A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákJapán spitz leírása, fajta jellemzői

Japán spitz leírása, fajta jellemzői

fajta

Japán spitz

funkció
7.9

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A fényűző hófehér szőrű dekoratív kutya indokoltan nagyon népszerű a világ szinte minden országában.Ez egy japán spitz. A fajta képviselői nemcsak szépek, hanem barátságosak, játékosak, nem szeszélyesek, és a legtöbb beltéri kutyával ellentétben nyugodtak, nem konfliktusosak.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Kis mérete ellenére a japán spitz nem gyáva. Lehet, hogy kiváló gondnoka lesz egy lakásnak vagy háznak. Társ az időseknek és szórakoztató barát a gyerekeknek. Odaadásáért cserébe a pomerániai tulajdonosok figyelmét, törődését és szeretetét várja.

További nevek: 日本 ス ピ ッ ツ, Nihon Supittsu

A fajta története

A japán spitz hazája Japán, derül ki a névből. A fajta kialakulása, fejlődése ebben az országban 1920-1930-ban zajlott.

Mindvégig nem sikerült 100% -ban helyes választ találni arra a kérdésre, hogy mely kutyák génjeivel javították a japán spitzet, mely fajták az ősei. Két legvalószínűbb változat létezik:

1. Északkelet-Kínától Japánig a huszadik század elején behozták a német spiccet. A japánok, látva ezeket a kutyákat egy tokiói kiállításon (1921), el voltak ragadtatva szépségüktől. Döntés született egy hasonló fajta létrehozásáról Japánban.

A tenyésztési munkát 1925 és 1936 között végezték. A német spitzet törpe fehér spitz-kel keresztezték, ezeket a világ különböző pontjairól hozták. Ennek eredményeként sikerült egy hófehér kutyát tenyészteni, új fajnak - a japán spiccnek - elnevezve.

2. Feltételezik, hogy a modern japán spitz közvetlen ősei alulméretezett szamojéd szibériai huskik.

1948-ban hivatalosan létrehozták a fajta szabványt a japán spitz hazájában. Az európai országokban a huszadik század hetvenes éveiben ismerték el és regisztrálták.

Fajta szabvány

Japán Spitz

A japán spitz négyzet alakú. A fajta képviselői elegánsnak tűnnek, a szukák mind magasságukban, mind súlyukban alacsonyabb rendűek a hímeknél.

Felnőtt növekedés kb 30-38 cm., megengedett súly kb. 7-10 kg.

Viszonylag széles, kerek fejet erős, közepes hosszúságú nyakon támasztanak alá. A fülek kicsiek, magasak, háromszög alakúak, előre irányítottak.

A szem sötét, nem nagy, mandula alakú.

A pofa éles, a vége felé lekerekített. Az orra kerek, kicsi, fekete. Erős állkapcsok, ollós harapás.

A felső vonal egyenes, hátulja viszonylag rövid. A mellkas széles. A lényeg fel van húzva.

A lábak jól izmoltak és egyenesek. Mancs "macska".

A farok nem túl hosszú, magasra van állítva, a spitz a hátán tartja.

A szőrzet hosszú, dús. A haj egyenletes, nincs göndörség. Rengeteg aljszőrzet van.

A japán spitz színe fehér. A fekete orr, a fekete ajkak és az azonos színű karmokkal ellátott fekete mancspárnák gyönyörű ellentétben állnak a hófehér gyapjúval.

Karbantartás és gondozás

leírás

A vastag aljszőrzet tandemben, hosszú kabáttal a japán spicc jól élhet kint egy fülkében, egy madárházban. De abszolút lehetetlen elképzelni, hogy egy hófehér kiskutya egy udvaron él. Ezt a háziállatot szállásra hozták létre.

Ezenkívül a Spitz tisztaságával megkülönbözteti, utálja a szennyeződéseket. Ha egy alomdobozt telepít neki a házba, a kutya gyorsan megtanul enyhülni a megjelölt helyen. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell a Spitzjét járni.

Vigye kedvencét naponta friss levegőre. Napi két séta elegendő, de aktívaknak kell lenniük, lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül, szabadon futhasson.

