A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákDogo Argentino leírása, jellemzői és jellemzői a fajta

Dogo Argentino leírása, jellemzői és jellemzői a fajta

leírás

argentin
8.

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

4.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A masztiff család legelegánsabb tagja a Dogo Argentino. Megjelenésében félelmetes, megközelíthetetlen, néha úgy tűnik, hogy ez a fehér szőrű kutya hidegen fúj. Valójában csak idegeneknek kell félniük az argentinoktól, különösen azoktól, akik veszélyt jelentenek azokra a családtagokra, amelyekben a dog él. A kutya végtelenül hűséges a gazdájához.Megfelelő nevelés mellett a Dogo Argentino tökéletes testőr, védő, vadászati ​​segéd, kalauz vagy csak hűséges társ lehet, akire bárhol és bármilyen helyzetben támaszkodhat. Nem hiába nevezik ezeket a kutyákat joggal Argentína jelképének.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az argentin masztiffok nem dicsekedhetnek az ókorral, ezeknek a kutyáknak a története nagyon rövid, nem ezer, hanem csak tíz év (kb. 70 év) alapján számolják. Az argentinok fejlesztésével kapcsolatos tenyésztési munkák kezdetét a huszadik század húszas éveiben adták le Dr. Antonio Martinez és Augusto Martinez.

A Dogo Argentino fajta kialakulásának során több tucat különféle kutyát használtak. Minden tenyésztésben alkalmazott fajtának megvan a maga hozzájárulása:

1. Cordobai kutya - erő és félelmetlenség, győzni akarás. Ezt a fajtát vették alapul az argentinok munkájának folyamatában.
2. Angol Pointer - egyedi illat és vadászösztön.
3. Bulterrier - az a képesség, hogy rettenthetetlenül ellenálljon még azoknak az ellenfeleknek is, amelyek jelentősen meghaladják a német dog méretét.
4. Ír farkaskutya - villámgyors reakció, fokozott sebességi tulajdonságok.
5. Bulldog - lenyűgöző méret, széles mellkas, masszív állkapcsok fogása.
6. dog - nagy méret, különösen a növekedés.
7. Dogue de Bordeaux - nagy szemfogak, hatalmas állkapcsok.
8. Spanyol masztiff - hajlamos karakter, karizma.
9. Nagyméretű pireneusi hegyi kutya - fehér szőrzet színe, hatékonysága, állóképessége.

A formálási folyamat 1947-ben fejeződött be. A szabvány bemutatására abban az évben is sor került. 1964 tavaszának végén hivatalosan elismerték a fajtát. A hetvenes években Otto Schimf kutyavezető, miután értékelte az argentin dogák összes előnyét, Európába hozta őket. A gyönyörű és hatalmas kutyák gyorsan népszerűségre tettek szert Franciaországban, Olaszországban és más országokban.

Ez a faj a molosszusok csoportjába tartozik, bár volt olyan időszak, amikor a kutyáknak tulajdonították őket. Kezdetben az argentin tenyésztők arra törekedtek, hogy ideális vadászkutyát hozzanak létre szülőföldjük viszonyainak megfelelően.

Egy ilyen kutyának állítólag vaddisznókat, pumákat és más nagy állatokat kellett vadásznia. Ezután a dogokat testőrként kezdték használni, és tehetséges kiállítási kutyákként bizonyították magukat. Az utóbbi időben a fajta nagy része kiváló társakat és hűséges háziállatokat készített.

Fajta szabvány

jellegzetes

A dog nem óriási kutya. Felnőtt növekedés 60-68 cm., súly kb 40-45 kg. Testalkata sportos, arányos, izmos. Jól fejlett erős izmok jól láthatók a rugalmas bőr alatt. Az argentin megjelenése az erő, az intelligencia és a barátságosság kombinációjáról beszél.

