A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAmerikai cocker spániel leírása, története, a fajta jellemzői

Amerikai cocker spániel leírása, története, a fajta jellemzői

történelem

Amerikai cocker spániel

jellegzetes
7.7

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

Az amerikai cocker spániel vadászkutya. Ez egy nagy család legkisebb képviselője. Eredeti célja egy toll vadászata volt.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A kivételes szaglás, sebesség, intelligencia lehetővé tette, hogy a spániel nélkülözhetetlen segítője legyen a vadászat és a vadászat során.

A fajta modern képviselői többnyire kísérő kutyák, barátságos, játékos és hűséges háziállatok.

A fajta története

Az amerikai cocker spániel őshonos az Egyesült Államokban. Ebben az országban jött létre a fajta modern képe. De mielőtt az amerikai tenyésztők kezébe kerülnének, a cocker spániel távoli ősei nagy utat tettek meg a világ különböző országaiban.

Hasonló kutyák éltek a Balkán-félszigeten és Észak-Afrikában. A matrózokkal együtt Spanyolországba érkeztek. A félsziget lakói örültek, hogy a kutyák a karthágóiakkal érkeztek. Az a tény, hogy a spanyolok imádtak vadászni apró állatokra, ez nem meglepő, mert olyan sok nyúlszerű állat volt itt, hogy a félszigetet "nyulak országának" kezdték hívni.

Az amerikai cocker spániel ősei olyan ügyesen követték nyomon és üldözték a nyulat, hogy a spanyolok nem tudnak betelni az új háziállatokkal. Azonnal elkezdték tenyészteni őket, spánieleknek hívták őket.

A spániel feladatai közé nem csupán a nyulak vadászata tartozott. Segített a tulajdonosnak, miközben hálóval vadászott, solymászat közben. A kis állatok és madarak olyan vadak voltak, amelyekre a kutya vadászott, mondhatni, minden nehézség nélkül, egy vadászral együtt dolgozva.

Hamarosan a spánielek nemcsak Spanyolországban váltak népszerűvé. A britek nagyra értékelték vadásztudásukat is. Az angol tenyésztők alig néhány évszázad alatt mintegy 20 fajtát tenyésztettek ezekből a kutyákból, különböző spánieleket keresztezve egymással. De idővel a legtöbbjük eltűnt.

A 19. század közepén egy angol óvoda spánielpárját küldték Amerikába. Ezek a kutyák nagy szemmel rendelkező kutyusok szülei lettek, szokatlanok a spánielek számára.

Míg a britek egy ilyen almot alkalmatlannak nyilvánítottak volna, az amerikaiak szerették a nagy szemű spánieleket. Úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új fajtát, az amerikai cocker spánielt. Az amerikai tenyésztők megpróbálták lecsendesíteni a vadászösztöt az új utódokban, céljuk társkutyák, háziállatok létrehozása volt.

A munkát siker koronázta. A spániel családjában voltak "amerikaiak" és "britek". Annyi különbség volt közöttük, hogy 1935-ben megtiltották a két faj közötti párzást. Néhány évtizeddel később az amerikai fajt önálló fajnak ismerték el.

Fajta szabvány

jellegzetes

Az amerikai cocker spániel, annak ellenére, hogy már nem használják vadászkutyaként, és kis mérete ellenére izmokat fejlesztett. Szívós kutya, erős csontú és tömör felépítésű.

Felnőtt növekedés kb 36-39 cm. Az amerikai cocker spániel súlyának nincsenek szigorú követelményei. A fajta hozzávetőlegesen kialakult képviselői mérlegelnek 12-13 kg.

Hosszú, kis tarkójú nyakon közepes méretű, lekerekített koponyájú fejet tartanak. A lapos koponyát súlyos hibának tekintik. A fülek hosszúak, karéj alakúak. Dísznek és a spániel megkülönböztető jegyének tekintik őket, mivel rengeteg gyönyörű díszítő haj borítja őket.

A felső ívek kiejtésre kerülnek. A szemek mandula alakúak, sötétek, nem állnak ki. A megjelenés puha, még megható, ugyanakkor élénk és intelligens. Az agresszivitás, a harag a cocker spániel kinézetében elfogadhatatlan.

A homlok és a pofa közötti átmenet éles. A pofa mély, széles, négyzet alakú, tompa éllel. Az arccsont lapos. Az orr elég nagy, a szín a kabát színétől függ.

Az állkapocs egyenes és négyzet alakú. A fogak közepes méretűek és erősek. Ollós harapás. A bezárás tilalma komoly hátránynak számít.

A hát erős. A felső vonal sík, üreges és megereszkedett. A mellkas mély. Lekerekített bordák.

A végtagok egyenesek, párhuzamosak. Az izmok jól fejlettek, a csontok erősek. A mancsok meglehetősen nagyok, kerek alakúak. Kemény párnák. A jövedelmező ujjakat el kell távolítani.

