig üldözni a labdát, futni, ugrani, de ha a körülmények megkövetelik, a háziállat egymás után több órán át nyugodtan ülhet a tulajdonos karjában. Tehát egy ilyen kutyával nem félelmetes kirándulni, különösebb problémák nem lesznek tőle. Ha nem akarja folyamatosan a karjaiban tartani, tegye a kutyát hordtáskába.

A pomerániai ház ideális egyedülállók számára, mivel készen áll a tulajdonoshoz a nap 24 órájában. Ezenkívül a kutya jól kijön egy családban, ahol tizenéves gyerekek vannak, akik szeretik az állatokat és tudják, hogyan kell kezelni őket. A Spitz nem túl alkalmas kisgyermekes családok számára. A gyerekek megsebesíthetnek egy ilyen kicsi lényt, a pomerániai pedig a helytelen bánásmód miatt dühös, ideges kutyává válik.

A fajta képviselőinek egyik jellemvonása az ok nélküli ugatásra való hajlam. Ugyanakkor a kutyák még mindig hangzatos hangon különböznek egymástól. Ez kellemetlenségeket okozhat mind a tulajdonosok, mind a szomszédaik számára. Lehetséges, hogy a kutya jól nevelt legyen, csak a túlzott ugatás elleni küzdelem érdekében kölyökkorából kell kiindulnia. Érdekes, hogy ilyen magatartással a házi kedvenc arra törekszik, hogy magára vonja a figyelmet, és ne másokat ijesztjen meg.

Az élet első hónapjaiban a Spitz minden háziállatot békésen kezel. Az életkor előrehaladtával megjelenik az uralkodási vágy. Meglepő módon egy kicsi kutya habozás nélkül képes hangos ugatással rohanni egy hatalmasra, főleg annak hátterére.

Képzés és oktatás

alapértelmezett

Egyáltalán nem nehéz megtanítani egy pomerániai házias és nyilvános helyiségekben a jó viselkedés szabályait. Ezt a tudást fokozatosan juttatja el a kiskutyába, a Spitz intelligens állat, amely képes érezni a tulajdonos hangulatát. Csak meg kell szelídítenie az uralmi vágyát és a makacsságát.

A képzés és az oktatás során nem szabad kiabálni a háziállattal, semmiképpen sem szabad megverni. Az ilyen módszerek semmilyen módon nem járulnak hozzá a korai tanulási eredményekhez. A türelem és a kitartás a fő viselkedési szabály az oktatási folyamatban. Háziállata gyorsan megtanulja a legegyszerűbb parancsokat és apró trükköket.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A pomerániai tulajdonosok jól ismerik a fajta összes előnyét és hátrányát. Az ilyen ismeretek segítenek a hiányosságok kezelésében, a kijuttatás módjainak megtalálásában, ha nincs mód a kiirtásra. Ha csak ennek a fajtának a díszkutyáját tervezi vásárolni, akkor ismerkedjen meg az alábbi információkkal:

A pomerániai spitz fajta előnyei:

1. Hűség a gazdájához.
2. Vidámság, játékos és vidám kedély.
3. Alkalmazkodási képesség mind a hőhöz, mind a hideghez.
4. Kiváló hallás.
5. Jó egészség.
6. Kitartás.
7. Tisztaság. Spitz, mint egy macska, gyakran hosszú ideig nyalogatja a kabátot, és megfelelő formájába hozza.
8. Kijutás más állatokkal.

A pomerániai spitz fajta hátrányai:

1. Erős leválás.
2. Indokolatlan hangos ugatás.
3. Erőfeszítésre való törekvés.
4. Problémák a harapással.

Az előnyök fele annyi, mint a hátrányok. Ezenkívül a felsorolt ​​hátrányokkal is nagyon lehet megbirkózni. A túlzott ugatás nem fogja bosszantani, ha a kutyát születésétől kezdve, a vetési időszakban megfelelően felnevelik, a kabátot minden nap alaposan átfésülik, a dominancia a megfelelő kiképzés miatt megszűnik, a harapással kapcsolatos problémákat állatorvos-fogorvos oldja meg.

Érdekes tények a pomerániai fajtáról

Victoria királynő kedvenc háziállata az uralkodó Angliában egy Marco nevű pomerániai volt. Az úrnő annyira szerette a kutyát, hogy minden találkozóra és fogadásra magával vitte. Hogy a kutyával semmi ne történjen, testőrt rendeltek hozzá.

Kezdetben e fajta képviselőit miniatűr spitznek vagy törpe spitznek hívták. Csak az idő múlásával jött létre végül a "pomerániai" név.

A pomerániai spitz népszerű volt az ókori Egyiptomban és Kínában. Erre utalnak az ősi érmék és tárgyak, amelyek a fajta képviselőit ábrázolják.

Sok évszázaddal ezelőtt a pomerániai spitzet őrző kutyának tekintették, miután hosszú utat tett meg, a kutya kicsi, dekoratív háziállattá változott.

A. Csehov "A kutyás hölgy" című művében a főszereplő pomerániai kutyával sétált.

Ennek a fajtának a kutyái sok televíziós műsorban vesznek részt és filmekben játszanak.
A Belferlein nevű pomerániai állat Luther Márton háziállata volt. A kutyust gyakran említik a szövegek, a híres tulajdonos jegyzetei. Amikor Belferlein meghalt, Luther beismerte, hogy az állatok halál után a mennybe kerülnek. Martin szerint ezt azért mondta, hogy csökkentse a kis kedvencük elvesztésétől szenvedő gyermekek bánatát.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.