A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákJakut Laika leírása. fajtajellemző

Jakut Laika leírása. fajtajellemző

leírás

mint
kilenc

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

6.0 / 10

A Jakut Laika az északi népek igazi őslakója. Ezek a kutyák gyönyörű megjelenésük, intelligenciájuk és találékonyságuk révén népszerűségre tettek szert a világ minden országában. Emellett a husky hosszú ideje nélkülözhetetlen vadászasszisztens, odaadó védő és társ. A legfontosabb az, hogy tisztességes feltételeket biztosítson számára a fogva tartáshoz és a szeretetéhez.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Jakut Laika szülőföldje Oroszország. Az ország északi részén, a Jakutszk területén ez a fajta megjelent és kifejlődött. A legrégebbi fajok közé tartozik, és felülmúlhatatlan vadász.

A Jakut Laika története több mint nyolcezer évvel ezelőtt kezdődött. Ezt a tényt régészeti leletek igazolják rajzok, figurák és állati maradványok formájában. A zord északi körülmények között nem minden kutya képes túlélni és dolgozni.

Az ókortól kezdve a Jakut Laika szolgálta az embereket. Számtalanszor megmentette az emberek életét, segített az utat tévedőknek megtalálni az utat, vadakra vadászott vadakkal, és megvédte otthonukat a vadállatoktól. Továbbá, ezt a szívós kutyát szánokban használták áruszállításra. Amikor nem találták fel a motoros szánokat, a huskyk ezen képességét nagyon értékelték.

Jó egészség, igénytelen karbantartás, alkalmazkodóképesség az alacsony hőmérsékletekhez - mindezt a Jakut Laika szerezte, évszázadokig élve a durva orosz északon.

Volt, amikor a fajtát Kolyma Laikának hívták; volt olyan időszak is, amikor ezen északi kutyák fajtatiszta elfajulása volt. Nézzük nyomon a Jakut Laika történelmi útját:

 • 20. századi 70-es évek - a tenyésztők elkezdték keresztezni a fajtiszta jakut huskikat más típusú kutyákkal. Az ilyen kísérletek a jakut fajta fajtatiszta képviselőinek szinte teljes eltűnéséhez vezettek.
 • A huszadik századi 90-es évek - a fajtatiszta jakut husky-k tenyésztésének kezdete a legmagasabb szinten.
 • 2005 - Oroszországban elfogadták a Jakut Laika szabványát, amelyet hivatalosan külön fajtaként ismertek el.
 • 2008 - megrendezték a Jakut Laika első kiállítását.
 • 2013 - hivatalos szabvány elfogadva.

Fajta szabvány

leírás

A jakut olyan kutya, amely nem különbözik nagy méretben, de izmai legmagasabb szinten vannak kifejlesztve. Felnőtt növekedés 52-57 cm., súly kb 23-30 kg.

Lekerekített fej támaszkodik egy erős nyakon. A háromszög alakú fülek magasra vannak állítva, lehetnek félig felállóak vagy felállóak. A Jakut Laika megkülönböztető jegye az égszínkék mandula alakú szeme. Olyan könnyűek, hogy üvegesnek és átlátszónak tűnnek. Bár megengedett a diszkontrancia, valamint a fekete és a barna szem. Az orr nagy. Az ajkak szárazak, a szemfogak nagyok, egyenletesek. Ollós harapás.

A karaj erős, a mellkas széles. A lábak egyenesek, jól fejlett izmokkal. A magasan elhelyezett bolyhos farok gyűrűbe van csomagolva, ami a huskyokra jellemző.

A szőrzet sűrű és kemény. Haja egyenes, fényes. A nyakon gyönyörű sörény van, a lábakon buja toll. Van egy sűrű aljszőrzet, amely megvédi a huskyt a fagytól. Puha, hullámos szőrzet nem megengedett.

A szín különböző változatokban látható: fekete-fehér, fehér, szürke vagy piros, fekete piros jelzéssel. A hófehér Jakut Laika nagyon ritka. Minden más egyszínű hibának számít.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A Jakut Laika egy északi kutya, amely kényelmesebbnek érzi magát a hidegben, mint a melegben. Ezért a lakástartalom nem ajánlott kedvelőknek. Túl meleg és túl zsúfolt a házban ezeknek az aktív állatoknak.

Ideális lehetőség a Yakut Laika számára egy elkerített saját udvar, tágas madárházzal és fülkével. A madárház tartásakor el kell engedni a kutyát sétálni. Képesnek kell lennie a felhalmozott energia kidobására, rengeteg futással, ugrással.

