A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA szamojéd (szamojéd Laika) jellemzői és a fajta leírása

A szamojéd (szamojéd Laika) jellemzői és a fajta leírása

fajta

Szamojéd (szamojéd Laika)

jellegzetes
8.6

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A szamojéd kutya évezredek óta hűségesen szolgálja és szolgálja az északi népeket, megosztva gazdáival az élet minden nehézségét Szibéria zord éghajlatán. Ez az egyik legrégebbi spitz fajta.A szamojéd kutyát szamojédnak, szamojéd Laikának, szamojéd spitznek is nevezik. Ezeknek az állatoknak a megkülönböztető jegye a "mosoly" védjegyük, amely hamis, vidám pillantást kölcsönöz a szamojédnak.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A szamojéd kutya hazája Szibéria, Oroszország északi területei. A tenyésztőknek nem volt esélyük dolgozni ezen a fajtán, mivel maga a természet dolgozott ezen. A fajta tisztasága, genetikai kódja évezredekig érintetlen maradt.

A szamojéd laika nagyon ősi fajta, amely Északon élt az északi törzsekkel sokáig. Ezeket a szívós és a zord természeti viszonyokhoz alkalmazkodó állatokat szánokban használták szánkókutyaként, állatállományt is őriztek, segítették a gazdákat a vadászat során, bár gyakorlatilag nincs vadászati ​​ösztönük. Ezenkívül a szamojédok kiváló dadusok, készek végtelenül játszani a gyerekekkel, gondosan és szeretettel bánnak a gyerekekkel.

Az északi kutyáknak van egy másik fontos célja. Amikor éjszaka túl erős volt a fagy, a tulajdonosok beengedték a szamojédeket az üregbe. Az állatok lefeküdtek az emberek mellé, melegségükkel melegítve őket. Az ilyen "fűtőbetét" nem helyettesíthető. A modern szamojédok, amelyeket hangulatos lakásokban tartanak, akárcsak őseik, arra törekednek, hogy melegítsék és kényelmet teremtsenek az ember számára. Ha elalszik egy háziállattal az oldalán, a kutya csendesen, mozdulatlanul fekszik, és várja, amíg a gazda felébred.

A fajta nevét tekintve különböző verziók vannak, a legmegbízhatóbb lehetőségek a következők:

1. Az összes szamojéd népet szamojédnak hívták. A szán kutyákat, amelyeket ezek a törzsek tartottak és tenyésztettek, szamojéd kutyáknak hívták.
2. Amikor a szamojédeket egy csapatnak bevonták, és a szánkók áthajtottak a fehér hóban, annak hátterében a világos kabátos kutyák gyakorlatilag láthatatlanok voltak. Egy ilyen csapatot messziről megfigyelő ember azt gondolhatja, hogy a szán magától megy. Ebből származott a "láthatatlan" kutyák neve - szamojédok.

Fajta szabvány
jellegzetes

A szamojéd külseje egyértelműen erőt és kitartást mutat, eleganciával és lágysággal kombinálva. Lehetetlen összekeverni egy másik fajta szamojéddel. A szem egyedi formája és helyzete a kissé megemelt szájzugokkal kombinálva mosoly megjelenését kelti. A fehér szőr és a szamojéd mosoly a fő megkülönböztető jellemzők ennek az állatfajnak.

A szamojéd huskyk közepes méretű fajták. Három különböző faj létezik: róka, medve és farkas. Ily módon a kutyákat a fej típusa különbözteti meg. Felnőtt súlya 17-30 kg., növekedése kb 53-57 cm. A hímek nagy méretben különböznek a szukáktól.

Az erős fej egy erős, kissé ívelt nyakon nyugszik. A fülek háromszög alakúak, a végén kissé lekerekítettek, kis méretűek, mozgékonyak, szélesek és magasak. A pofa fokozatosan elvékonyodik az orr felé, négyzet vagy keskeny formátum nem megengedett. Mandula alakú barna szem, kissé ferde. Az állkapocs erős, ollós harapás.

Testalkata tömör. A lábak egyenesek, párhuzamosak, izmosak. Nyugodt állapotban a farkat leeresztik az aljára, amikor a kutya riaszt, izgatott, a farkát a hátára dobják.

Az egyedülálló fényes szőrzet öntisztító, nincs sajátos kutyaszaga és vízálló. Az őrszőr egyenes és durva. Az aljszőrzet puha és sűrű. A hímeknél a szőrzet hosszabb és keményebb, mint a szukáknál. A fejét bolyhos "gallér" keretezi, a végtagokon "nadrág".

A következő szőrszínek megengedettek: fehér kekszgel, krém, hófehér. A halványbarna szín a szabvány szerint nem megengedett.