A nyak erőteljes, nem túl hosszú, kötelező, még vastag bőrráncokkal is. Ezen redők megereszkedése elfogadhatatlan. Kiemelkedő marmagasság. Erős, meglehetősen nagy fej támaszkodik a nyakra. A fülek lógnak, ha a kutya nyugodt. Olyan helyzetekben, amikor a kutya éber, izgatott, félig felálló állapotban tartja a fülét.

A dokkolás megengedett, ebben az esetben a felálló fülek alakjának háromszögnek kell lennie. Kis, mandula alakú, sötét színű szemek. A megjelenés merész és határozott. A fekete orr kissé felfordult, az orrlyukak jól nyitottak. Az állkapcsok hatalmasak, nagy fehér szemfogakkal. A harapás egyenes, nem tekinthető ollóhibának. Arccsont ránc vagy kidudorodás nélkül.

Téglalap alakú test. A háta széles, szinte egyenletes, az izmos alsó hát felé csak enyhe lejtés van. A has kissé felhúzva. A mellkas széles. Az ívelt bordák maximális lehetőséget teremtenek a szabad légzésre még megerőltető fizikai aktivitás alatt is. Vastag és hosszú szablyafarok. A végtagok izmosak, egyenesek. A csípő és a váll erős.

Az első lábak húsos, kemény párnákkal vannak lekerekítve, a hátsó lábak kissé kisebbek és kissé szélesebbek, mint az első lábak. Ujjak a labdában, ha vannak nyereségesek, eltávolítják őket. Mozgás - menet, amble nem megengedett.

A hideg éghajlaton élő argentinok kabátja sűrű, feszes, a legtöbb esetben jelentős az aljszőrzet. A meleg éghajlaton élő nagydánok kabátja olyan vékony, hogy a bőr a szőrszálakon keresztül látható.

Mind az első, mind a második esetben az argentin masztiff kabátja rövid (1,5-2 cm), simán tapintható. A hosszú hajat hibának tekintik. Színe fehér, sötét folt a fején. Több hely - kizárás.

Karbantartás és gondozás

argentin

A Dogo Argentino-t bent kell tartania, nem bírja a téli fagyokat, a szabadban élést. Ha a lakás kicsi, akkor egy nagy és aktív kutya nem fogja jól érezni magát benne. Szüksége van térre és a mozgás szabadságára. A házban az első napoktól kezdve helyezzen el ételt és vizet tartalmazó tálakat, egy kályhapadot. Tanítsd meg kedvencedet aludni, csak a sarkodban pihenj, és csak a megfelelő helyen egyél egy időben.

Az argentinokat mindenesetre naponta kétszer kell járni. Minden séta ideális esetben legalább két órán át tartson. Nem elég, ha nyugodt tempóban sétálunk a doggal az utcán. Egy ilyen állatnak lehetőséget kell adni arra, hogy kidobja a felgyülemlett energiát, futni, ugrani, labdával játszani stb. Ha ez nem történik meg, a kutya játékokat szervez a házban, elrontja a bútorokat, zavarja a többi háziállatot.

A magány romboló hatású egy argentin számára. Nem hagyhatja sokáig a kutyát. Az unalom rontja jellemét, indokolatlan agresszió jelenhet meg. Ugyanez történhet, ha a kutyát láncra helyezi, őt nem ilyen kezelésre és tartalomra tervezték.

Az argentin normálisan tolerálja a meleget, ezt elősegíti a világos szín és a nem túl rövid pofa, ami nem mondható el a Molossian család többi képviselőjéről. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya képes hosszú ideig közvetlen napfényben lenni, szomorú következmények nélkül, ajánlott sétálni vele, ahol árnyék van, és ami a legjobb - reggel és este.

