A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAngol cocker spániel leírása, fajta jellemzői

Angol cocker spániel leírása, fajta jellemzői

angol

Angol cocker spániel

angol
7.9

Gondoskodás

4.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Valamikor a távoli múltban a modern angol cocker spániel ősei ideális vadmadárvadászokként váltak híressé.Most a fajta képviselői családtagként gazdáik házában élnek. Hű barátok, társak, partnerek a játékokban és a sportban.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A kis gyönyörű huncut spániel a világ szinte minden országában népszerű. A fajta alkalmas kezdő kutyatenyésztőknek, időseknek, nagycsaládosoknak.

Egyéb nevek: angol cocker spániel, cocker spániel, mezei spániel, cocker, cocker spániel

A fajta története az angol cocker spániel

Az angol cocker spániel szülőföldje Nagy-Britannia. A fajta a tenyésztők erőfeszítéseinek köszönhetően jelent meg a XIX. Század első felében.

A spániel tenyésztők egy célt követtek - olyan vadászkutya létrehozása, amely képes madarakra és apróvadakra vadászni.

A britek sikeresen megbirkóztak a feladattal. A kicsi, fürge, intelligens cocker spániel nélkülözhetetlen asszisztenssé vált a vadászok számára. Zsákmányt talált, és könnyedén vetette magát a vízbe vagy a bokrok sűrűjébe, hogy a tulajdonos lőtt vadat hozzon.

A fajtát nem ismerték fel azonnal, hivatalosan a XX. Század elején regisztrálták. A fajtatiszta angol cocker spániel nagyra becsülték, mivel a túl szigorú előírások miatt viszonylag kevés tenyésztő volt.

Ennek ellenére a Cocker Spanie gyorsan elterjedt az egész világon.

Az angol Cocker új hírnévre a huszadik század nyolcvanas éveiben került sor. Ebben az időszakban kezdték értékelni a gyönyörű kis kutyákat nemcsak vadászokként, hanem vicces háziállatokként, társakként is.

A Cocker Spaniel a kiállítások rendszeres résztvevője lett. Meg kell jegyezni, hogy az angol Cockernek vannak más rokonai a spániel családból. Magasságban és súlyban különböznek egymástól.

A legrégebbi spánielfaj az angol cocker spániel, de ha figyelembe vesszük az elsőbbséget népszerűségében és számában, akkor az amerikai cocker spániel áll az élen.

Fajta szabvány

fajta

A harmincas évekig a huszadik századig az angol és az amerikai cocker spánielt egyetlen fajtának tekintették. Aztán felosztották őket, hivatalosan külön fajként hirdették ki őket.

A tájékozatlan emberek számára nehéz megkülönböztetni az angolt és az amerikait, mivel nagyon hasonlóak. De a különbségek léteznek, és az alábbi lista vázolja:

 • Az angol faj képviselői 5-6 cm-rel magasabbak, mint az amerikai faj.
 • Az amerikai spániel külseje elegánsabb, míg az angol szerényebb, munkásabb.
 • Az angol cocker feje nagyobb
 • Az amerikai cocker lustább és dekoratívabb, az angol aktívabb, erősebb vadásza van.

A cocker spánieleket megbeszélés szerint show és vadász spánielekre osztják. Az előbbieket fényűzőbb, hosszú hajuk, hosszú fülük és legfeljebb 10 cm hosszú farka jellemzi.

A vadász cockerek kabátja rövidebb, mint a show cockereké. A farok dokkolt hossza legfeljebb 13 cm.

A kialakult szabvány szerint az angol cocker spánielnek így kell kinéznie:

Az angol cocker spániel egy kis fajta. Kompakt felépítésű. Felnőtt súlya 13,5 - 14,5 kg., marmagasság 38-40 cm.

Egy meglehetősen nagy, de ugyanakkor kecses fejet erős, közepes hosszúságú nyakon hordanak. A fülek hosszúak, lelógóak, karéj alakúak.

Nagy szemek, dudor nem megengedett. Szemszín - a barna minden árnyalata. Az orr nagy, nyitott orrlyukakkal, mint minden vadászkutya.

Ez az angol cocker spániel tökéletes illatát jelzi. Az állkapcsok erőteljesek, a fogak erősek és élesek. Ollós harapás.

A karaj erős, közepes hosszúságú. Háta egyenes, enyhe lejtéssel a farok töve felé. A mellkas jól fejlett, mély.

A farok dokkolt. Nagyon mozgékony, de a cocker soha nem emeli fel.

A lábak jól izmoltak, nem túl hosszúak. Az angol cocker megkülönböztető jellemzője a nagy lábak, kis membránokkal. Ez a funkció lehetővé teszi a spániel számára, hogy könnyedén mozogjon a mocsaras területeken és gyorsan ússzon.

