A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákOrosz agár leírása és a fajta jellemzői

Orosz agár leírása és a fajta jellemzői

agár

Orosz agár vadászat

funkció
6.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

6.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

Az orosz vadászkutyát joggal tekintik az orosz kutyatenyésztés nemzeti kincsének és büszkeségének. Ismeretes, hogy az ókorban a vadászkutya vadászata a nemesség, a magas társadalom képviselőinek kedvelt időtöltése volt. Az orosz agarak egész csomagját a gazdagok kenneljeiben tartották.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Ezek a kutyák ideális farkasvadászként váltak híressé. A távoli múltban és a modern világban egyaránt sikeresen alkalmazzák a kutya agarak vadászösztönét. Ezenkívül a fajta ismerői olyan háziállatokat tartanak, mint háziállatokat, kiállítási kiállítások és sportversenyek résztvevőit. Ezek a kutyák meglepő módon ötvözik a finomítást, a kegyelmet, az arisztokráciát a figyelemre méltó erővel és az erőteljes állkapcsok holt szorításával.

A fajta története

Az orosz vadászkutya az ősi vadászfajtákhoz tartozik. Ezeknek a kutyáknak az első leírása a XVII. Oroszországban agarak jelentek meg a mongol-tatár hordákkal együtt.

A fajta kialakulása Oroszország területén történt, ezt az országot tekintik az orosz agár szülőhelyének. A tizennyolcadik század első felében a következő fajtákat alkalmazták az ilyen típusú kutyák tenyésztésében: horty agár, angol, busty kutya. Ez, mint mondják, az orosz agár európai infúziója a fajtába.
A tenyésztők nem álltak meg itt. A XIX. Század beköszöntével újabb infúzió következett be, ezúttal Kelet felől. Az orosz kutya fejlesztése érdekében keresztezést végeztek a krími és a hegyi kutyákkal.

Ilyen változatos szelekció eredményeként a fajta sokféle képviselője alakult ki, amelyek nem tartoznak egy leírás alá. Az első szabványt 1888-ban hagyták jóvá. A külső telivér orosz agarak megközelítették ugyanezt a típust.

Régen tekintélyesnek tartották a földbirtokosok körében, hogy az agárcsomagokat kennelükben tartották. Sőt, egy csomagban nem volt 10 vagy akár 50 egyed, általában száznál több kutya volt. Minél nagyobb a csomag, annál gazdagabbnak tartották a tulajdonosukat. Érdemes megjegyezni, hogy az orosz agárokat a tulajdonos nevével hívták.
1873-ban a fajta a kihalás szélén állt. A veszélyeztetett fajok megmentésére létrehozták a császári szövetséget, amely azonban nem teljesítette küldetését, mivel az arisztokratikus társadalommal együtt eltűnt.

A forradalmi puccs, valamint a munkások és parasztok hatalomra kerülése (1918) időszakában az ilyen fajú kutyák már nem voltak népszerűek, egyszerűen megsemmisültek. Az egyszerű nép a földbirtokosok, polgári, arisztokraták, királyi személyek szerves részének tekintette őket.
Az orosz agárnak csak azért sikerült túlélnie és megőriznie fajtatiszta tulajdonságait, mert a 19. század végén sok kutyát exportáltak Amerikába és az európai országokba.

Amellett, hogy ideális vadász, az orosz agár kiállításokon és különféle sportversenyeken vesz részt, például a csalik mozgatásában.

Fajta szabvány

leírás

Az orosz agár testének minden része azt jelzi, hogy egy ilyen kutyát gyors futásra tervezték. Európai őseitől az orosz agár örökölt egy söpörést, ívelt hátat, kicsi füleket és keskeny, hosszú fejet. Az ázsiai ősök zavarhatatlan, büszke hajlamot örököltek.

A fajta fő különbségei: agresszivitás az állatokkal szemben, kiváló látás, nagy sebesség, keskeny alkat, nagy termet, elegancia.
Felnőtt növekedés kb 68-86 cm., súly 25–47 kg.

Keskeny, hosszú fej, lapos koponyával, hosszú nyakon nyugszik. A fülek kicsik és magasak. A sötét szemek meglehetősen nagyok, oválisak, kissé kiállóak. Az orr nagy, széles orrlyukakkal. Az állkapocs hatalmas, a szemfog nagy és fehér. Ollós vagy egyenes harapás.
A bordaketrec nem széles. A has fel van húzva, ami minden agárfajra jellemző. A farka vékony, hosszú, szablya vagy sarló alakú. Mozgás közben az orosz agár megemeli, de nem a hátsó szint fölé.

A végtagok csontosak, egyenletesek, jól fejlett izmokkal. A mancsok keskenyek, ovális alakúak. A könnyű lépés és a rendkívül szép hiúz teljesen megalapozottan az orosz agár fémjelzi.