Az első naptól kezdve a lakásban határozza meg a kutyus számára a helyet egy ággyal. A japán spitz ügyes és engedelmes, nem rontja el a tulajdonos dolgait, nem tépi a karmaival a padlót és nem tépi a fogakkal a bútor kárpitját. De a biztonság kedvéért vásárolj neki olyan játékokat, amelyekre a fogát élezi.

A Spitz vitathatatlan plusza, hogy nincs meg a sajátos kutyaszag. Tehát egy ilyen háziállat ideális beltéri tartáshoz.

Az ellátás nem túl nehéz, a lényeg a rendszeres eljárások:

 • Hetente kétszer fésüljük ki a gyapjút, a lehullási időszakban ezt az eljárást naponta végezzük.
 • A japán spitz kabátjának egyedülálló tulajdonsága van - a szennyeződés nem tapad az őr hajára, hanem éppen ellenkezőleg, taszít. Ezért ezek a kutyák mindig szépnek és tisztának tűnnek, elegendő lerázni, és a szőrzet ismét tiszta. Nyilvánvaló, hogy nem szükséges gyakori fürdés. Elég 2-3 havonta mosni a kutyát. A Spitz fürdéséhez ajánlott természetes olajokat tartalmazó mosószereket használni. Fontos, hogy fürdés után alaposan megszárítsuk a kutyát, mivel a vastag aljszőrzet nagyon hosszú ideig szárad önmagában, ami bőrbetegségekhez vezethet.
 • Reggel naponta töröljük a szemet, éjszaka után eltávolítjuk a váladékot.
 • A füleket hetente vizsgálják és tisztítják. Tisztításhoz speciális tisztítószereket vásárolunk. Figyelje a fülzsír túlzott felhalmozódását vagy a fertőzés tüneteit.
 • A körmöket levágjuk, ahogy nőnek. Ha nincs tapasztalat, szakemberhez fordulunk. Készségek nélkül a tulajdonos megérintheti a karmokon található ereket.

Az ételekben a japán spitz teljesen igénytelen. A fajta képviselőinek ritkán vannak ételallergiái. Az ilyen háziállatot kész száraz élelemmel vagy természetes termékekkel etetheti.

Az első esetben a takarmányt prémium, kiegyensúlyozott állapotban vásárolják. A másodikban a termékeknek kiváló minőségűeknek kell lenniük, az étrend jól elkészített, és vitamint és ásványi anyag-kiegészítőket is vásárolnia kell kudarc nélkül.

A Spitz-et naponta 3-szor kell etetnie, a napi adagot apró részekre osztva. Ne felejtse el naponta lemosni az étel- és víztartályokat, azoknak tökéletesen tisztaaknak kell lenniük.

Egészség

fajta

A japán spitz átlagos élettartama körülbelül 10-16 év. A fajta képviselőit a hosszú élettartam különbözteti meg. Spitz természete természeténél fogva jó, öröklődik, genetikai problémák és vírusos megbetegedések nagyon ritkán fordulnak elő.

A gazdától függ, hogy a kutyája mennyire lesz egészséges. Fontos figyelemmel kísérni az állat állapotát, miután megtalálta a betegség jeleit, és ne öngyógyítsa, hanem azonnal kérjen segítséget állatorvostól.

Szükség van a rutinszerű oltásokra, az állatorvosi klinikán végzett megelőző vizsgálatokra, a helminták és a bőrparaziták elleni gyógyszerekre is.

A japán spitz hajlamos a következő egészségügyi problémákra:

 • Elmozdulások - van az ízület elmozdulása a normál helyzetből.
 • Túlzott szakadás - ez a jelenség a túl kicsi könnycsatornák vagy a stressz miatt következik be.
 • Allergiás reakció - gyakrabban fordul elő ápolószereken, különösen samponokon.
 • Szürkehályog - szembetegség, amely a látás teljes elvesztéséhez vezethet.
 • Volvulus - a rossz minőségű takarmány és a helytelen étrend miatt következik be.
 • Onkológiai betegségek - gyakoribbak az idősebb Spitzben.

karakter

Japán spitz

A japán spitz rendkívül játékos, kíváncsi és fáradhatatlan. Nem fog unatkozni egy ilyen háziállattal. Nincs agresszió a háztartás tagjai felé, ez egy barátságos kutya, hűséges és odaadó. Hosszú elválasztástól szenved a tulajdonostól, egészen a hosszan tartó depresszió megjelenéséig.