Lakásban tartva a husky gyengülhet, ami az élet zavaraihoz, egészségügyi problémákhoz vezet. Ha már úgy döntött, hogy vadászkutyát telepít a házba, biztosítson számára napi aktív sétákat, amelyeknek legalább két órán át kell tartaniuk. A Jakut Laika számára a rendszeres testmozgás létfontosságú.

A lakásban a kutyának saját sarokkal kell rendelkeznie ágyneművel, tálakkal vízhez, ételhez és különféle játékokhoz, hogy a kutya ne unatkozzon egyedül. Fontos, hogy az állat háza el legyen zárva, és ne a melegítők mellett legyen.

A következő műveletekkel meg kell őriznie a Jakut Laika gyönyörű megjelenését és egészségét:

 • A husky hosszú kabátja megfelelő gondozás nélkül rövid idő alatt több szőnyeggel bozontos állattá változtatja a kutyát. Ennek megakadályozása érdekében hetente kétszer fésüljük ki a gyapjút, eltávolítva az elhalt szőrszálakat. A moltos időszakban, figyelembe véve, hogy a huskyok erősen elpusztulnak, naponta fésülni kell.
 • Évente 2-szer fürdetjük a huskyt, a fennmaradó idő alatt járás után megmosom a mancsaimat, vagy erős szennyezés esetén fürdök. Lehetetlen gyakran mosni a kutyát, különösen mosószerekkel. Ennek eredményeként károsíthatja a bőrt és a szőrzetet.
 • Tisztítsa meg a füleket nedves törlőkendővel, krémmel, vazelinnel. Soha ne törölje a fülét ugyanazzal a szövetekkel. Az egyik fülkagyló kezelése után használjon újat. Ezt az eljárást kéthetente kell elvégezni. Minden erdei kirándulás után fontos, hogy gondosan vizsgálja meg a husky fülét, hogy nincs-e rajta károsodás vagy kullancs.
 • Óvatosan távolítsa el a szemüreget nedves pamut törlőkendőkkel, amint azok megjelennek.
 • Hetente 2-3 alkalommal mosunk fogat. Vonatozza meg huskyját erre az eljárásra már kiskutyától. A fogak tisztításához ecsettel és speciális paszta szükséges, amely nem habzik.

Ahhoz, hogy egészséges husky kiskutyaként nőjön fel, táplálékot kell kapnia, amely elősegíti a csontok növekedését és megfelelő fejlődését. A jakut laika kiskutya étrendjének tartalmaznia kell húst, halat, tojást, tejtermékeket, gyümölcsöket és zöldségeket. A kölyökkutyákat naponta 5-6 alkalommal etetik, ahogy nőnek, az etetések száma csökken.

Egészség

Jakut

A jakut laika, mint minden északi bennszülött, természetesen kitartással, erős immunitással és jó egészséggel rendelkezik. A tulajdonosnak csak ellenőriznie kell a kedvtelésből tartott állatok megfelelő táplálkozását, meg kell teremteni a szükséges fogvatartási feltételeket, és gondozási eljárásokat is végre kell hajtania.

A husky egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy évente legalább egyszer ellátogasson vele egy állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatok céljából. Még mindig kezelni kell a bőrt és a belső parazitákat.

A kutyák, mint minden élő szervezet, fertőző betegségekben szenvedhetnek. Ezért elengedhetetlen az időben történő oltás. Csak egészséges kutyákat szabad oltani. Ha minden feltétel teljesül, egy husky akár 13 évig is élhet. A fajta átlagos várható élettartama 8-11 év.

Leggyakrabban a jakutok a következő egészségügyi problémákkal küzdenek:

 • Ízületi dysplasia - a kezdeti szakaszban a kutya fájdalomtól szenved, sántít, a betegség kialakulásával a fájdalmak erősebbek lesznek. Az utolsó szakaszban immobilizáció léphet fel.
 • Vesebetegség - krónikus vagy akut formában alakulhat ki. Fogyás, fokozott vizeletinkontinencia, tartós szomjúság jellemzi.
 • Cukorbetegség - lehetetlen kezelni ezt a betegséget, de a tulajdonosnak tudnia kell, hogyan lehet ezt leküzdeni.
 • Emésztőrendszeri betegségek - fontos a Jakut Laika étrendjének és táplálkozási normáinak szoros figyelemmel kísérése, mivel gyakran emésztési zavarai vannak, puffadások, volvulusok. Különösen a túlevésre hajlamos kölyökkutyák szenvednek gyomor-bélrendszeri problémáktól.
 • Szembetegségek - vadászkutyáknál gyakrabban jelentkeznek szemproblémák a fertőzés miatt.

karakter

leírás

A Jakut Laika főbb jellemvonásai: odaadás, szabadságszerető, barátságosság, odaadás, szerencsejáték.