A megfelelő tartási feltételek mellett, a kutya szép és egészséges megjelenésének fenntartása érdekében rendszeresen, helyesen kell végrehajtania a következő eljárásokat az állat gondozásához:

 • A dog nagyruhájával nincs gond. Ennek rendbetételéhez elég időről időre a gyapjú fésülése egy kifejezetten ilyen eljáráshoz tervezett kesztyűvel. Évente kétszer, az erős leválás időszakában ajánlatos a kabátot speciális fésűvel és furminátorral ápolni.
 • A fürdés gyakran nem szükséges, különösen mosószerekkel. Évente 2-3 alkalommal szervezünk általános fürdést. Természetesen a német dog fehér kabátja gyakran koszos, nedves frottír törülközővel megtisztíthatja.
 • Hetente egyszer megvizsgáljuk és megtisztítjuk a füleket. Ehhez jobb, ha egy speciális lotiont vásárol egy állatorvosi gyógyszertárban.
 • A nagy szemfogak tisztítást igényelnek. A kutya porcokat és friss csontokat rágcsálva tisztítja meg őket. Különleges játékokat is vásárolhat a fogak számára, vagy ecset és paszta segítségével tisztíthatja meg kedvence fogait.
 • A szemproblémák nagyon ritkák a fajtában. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell követni és ellenőrizni őket. Erős szemkibocsátás, sérülés vagy gyulladás esetén azonnal vigye el a kutyát állatorvoshoz.
 • Erre tervezett fogókkal vagy fogókkal vágjuk a karmokat. Általában a kutya ledarálja magáról, de télen, amikor nincs lehetőség hosszú ideig futni kemény útfelületen, karmokat kell levágni.

A tulajdonos felelőssége, hogy a kutyának kiegyensúlyozott étrendet biztosítson. Etetheti a Dogo Argentino-t természetes termékekkel és kész takarmánnyal egyaránt. Különös figyelmet kell fordítani az ilyen háziállatok táplálkozására. Mindez azért, mert az argentinok hajlamosak az ételallergiára.

Jobb, ha diétát készítünk állatorvos tanácsai alapján. Például a csirkehúst nem szabad bekészíteni a kész takarmányokba, és nem szabad természetes formájában etetni. A csirke a legerősebb allergén a dogban. A diéta összetevőit fokozatosan, nagyon óvatosan kell megváltoztatnia.

Az étrend legkisebb változása allergiás reakcióhoz vezethet bőrpír és súlyos viszketés formájában. Kötelező étel a dog számára - nyers hús, főtt belsőség.

Dogo argentino egészség és betegség

leírás

A természet erős immunitással és jó egészséggel ruházta fel a dánokat. Igazi centenáriumok, átlagos várható élettartamuk 16 év. Ezek a kutyák szívósak, rendkívül ritka esetekben betegek.

Az argentin tulajdonosának időről időre szüksége van arra, hogy röntgenvizsgálattal és tesztekkel végezzen vizsgálatokat egy állatorvosi klinikán. A külső és belső paraziták ellen rutinszerű oltásokat és kezeléseket kell végezni.

A gyakori betegségek kapcsán érdemes megjegyezni:

 • Pajzsmirigy alulműködés.
 • A könyök- és csípőízületek dysplasia.
 • Ételallergia.

A hét vagy annál idősebb dánoknak látásproblémáik lehetnek, túlzottan könnyes a szemük, és glaukómában szenvedhetnek.

karakter

leírás

Első pillantásra egy meglehetősen nagy kutyára, akinek hatalmas az állkapcája, azt gondolhatja, hogy ez egy nagyon agresszív és veszélyes kutya. Valójában egy ilyen kutya csak veszélyes helyzetekben irányítja az agressziót és a hatalmat ellenségek ellen vagy vadászat közben, vad üldözés céljából. Nyugodt légkörben, amikor semmi sem az állatot, sem a gazdáját nem fenyegeti, az argentin nyugodtan, barátságosan viselkedik.

Ha a kutya megfelelő neveléssel rendelkezik, barátja és segítője lehet a fogyatékkal élőknek, útmutató a vakok számára. Az argentin végtelenül elkötelezett a tulajdonos és minden családtag iránt: a gazdától való hosszú elválasztástól kezdve a kutya depressziós lehet. Barátságának, állóképességének és magas értelmi képességeinek köszönhetően a kutya ideális társ.

