A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSzent Bernard leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

Szent Bernard leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

Szent Bernard

Szent Bernard

Szent Bernard
8.9

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

6.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Sokan Szent Bernátot szent kutyának hívják, mindez a fajta képviselői által mutatott hősiesség miatt. St. Bernards több mint ezer életet mentett meg a Svájci Alpokban.Ez egy nagyon nagy és félelem nélküli kutya, nagyon ijesztőnek tűnik, félelmetes megjelenése bármely embert képes megijeszteni. Valójában Szent Bernárdnak kedves, szelíd jelleme van. Odaadó barát és társ lehet belőle.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Szent Bernard szülőhelye Svájc. A fajta neve fordításban úgy hangzik, mint "Szent Bernard kutyája". A név eredetének saját története van. A tizenegyedik században egy Bernard nevű szerzetes menedéket alapított az utazók számára a Nagy Szent Bernard-hágón. Az a terület, amelyen a menedék található, körülbelül 2472 m magasságban volt.

Ez a hely nagyon veszélyes, az ösvényen utazók sok veszélyre vártak: rablókra, erős szélre, lavinákra, meredek hegyi átjárókra. Bernard menedékhelyén az utazóknak lehetőségük volt pihenni, enni és aludni, mielőtt folytatták a veszélyes utat. A helyi kutyákat St. Bernardoknak hívták, pótolhatatlan segítők voltak gazdáiknak, később pedig tökéletes mentők lettek.

A Szent Bernát származása nincs pontosan megállapítva. Egyes információk szerint e fajta képviselői a harci masztiffokból kerültek ki, akik a rómaiakkal érkeztek az Alpokba. Van egy másik változat is, amely szerint a Szent Bernát ázsiai masztiff kutyáktól (tibeti masztiffok) származott. Az első és a második esetben a masztiffokat keresztezték helyi kutyákkal, a kapott kölyökkutyákat Szent Bernardoknak nevezték el.

A tizenhetedik században a szerzetesek, megbecsülve a bernhegyek képességeit, úgy döntöttek, hogy ezeket lavinákba fogott emberek megmentésére használják. Az a tény, hogy a fajta képviselőinek kivételes illata van, ennek köszönhetően a kutya vastag hóréteg alatt érezte az ember illatát. Ezeknek a kutyáknak vastag bőre van, amely véd a hótól, a jégtől és a fagytól. Gyakran a szent Bernátokat vitték magukkal az úton. Nemcsak a tulajdonosokat védték meg a ragadozóktól és a rablóktól, hanem figyelmeztettek a lavinák közeledtére is. Egy ilyen fajtájú kutya képes lavinát érezni 20 perccel azelőtt, hogy leszállna. Egy ilyen ajándék sok élet megmentésében segített.

A Szent Bernát ősei különböztek modern utódaiktól. Nem voltak olyan nehézek, testalkatukat kecsesebbnek nevezhettük. Ez megkönnyítette a havon való mozgást, mozgékonyabbá és gyorsabbá tette a kutyákat. A fajta mai képviselői sokkal nehezebbek, erősebbek, de kevésbé mozgékonyak.

A fajtatiszta Szent Bernát szoros tenyésztése a XIX. Század végén kezdődött. Annak ellenére, hogy a hegyimentőknek mindenféle felszerelés áll rendelkezésükre, a kutyákat továbbra is használják a mentési munkák során. De a legtöbb esetben a Szent Bernát kiváló őrök, társak, kísérő kutyák és csak háziállatok.

Fajta szabvány

jellegzetes

Szent Bernárd a nagy nyers típushoz tartozik. Hatalmas állatok, lágyszőrűek és drótszőrűek. A felnőttek súlya kb 70 kg., növekedés 70-90 cm.

Egy nagy fej egy erőteljes nyakon nyugszik, enyhe áttöréssel. A koponya rövid, a homlok domború. A fülek kicsiek, közepes hosszúságúak, megereszkedtek. A szemek barnák, nincsenek mélyen, kissé beesett. A szemhéjak nedvesek. A pofa rövid, tompa orrhíddal. Az orr széles, fekete színű, lapos orrlyukakkal. Az állkapcsok masszívak.

Testfelépítése erőteljes, hátulja széles. A végtagok egymástól széles, izmosak, egyenesek. A mancsok masszívak, ívelt lábujjakkal. A farok súlyú és hosszú. Nyugodt állapotban a kutya leengedve tartja, izgatott állapotban felcsavarja.

A gyapjú típusa szerint a Szent Bernát kétféle: hosszú és rövid hajú:

1. Hosszú hajú - a szőrzet hosszú, puha. Alul könnyű fürtök megengedettek. Vastag aljszőrzet van. "Nadrág" és "szoknya" közepes hosszúságú. A fajta jellemző tulajdonsága a buja gallér. Az arcon és a füleken a haj rövidül.
2. Rövidszőrű - a kabát rövid, az őrszőr kemény. Sűrű aljszőrzet van.

