A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákHovawart leírása, a fajta jellemzői

Hovawart leírása, a fajta jellemzői

jellegzetes

Hovawart

jellegzetes
9.4

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az ideális őr és társ egy német Hovawart kutya. E faj képviselőit stabil psziché, testtartás, állóképesség és végtelen odaadás jellemzi.Születésétől fogva az ilyen kutyának erősen kifejlődött ösztöne a védő, az őr, az őr.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Egyéb nevek: howawart, xovavart

A fajta története

Hovawart szülőföldje Németország. A fajtát 1932-ben hivatalosan elismerték. Ez a faj nagyon sokáig eljutott erre az elismerésre, mert az első információk a Hovawartsról 1274-re nyúlnak vissza.

Eleinte a fajta emberi segítség nélkül alakult ki. A huszadik század elején Kurt és Bertram Koenig német állattani szakemberek komolyan vették ezen állatok tenyésztését. Apa és fia a következő célokat követte a tenyésztés során:

 •  Mentális egyensúly, megfelelőség.
 •  Erős egészség, erős immunitás.
 •  Javuló megjelenés.
 •  Kiváló munkaminőségek, amelyeket nemzedékről nemzedékre következetesen átadnak.
 •  Nagyfokú szocializáció.

A tenyésztési munkát a Koenig család három szakaszra osztotta:

1. A szelekció kezdetén, 1915-ben létrejött a Hovawart fajta genetikai magja. Ehhez a paraszti települések legerősebb, legkeményebb kutyáit használták.
2. A fajták részt vettek a tenyésztésben: Newfoundland, Leonberger, Kuvasz. 1922-ben létrehozták a fajtatiszta Hovawarts első tenyészóvodáját.
3. 1937-ben született a hím Castor, akit jogosan neveztek a Hovawart fajta szabványának. Ekkorra már több mint száz alom fajtatiszta fajtatiszta képviselő.

Úgy tűnik, hogy a Hovawart kialakulása teljesen befejeződött, és a faj populációja nincs veszélyben. De a második világháború mindent megváltoztatott. Az ellenségeskedések során a fajtatiszta Howawartok száma gyakorlatilag nullára csökkent.

A fajta helyreállítását csak 1949-ben kezdték meg. Tíz évvel később az állatállományt helyreállították, a Hovawart eltűnését már nem fenyegették meg.

Fajta szabvány

fajta

A Hovawart energikus, szívós, erős, munkakutya. A testalkat hosszúkás. Átlagos méret.

Felnőtt növekedés 59-70 cm., milyen súlyú 36–46 kg.

Erőteljes fej támaszkodik egy nem túl hosszú nyakra. A koponya hosszának meg kell egyeznie a pofa hosszával.

Cseppfülek, háromszög alakúak, előre, szélesre állítva.

A homlok széles. A szem barna, a mérete közepes, a szemhéj nem függő, szorosan illeszkedik. Az orr nem túl nagy, fekete vagy barna (a kabát színétől függően). Erős állkapcsok, ollós harapás.

A far közepes hosszúságú, enyhe lejtővel. A háta erős, egyenletes, a karaj nem hajlik. A mellkasi erős, széles és mély.

A végtagok párhuzamosak, egyenletesek, erősen fejlett izmokkal. Kompakt, kerek fogak.

Séta - söpörő ügetés, a mozdulatok egyértelműek.

A farok közepes hosszúságú, nem dokkolt. Erősen serdülő.

Hovawart kabátja hosszú és vastag. Az őrszőr sima, enyhe hullámzású. Közepesen kemény tapintású. Nincs nagy aljszőrzet.

Rózsaszín bőr.

A szabvány szerinti szín az alábbiak szerint megengedett:

1. Fekete.
2. Fekete és barnás.
3. Fawn.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A Hovawart fajtát nagyra becsülik igénytelensége és képessége miatt, hogy gyorsan alkalmazkodjon bármilyen körülményhez. Ennek a fajnak a képviselői meglehetősen nyugodtak a kényelem hiányában, de ez nem azt jelenti, hogy nem vigyázhat rájuk vagy valahogyan gondoskodhat róluk.

Hovawart mind magánházban, mind lakásban tartható. A tulajdonosnak mindenesetre helyet és mozgásszabadságot kell biztosítania a szabadságot szerető háziállat számára. Éppen ezért nem ajánlott láncon tartani, vagy hosszú ideig nem engedni a házból.

Fontos, hogy a madárházat ne huzatban vagy napsütésben szereljük fel. A kutyának nyáron árnyékban és meleg fülkére, télen menedékhelyre van szüksége. Bár a hideg nem szörnyű a fajta számára.

Ha egy Hovawartnál tart lakást, feltétlenül minden nap hosszú ideig kell sétálnia. Elég magas fizikai aktivitás fontos egy ilyen kutya számára. Egy felnőtt kutya boldogan kíséri a gazdát sétákon, még nagyon nagy távolságokon is.