A szőrzet vékony, aljszőrzet nincs. Lehet hosszú, selymes vagy kemény és göndör. A nyakon és a háton lévő haj hullámos és hosszabb.
Szinte bármilyen szín megengedett. Az orosz agarak többsége fehér foltos színnel rendelkezik. A sötét szőrű agaraknak "mazurina" van - fekete pofa.
A törzs fényes foltja súlyos hiba.

Hasonló fajta: afgán kopó

Karbantartás és gondozás

agár

Természetesen vadászkutyák számára ideális megoldás lenne egy privát udvar szabadtéri kalitkával és kennel. De nem hiába nevezik az orosz agart az arisztokraták kutyájának. Kényelemre van szüksége, és a nagy méretek ellenére is remekül érzi magát a lakásban. Ha a tulajdonosok lazaságot adnak, egy ilyen kutya minden alkalomra lefekszik a kanapén vagy az ágyon.

Magánházban tartva az agár a meleg évszakban legalább egész nap sétálhat az udvaron, feltéve, hogy a terület biztonságosan el van kerítve. De ez nem elég, a tulajdonosnak rendszeresen meg kell adnia a lehetőséget arra, hogy szabadon futhasson a terepen, ahol a maximális sebességet fejlesztheti.

Lakással egy ilyen kutyának napi sétákra van szüksége. Két séta elég, egyenként 20-30 perc. Nyilvános helyeken soha ne engedje le az agárt a pórázról. Az állítólagos zsákmányt látva, megfeledkezve a viselkedés szabályairól, emlékezve vadászösztönére, rohan utána.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy nagyon nehéz gondozni egy ilyen hatalmas bozontos kutyát. Valójában nincs különösebb nehézség az orosz agár gondozásában, a lényeg az, hogy az alábbi eljárásokat helyesen és időben hajtják végre:

 • Fésülés hetente 3-4 alkalommal, az erős molt időszakában, az orosz kutyákat naponta fésülni kell.
 • Az orosz agár tisztaságáról nevezetes, évente 2-3 alkalommal meg kell fürdetnie. Minden séta után mossa meg a mancsait, ugyanakkor ellenőrizze, hogy nincsenek-e sérülések, szilánkok.
 • Szükséges levágni a hajat a lábujjak között, amikor növekszik.
 • A fülek rendszeresen (heti 1-2 alkalommal) ellenőrzik és tisztítják, eltávolítva a felhalmozódott váladékot és a szennyeződéseket.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • Hetente egyszer mossuk a fogainkat speciális pasztával, ecsettel, vagy a fogak tisztítására szánt csontok segítségével megvásárolhatjuk őket egy állatorvosi gyógyszertárban.

A csontstruktúra és a test minden részén jól fejlett izmok sajátosságai miatt az orosz kutya agárnak speciális táplálékra van szüksége.
A takarmánynak kiváló minőségűnek kell lennie. Általában az agárvadászok tulajdonosai a mesterséges etetést választják.

Ha más fajtájú felnőtteket naponta 2-szer etetnek, akkor az orosz kutyákat naponta 3-4 alkalommal kell etetni ugyanabban az időben, a napi adagot egyenlő részekre osztva. Így az emésztés jelentősen javul.

Fontos, hogy az agár evés után szundikáljon, az aktív játékok ilyenkor ellenjavallt. Fontos az is, hogy a háziállatnak elegendő hűvös, tiszta és friss víz álljon rendelkezésre éjjel-nappal.

Egészség

fajta

Az orosz kutyás kutya átlagos élettartama 7-10 év. A tulajdonos felelős az állat egészségéért. Évente neki kell elhoznia a kutyát az állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatokra, röntgensugarakra és vizsgálatokra.

Fontos a rutinszerű oltás, a bőr paraziták elleni kezelés és a féregtelenítés időben. Ugyanakkor ne feledje, hogy a fajta képviselői nagyon érzékenyek számos vegyi anyagra, beleértve a bolhák elleni kullancsokat és a kullancsokat is.

Gondosan figyelemmel kell kísérni a kölyökkutyák és a fiatal kutyák fizikai aktivitását abban az időszakban, amikor az intenzív növekedés bekövetkezik. A túlzott testmozgás súlyos csontproblémákhoz vezethet.

A fajta orosz kutya-vitorláskutya egészségesnek nevezhető, erős immunitással. Csak meg kell jegyezni, hogy hajlamos a következő egészségügyi problémákra:

 • Volvulus - Az agarak gyakran puffadnak, a legtöbb esetben ennek oka a háziállat túlzott aktivitása közvetlenül étkezés után.
 • Az érzéstelenítéssel szembeni túlérzékenység, a fájdalomcsillapítókra.
 • Szürkehályog - a lencse elhomályosulása, ami a látás romlásához vezet.
 • Wobbler-szindróma - a nyaki csigolyák összenyomódása.
 • Szív-és érrendszeri betegségek.
 • Onkológiai betegségek.

karakter

leírás

Az orosz kutya agár rövid leírása rettenthetetlen, lendületes vadász és szeretetteljes társ egy arisztokrata modorával. Ez az állat meglepően ötvözi az összeegyeztethetetlennek tűnő tulajdonságokat.