Színe vörös, fehér vagy fehér, vörös foltokkal. A szabvány bármely vörös árnyalatot megenged.

Karbantartás és gondozás

Szent Bernard

Szent Bernárd egyaránt alkalmas házak és lakások számára. Bár egy nagy kutya nem érzi túl jól magát a szűk helyiségekben. Ha egy ilyen kutya egy házban él, akkor napi hosszú sétákra lesz szüksége. Csak annak biztosítására van szükség, hogy a háziállat ne kapjon hőguta forró időben. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fajta képviselői hajlamosak a túlmelegedésre.

Míg a kiskutyák szívesen futnak, ugrálnak, aktív játékokat játszanak, a felnőttek nem igazán szeretnek mulatságozni. Ezeknek a nehézsúlyúaknak nincs szükségük túlzott testmozgásra, de ez nem jelenti azt, hogy egy felnőtt Szent Bernárdnak nem kellene mozognia.

Ahhoz, hogy egy kisállat szép és egészséges legyen, a következő eljárásokat kell végrehajtani:

 • A hosszú hajú Szent Bernátot minden nap megfésüljük egy kemény kefével. Ezt nem nehéz megtenni, mivel a fajta szőrzete nem kusza össze és nem gördül. Elég heti 1-2 alkalommal fésülni ki a rövid hajú egyedeket. Az évente kétszer zajló vedlési időszakban minden nap ki kell fésülni a rövid kabátú Szent Bernátokat.
 • Gyakran nem ajánlott fürdeni a Szent Bernát. Gyapjújuknak van egy speciális kenőanyaga, amely vízállóvá teszi. Ha gyakran mossa a kutyáját, a kenőanyag természetes rétege elpusztul. Fürdés ajánlott félévente, vagy erős szennyezés esetén. A fennmaradó időben csak egy séta után kell megmosnia a mancsait. Tisztítószerként használjon enyhe kutyaszőrsampont.
 • Annak a ténynek köszönhetően, hogy a Szent Bernát gyakran és nyálasan nyáladzik, a szájat rendszeresen meg kell törölni, ehhez természetes markolatú törülközőnek kell lennie a markolatban.
 • Naponta törölje le a szemet forralt vízbe vagy kamilla gyenge oldatába mártott szalvétákkal. Saint Bernards-nak gyakran folyik a szeme, ezért fontos ez az eljárás.
 • 7-8 naponta egyszer mosson kedvence fogait és fülét.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek. Ezt nagyon óvatosan kell megtenni, hogy ne sérüljön meg a kutya.

A Szent Bernátot természetes táplálékkal kell etetni, bár a nagy fajtájú kutyák számára kész száraz étel is alkalmas. A lényeg, hogy az ételek kiegyensúlyozottak legyenek. Természetes táplálkozás esetén az étrendnek szükségszerűen tartalmaznia kell húst, belsőségeket, gabonaféléket, zöldségeket. Fontos figyelemmel kísérni az ételek minőségét és a kalóriák számát. Ha a kutya túlsúlyos lett, csökkenteni kell az étel kalóriatartalmát.

Egészség

funkció

Sajnos St. Bernards átlagos várható élettartama nem túl hosszú. Megfelelő gondozás mellett egy ilyen kutya 8-10 évet élhet. Az állattartónak tudnia kell, hogy a fajta képviselői milyen betegségekre hajlamosak:

 • Dysplasia - sántasághoz vezet, elviselhetetlen fájdalom kíséretében
 • A gyomor-bél traktus betegségei - hasmenés, volvulus, puffadás.
 • Szalagszakadás.
 • Elmozdulások.
 • Epilepszia - rohamok, akaratlan bélmozgások kísérik.
 • Limfóma - a rák egy olyan típusa, amelyet a rosszindulatú fehérvérsejtek, az úgynevezett limfociták jelenléte határoz meg olyan szervekben, mint a csontvelő, a máj, a lép, a nyirokcsomók és néhány más.
 • Süketség - leggyakrabban veleszületett.
 • Pyoderma - bőrbetegség genny felhalmozódása formájában.
 • Osteosarcoma.
 • Kiterjesztett kardiomiopátia.

A Szent Bernátok gyenge pontja a szem. Amellett, hogy folyamatosan öntöznek, számos olyan betegség létezik, amely befolyásolja a fajta képviselőinek vizuális szervét: cseresznye szem, szemhéj volvulus, szemhéj inverzió, szürkehályog. Érdemes megjegyezni azt is, hogy Szent Bernátnak ajánlott eltávolítani a harmadik szemhéjat.

karakter

jellegzetes

A Szent Bernát fő célja egy életmentő. Ezért ezek a kutyák nem lehetnek egyedül. Kommunikációra van szükségük, állandóan emberek vagy háziállatok társaságában kell lenniük. Unatkozni hagyott Szent Bernát depressziós állapotba kerülhet, volt olyan eset, amikor a kutya a magány miatt bántotta magát.

