A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákRhodesian Ridgeback fajta története, leírása, jellemzői

Rhodesian Ridgeback fajta története, leírása, jellemzői

ridgeback

Rhodesian Ridgeback

ridgeback
7.7

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

A rhodesiai ridgeback fajta tiszteletre méltó ereje és bátorsága miatt. Végül is ezek az állatok készek félelem nélkül harcba szállni magával az oroszlánnal. Ezért a Ridgeback második neve: "afrikai oroszlán vadászkutya" vagy egyszerűen "oroszlán kutya".Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A rodéziai ridgebackek nagyon népszerűek hazájukban. Afrikában még mindig vadászkutyaként használják őket, és nélkülözhetetlen szafari résztvevők. Más országokban ennek a fajtának a képviselőit a legtöbb esetben társként, őrként, őrzőként és rendőri kutyaként tartják.

A fajta története

A modern Rhodesian Ridgebacks távoli ősei korszakunk kezdetétől Afrikában éltek. Ismeretes, hogy az ilyen kutyák első tulajdonosai a hottentot törzs tagjai voltak. A meghatározott törzs Kelet-Afrikában és Zimbabwe állam területén élt.

Zimbabwében (Rodézia) történt a Ridgeback fajta kialakulása, ezért a "Rhodesian" elnevezés. A fajta szülőhelye a Dél-afrikai-fok. A helyi gazdáknak olyan kutyára volt szükségük, amely nagy állatokra, akár oroszlánokra is vadászni tud.

Állítólag sokoldalú kutya volt, amely nem félt az extrém afrikai hőmérsékletektől és a vízhiánytól. Ezenkívül az új fajta képviselőinek megfelelő társaknak és őröknek kell lenniük a tulajdonos tulajdonában.

A kitűzött célok elérése érdekében tenyésztési munkát végeztek, amelynek eredményeként a rodéziai ridgebacket tenyésztették. A munka folyamán félig háziasított Hottentot vadászkutyák keresztezését végezték gerincvel a hátukon és az európai vadászkutyaival, akik Afrikával érkeztek telepesekkel. Az is ismert, hogy a Rhodesian Ridgeback vérében vannak masztiff, agár, dogok és vérkutya gének.

A tenyésztők munkáját siker koronázta. A huszadik század elején a rodéziai ridgeback fajta hatalmas népszerűségre tett szert nemcsak az oroszlánvadászok, hanem a gazdák körében is. 1900-ban bejegyezték az oroszlán kutyák első hivatalos kenneljét. 1922-ben elfogadták a fajta szabványt.

Fajta szabvány

rhodéziai

A Rhodesian Ridgeback erős, izmos kutya, de nem nehéz. A testtartás nemes, testalkata harmonikus. A megjelenés azt sugallja, hogy a kutya magabiztos és félelem nélküli. Felnőtt súlya 32–41 kg., marmagasság 61-69 cm.

Egy lapos koponyájú, ránc nélküli fej hosszú nyakon nyugszik. A fülek nem túl nagyok, megereszkedtek, magasan vannak. A szemek színe a kabát színétől (sötét vagy borostyán) függ, alakja kerek. Tanulmányozó tekintet, figyelmes.

A pofa hosszú. Az orr fekete vagy barna lehet, a kabát színétől függően. Erős állkapcsok, nagy szemfogak, ollós harapás.

A háta erőteljes, a karaj kissé ívelt. A mellkasi mély, az előkar jól fejlett. A lábak egyenesek, erősek, izmosak. A mancsok tömörek, sűrű kerek párnákkal. A lépés ruganyos. A farok kissé felfelé hajlik. A gyűrűbe csavart farok nem megengedett.

Az afrikai oroszlán kutya külsejének leírásakor különös figyelmet kell fordítani a fajta fő jellemzőire. Gerincről beszélünk, más szóval egy gerincről, amely a gerincvonal mentén fut. Hiánya nagy hátránynak számít.

A gerinc csík a faroktól a nyakig. Ezen a csíkon a szőrzet a fő réteggel ellentétes irányban növekszik. Egy ilyen gerincet világosan meg kell határozni. Ideális esetben szélessége körülbelül 5 cm.

A Rhodesian Ridgeback rövid szőrű fajta. Kabátja testhez közeli, sima, tapintására nem érdes.

A szín megengedett a különböző árnyalatú vörösektől, a világostól a piros-pirosig. A mellkason és az ujjakon található kis fehér foltok nem minősülnek hibának. Az arcon fekete maszk lehet.