Kölyökkutyákkal és fiatal kutyákkal közelebb kell járni az otthonhoz, és olyan helyeket kell keresni, ahol az állatok szabadon pórázozhatnak, póráz nélkül.

Ha azt szeretné, hogy a Hovawart fizikailag helyesen fejlődjön, járja be mindennap kétszer. Minden sétának legalább 1,5-2 órának kell lennie.

Ha ilyen kutyát tartasz a kertedben, legalább heti 1-2 alkalommal, sétálj az elkerített területen kívül, a természetben.

Fontos, hogy megfelelően gondozza kutyáját, és időben kövesse az alábbi eljárásokat:

 • Noha a Hovawart kabátja meglehetősen hosszú és vastag, nem lehet minden nap fésülni, kivéve a szezonális hullás időszakait. Hetente három ecset elegendő a kabát szépségének megőrzéséhez. Moltálás közben célszerű minden nap fésülni, hogy ne jelenjenek meg a szőnyegek.
 • Hajvágás nem szükséges, csak a lábujjakba vágott haj.
 • Az ütemezett fürdést évente 2 alkalommal, tavasszal és nyáron végzik. A járás után hátralévő időben megmosom a mancsaimat, és nedves, természetes ruhával megtörlöm a gyapjút.
 • Levágjuk a karmokat, ahogy nőnek. Nagy fajták számára tervezett nyírógépet kell használnia.
 •  Szükség szerint dörzsölje a szemet az éjszakai váladék eltávolításához. Ha vannak szárított kéregek, akkor fertőtlenítő oldattal áztatjuk őket, és csak azután távolítjuk el őket.
 •  Naponta megvizsgáljuk a füleket, pamutpárnákkal, olajjal vagy állatorvosi gyógyszertárból vásárolt speciális oldatokkal tisztítjuk. Ha gyulladást, károsodást vagy a váladék túlzott felhalmozódását észleli, állatorvosához fordulunk segítségért.

A Hovawart étrendjét a háziállat életkora, fizikai állapota és élettani jellemzői alapján állítjuk össze. Az egyik fő szabály az egyensúly és a változatosság.

Amikor kutyáknak száraztápot és konzerveket etet, vásároljon csak minőségi terméket megbízható eladóktól. Az ételnek extra osztályúnak és prémium osztályúnak kell lennie.

Természetes takarmányozás esetén a kiváló minőségű termékek is fontosak. Az étrend alapja ebben az esetben hús, belsőségek, gabonafélék.

Feltétlenül etessen zöldségeket, gyümölcsöket, tojásokat, alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékeket. Állatorvos tanácsára vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket választunk ki.

Tilos mesterséges és természetes táplálási módszereket egyidejűleg alkalmazni. Más szavakkal, száraz ételt és például zabkását hússal együtt nem adhatunk ugyanazon a napon Hovawartnak.

Egészség

Hovawart

A Hovawart átlagos élettartama 12-14 év. Ha a tulajdonos megfelelő gondozással, kiegyensúlyozott táplálkozással látta el a háziállatot, akkor a kutya a legtöbb évet élheti.

A fajta képviselői idős korban is aktívak és egészségesek maradnak.

A Hovawart vitathatatlan pluszja, hogy ez a faj természetes módon alakult ki. Ezért a Hovawartamnak nincsenek örökletes betegségei.

A Govawart megkülönbözteti betegségekkel szembeni ellenálló képességével és a test erős immunvédelmével. Nem csoda, hogy szerepel a legegészségesebb és legerősebb fajták listáján, amelyek a földön léteznek.

A fent felsorolt ​​előnyök ellenére egészségügyi problémák jelentkeznek Hovawartsban. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribbakat:

 • A késői oltás és a bőrparaziták kezelésének hiánya miatt fellépő fertőzések.
 • Férgek a féreghiány hiánya miatt. Előrehaladott esetekben a kutya meghalhat.
 • Sérülések, elmozdulások.
 • Élelmiszer vagy higiéniai termékek allergiás reakciói.

Annak érdekében, hogy időben észlelhessünk egy egészségügyi problémát és elkezdhessük kezelni a kezdeti szakaszban, ajánlott évente 1-2 alkalommal megelőző vizsgálatokat végezni Hovawart-nál egy állatorvosi rendelőben, röntgenvizsgálattal és tesztekkel.

karakter

fajta

Hovawart a családjának szenteli magát. Egyformán vonatkozik a háztartás minden tagjára, nem számít, hogy gyerek vagy felnőtt-e. Ez a kutya ideális őrzőként, megbízható őrként és hűséges barátként, társként honosodott meg.

Hovawart a domináns. Vezetését más háziállatok és háziállatok vonatkozásában természetesen magától értetődő feladatnak tekinti, amely nem igényel megerősítést.

