A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákDél-orosz juhászkutya leírása, a fajta jellemzői

Dél-orosz juhászkutya leírása, a fajta jellemzői

Dél-orosz

Dél-orosz juhász

Dél-orosz
8.1

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Bárhol is jelenik meg a dél-orosz juhászkutya, ez a nagy, hosszú, fehér hajú kutya mindenképpen felkelti a figyelmet.Nem lehet másképp, olyan, mint egy lapdog kinagyított példánya, vagy mint egy jeges jegesmedve kicsinyített mása, amely valahogyan hosszú frufru lett, amely eltakarja a szemét.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

De a valóságban ez egy komoly munkakutya. Erő, félelmetlenség és meglehetősen magas szintű agresszió jellemzi idegenekkel szemben. A fajta fő célja az őrség és a pásztor szolgálata.

Egyéb nevek: Ioujnorousskaia Ovtcharka, Tavricheskaya juhászkutya, YURO

A dél-orosz juhász fajta története

A dél-orosz juhászkutya őshazája a Szovjetunió. Körülbelül három évszázaddal ezelőtt ennek a fajnak az első képviselői megjelentek Ukrajna és Oroszország határán.

De a fajta jelenlegi nevét csak 1928-ban kapta.

A JURO keletkezésének története még nem teljesen bebizonyosodott, és nincsenek pontos információk sem e pásztor őseiről. Az alábbiak a probléma jelenlegi verziói:

 • A fajta nevét Askania-Novaya tulajdonosa, tehetséges állattenyésztő technikus, e távoli idők kinológusa, F. Falz-Fein báró adta. Ő felügyelte a pásztorokhoz tartozó pásztorkutyák tenyésztését és fejlődését. Ő döntött arról, hogy mely egyedeket kell eldobni, és melyiket kell termelőként megtartani. Míg tenyésztéssel foglalkozott, Friedrich az őslakos agarak génjeit használta. Tőlük a dél-orosz juhászkutya nagy növekedést, fehér színt, könnyű alkatúságot, feszes hasat és a hátsó végtagok kifejezett szögeit örökölte. Ez az örökség nagy sebességűvé tette a YURO-t.
 • Az Ioujnorousskaia Ovtcharka egy tatár juhászkutya, egy asztriai juhászkutya és egy orosz agár keresztezésének eredménye. A tizennyolcadik század második felében a faj első képviselőit Tavria (Oroszország déli része) területére vitték, innen a második név: "Tavricheskaya Shepherd Dog".
 • A YURO történetének kezdete a XVII. Századra nyúlik vissza. Ebben az időben Nagy Katalin parancsára nagy fehér kutyákat hoztak Spanyolországból Oroszországba (Tavria). Az orosz tenyésztők keresztezték őket kaukázusi juhászkutyákkal és agárokkal. Az eredmény a dél-orosz juhászkutya lett. E változat szerint a fajta nevét Sabaneev híres kinológus adta a XIX. Század végén.

A YURO népszerűségre és híveire tett szert. De a második világháború után az ideális őrző tulajdonságokkal rendelkező fehér pásztorokat a hódítók szinte teljesen kiirtották.

Csak a huszadik század kilencvenes éveiben sikerült visszaállítani a Tavricheskiy juhászkutyák számát. Népszerűségük nemcsak a Szovjetunió országaiban figyelhető meg, hanem hazájuk határain túl is.

A helyreállítás után a dél-orosz juhászkutyák sokat változtak a külsejük tekintetében. Ezt megkönnyítette a keresztezés kaukázusi juhászkutyákkal.

A YURO egyre súlyosabb és terjedelmesebb lett, kissé elvesztette az agaraktól örökölt könnyedségét. Az ősi dél-orosz juhászkutya eredeti megjelenését nem sikerült visszaadni.

Fajta szabvány

fajta

Tájékozatlan személy összetévesztheti a dél-orosz juhászkutyát egy angol babafarkkal vagy magyar komondorral. Megjelenésükben valóban nagyon hasonlóak. De a YURO egy független fajta, amelynek külön szabványt kell betartani.