Egy jakut nő egy családban egyformán bánik az összes felnőttel, de közülük az ő szemében egy személy kiemelkedik vezetőként. Parancsai, amelyeket vitathatatlanul teljesít, a többi családtagtól a husky egyszerűen "nem hallja" az igényt.

A jakut nő ideális őre nem fog működni. Nagyon könnyű átirányítani a figyelmét, elvonni a figyelmet a védett tárgyról. Ez érthető, mert a husky nem tartozik az őrzőkhöz, ideális vadász, és szánkó is.

Gyerekekkel a kutya úgy viselkedik, mint egy gondoskodó dada és mint egy fáradhatatlan játéktárs. Egy jakut nő soha nem sért meg gyereket. Elviseli a gyerekek minden csínytevését.

Az agresszivitás nem benne rejlik a kedvelésekben. Szükség esetén nyilvánul meg vadászat közben, vagy olyan helyzetekben, amikor a családtagok veszélyben vannak. A jakut bizalmatlanul, óvatosan, de harag nélkül bánik az idegenekkel. Amint ismertté válik, a kutya befogadja az idegent a barátai körébe.

Meg kell jegyezni, hogy a jakutok dominálnak. Ha több kutyát tart, egy husky kutya mindenképpen megvédi vezetői jogait. Meg lehet küzdeni a megfelelő neveléssel. Ami a nemet illeti, a szukák kisebbek, mint a hímek, de jellemüket tekintve a veszélyes helyzetben lévő nőstény képes harcba szállni bármelyik ellenféllel. Nem titok, hogy sok esetben a szuka a vezető kutya a szánkózásban.

Képzés és oktatás

leírás

A Jakut Laikának képzésekre van szüksége. Az engedelmességi tanfolyam kötelezőnek tekinthető a fajta számára.

Javasolt ilyen háziállatokat tartani vadászattal járó emberek számára. Más esetekben el kell fojtani vadászösztönüket.

Képezni és oktatni kell a házában megjelenő jakut kiskutya első napjaitól kezdve. Ennek során tartsa be a következő szabályokat:

 • A fizikai büntetés és durvaság hiánya.
 • Keressen bizalmas kapcsolatot kedvencével.
 • Jutalmak dicséret és finomságok formájában.

Érdekes tények

 • A fajta általános neve Sakha Yna, Jakut fordításból ez azt jelenti, hogy "jakut kutya".
 • Ha egy vendég egy jakut laika kiskutyát ajándékoz ajándékba nyaralás céljából, az azt jelenti, hogy tiszteli és értékeli azokat az embereket, akikhez eljött. Az ajándékként vadászkutyákat nem kevesebb, mint egy vadászpuskát értékelik.
 • Az ősi legendák szerint a jakut Laika képes érezni a gonosz szellemeket, és nem engedi, hogy belépjen a tulajdonosok területére.
 • A Jakut Laikát felbecsülhetetlen segítőnek tartják a vadászok számára éles szaglásuk, hallásuk és látásuk miatt.
 • A Jakut Laika a főnéven kívül más nevekkel is rendelkezik: "Alazayevskaya", "Verkhoyanskaya", "Polar", "Arctic" - ezek nem minden neve ennek a fajtának.

A fajta előnyei és hátrányai

mint

Az otthon tartózkodó emberek számára, akik nem szeretik szabadidejüket a természet keblében és a szabadban tölteni, a Jakut Laika nem felel meg száz százalékig. Más esetekben reális mérlegelni a képességeit, mielőtt megvásárolna egy Jakut Laika kiskutyát. Nézze meg a fajta főbb előnyeit és hátrányait a helyes döntés meghozatalához.

Előnyök:

 1. Gyönyörű megjelenés.
 2. Képes ellenállni az alacsony hőmérsékletnek.
 3. Jó egészség.
 4. Megfelelőség.
 5. Jó hozzáállás a gyerekekhez.
 6. Odaadás.
 7. Barátság.

Hátrányok:

 1. Napi hosszú sétákat igényel.
 2. Nem bírja egyedül lenni.
 3. Nem bírja a meleget.
 4. Túlevés hajlam.
 5. A dominancia megnyilvánulása.


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.