A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAngol szetter leírása, a fajta jellemzői

Angol szetter leírása, a fajta jellemzői

angol

Angol szetter

leírás
8.

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

1.0 / 10

Az angol szettert teljesen helyesen hívják "a kutyavilág úriemberének". A fajta barátságos, intelligens, hű és nem agresszív. Az angol szetter egy nagyon ősi fajta, amely a rendőrök csoportjába tartozik. Képviselői ideális vadászok, "macska" stílusban.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A modern világban az angol szetter aktívan vadászkutya. Ezenkívül jó kedélyű kedve miatt hű barát, társa lehet felnőttek és gyermekek számára egyaránt.

Egyéb nevek: Llewellyn szetter, Laverak szetter (laverak).

A fajta története

Az angol szetter hazája Nagy-Britannia. Az összes telepes között ez a leghíresebb és legelterjedtebb fajta. A laverak története a XIV. Században kezdődött. Közvetlen ősei régi európai kutyák, akik a középkorban hálóval madarakra vadásztak.

Kezdetben e faj kutyáit "spánieleknek" nevezték. Ez a név az angol "to set" szóból ered, ami azt jelenti, hogy "állványt készítsen". A faj képviselőit nem osztották fajtákra.

Amikor a tizenhetedik és a tizennyolcadik században lőfegyvereket használtak a vadászatban, szükségessé vált az angol szetter munkaképességeinek javítása. Ehhez a párzást mutatókkal, kutyákkal, agarakkal, retrieverekkel végezték. Ennek eredményeként az angol szetter gyorsabb lett, álláspontja jelentősen javult.

A modern telepesek nagyrészt E. Laveraknak köszönhetik jelenlegi külsejüket. Ez az ember fejlesztette a fajtát ötven éve.

Idővel a név "szetterre" rövidült. Ezeket a kutyákat fajtákra kezdték osztani színtől függően. Az a tény, hogy az ország különböző részein a seterek színe eltér. Ennek eredményeként ír, skót és angol telepeseket mutattak be az 1860-as birminghami kiállításon.

Fajta szabvány

leírás

Az angol szetter kiválóan felépített, energikus, erős, szívós és elegáns. A kifinomultság és a kegyelem nemcsak az állat megjelenésében, hanem az állat mozgásában is megmutatkozik.

Felnőtt növekedés 61-68 cm., súly kb 25-30 kg.

A hosszúkás fej hosszú, jól izmolt nyakon nyugszik. Az angol szetter büszkén viseli a fejét. A fülek nem túl hosszúak, megereszkedtek. Lekerekített tippek, amelyek megérintik az arccsontokat.

Sötét, kerek szemek.

A homlok és a pofa közötti átmenet jól körülhatárolható. A pofa majdnem olyan hosszú, mint a koponya. Az orr egyenes, az orr barna vagy fekete.

A harapás egyenletes, ollós. Az állkapcsok erősek. Az ajkak keskenyek.

A test nem hosszú. A háta egyenes, a háta lejtős. A mellkas nem túl széles. Has felhúzva.

Az angol szetter farka közepes hosszúságú. Szinte lapos vagy szablya alakú. Van egy gyapjú felfüggesztés, amely hosszú szálakban lóg le. Mozgás közben, izgatott állapotban a kutya csóválja a farkát, soha nem emeli a hátsó vonal fölé.

A végtagok párhuzamosak, egyenesek, jól fejlett izmokkal. A mozgások kecsesek, szabadok.

A szőrzet közepes hosszúságú és sűrű. A külső haj sima, fényes, tapintású puha, selymes. A fej területén enyhe hullámosság lehet, de nem göndör. Buja tollaskodás a végtagokon. Gyapjú szuszpenzió a farokon.

A szabvány szerint a következő színek megengedettek:

1. Tricolor - fekete és narancssárga jelölések a fehér alapszínen, fehér barnulással és foltok a barnán.
2. Kétszínű - foltos fehér, fehéres, kék árnyalattal, fekete fehérrel, májfehér stb.
3. Egyszínű - fehér vagy acél. Mindenesetre a végtagokon foltosodásnak kell lennie.

Megítélésekor elsősorban a test minimális foltját részesítik előnyben.

Karbantartás és gondozás

angol

Az angol szetteret tarthatja mind a madárházban, mind a lakásban. De mindenesetre nem hagyhat el ilyen társaságkedvelő kutyát, a beállító akár a magánytól is megbetegedhet.
Ideális lehetőség a laverak tartására egy magán vidéki ház, biztonságosan elkerített kerttel. Az ilyen kutya ideális gazdája egy vadász, vagy aki szabadidejét a természetben tölti, és nem fekszik a kanapén a tévé előtt.