A kabát hosszú. Puha, selymes tapintású. Enyhe hullámzás megengedett, de nem göndör. Van egy aljszőrzet.

Különböző színek megengedettek.

A leggyakoribb: fekete, piros, fekete és kék, fekete és barnás.

Felismerhetetlen, ritka: szürke, sable, fehér, fekete vagy piros jelzéssel, és más egyszínű.

Az angol cocker spániel tiszta fehér színe gyakran hordozza a süketség génjét, a fehér cockers ritka, és a tenyésztők nem értékelik.

Karbantartás és gondozás

leírás

Jobb, ha egy angol cockert tart a házban, az emberek mellett. Mielőtt háziállatot vásárolna, rendezzen neki egy sarkot, ahol ágyat, tartályokat helyez el vízhez, ételhez, játékokat tesz.

Vásároljon azonnal gallért, pórázt, hajkefét, sampont és más ápolószereket is.

Kis mérete miatt a cocker még egy kis lakásban sem okoz kellemetlenséget a tulajdonosoknak. De ne felejtsük el, hogy az angol spániel vadászkutya, bár nem rendeltetésszerűen használják.

Ezért egy ilyen háziállatnak meglehetősen magas szintű fizikai aktivitásra van szüksége.

Ügyeljen arra, hogy minden nap járja a cockerjét. A rövid séták lassú tempóban nem a spánielnek szólnak. Hosszú, aktív, napi sétákra van szüksége, amelyek általában 2-3 órán át tartanak.

A forgalmas utcák melletti póráz elengedése, ahol sok a közlekedés, és a Cocker-emberek nem megengedettek. A fejlett vadászati ​​ösztön gondot okoz a kutyának.

A spániel, megfeledkezve az oktatásról, nem hallva a tulajdonos parancsait, rohanhat egy galamb, egy kerékpáros vagy csak egy üres táska után, amelyet a szél hajt.

A spániel gondozása időt és türelmet igényel a tulajdonos részéről. Ha helytelenül gondozza az ilyen háziállatokat, akkor nemcsak a megjelenésével, hanem az egészségével is problémák merülnek fel.

Annak érdekében, hogy ne okozzon problémát, időben, az összes szabálynak megfelelően hajtsa végre a következő eljárásokat:

 • Fésülje át a gyapjút hetente 3-4 alkalommal.
 • A tulajdonos kérésére önállóan vagy kutyafodrász segítségével levágják a kutyát. Általában egy angol cocker fodrászat két szakaszban történik. Azonnal a fej és a test, után - fül és mancs. Nincs hátul levágva haj. Az esetek többségében az első fodrászást már korai kölyökkorban végezzük.
 • 7-10 naponta egyszer fürdünk, fontos, hogy gondosan figyeljük, hogy a víz ne kerüljön a fülekbe.
 • Minden reggel nedves ruhával töröljük meg a szemünket.
 • Tisztítjuk a fülünket és hetente 2-3 alkalommal megvizsgáljuk. Profilaktikus kezelést igényelnek speciális állatorvos által ajánlott megoldásokkal.
 • Körülbelül 3-4 havonta le kell vágnia a körmét.

Az angol cocker spániel szeret enni, az étvágycsökkenés csak betegség alatt figyelhető meg.

A fajta képviselői hajlamosak a koldulásra, míg a cocker mindent, ami ehető, csemegének tekint, legyen az süti, kolbász vagy egy szelet alma.

Fontos az étrend megfelelő megfogalmazása, mivel a spániel képes gyorsan hízni a túlsúlyban. Etetheti természetes úton vagy mesterségesen. A lényeg az, hogy ne táplálkozzon túl, ne vezessen elhízáshoz.

Természetes táplálék esetén az étrendnek tartalmaznia kell: nyers húst, gabonaféléket, párolt zöldségeket, tojást, alacsony zsírtartalmú túrót, tengeri halat.

Tiltott ételek spánielekhez: gyöngy árpa, búzadara, hüvelyesek, édességek, füstölt húsok.

Egészség

fajta

Az angol cocker spániel átlagosan 14-15 évet élhet. A fajta képviselői között hosszú máj van, akik 16-18 évig éltek.

A cocker természeténél fogva jó egészséggel rendelkezik, ritkán betegszik meg. Erős immunitása van. Sok múlik azon, hogy a tulajdonos hogyan gondoskodik kedvencéről.

Az ellátás elsősorban a megfelelő gondozásban, a fogva tartás megfelelő körülményeinek biztosításában, a kiegyensúlyozott étrendben rejlik.

Fontos a féregtelenítés, a rutinszerű oltás, a bőr paraziták elleni kezelés rendszeres elvégzése.

Szükséges továbbá egy cockerrel évente meglátogatni egy állatorvosi rendelőt a megelőző vizsgálatokhoz.