Egy házban, udvarban, hovawartos lakásban nemcsak macskákat, hanem apró rágcsálókat, madarakat is tarthat....

Konfliktusok és viták, egészen harcokig, gyakran felmerülnek a fajta képviselői között a saját fajtájukkal, vagyis a kutyákkal. Különösen, ha az azonos neműek együtt élnek. Ezért csak egy Hovawart vagy egy pár (férfi és nő) megtartása ajánlott.

Hovawart kiváló viszonyban van a gyerekekkel, de vannak néhány árnyalatok. Kölyökkutyáknak, fiatal, még formálatlan kutyáknak nem ajánlott egyedül maradni kisgyerekekkel.

Rosszindulatú szándék nélkül, egyszerűen gondatlanságból a túl energikus kutya károsíthatja a gyermeket, például a mancsának nyomásával vagy integetésével. Egy felnőtt Hovawart megbízható, hűséges és gyengéd barátja a gyerekeknek. A kutya minden helyzetben félelem nélkül védi és védi a kis kórtermet.

Bizalmatlan az idegenekkel szemben, egy percig sem próbálja elengedni az idegent a szem elől, ha a Hovawart területén tartózkodik. Nem teszi lehetővé az ismeretséget, ezért a tulajdonos engedélye és jóváhagyása nélkül nem szabad megpróbálni őrző kutyát simogatni.

Képzés és oktatás

Hovawart

Hovawart nagyon gyorsan megszokja a magatartási szabályokat, mind a házban, mind a nyilvános helyeken. A kiskutya még gyorsabban hozzászokik és erősen kötődik a tulajdonoshoz, így az edzés során nem lesz probléma, a lényeg az, hogy ne alkalmazzanak szigorú büntetéseket, kizárják az erőszakot.

A hovawarts a legjobban dolgozó fajták közé tartozik. Ennek az intelligens kutyának a képességeit hatékonyan fel lehet használni a mentésben, a biztonsági szolgálatokban. A céltól függően egy tanfolyamot választanak, amelyet a kötelező OKD után kell elvégezni 7-12 hónapos korban.

Forma ajánlott új csapatok megtanulásakor. A képzést, a megtanult tanulságok megismétlését a legjobban a természetben lehet elvégezni. A Hovawarts imád úszni, ezt a tényt érdemes edzés közben is felhasználni. A háziállat örömmel veszi ki a tulajdonos által kidobott holmikat a vízből, és megmenti az állítólagosan "fulladó" embert.

Ha nincs tapasztalata a szolgálati kutyák kiképzésében, vegye igénybe a kutyavezető szolgáltatásait. Tapasztalt szakember irányításával kiváló őrző kutyát nevelhet, engedelmes, kiegyensúlyozott pszichés és megfelelő viselkedéssel.

Érdekes tények

 • A tizenharmadik századi dokumentumok megemlítik a kutyák első említését, amelyek megjelenésükben nagyon hasonlítanak a modern Hovawartsra. Ezután Hofwartsnak vagy Hovewartsnak hívták őket. Németből fordítva úgy hangzik, mint "az udvar őrzője".
 • A középkorban a Hawawart elsősorban háziállatként értékelték, aki képes veszélyes helyzetekben önállóan meghozni a helyes döntéseket, emiatt elit kutyának számított.
 • 1210-ben, az ordensritterburgi erőd ostromakor a tulajdonosok kisállatuk életét bízták meg kedvencükkel. Egy hovawarti kutya a hozzá csatolt gyermekkel együtt kijuthatott az ostromlott területről. Megmentette a babát, és segítséggel visszatért a tulajdonosokhoz.
 • A Hovawart néhány fajtához tartozik. Ha Németországban körülbelül 30 ezer Hovawarts van, akkor a volt Szovjetunió területén csak néhány tucat.

A fajta előnyei és hátrányai

Hovawart

Megfelelő karbantartással és oktatással a Hovawart soha nem okoz kellemetlenségeket és gondokat a tulajdonosoknak. Ez egy hűséges kutya és az egyik legügyesebb őr. Ha úgy dönt, hogy a meghatározott fajtájú kiskutyát veszi, nézze meg a Hovawart fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Ideális munkavégzési, őrzői tulajdonságok.
2. odaadás.
3. Kiegyensúlyozott jellem, megfelelőség, indokolatlan agresszió hiánya.
4. Jól kijönni a gyerekekkel.
5. Könnyű gondozás.
6. Intelligencia és találékonyság.
7. Jó egészség, állóképesség.

Mínuszok:

1. Lehetséges kiszámíthatatlan tevékenység.
2. Szegényen tolerálja a magányt, a tulajdonostól való elkülönülést, a túlzott expozíció nagyon nem kívánatos.
3. Hajlam az uralkodásra.
4. Hosszú kiskutya, serdülőkor.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.