Ha az udvaron tartja a szetteret, biztosítson biztonságos kerítést. A fajta képviselői imádnak alagutakat készíteni, és elég magasra is képesek ugrani.
Ha a beállító lakásban lakik, biztosítson neki napi hosszú sétákat és képzést. A gyaloglásnak legalább napi három órának kell lennie.

Nem nehéz gondoskodni a laverakról, ha az összes eljárást időben és jóhiszeműen, az összes szabálynak megfelelően végzik. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a dolgokat, amelyek segítenek megőrizni kedvence szépségét és egészségét:

 • Minden héten megfésüljük a gyapjút. Az angol szetter molt jelentéktelen, de a kabátja hajlamos a nemezelésre. Leggyakrabban kusza keletkezik a fülek mögött és a végtagokon. Ha megtalálják, gondosan vágja le, mivel szinte lehetetlen kibogozni őket.
 • A show-rendezőknek professzionális ápolásra van szükségük.
 • Fontos az angol szetter rendszeres vizsgálata és tisztítása, mivel lelógó fülei gyakran gyulladásban, középfülgyulladásban szenvednek. Mindezt a gyors szennyezés miatt. A fül atkák is gyakoriak. A fül tisztítását az állatorvosi gyógyszertár speciális termékeinek használatával javasoljuk.
 • Gyengéden eltávolítjuk a szemkiválasztást pamut törlőkendővel, ha túl sok van belőlük, vagy bőrpír, túlzott könnyezés figyelhető meg, sürgősen forduljunk állatorvoshoz.
 • A legtöbb esetben az energetikai beállító önmagában megvakargatja karmát a kemény útfelületen, de ha ez nem történik meg, akkor a túl hosszú karmokat vágja le nagy fajták számára tervezett karomvágóval.
 • A laverak fürdése évente 3-4 alkalommal történjen.
 • Rendszeresen figyeljük a mancsokat. A párnáikon gyakran apró repedések jelennek meg, amelyek miatt a kutya fájdalmat szenved, sántítani kezd. Ebben az esetben az állatorvos megmondja, hogyan kell gyógyítani a sebeket, a lényeg az, hogy időben megtalálja őket.
 • Vágja a gyapjút a lábujjak közé.

Az angol szetter étrendjét gondosan ellenőrizni kell. Az a tény, hogy a fajta képviselői hajlamosak az elhízásra, gyorsan túlsúlyba kerülnek.
A laverak etetésének fő szabályai:

 • Kiegyensúlyozott étrend.
 • Megfelelő mennyiségű ásványi anyag és vitamin.
 • A felnőttek naponta 2-szer étkeznek, kölyökkutyák, fiatal telepesek - naponta 3-6 alkalommal.
 • Az étrend alapja fehérjék, zsírok és szénhidrátok.
 • Friss, hűvös víz a nap 24 órájában.
 • Szigorúan egyidejűleg táplálkozunk.

Javasolt ételek, amelyek egészségesek a szetter számára: tojás, túró, tengeri hal, zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények. Csemegeként - méz, dió.
Tiltott ételek: szőlő, burgonya, hüvelyesek, élesztő tészta, füstölt húsok, sütemények, citrusfélék.

Egészség

leírás

Az angol szetter átlagos élettartama 12 év.

Annak érdekében, hogy a háziállat ritkábban betegedjen meg, fontos az időben történő oltás, a férgek elleni gyógyszerek beadása. Célszerű évente ellátogatni a kutyával egy állatorvosi rendelőbe tesztek, röntgenvizsgálat és megelőző vizsgálat céljából.

Az angol szetter tulajdonosának tisztában kell lennie azzal, hogy a meghatározott fajta képviselői hajlamosak a következő betegségekre:

 • Puffadás - a kiegyensúlyozott étrend és az angol szetter minden sajátosságát figyelembe vevő étrend segít elkerülni az ilyen problémát.
 • Vakság - veleszületett, örökletes.
 • Ízületi dysplasia - örökletes betegség, amely kiváltható a kölyökkutyák és a fiatal állatok lépcsőjén való felfutással, magas ugrásokkal. A betegség műtéti úton és orvosilag egyaránt kezelhető.
 • Növekedési rendellenesség - helytelen táplálkozás miatt következik be.
 • Allergiás reakciók - gyakrabban étel.

karakter

jellegzetes

Az angol szetter főbb jellemvonásai: jókedvű, barátságos, huncut, energikus, ragaszkodó, hűséges, kiegyensúlyozott, rugalmas. A lista folytatódik, de biztosan nem lesz negatív pontja.