A farok dokkolt. A spániel a hátsó vonal szintjén tartja. Néhány országban tilos a kutyák farok dokkolása.

A szőrzet közepes hosszúságú, az őrszőr egyenes, enyhén hullámos. A spániel simogatásakor a kéz selymesnek érzi magát. Van egy aljszőrzet, amely megvédi a kutyát a hidegtől.

A fejszőr rövid. A lábakat, a hasat, a mellkast és a füleket díszítő haj borítja. Túl göndör, fejlett szőrzetet a szabvány nem engedélyez.

A szín lehet többszínű és monokromatikus. Alapszínek: fekete, barna, őszi. Fehér jelölések és barnás jelek megengedettek.

Karbantartás és gondozás

Amerikai

Az amerikai cocker spániel nagyon kényelmes a házban. De ugyanakkor a tulajdonosnak nem szabad megfeledkeznie arról, hogy kedvence vadászösztönös, és nem szeret bent maradni.

A spánielt naponta kell járni. A lassú séta nem lesz elég, futó, energikus játékokra van szüksége. Leginkább egy ilyen háziállat szereti a vadászat utánzását. Fizikai aktivitás szükséges a spániel számára, különben az unatkozó kutya szórakozással áll elő magának, például károkat okozhat a bútoroknak és más belső tárgyaknak.

A házban a kutyának meg kell lennie a saját helyének, amely távol van a fűtőberendezésektől. Vegyél neki játékokat és mindent, amire szüksége van a kutya ápolásához. A kiskutya házban maradásának első napjaitól kezdve biztosítson neki tálat vízhez és ételhez, gallért, pórázt.

Az amerikai cocker spániel gondozása nem túl nehéz. A hajat és a hosszú füleket díszítő hosszú kabát különleges erőfeszítéseket igényel. A kutya szépségéhez és egészségéhez szükséges összes eljárást az alábbiakban mutatjuk be:

 • Minden nap fésüljük a gyapjút, különben a haj összekuszálódik és elveszíti szépségét. Séta után ajánlatos kifésülni, mivel az aktív spániel általában bojtorjánkat, apró gallyakat és egyéb törmelékeket visz be a házba.
 • Sok tulajdonos levágta spánieljét. A rövid fodrász egyáltalán nem rontja a kutya megjelenését, éppen ellenkezőleg, hangsúlyozza a természetes szépséget. Ehhez nem ajánlott elektromos gépet használni. Ideális esetben vigye házi kedvencét fodrászhoz 2 havonta.
 • 20-25 naponta egyszer, vagy erős szennyezés esetén fürdünk. Minden séta után megmosom a mancsaimat, majd szárazra törölöm őket. Ha a mancsok sokáig nedvesek, gombák képződhetnek bennük.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • Rendszeresen mossuk a fogainkat egy speciális pasztával, vagy hagyjuk, hogy a kutya kemény gyümölcsöket, csontokat rágcsáljon.
 • A Cocker Spaniel hosszú fülének gondos gondozása elengedhetetlen. A legjobb, ha megkötözzük őket, hogy etetés közben ne nedvesedjenek az ételtálban. Ellenkező esetben a fülekben, valamint a mancsokban lévő állandó nedvesség és szennyeződés miatt gombás betegség alakulhat ki. Fontos továbbá a fülkivezetés megtisztítása és a gyulladás vagy sérülés ellenőrzése.
 • Tisztítsa meg a szemét nedves pamutpárnákkal.

Javasoljuk, hogy az amerikai cocker spánielt vegyesen etessék, felváltva a biotáplálékokat és a száraz ételeket. A felnőtteknek életkoruktól függően naponta 2-szer, kölyökkutyáknak 3-6-szor kell enniük. Tartsa a tálat friss vízzel éjjel-nappal.

A spánielek hajlamosak az elhízásra. Ezért szorosan figyelemmel kell kísérnie az étrendet, az ételek kalóriatartalmát és a napi normákat.

Egészség

történelem

Az amerikai cocker spániel átlagosan 13-16 évet élhet. A várható élettartam a táplálkozástól, az ellátástól, a fogva tartás körülményeitől és természetesen az öröklődéstől függ. Az amerikai spániel tulajdonosának tisztában kell lennie azzal, hogy kedvence a következő betegségekre és egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Szembetegségek.
 • Tágult kardiomiopátia - a karnitinhiány következménye.
 • Az intervertebrális lemezek elmozdulása - a kutya bénulásához vezethet.
 • Melanóma - a rák egy formája, amely bőrsejtekből alakul ki.
 • Urolithiasis betegség - a hólyag megtelik kövekkel, amelyek elzárják a húgyutakat, elviselhetetlen fájdalmat okozva.
 • Seborrhea - súlyos bőrbetegség.
 • Allergia - az étel gyakoribb.
 • Krónikus hepatitis - egy életen át tarthat, ebben az esetben a kutyának állandó támogató kezelésre lesz szüksége.
 • Epilepszia - görcsök kíséretében.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető, ha megelőző vizsgálatokat végez a kutyával egy állatorvosi rendelőben, rutin védőoltásokat és paraziták elleni kezelést végez.

karakter

spániel

Agresszió, harag, alkalmatlanság - ez nem az amerikai spánielről szól. Az agresszív spánielt nem használják a tenyésztésben, ezt a viselkedést helyettesnek tekintik.