Hasonló fajták:

szibériai husky

Alaszkai malamut

Karbantartás és gondozás
mint

Nem ajánlott ilyen energikus, nyugtalan és szabadságszerető kutyát tartani egy lakásban. A lánc és a kennel szintén nem szamojéd. Szüksége van térre, mozgásszabadságra, akaratra. Ha az északi kutyát sokáig bezárják egy szűk lakásba, vagy láncra helyezik, akkor a kapott stressz miatt unatkozni fog, dühös lesz, sőt megbetegedik.

Ha van saját, elkerített udvar, a szamojéd Laika boldogan járja a területet. Alkalmazkodhat a lakás és a madárház tartalmához is, hosszú napi sétáknak és aktív időtöltésnek kitéve. Miután egy madárházat választott háziállatnak, mindenképpen engedje el minden nap a kocogáshoz. A madárháznak nem szabad szűknek lennie, a szamojédok számára tágas, nyitott típusként építsék fel.

A lakás fenntartásakor szereljen fel egy alvóhelyet szőnyeggel vagy heverővel a kutya számára. Ez a hely nem lehet elhaladó helyen, huzatban, fűtőberendezések közelében. Állítsa be a tálakat vízhez és ételhez.

Meglepő módon vastag kabáttal a szamojéd Laika nyugodtan tűri a forró éghajlatot. A legfontosabb dolog a háziállat megfelelő gondozása, a szabályok betartása és az összes higiéniai eljárás végrehajtása:

 • Fésülje ki hetente 2-3 alkalommal. Naponta ecseteljen olvadás közben. Ez az eljárás megakadályozza az összekuszálódást, a gyapjú letöltését, eltávolítja az elhalt szőrszálakat, és tisztítja a port is.
 • Fürdessen évente kétszer egy speciális samponnal, fehér színű kutyák számára. Kivételt jelent a súlyos szennyezés.
 • 7 naponta 1-2 alkalommal dörzsölje a szemet és a fület.
 • A karmok nyírás közben nyírásra kerülnek.
 • Rendszeresen mosson fogat, ehhez ajánlott speciális csontokat vásárolni a kutyának.

Étel

szamojéd

Az északi fajtában rejlő aktív életmód ellenére a szamojédek nem különböznek a falánkságtól, viszonylag keveset esznek. Száraz ételeket vagy természetes termékeket etethet velük. Az első esetben ajánlott prémium ételeket vásárolni megbízható, megbízható eladóktól. A második esetben a kutyának szánt termékek nem járhatnak lejárattal. Az étel kiváló minőségű, friss. Csak megfelelően összeállított étrend mellett nő szép, egészséges, aktív kutya kiskutyából.

A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Szükséges vitamint és ásványi anyagokat biztosítani az állat számára. Tilos az ételt etetni a mester asztalától, mivel a fűszerek és a só károsítják az állat testét. Tilos a kutyát füstölt húsokkal, édességekkel, apró csirke- és sertéscsontokkal, zsíros tejtermékekkel etetni.

A szamojédok kedvenc csemege a hal. Javasoljuk, hogy tengeri halakat adjon az ételekhez, vagy csemegeként adja. A túró és a moszat is hasznos, ezeket a termékeket reggel ajánlott etetni.

Természetes takarmányozással a hús az étrend alapja. Ugyanakkor a sertéshús tilos, az ideális lehetőség a marhahús.

Egészség

szamojéd

Mint minden szibériai, a szamojéd kutya is szívós, erős, a természet jó egészséggel ajándékozta meg. Szamojéd 15 évig élhet, ha megfelelő gondozásban részesül.

Az egészségügyi problémák ritkák, de fel kell készülni rájuk. Az alábbi lista azokat a betegségeket sorolja fel, amelyekben a szamojéd huskyok valószínűleg szenvednek:

 • Cukorbetegség - inzulinhiánnyal járó betegség. Megfelelő kezelés és táplálkozás esetén az állat képes lesz kielégítő életmódot folytatni.
 • Süketség - genetikai hajlam.
 • Dysplasia - örökletes betegség, amely az ízületeket érinti.
 • Emésztési problémák - helytelen étrend miatt puffadás vagy volvulus fordulhat elő.
 • Szembetegségek.
 • Hólyaggyulladás - a hólyag és a húgycső súlyos gyulladásos betegsége.
 • Az orr pigmentjének változása - az időjárási viszonyok változásának eredményeként, amikor a nappali órák lerövidülnek, a kutya orra elveszíti a pigmentjét.

A szamojéd tulajdonosoknak nagyon óvatosnak kell lenniük háziállataik kezelésében. Az a tény, hogy a fajta képviselőinek sok esetben allergiás reakciója lehet bizonyos gyógyszerekkel szemben. Az öngyógyítás állatorvos felügyelete nélkül szigorúan tilos.