A szetter az egyik legintelligensebb, vezetőbb és legkényesebb kutya. Fontos számára, hogy mindig közel legyen az emberekhez, a családjával. A tulajdonos és a háztartás minden tagja iránti odaadása korlátlan. Hosszú ideig egyedül maradva, vagy más családjába esve, az "angol" megbetegszik a melankóliától.

Az angol szetter csodálatos kapcsolatban áll a gyerekekkel. Mind a kisgyermekekkel, mind a tinédzserekkel jól kijön. A kutya élvezettel játszik a gyerekekkel, üldözi velük a labdát, és türelmesen viseli a gyerekek csínyeit.

A beállító nyugodt és kiegyensúlyozott az idegenekkel szemben. Soha nem mutat agressziót nyilvánvaló ok nélkül.

Jól kijön más háziállatokkal. De a fejlett vadászati ​​ösztönre való tekintettel nem érdemes dekoratív madarakat vagy apró rágcsálókat tartani a laverakkal egy házban. Bár a fajta minden képviselőjének megvannak a saját jellemvonásai, sok mégis a neveléstől és a képzettségtől függ.

Képzés és oktatás

szetter

Félelmetlenség, gyorsaság, mozgékonyság - ezek az angol szetterben rejlő értékes tulajdonságok. Nevelése és képzése örömet okoz a tulajdonosnak, mivel egy ilyen háziállat nagyon okos, gyorsan emlékszik a parancsra, emellett ügyvezető és szorgalmas.

De a pozitív eredmények elérése érdekében a tanulási folyamatban be kell tartania az alábbi szabályokat és ajánlásokat:

 • Mutatunk szilárdságot és következetességet, ugyanakkor nyugodtan adunk parancsokat. Az angol nem agresszív és barátságos, durva bánásmód elfogadhatatlan vele.
 • A bántalmazás miatt a szetter félelmes vagy gonosz állattá válhat.
 • Tervezze meg előre az órákat, változatosaknak kell lenniük, különben az energikus és kíváncsi ember gyorsan megunja ugyanazok a parancsok értelmetlen végrehajtását.
 • Próbáljon gyakrabban sétálni kiskutyájával az erdőben, a sztyeppén, a víztestek közelében. Így a háziállat megszokja a természet hangjait és illatait, amelyek később hasznosak lesznek a vadászat során.

Érdekes tények

 • A "White Bim Black Ear" című jól ismert film a "skót szetter" fajtát emberek milliói tették ismertté és szeretetté, az óvodásoktól a nyugdíjasokig. De bizonyára a Beam kevés rajongója tudja, hogy szerepében nem egy skót, hanem egy angol szetteret játszott.
 • 1995-ben a laverak népszerűségét növelte a részvételével a "Chappi" hirdetése.
 • Az angol Belton faluban Edward Laverac évek óta tenyészt angol telepeseket. Ez az ember találta ki a "belton" kifejezést, amelyet e kutyák szőrzetének leírására használtak.
 • A telepesek a tartásra ajánlott fajták listáján szerepelnek.
 • A "szetter" szó jelentése "ülő helyzet".
 • Ha egy angol szetterrel pihen a természetben, ügyeljen arra, hogy ne menjen horgászni a szomszédos "rétekre". A kutya könnyen ellophat ennivalót vagy valami másvalaki piknikjét, és úgy hozhatja el a tulajdonosnak, mint a zsákmányt.

A fajta előnyei és hátrányai

angol

Az angol szetter ideális gazdája egy sportos, aktív ember, aki szeret vadászni vagy csak sétálni az erdőben kutyájával. Egy angolnak nagy figyelmet kell fordítania nemcsak a tulajdonos, hanem a háztartás minden tagjának is.

Ha nem tud minden nap elegendő időt szánni a szetterre, akkor jobb, ha egy másik fajtára figyel. Ha igazán szeretne laverakot, mielőtt kiskutyát vásárolna, nézze meg annak fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Gyönyörű külső.
2. Barátság, ésszerűtlen agresszió hiánya.
3. Jól kijönni a gyerekekkel.
4. Jól képezhető.
5. odaadás.
6. Tökéletesen fejlett vadászösztön.
7. Intelligencia és találékonyság.
8. Tisztaság.
9. Ok nélkül nem hajlandó ugatni.

Hátrányok:

1. Napi hosszú sétákat igényel.
2. Nem bírja egyedül lenni.
3. Szeret ásni.
4. Lehet, hogy a vadászati ​​ösztön rossz helyen jelenik meg.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.