Jól kijön a gyerekekkel, az aktív kutya szeret játszani a gyerekekkel. A japán spitz nem lesz dada a gyermek számára, mint más típusú kisállatok. De nem mutat haragot iránta, nem sért meg.

Annak érdekében, hogy a gyerekek és a pomerániai kapcsolat a lehető legjobb módon alakuljon ki, magyarázza el a gyerekeknek, hogy lehetetlen megsérteni a kutyát, fülnél és faroknál fogva húzni.

Spitz bizalmatlanságot mutat az idegenekkel szemben. Ha egy idegen belép a kutya területére, akkor biztosan ugat.

Spitz mindig készen áll az otthon és a család védelmére. Jó, felelősségteljes őrzővé válik.

Nem fogja tolerálni az ismeretlen ismereteket saját magával kapcsolatban, ezért nem fog működni, ha egy idegen megsimogatja ezt a kutyát. Figyelmesen felmordul, hogy megakadályozza a próbálkozást, sőt kissé megharaphat.

Jól kijön más háziállatokkal. A japán spitz nem vadász, nincs ösztönöse a zsákmány üldözéséhez.

Ez a tény lehetővé teszi, hogy ne csak más kutyákat, hanem macskákat, madarakat és még apró rágcsálókat is könnyen tarthasson ugyanazon a területen a fajta képviselőivel.

Képzés és oktatás

fajta

Dekoratív kutyák, például a japán spitz esetében nincs szükség speciális képzésre. De a szocializációt, az oktatást és az általános képzést el kell végezni, különben akár egy közönséges háziállattal végzett szokásos séta is halom bajokká válhat.

A japán spitz gyors eszű kutya, jó memóriával. Nem nehéz őt kiképezni, a lényeg, hogy az órák ne legyenek unalmasak, ajánlott játékformát használni.

Az oktatás nem lehet puha vagy kemény, tönkreteszi a háziállatot, jelleme elviselhetetlenné válik. Meg kell találni a középutat az edzés folyamatában. Használjon étel promóciókat, valamint dicséretet.

Nem verhet vagy kiabálhat a Spitzen, ettől vagy túl félelmetes, vagy túl gonosz lesz.

Legfeljebb 2-3 hónapig a háziállatnak meg kell tanulnia az alapvető, legegyszerűbb parancsokat, és meg kell tanulnia a házban és a nyilvános helyiségekben való viselkedés szabályait. Ezt követően folytathatja a bonyolultabb parancsokat.

Érdekes tények

 • A japán spitznek különleges a szőrzet textúrája, aminek köszönhetően a szennyeződés nem tapad a szőrzetre, nagyon könnyen eltávolítható, néha elég, ha a kutya lerázza magát, hogy újra tiszta legyen.
 • A világon létező összes kutyakezelő szervezet hivatalosan is elismerte a "japán spitz" fajtát, csak az amerikai klub nem volt hajlandó elismerni ezt a fajt függetlennek. Az amerikai kutyavezetők úgy vélik, hogy a japán spitz azonos az amerikai eszkimó kutyával.
 • A japán spitzet teljesen helyesen hívják "néma kutyának". Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy egy ilyen háziállat csak indokoltan ugat, soha nem hiába zajong. Ha a Spitz túl zajos - ez komoly hátrány, a házasság.
 • A japán spitz egy nagy tisztaságú kutya.

A fajta előnyei és hátrányai

spicc

A japán spitz az ideális társkutya. Tulajdonosa lehet kezdő. Ez a háziállat alkalmas párok, idősek, nagycsaládosok számára.

Ha készen áll arra, hogy elegendő időt szenteljen egy Spitz-nek, ha megfelelő karbantartást, kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít neki, gondoskodik és szeretetét adja, akkor határtalan odaadással és szeretettel válaszol neked.

Az alábbiakban bemutatjuk a Nihon Supittsu fajta fő előnyeit és hátrányait.

A japán spitz előnyei:

1. Gyönyörű hófehér kabát.
2. Barátság és hűség.
3. Jó egészség, hosszú élettartam.
4. Kijönni a gyerekekkel.
5. Jól kijön más háziállatokkal.
6. Igénytelenség az ételekben.
7. Tisztaság.

A japán spitz hátrányai:

1. Hajlam az uralkodásra.
2. Könnyen stresszes vagy depressziós lehet.
3. Túlzott szakadás.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.