A kutya megfelelő fejlődése és a betegség időben történő felismerése érdekében ajánlott évente egyszer röntgenen átmenni, és megelőző vizsgálatok céljából évente legalább kétszer megmutatni a kutyát az állatorvosnak. Fontos a rutinoltások időben történő elvégzése is.

A szamojédok természete
szamojéd

A szamojéd fajtát nagyra becsülik, hogy még egy tapasztalatlan kutyatenyésztő is képes kezelni. Ezeket a háziállatokat barátságosságuk, igénytelenségük, intelligenciájuk és agresszivitásuk hiánya különbözteti meg. Az őrszolgálat számára a szamojéd Laika meglehetősen alkalmas, a tőle származó őr jó, mivel a kutya nem tartozik a félénkek közé. De a vadászati ​​ösztönök gyengék. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a háziállat békésen kijön minden háziállattal.

Északi szánkókutyaként a szamojéd elengedhetetlen. Képes érezni a veszély szagát, ahol az nem látható. Például egy kutya soha nem lép olyan helyre, ahol repedés van a mély hó alatt, nem fog oda menni, ahol nyílások vannak. Bármely hóviharban, kilátástalan helyzetben, amikor a tulajdonos eltéved, háziállata hazatalál, és megmenti az ember életét.

A szamojéd kutyák jól kijönnek a gyerekekkel. Játékosak, úgy tűnik, hogy mindig remek hangulatban vannak. A gyerekek szívesen játszanak ilyen vidám háziállatokkal. De annak a ténynek köszönhetően, hogy a szamojéd szereti a zajt, az ugatást és még az üvöltést is, nem ajánlott csecsemőkkel és túl kicsi gyerekekkel. A háziállatok "beszédességét" nem lehet teljesen megbékíteni.

A szamojédeket nem hiába nevezik optimista kutyának. A szakértők nagyobb kommunikációt javasolnak ezekkel az állatokkal azok számára, akik depresszióban szenvednek és pesszimisták. Maga a kutya vonzódik az emberekhez, a magányt nehéz elviselni. A harc soha nem indul el először, hacsak nem reagál az irányába tett agresszióra. Nem hagyja magát megbántani, az agresszivitás nem a szamojéd természetéből fakad.

Képzés és oktatás
szamojéd

Képes nélkül lehetetlen engedelmes kutyát nevelni. Az oktatás az élet első hónapjaitól kezdődik. A szamojéd kiskutya gyakran makacsul viselkedik az edzés során, a tulajdonosnak készen kell állnia erre és türelmesnek kell lennie. Például, ha egy kisállat egymás után harmadszor és negyedszer sem hajlandó engedelmeskedni a parancsnak, és a tulajdonos nem keresett engedelmességet, a kiskutya szisztematikusan figyelmen kívül hagyja a parancsokat. Fontos, hogy az ügy minden alkalommal véget érjen, és hogy az egyházközség teljesítse a megrendelést.

Figyeljen cikkünkre: A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Az oktatás és a képzés során kényszert és ösztönzést alkalmaznak. A büntetéseknek minimálisnak kell lenniük. Szamojéd - egy büszke kutya, minden barátságossága ellenére, nagyon megsértődhet, és határozottan megtagadhatja a kiképzést. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez egy tenyészfajta, képviselője számára fontos tudni, hogy ki a falkavezér. A tulajdonosnak meg kell mutatnia a háziállatnak, hogy vezető, és szava törvény.

A fajta előnyei és hátrányai
mint

Szamojéd kiskutya vásárlásakor igazán fel kell mérnie erősségeit és képességeit. Ez a kutya sok figyelmet igényel tőled. Mint minden fajtának, a szamojéd Laikának is vannak előnyei és hátrányai:

Előnyök:

1. odaadás.
2. A veszély érzékelésének képessége.
3. Barátság az emberek és állatok iránt.
4. Gyermekkedvelés.
5. Alkalmazkodóképesség a forró éghajlathoz és a fagyokhoz.
6. Gyönyörű külső.
7. Vidám, játékos kedély.
8. A táplálkozás igénytelensége.
9. Könnyű gondozás.
10. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Bőséges molt.
2. Szeretnek sokáig üvölteni és ugatni.
3. Gyakori, hosszú séták szükségessége.
4. Képtelenség megbirkózni a zárt terekkel.

A szamojéd kutya jellemzői alapján kijelenthető, hogy ideális az aktív életmódot kedvelő gyermekes családok számára. A szamojédek szívesen kísérik a tulajdonosokat a természetbe vezető túrákra, és optimizmussal és jó hangulattal töltik fel őket.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.