Karbantartás és gondozás

történelem

A rodoszi ridgeback nem tűri jól a hideget. Nem meglepő, mert ez a kutya forró Afrikából származik, így könnyebben elviseli a meleget, mint a fagy. Aljszőrzet nélküli kabátja nem véd a hideg hőmérsékletektől. Ezért nem ajánlott az utcán egy gerincoszlopot tartani, kivéve, ha háziállatának szigetelt fülkét és tágas madárházat biztosít.

Szűk lakásban egy aktív oroszlán kutya sem lesz kényelmes, mivel ilyen körülmények között korlátozott a mozgása. Az ideális lehetőség a tartásra ebben az esetben egy tágas magánház, elkerített kerttel.

Mindenesetre az afrikai ridgebacknek rendszeres fizikai aktivitásra, edzésre, sétára van szüksége. Naponta kell járni. A magas fokú fizikai aktivitás létfontosságú a Ridgebacks számára.

Zsúfolt helyeken járva nem engedheti el egy ilyen háziállatot a pórázról. A hegygerinc apró kutyákat, macskákat és más apró állatokat visz vadra, és vadászni kezdhet. Nagy, hasonló kutyákkal megpróbál harcba keveredni.

Meg kell találni a lehetőséget, hogy kivigye a természetbe, például erdőbe vagy ligetbe. Egy elhagyatott területen a kutya bőven képes futni.

A hideg évszakban a Ridgebacknek ruházatra lesz szüksége. Ha fagyos időben megy kifelé, öltöztesse őt overallba vagy más speciális kutyaruhába.

A megjelenés gondozása egyszerű eljárásokból áll, ezek az eljárások nemcsak elősegítik a szépséget, hanem fenntartják a háziállat egészségét:

 • A rövid hajat hetente egyszer megfésüljük. Az elhalt hajat gumikefével könnyen eltávolíthatjuk. Ez az eljárás fényessé és simavá teszi a kabátot.
 • Évente kétszer fürdünk. Ha gyakrabban használ mosószert, az károsíthatja a bőrt.
 • Minden séta után megmossuk és megtöröljük a mancsainkat, ha a természetben jártunk, gondosan meg kell vizsgálnod a mancspárnákat sérülések és szilánkok között.
 • Karmok, ahogy nőnek, vágunk.
 • A szemeket és a füleket rendszeresen vizsgálják gyulladás és trauma szempontjából. Az aurikulákat hetente egyszer tisztítjuk speciális termékekkel.

Egy ilyen önfejű kutyát, mint Ridgeback-et már a kölyökkorától kezdve meg kell tanítani a fenti eljárásokra. Ellenkező esetben nehéz lesz megbirkózni a távozással.

Egy meglehetősen nagy és aktív Ridgeback sok energiát költ, ez jó neki, de ha megfelelő kiegyensúlyozott étrendet tart fenn.

Az étrend összeállításakor a tulajdonosnak figyelembe kell vennie, hogy az oroszlán kutyájának gyakran vannak emésztési problémái. A gerinc hajlamos a falánkságra is. Ha nem szabályozza az adagokat, a kutya gyorsan túlsúlyba kerül, ami egészségügyi problémákhoz vezet.

A fajta képviselőit kiváló minőségű száraz élelemmel vagy természetes termékekkel etetheti. A második esetben a húskészítmények a teljes étrend 50% -át teszik ki. Vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőknek kell lenniük.

Egészség

ridgeback

Átlagosan egy rodéziai ridgeback 8-12 évet élhet. Ez egy erős immunitású és jó egészségű kutya. Annak érdekében, hogy ritkábban betegeskedjen és hosszabb ideig éljen, rutinszerű oltásokat kell végeznie fertőző betegségek ellen, kezelnie kell külső és belső parazitáktól.

A fajta képviselői hajlamosak a következő betegségekre:

 • Entropion - a szemhéj csavarodása csak műtét segítségével szűnik meg.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy patológiája.
 • Osteochondrosis - porc- és ízületi gyulladás, amelyet injekciókkal és kenőcsökkel kezelnek.
 • Puffadás - helytelen táplálkozás, rossz minőségű termékek miatt történik. Időszerű segítség hiányában a kutya néhány órán belül meghalhat.
 • Süketség - a legtöbb esetben veleszületett.
 • Dysplasia - a korai szakaszban elviselhetetlen fájdalom, sántaság jellemzi. Az utolsó szakaszban a kutya elveszítheti a járás képességét.
 • Myelopathia - neurodegeneratív betegség, amely a hátsó végtagok bénulásához vezet.
 • Dermoid sinus - az embrionális fejlődés hibája.
 • Szürkehályog - szembetegség, amelyben részleges vagy teljes látásvesztés fordulhat elő.

karakter

ridgeback

A Rhodesian Ridgeback erős, határozott, félelem nélküli, erős akaratú kutya. Hű a tulajdonoshoz, kész megvédeni a háztartás minden tagját, ugyanakkor gyakran mutat makacsságot és domináns vágyat. Ezért fontos, hogy egy olyan erős személyiség, mint egy oroszlán kutya, teljes mértékben megértse, hogy a ház feje a tulajdonos, és szava tagadhatatlan.

