A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÍr szetter leírása, a fajta jellemzői

Ír szetter leírása, a fajta jellemzői

ír

Ír szetter

jellegzetes
7

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

1.0 / 10

Úgy tűnik, hogy a vadászkutyának szigorúnak, engedelmesnek és meglehetősen gonosznak kell lennie. Végül is célja vadak felkutatása és vadászata a tulajdonos számára. Valójában a vadászkutyák barátságosak, játékosak és szelídek. Az ír szetter bizonyítja ezt.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta képviselői fényűző vörös hajukkal csodálkoznak, ez a fajta megkülönböztető jellemzője. Az ír madarak vadászatára tenyésztették, bár ezzel a kutyával sztyeppére, mocsárra és felvidéki vadra vadászhat. A nyári-őszi időszakban használják.

A modern ír szetterek többnyire társasági kutyák. Számos tulajdonos foglalkozik kedvencei bemutató karrierjével. Rendkívül ritkán látni őket vadászkutyaként.

A fajta története

Az írországi fajták közül kettő van különleges helyzetben: az ír szetter és az ír farkaskutya. Ez a két faj az ország büszkesége és nemzeti kincse. A farkaskutya főleg hazájában népszerű, míg az ír szetter az egész világon elterjedt és népszerű, folyamatosan részt vesz a kiállításokon különböző országokban.

Az ír szetter története vélhetően a XVIII. A fajtát a következő fajok keresztezésével tenyésztették: Gordon szetter, Pointer, ír vízi spániel, Bloodhound, English Setter.

Távoli ősök, ennek a fajtának az első képviselői fehér-vörös és vörös színűek voltak, de az összes "vörös spánielt" hívták, a kabát színétől függetlenül. A tizenkilencedik század óta az ír tenyésztők mindent megtettek annak érdekében, hogy a fajta kölyökkutyái tiszta, tűzpiros kabátot kapjanak. Ezeket a szetteket tartották a legnépszerűbbnek, és sokkal magasabb besorolásúak voltak.

A 19. század vége felé az ír telepesek híre jelentősen megnőtt. Híressé váltak és keresettek az egész világon. A fajta népszerűségének csúcspontja a huszadik század második felében következett be.

Fajta szabvány

leírás

Az ír szetter nagy kutya. De érdemes megjegyezni, hogy más nagy fajokkal összehasonlítva a szetter nem rendelkezik túl fejlett izmokkal.

Az ír szetterek testalkata két típusra oszlik:

1. A Field vadászkutya munkacsoport. Képviselőinek könnyebb testalkata és rövidebb kabátja volt. Ezt azzal magyarázzák, hogy vadak üldözésénél és vadászatánál a beállítónak sebességre van szüksége, a hosszú haj és a nagy súly csak a vadászatot zavarja.
2. Kiállítás - ezek kiállítási osztályú kutyák, dekoratív fajoknak nevezik őket, nem pedig vadászatnak. A testalkat nehezebb és nagyobb. A kabát vastag, fényűző és hosszú. Hullámos hajdíszítés.

Az ír szetter fajta szabványa egységes. Elmondása szerint a felnőttek növekedése 55-67 cm., súly kb 27-32 kg.

A nyak közepes hosszúságú, erős, szép ívű. Keskeny, meglehetősen hosszú fej nyugszik rajta. Az occipitalis kiemelkedés kifejezett. A homlok terjedelmes, ovális alakú. A hossza megegyezik a pofa hosszával. Lógó fülek, alacsonyan vannak szépítő hajjal.

Közepes méretű mandula alakú szemek. A szemhéjak nem lógnak. Színe a diótól a mélybarnáig terjed. A megjelenés szinte mindig barátságosságot, örömet és kíváncsiságot fejez ki.

Az állkapcsok erősek. Az orr nem túl nagy, nagy orrlyukakkal. Az ajkak közepes vastagságúak, nem lógnak. A fogak közepes méretűek. Ollós harapás.

A testalkat hosszúkás. A has fel van húzva. A lényeg egy szép görbe. A hát egyenes. A mellkas közepes szélességű, könyökig leesett.

Lófarok gyönyörű díszes hajjal. Az aljnál széles, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Az ír szetter a hátsó magasságban vagy kissé felette tartja, nem egyenesen.

A lábak közepesen izmosak, egyenletesek, erősek, meglehetősen hosszúak. A mancsok nem nagyok, lekerekítettek.

A szőrzet közepes hosszúságú, sima, egyenes, enyhe hullámosság megengedett. Van egy enyhe aljszőrzet. A test különböző részein a kabát nem ugyanaz:

 • Fej, pofa, mellső lábak - rövidek.
 • Test - közepes hosszúságú, vastag.
 • Fül, mancs, aláhúzás, farok - sima, hosszú tollú.