Az argentinok ritkán ugatnak, ha egy ilyen mozsártörő hangot adott, akkor erre jó oka volt. A német dog jól kijön a gyerekekkel és örömmel játszik, de nem kell egyedül hagynia a háziállatot a gyerekkel. A felnőtteknek felügyelniük kell, hogy egy nagy állat véletlenül ne ártson a babának.

Egészen nyugodtan bánik az idegenekkel, ha nem provokálnak és nem adnak okot agresszióra. Jól kijönnek más háziállatokkal, feltéve, hogy velük együtt nőttek fel, ugyanabban a házban. Ne feledkezzünk meg az argentin vadászösztönről, engedve az őseinek hívására, csirkét vagy kismalacot is elvihet vadra. Nem ajánlott a meghatározott fajtából két vagy több egyedet együtt tartani, különösen a hímeket. Folyamatosan küzdenek a bajnokságért.

Képzés és oktatás

argentin

Egy ilyen komoly kutyának, mint a Dogo Argentino, korai szocializációs, oktatási és képzési tanfolyamokra van szüksége. Az első naptól kezdve a tulajdonosnak meg kell határoznia vezető szerepét a kutya felett. Ha a háziállat úgy dönt, hogy ő a ház tulajdonosa, és nem személy, akkor nem lesz szó engedelmességről.

Két hónaptól kezdve a kiskutyának meg kell tanítani a legegyszerűbb parancsokat (ülni, nem lehet, elhelyezni...) és a házban alkalmazott viselkedési szabályokat. Ezután szocializációt hajtanak végre, megismerkednek a külvilággal. Séta közben mutassa be kedvencét idegenekkel, adjon lehetőséget beszélgetésre és játékra más kutyákkal.

Semmi esetre sem szabad haragot gerjesztenie egy argentinnál és agressziót kialakítania benne. Csak vadászkutyákkal kell oktatni a csalit és a vadak üldözését, de még ebben az esetben sem szabad agresszív módon viselkedniük az emberek és a háziállatok iránt.

Jobb, ha speciális helyszíneken veszünk részt tanfolyamokon kutyavezető irányításával. Az órák során a tulajdonos fizikai büntetése és ingerültsége elfogadhatatlan. A lényeg a nyugalom, következetesség, kitartás. A szorgalom, az engedelmesség és a parancsok helyes végrehajtása érdekében érdemes a kutyát szeretetteljes szóval és finom csemegével jutalmazni.

Kíváncsi tények

 • Tíz országban tiltják a Dogo Argentino-t.
 • A dánokat olykor dogo argentinónak vagy argentin masztiffnak hívják.
 • Dogo Argentino - Argentína nemzeti kincse.
 • Az argentinok nem alkalmasak a rendőri szolgálatra, mivel a bűnözők letartóztatása során súlyosan traumatizáltak.

A fajta előnyei és hátrányai

argentin

A Dogo Argentino fajta nem egyszerű kutyafajta. Az ilyen fizikai képességekkel, intelligenciával és akarattal rendelkező kutya nem mindenki számára megfelelő. Nézze meg az argentin előnyeit és hátrányait, amelyek segítenek megérteni, ha szüksége van ilyen kutyára.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Odaadás, kitartás, erő, félelmetlenség.
3. Kiváló illat- és vadászati ​​tulajdonságok.
4. Erős immunitás, jó egészség, ritkán betegszik meg.
5. A tökéletes őr.
6. Egyszerű karbantartás.
7. Csendes, ritkán ugat.

Hátrányok:

1. Sok helyet igényel, nem alkalmas kis helyiségekben és szabadban tartásra.
2. Nem tűri a fagyot.
3. Hajlamos ételallergiára.
4. Nehéz megtanulni.
5. Hajlandó dominálni, harcolni más kutyákkal.
6. Helytelen nevelés esetén társadalmilag veszélyessé válhat.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.