Szent Bernard főbb jellemvonásai: barátságosság, megfelelőség, nyugalom, bátorság, gyengédség. Ideális családi háziállat gyermekes családok számára. Egy ilyen kutya nem képes megbántani a gyereket, játszani fog a gyerekekkel, megvédi őket és vigyáz a gyerekekre.

Szent Bernárd mindig arra törekszik, hogy a tulajdonos kedvében járjon. Minden családtagnak elkötelezett. Egy ilyen hatalmas kutya láttán megijednek azok az emberek, akik nem ismerik ennek az állatnak a természetét. Természetesen veszélyes helyzetekben a Szent Bernát kiállhat a család mellett, kiváló őr és őr. De általában nyugodt, megfelelő és nem agresszív.

A fajta képviselőinek erős szaglásuk van, erősek és szívósak, de nagy súlyuk és nagy testalkatuk miatt meglehetősen lassúak. Saint Bernards nagyon ritkán ugat, csak sürgős esetben. Ha egy ilyen kutya megszólalt, akkor jó oka volt rá. Ezenkívül a Szent Bernátok tökéletesen tájékozódnak az űrben, és még nagy távolságból is képesek önmagukban hazatalálni.

Képzés és oktatás

Szent Bernard

A Szent Bernátnak korai szocializációra és komoly képzésre van szüksége. Egy ilyen nagy kutyának jó modorúnak és engedelmesnek kell lennie, különben ellenőrizhetetlenné válik, sőt veszélyes is. Kiskutyás kortól kezdve oktatni kell és képzést kell folytatni. A kiskutyának el kell ismernie az alapvető, egyszerű parancsokat öt hónapos koráig.

Az egyik fő szabály az, hogy Szent Bernát nem ugorhat sem a tulajdonosra, sem a többi családtagra. Körülbelül 80-90 kg súlyú kutya. könnyedén lefektethet egy felnőttet a lapockákra. Oltsa be a jó modort és viselkedést nyilvános helyeken.

Bonyolultabb tanfolyamokra ajánlott speciális helyszíneken kerülni. Ha nem bízik képességeiben, vegye igénybe a kutyavezető szolgáltatásait. Az alaptanfolyam elvégzése után válasszon egy meghatározott irányú tanfolyamot, attól függően, hogy mire szeretné felkészíteni a kutyát.

Érdekes tények

 • A fajta első neve "Barry" volt, ami "medvéket" jelent.
 • Amikor a Szent Bernátet a havas hegyekben keresve keresték egy férfit, gallérjához pálinkával töltött hordót erősítettek. Amikor egy mentőkutya talált egy embert egy hótömb alatt, a megdermedt beteg felmelegedő itallal frissülhetett fel. Úgy gondolják, hogy ez a történet csak egy legenda, de minden mítoszban van némi igazság.
 • 1800 és 1812 között egy Barry nevű St. Bernard 40 embert mentett meg. Egyszer ez a kutya egy kisgyereket vitt át a mély hóban. A kutyának 5 kilométert kellett gyalogolnia, hogy a gyereket a megmentő kolostorba vigye.
 • Mielőtt életmentővé válna, a Szent Bernátokat teherhordó állatokként használták. Széles hátukon az Olaszországot és Svájcot összekötő hegyi útvonalon szállítottak ellátást.
 • Az elmúlt kétszáz évben több mint kétezer embert mentettek meg a Szent Bernátok.
 • A St. Bernards nagyszerű filmszínészek. Számos filmet forgattak a fajta képviselőinek részvételével: "Beethoven", "Kujo", "Vissza", "Bagheera", "Felix".

A fajta előnyei és hátrányai

Szent Bernard

A Szent Bernát csodálatos társkutyává válhat. Ez a kutya képes kiállni saját és családja mellett. Ahhoz azonban, hogy növekedni tudjon és megfelelően kioktassa Szent Bernátot, türelemre és kemény munkára van szüksége. Mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, nézze meg St. Bernards fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Barátságos, nyugodt természet.
3. A tartalom egyszerűsége.
4. Agresszivitás hiánya.
5. Kiváló biztonsági és őrségi tulajdonságok.
6. Mérsékelt aktivitás.
7. Igénytelenség az ételekben.
8. Áhítat.
9. Szorgalom.
10. Nagy hozzáállás a gyerekekkel szemben.
11. Ritkán ugat, csak szükség esetén.

Hátrányok:

1. Egész évben molt.
2. Rövid élettartam.
3. Sok betegségre való hajlam.
4. Nem tűri a meleget.
5. Az elhízásra való hajlam.
6. Sok helyet és napi sétákat igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.