Színe a mély mahagónitól a gesztenyéig, halványpiros. A mellkason, a lábujjakon és a pofán fehér jelölések elfogadhatók.

Karbantartás és gondozás

ír

Az ír szetteret a lakásban és a házban is tarthatja. Kerített ház telekkel rendelkező magánház ajánlott. A ház karbantartása nem ajánlott, kivéve, ha a ház tágas és szigetelt fülkével vagy fűtött kutyaházzal van felszerelve. Szigorúan tilos a szettert a láncon tartani.

A fenti állításokat a fajta következő jellemzői magyarázzák:

 • A szetter nagyon társaságkedvelő, és az emberek közelében kell lennie. A magány romboló számára.
 • Az ír szabadságszerető, szereti a teret és a mozgást. A nappal korlátozott hely nem neki való.
 • A gyengén fejlett aljszőrzet nem tudja megvédeni a beállítót a téli fagytól, huzat nélküli fűtött helyiségre van szüksége.

Ilyen kutyát sokáig nem hagyhat. A magánytól és az unalomtól kezdve a kutya megbetegedhet, depresszióba eshet vagy agresszívvá, pusztítóvá válhat. Ha nincs elég idő, ajánlott két szettet tartani együtt. Együtt találnak tennivalót, és könnyebb elviselni a tulajdonostól való elszakadást.

Az ír szetter nagyon aktív kutya. A fizikai aktivitás és a napi edzés létfontosságú számára. Ezért sétálja kedvencét minden nap legalább kétszer. Minden séta körülbelül egy óráig tart.

A beállítót nyilvános helyeken nem szabad engedni a pórázról. Magasan fejlett vadászösztöne van, ezért rendezhet üldözést macskának vagy akár egy madárnak. Ez a természetes vérfű, érdekes szagot árasztva számára, képes elfeledkezni a tulajdonosról, és ösvényen rohan.

Hetente legalább egyszer vigye el az írt a városból, az erdőbe, a mezőre vagy a vízbe. Ott majd szabadon futhat. Érdemes megjegyezni, hogy a telepesek nagyon jól úsznak. Ezért nyáron a kutya örömmel csobban a folyóban vagy a tóban.

A házban az első naptól kezdve határozza meg a kutya helyét. Rendezzen oda egy kanapét, tegyen ételeket és vizet. Ügyeljen arra is, hogy kedvence sok játékkal rendelkezzen.

Az egészség és a szép megjelenés megőrzése érdekében a következő eljárásokat hajtjuk végre az ír szetter esetében:

 • Hetente 3-4 alkalommal fésüljük ki a gyapjút. Naponta fésüljük ki a bemutató kutyákat.
 • Évente egyszer fürdünk, vagy legalábbis ha feltétlenül szükséges. A mosószerek gyakori használata károsíthatja a bőrt és megzavarhatja a természetes egyensúlyt, amely biztosítja a gyapjú víztaszító tulajdonságát.
 • Minden egyes séta után megmosom a mancsaimat, és megvizsgálom a mancspárnákat, hogy nincsenek-e benne traumák és idegen tárgyak. Egy ilyen ellenőrzés különösen fontos a városon kívüli séta után.
 • Minden nap fogkrémet és ecsetet mosunk, vagy speciális csontokat vásárolunk ehhez az eljáráshoz. A fogmosás eltávolítja a fogkövet és eltávolítja a kellemetlen szagot a szetter szájából.
 • Az ír szetter hajlamos a fülproblémákra. Mindezt a hosszú lógó fülek miatt, amelyekben nincs elegendő légkeringés. Ezért fontos, hogy hetente 1-2 alkalommal speciális eszközökkel tisztítsuk meg a fülünket, és gondosan figyeljük állapotukat. Ha bőrpírt, gyulladást vagy a váladék túlzott felhalmozódását tapasztalja, sürgős segítséget kérjen állatorvosától.

A szetter étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie. Használhat természetes vagy mesterséges etetést. Az első esetben vásároljon kiváló minőségű termékeket, és ne feledkezzen meg a vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkről. Ha száraz ételt vásárol, annak prémiumnak kell lennie.

Egyszerre kell etetnie. A kutya számára mindig friss vizet kell biztosítani. Az élelmiszer- és víztartályokat tartsa tisztán.

Érdemes megjegyezni, hogy az ír szetter anyagcseréje túl gyors. Ezért a fajtának több táplálékra van szüksége, mint más azonos magasságú és súlyú kutyáknak.

Ír szetter egészség és betegség

ír

Az ír szetter átlagos élettartama 12-15 év. A gazdától függ, hogy kutyája hosszú májú lesz-e. A tulajdonosnak kell ellenőriznie kedvence egészségét.

Évente egyszer megelőző vizsgálatokat kell végezni egy állatorvosi rendelőben. A féregtelenítés, a bőr parazitákkal történő kezelés és a rutinszerű oltás szintén fontos.