A kettősség a következőkben nyilvánul meg:
1. Otthon, háztartás tagjai vagy a családhoz közeli emberek veszik körül, az orosz agár nyugodt, szeretetteljes, szelíd.
2. Vadászati ​​vagy sportversenyek során a vadász agár kimeríthetetlen energiát, sebességet és haragot tartalmaz a cél felé. Eszeveszett folytatásban az ilyen kutyát semmi sem vonja el, még a sebek sem. Teljes ellentéte lesz az elkényeztetett háziállatnak.

A fajta képviselőinek pszichéje sérülékeny és vékony. Figyelmet és megértést igényelnek. Csak ilyen bánásmód mellett lehet az orosz agart végtelenül a tulajdonosnak szentelni. A durvaság és a fizikai büntetés tönkreteszi a karakterét, irányíthatatlan és agresszív állattá válhat.

Agár háziállat nem ajánlott 7-8 év alatti gyermekes családok számára. Az a tény, hogy egy túlságosan befolyásolható vadászkutya fenyegetést láthat egy kisgyerek cselekedeteiben. Az iskolás gyermekek számára a kutya hű barát lehet.

Talán érdekelni fogja cikkünket: TOP 30 legjobb kutyafajta gyerekeknek

Az agarak nem szeretik a magányt. Ezért ne hagyjon sokáig egyedül egy társasági kedvencet. Nem mutatnak agressziót idegenekkel szemben, az idegenekkel szembeni reakciójuk elszakadás, közöny vagy barátságosság.

A vadászati ​​ösztön miatt problémássá válik az orosz kutya egy házban tartása más háziállatokkal, különösen a kicsiekkel. A legműveltebb és legbarátságosabb vadászkutya bármikor felébresztheti a vadász ösztönét, ami siralmasan hat más állatokra.

Képzés és oktatás

orosz

Az első naptól kezdünk egy kiskutyát nevelni, amikor a házi kedvenc bejutott a házba. Az orosz agár rendkívül intelligens kutya, de kiképzése nem könnyű, mivel a karakter makacs és akaratos.

Az agár 5-6 hónaposan kezd különös makacsságot mutatni. Ebben az időszakban a tulajdonosnak kitartással, türelemmel felvértezve engedelmességet kell elérnie a háziállattól. A tulajdonos által kiejtett minden parancsot kudarc nélkül kell végrehajtani. Adj lazaságot egyszer, és a kutya azonnal megérzi, és úgy dönt, hogy egyáltalán nem szükséges engedelmeskedni.
Felesleges az agresszív edzés orosz agárral.

Ez a fenntartott kutya megköveteli az engedelmesség alapképzését. Rendkívül fejlett vadászösztöne van, ezért a kölyökkutyától kezdve fontos, hogy kétségtelenül tanítson a "Közel" parancs végrehajtására.

Egy ilyen parancs segít kordában tartani a kedvtelésből tartott vágyat, hogy rossz helyen végezzen jogosulatlan üldözéseket.
Ha az agárt vadászatra tervezi használni, további képzésre van szükség. Például, hogy a vadászat során ne kerüljön konfliktusba más vadászkutyákkal, és ne rontsa el az állatot, előre megfőzik.

Érdekes tények

 • Az orosz agár kivételes hallással és élesen fejlett látással rendelkezik, egy ilyen kutya 800 méter távolságból képes észlelni a mezőn átfutó zsákmányt.
 • Gyors roham alatt az agár képes 90-100 km sebességre is. óra.
 • Egy lesből egy orosz kutya három méteres ugrást tud végrehajtani egy helyről.
 • A fajta képviselőinek futása olyan gyors és könnyű, hogy az oldalról érkező megfigyelő a levegőben futó kutya látszatát kelti. Úgy tűnik, hogy a lába nem érinti a földet.
 • Külföldön a fajta képviselőit "orosz farkaskutyának" nevezik. Valójában az orosz agár egyedül képes farkassal foglalkozni. Oroszországban az ókortól kezdve ezeket a kutyákat használták farkasmunkában.

A fajta előnyei és hátrányai

agár

Az orosz agár tulajdonosának energikus, tapasztalt és tapintatos embernek kell lennie. Mielőtt vásárolna egy ilyen fajtájú kiskutyát, meg kell ismerkednie a fő előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Flegma.
2. Sebesség.
3. Az ideális vadász adatai.
4. Kiváló fizikai forma.
5. Kecsesség, arisztokrácia.

Hátrányok:

1. Nem alkalmas kezdő kutyatenyésztők számára.
2. Sok helyet igényel.
3. Az etetés és a fizikai aktivitás jellemzői.
4. Makacsság, akarat.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.