Ridge magabiztos, stabil pszichéje és immunitása van a zajingerekkel szemben. Ő maga nem szeret ok nélkül zajoskodni. Ha ez a kutya ugat, ez azt jelenti, hogy valami fontosat akar jelenteni.

Nem mutat túlzott agresszivitást, ha megfelelően nevelik és szocializálják. De lehetetlen hosszú időre magára hagyni a ridgebacket egy zárt térben fizikai megterhelés és kommunikáció nélkül. Agresszívebbé válhat, és felhalmozott energiáját a bútorok és egyéb háztartási tárgyak károsítására fordítja.

Egy megfelelően képzett kutya közömbösséget mutat az idegenekkel szemben. Soha nem fog félelmet látni az oroszlán kutya szemében. Ha a helyzet megkívánja, a kutya azonnal, a legkisebb kétség nélkül támad.

Békésen bánik "háziállataival", de az fauna kis képviselőivel a Ridgeback nem maradhat egyedül. Vadászösztöne olyan erősen fejlett, hogy bármelyik pillanatban például egy házinyúl zsákmánygá válhat. Bár minden a kutya nevelésén és személyiségén múlik.

Iskoláskorú gyerekekkel az afrikai ridgeback örömmel játszik, ugyanakkor tiszteletet igényel. Jobb, ha nem hagyjuk egyedül a gyerekeket.

Képzés és oktatás

történelem

Az afrikai oroszlán kutyát megkülönbözteti az önfejűség és a makacsság. Okos, gyorsan megtanulja a parancsokat. Ezért nem nehéz kiképezni, ha csak az oktató egy erős, akaraterős ember, aki képes ragaszkodni döntéséhez.

A rodézi ridgeback képzésre szorul. Javasoljuk, hogy a lehető legkorábban kezdje el edzeni. Kölyökkorától kezdve a tulajdonosnak engedelmességre kell tanítania a hegygerincet. Egy ilyen komoly kutya oktatási folyamatában szigorúság szükséges, de nem durvaság.

Születésétől kezdve, a vadász függetlenségétől és szenvedélyétől kezdve a rettenthetetlen harcos a Ridgeback vérében van. Megfelelő, engedelmes kutya neveléséhez egy ilyen kiskutyától elengedhetetlen, hogy egy speciális helyszínen általános képzést végezzenek tapasztalt kutyavezető irányításával.

Ha az oroszlán kutya további célja vadállatok vadászata, külön képzésre lesz szükség. Ebben az esetben a tulajdonosnak gondoskodnia kell a kutya vadászatra való kiképzéséről.

Érdekes tények

 • A rhodesiai ridgebackek nem egyedül követték zsákmányukat oroszlánok vagy más vadállatok vadászatakor. Több oroszlán kutya volt, aki utolérte a célt, ügyesen megállította és addig tartotta, amíg a vadász megérkezett.
 • Az egyetlen dél-afrikai kutyafajta, amelyet az ICF elismert, a rodéziai ridgeback.
 • Az afrikai oroszlán kutya 1993-ban jelent meg a volt Szovjetunió területén. Az Oroszországban született kiskutyák közül sokan elnyerték a világ- és Európa-bajnok státuszt.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A Rhodesian Ridgeback teljesen alkalmatlan a gyenge akaratú emberek számára, akiknek nincs tapasztalatuk nagy, önkényes kutyákkal. Oroszlán kutya csak akkor válhat háziállattá, ha egy erős, erős akaratú, magabiztos ember tud, hogyan viselkedjen ilyen állatokkal. Az alábbiakban bemutatjuk az afrikai ridgeback főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Intelligencia és intelligencia.
2. Tanulási képesség.
3. Erő és félelmetlenség.
4. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
5. Nem feltűnő.
6. Ritkán ugat.
7. Egyszerű karbantartás.
8. Tisztaság.
9. Indokolatlan agresszió hiánya megfelelő oktatással.

Hátrányok:

1. Elhízásra való hajlam.
2. Nagy fizikai megterhelést és napi sétákat igényel.
3. Nem tűri a hideget, az őszi-téli időszakban öltözni kell, ha sétálni megy.
4. A vadászati ​​ösztön rossz időben történő megnyilvánulása.
5. Agresszió idegen kutyák felé.
6. Komoly képzést igényel.
7. Hajlam az uralkodásra.
8. Makacsság.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.