Az ír telepesek fogékonyak a következő betegségekre:

 • Osteosarcoma - az osteosarcoma kialakulásának helyén kifejezett sántaság és duzzanat figyelhető meg.
 • Puffadás - ilyen probléma esetén villámgyorsan kell cselekedni, mivel a kutya 2-3 órán belül meghalhat.
 • Fülgyulladás - részleges vagy teljes halláskárosodást okozhat.
 • Bőrgyulladás - a leggyakoribb allergiás.
 • Epilepszia - görcsök, akaratlan bélmozgások kísérik. A betegség nem kezelhető, de kontrollálható.
 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigyhormonok hiánya.
 • Melanóma - rosszindulatú daganat, amely pigmentsejtekből alakul ki.
 • Idiopátiás megaesophagus - a nyelőcső kitágulása, veleszületett forma.
 • Entropion - kizárólag műtéttel szüntethető meg.
 • Pyometra - szukák méhgyulladása, gennyes váladékozás kíséretében.

karakter

szetter

Az agresszió, a túlzott harag, a dominancia nem rejlik az ír szetterben. Karakterének fő vonásai a barátságosság, odaadás, energia, játékosság, pajkosság. Érdemes megjegyezni a beállító magas intelligenciáját, mentális képességeit, megfelelőségét is.

A beállító nem szeret órákat hazudni, pihenni. Jobban szereti az aktív pihenést, sétákat, játékokat a friss levegőn. Örömmel kíséri a tulajdonosot a reggeli kocogásban, vagy fut a kerékpár mellett.

Az ír nagyon ügyvezető. Készen áll még egy kisgyerek parancsainak betartására is, különösen, ha ezt ízletes jutalom követi. Általában a beállító kijön a gyerekekkel. Számukra csodálatos dada és játéktárs lehet. Nem ajánlott ilyen energikus és nagyméretű kutyát egyedül hagyni nagyon kisgyerekekkel. A játék során akaratlanul károsíthatja a babát.

Figyeljen cikkünkre: TOP 30 legjobb kutyafajta gyerekeknek

Nem ütközik a háziállatokkal. Barátok lehetnek és ehetik ugyanabból a tálból, akár macskákkal is. Törekedjen a kutyákkal való társaságra. A beállító nem pofátlan, jobb, ha egy rokonát meghívja játékra vagy futamra, mint hogy harcot indítson.

Az őr és az őr nem az ír szetterről szól. A barátságos kutya nem képes agressziót mutatni az emberek iránt. Inkább üdvözöl egy idegenet, mint ugat.

Képzés és oktatás

leírás

Úgy tűnik, hogy az ilyen intelligens, rendkívül intelligens kutyák könnyen kiképezhetők. De a mentális képességek mellett pajkosság, nyugtalanság és függetlenség jellemzi őket. Ezért az oktatás és a képzés türelmet, következetességet és állandóságot igényel a beállító tulajdonosától.

Az írek helyes megközelítésével magas eredményeket érhet el az agilitás, a keresés és az engedelmesség terén. A legnehezebb megkérdőjelezhetetlen engedelmességet elérni a nyugtalan háziállattól és a "nekem", "mellette" parancsot.

A fajta kiállításának képviselőire nincs szükség speciális képzésre. Ha a beállító munkás, akkor speciális képzésen kell átesnie. A vadászkutya kiképzése nyolc hónapos korban kezdődik. A kutya vadászni csak egyéves korában engedélyezett.

Érdekes tények

 • Az ír szetter vadászatának fő célja a madarak, a gázlóvad.
 • Sok országban a szetterek különleges temperamentumát használják a kutyaterápiában az idősek otthonaiban, a fogyatékossággal élő személyek menhelyeiben.
 • Az ír szetter könyvek és filmek hőse.
 • A fajta Nixon elnök kedvence volt.
 • Az ír busztársaság logójához az ír szetter képét választotta.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Az ír szetter fajta még tapasztalatlan tulajdonosok számára is megfelelő. A legfontosabb az, hogy megközelítést találjon a háziállathoz, és egy kutyavezető segítségével végezze el a megfelelő edzést. A szetter határozottan nem alkalmas kanapé krumplinak, mozgásszegény életmódú embereknek. Kiskutya vásárlása előtt meg kell ismerkednie az ír szetter előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Barátság, odaadás.
2. Jól kijön a gyerekekkel.
3. Jól kijön a háziállatokkal.
4. Kiváló vadászati ​​képesség.
5. Könnyű gondozás.
6. Magas intelligencia és szellemi képesség.

Hátrányok:

1. Nehéz edzeni.
2. Nem bírja a magányt, és sok figyelmet igényel.
3. Napi hosszú sétákat igényel fizikai aktivitással.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.