Egy ilyen kutyának barátságosnak, társnak kell lennie. Szereti az emberek közelében lenni, játszani, részt venni minden családi ügyben. Ugyanakkor nem nevezheti a háziállatot megszállottnak. Finoman érzi, hogyan viselkedjen a tulajdonossal. Ha ideges, a kutya megnyugszik, ha valamivel el van foglalva, akkor nem zavarja.

A Cocker Spaniel családi kutya. Minden családtagnak elkötelezett, és egyszerűen imádja a gyerekeket. Ez a kutya soha nem sért meg gyereket, éppen ellenkezőleg, védi és bánatában vigasztalja. Kész egész nap szabadtéri játékokat játszani a gyerekekkel, ami előnyös mind a gyerekek, mind a kutya számára.

Az erdőben a modern spánielek nem vadászni járnak, mint őseik, hanem sétálni. Engedelmesek, barátságosak az idegenekkel szemben. Tehát nincs őr a spánieltől. Nem viselkedik agresszíven más kutyákkal. Minden háziállat barátságos. Spaniel még macskával is barátkozhat.

Ha egy ilyen kutyát rendszeresen hosszú ideig egyedül hagynak, figyelem nélkül, akkor megromlik a jellege. A kutya hangosan ugathat és még üvölthet is.

Képzés és oktatás

történelem

Az amerikai spániel nagy szemű plüss játéknak tűnik. De ez nem azt jelenti, hogy őt nem kell oktatni és képezni. Megfelelő nevelés esetén a vadászati ​​ösztön nem okoz problémát a tulajdonosoknak. A legfontosabb az, hogy kapcsolatot teremtsen egy háziállattal és bizalmi kapcsolatot.

Két hónapos kortól ajánlott elkezdeni az edzést. Az agresszió legkisebb megnyilvánulását el kell nyomni. Ki kell irtani a kezek harapásának és a fogakkal való megfogásának szokását. Ebben nem engedheti meg magának a kutyát, különben felnőtté válva sok problémát okoz.

A Cocker Spaniel gyorsan megtanulja a parancsokat. Még a tapasztalatlan tulajdonosok is kiképezhetik ezt a háziállatot a kutyavezetők tippjeinek felhasználásával. Jobb, ha képzést tartanak egy speciális helyszínen. Ha úgy dönt, hogy otthon dolgozik a kutyával, szerelje fel a helyet és szerezze be a szükséges felszerelést.

Érdekes tények

 • A spániel farkának levágására vonatkozó döntés annak a ténynek köszönhető, hogy a vadászat során a kutyák folyamatosan csóválták hosszú farkukat, az ágakhoz verték őket, amíg meg nem véreztek.
 • A fajta képviselői képesek nagy sebességű fejlődésre.
 • A cocker spánielek imádnak autóval közlekedni. A lovaglási vágy olyan nagy, hogy a kutya akár be is ugorhat valaki más autójába.
 • Kivételes illatuknak köszönhetően a cockereket egyedi kutyákként használják, akik tehetségesek a gyógyszerkutatásban.
 • Egyes országokban a cockert madárkutyának hívják.
 • A zsákmányt kereső cocker spániel felemelkedik a hátsó lábaira, és mintha húrral állna. Észrevéve a célt, a kutya magasra ugrik és rohan az üldözésbe.
 • A "spániel" szó a "Spanyolország" szóból származik, ami azt jelenti, hogy "magasra ugrik".

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Az American Cocker ideális nagycsaládok, tapasztalatlan tulajdonosok számára, egyszóval mindenki számára, aki szereti a kutyákat és készen áll arra, hogy elegendő időt, figyelmet és szeretetet szenteljen kedvence számára. Annak megállapításához, hogy az amerikai cocker spániel fajta megfelelő-e az Ön számára, nézze meg előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Gyönyörű külső.
2. Baráti beállítottság.
3. A gyermekek iránti szeretet.
4. Jól kijön a háziállatokkal.
5. Jól képezhető.
6. Lakásfenntartásra alkalmas.

Hátrányok:

1. Nehéz gondozás.
2. Hajlam sok betegségre.
3. Napi sétákat és sok figyelmet igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.