Észrevették az angol cockerek hajlamát a következő betegségekre:

 • Allergia - bőr vagy étel.
 • Szembetegségek - glaukóma, szürkehályog, cseresznye szem, volvulus.
 • Fülbetegségek - a spánielben a nagy fülkagyló teljesen eltakarja a középső és a belső fület. Ezért gyakran gyulladásos folyamatok, középfülgyulladás lépnek fel, és a demodikózis kialakulása is lehetséges.
 • Hisztéria, "vörös spániel őrület" - ez nem jellemvonás, hanem betegség, a spánielek gyakran pánikba esnek, hisztériás rohamaik vannak.
 • A csípőízületek dysplasia - a cocker sántítani kezd, súlyos fájdalomtól szenved, amely a betegség előrehaladtával fokozódik.

karakter

leírás

Az angol Cocker nagyon társaságkedvelő és barátságos, de saját preferenciái vannak a családban. A háztartás közül egy mestert választ magának, aki iránt határtalan odaadás érzi magát.

Az ilyen kötődés néha még a kutya kárára is válik, a spániel túlságosan függővé válik, rendkívül fájdalmas elviselni a gazdától való elszakadást, és túl élesen reagál az oldala büntetéseire.

Az angol cocker féltékeny, gyakran mutat makacsságot, uralkodni akar. Különösen a nőstények dominálnak.

A fajta képviselői minden korú gyermekkel jól kijönnek. Cocker gyorsan megtalálja a közös nyelvet a gyermekkel, mivel ő maga is olyan mozgékony, játékos, kíváncsi és fáradhatatlan a játékban és a szórakozásban.

A spániel jó házvezetőnő lehet. Bizalmatlanságot mutat idegenekkel szemben. Gyanakodik az idegenekkel szemben, alaposan megvizsgálja, hogy az otthoni vendég veszélyes-e a családra.

A cocker hangos ugatással értesíti a tulajdonosokat idegenek érkezéséről, hogy a tolvajok ne maradjanak észrevétlenül a spániel területén.

Az angol cocker spániel barátságos más háziállatokkal, békés szomszédokkal. De a túl kicsi állatokat (csirkék, hörcsögök, dekoratív patkányok stb.) Sem szabad egyedül hagyni.

Ne felejtsük el, hogy a spánielnek veleszületett vadászösztöne van, és a kis állatok bármikor, a kutya nevelése ellenére is zsákmányul válhatnak.

Képzés és oktatás

Cocker spániel

Az angol cocker spániel okos és gyors eszű, magas szintű intelligenciával rendelkezik, ugyanakkor önfejű, gyakran makacs.

Megfelelő oktatás és képzés nélkül, kis mérete ellenére, a cocker sok problémát okozhat a tulajdonosoknak.

A spániel csodálatos memóriával rendelkezik. Megfelelő megközelítéssel képes gyorsan megtanulni, sokféle parancsot megjegyezni. Ezenkívül a cocker természeténél fogva örömet szerez a tulajdonosnak, ez megkönnyíti az edzés folyamatát.

Javasoljuk, hogy a kölyökkutya három hónapos korában kezdje el a szülői tevékenységet és az alapvető parancsok tanítását.

Komolyabb tanfolyamot választ a tulajdonos, kezdve attól a céltól, amelyre a kisállatot betanítják (vadászat, társ, kiállítási karrier).

Érdekes tények az angol cocker spániel fajtáról

 • A cockereknek olyan erős az étvágyuk, hogy javíthatatlan falatokként ismerik őket, úgy tűnik, hogy ezeknek a kis kutyáknak dimenzió nélküli gyomoruk van.
 • Sokáig egyedül maradt a spániel hangosan üvölteni kezd.
 • A "Cocker" angol fordításban "fatuskót" jelent. A fácskák (apró vadmadarak) vadászatára hozták létre a fajtát.
 • A fajta hivatalos elismerése előtt az angol cocker spánielt e kiskutyák szerelmesei "vidám cocker" -nek vagy "field spániel" -nek nevezték.
 • Az ókorban a fehér cockereket a vadászok értékelték leginkább, mivel messziről jól láthatóak voltak a magas fűben. A modern világban a tiszta fehér cocker spánieleket nem lehet bemutatni.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Miután elhatározta, hogy fajtatiszta angol cocker spánielt vásárol, vegye fel a kapcsolatot a kiváló hírű tenyésztőkkel, faiskolákkal. Először is érdemes megismerni ennek a fajtának a fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Barátság, odaadás.
2. Jó egészség.
3. Alkalmas gyermekes családok számára.
4. Alkalmas lakásfenntartásra.
5. Kimeríthetetlen energiaellátás.
6. Gyönyörű külső.

Mínuszok:

1. Makacsság.
2. Hajlam az uralkodásra.
3. A vadászati ​​ösztön rossz helyeken való megnyilvánulása.
4. Gyakran hangosan ugat, egyedül üvölthet.
5. Nehéz gondozás.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.