Az Ioujnorousskaia Ovtcharka nagy méretű, erős és energikus kutyákra utal.

A testalkata erős. Felnőtt súlya 35-56 kg., növekedése kb 60-68 cm. A szukák alacsonyabbak a hímeknél, mind magasságukban, mind súlyukban. A YURO férfiak sokkal masszívabbak és bátrabbak.

A hosszúkás fejet egy hosszú, izmos nyakon hordják, harmat nélkül. A homlok lapos, nem túl széles. Az occipitalis kiugrás jól fejlett. Csepp közepes méretű fülek, háromszög alakúak.

A szemek viszonylag kicsiek, oválisak, sötétek. A szemhéjak nem megereszkedtek.

A pofa masszív, kissé hegyes. Az orr nagy, széles, fekete.

Az állkapcsok hatalmasak. Ollós harapás. Nagy fogak.

A far enyhén lejtős, széles. A hátsó vonal egyenes. A karaj erős, kissé ívelt, rövid. A mellkas közepesen terjedelmes, ovális, mély. A has kissé felhúzva. A farok hosszú, hegyén félkörbe van tekerve.

A lábak egyenesek, hosszúak, jól fejlett izmokkal. Mancs nagy, ovális.

A szőrzet hosszú (legalább 10-15 cm.) Hossza a test minden részén azonos. A haj érdes, enyhén hullámos. Van egy aljszőrzet, nagyon jól fejlett.

A dél-orosz juhászkutya színe fehér, fehér, szürke vagy halvány árnyalatú.

Karbantartás és gondozás

fajta

A dél-orosz juhászkutya mind az udvar szabadtéri ketrecében, mind a házban tartható. Mindenesetre elég nagy területre és napi sétákra lesz szüksége.

Amikor a szabadban tartózkodik, ne telepítsen egy madárházat a kertbe, hanem közelebb a házhoz, az emberekhez. Nem szabad huzatban vagy napsütésben lennie. Vegyen egy nagy és szigetelt fülkét.

A YURO nem fél a fagytól, köszönhetően az aljszőrzet hosszú kabátjának, de meleg menedéknek kell lennie.

A lakás fenntartásakor az első naptól kezdve határozza meg a háziállat helyét. Tegyen ágyat oda, vegyen játékokat.

Meg kell határozni az étkezés helyét is, oda kell tenni edényeket és ételeket.

A dél-orosz juhászkutya magasan fejlett őrösztöne. Ideális a beltér és a ház védelmére.

A fajta képviselői mobilak és aktívak. Ki kell dobniuk a felgyülemlett energiát. Séta a pásztorral minden nap, nem korlátozódik egy nyugodt tempóra.

A gyaloglásnak aktívnak kell lennie, játékokat kell szerveznie, időről időre meg kell találnia a lehetőséget a kutyával a természetbe.

Yuro hosszú, fehér kabátja nagy figyelmet igényel. Hetente 2-3 alkalommal alaposan ki kell fésülni speciális kefékkel, fésűkkel.

A moltási periódusban naponta fésülni kell, ajánlatos furminátort használni a pihe hígításához. Ha nem törődik az aljszőrzettel, sűrű nemezzé válik, ennek eredményeként teljesen le kell vágnia a kabátot.

A hosszú frufru karbantartást igényel. Nem szükséges levágni, csak elvékonyítani (elvékonyítani). Ha ez nem történik meg, akkor a vastag, hosszú frufru hátrányosan befolyásolhatja kedvence látását.

A taurid juhászkutyák, mondhatni, maguk is gondoskodnak gyapjújuk tisztaságáról. Egy ilyen kutya, amikor csak lehetséges, mindig megkerüli a tócsát, az iszapot, hogy ne piszkolódjon meg újra. A fajta egyik előnye a tisztaság.

Ezért nem szükséges gyakori fürdés. A tervezettet évente 3-4 alkalommal végezzük, a fennmaradó idő alatt súlyos szennyezés esetén fürödünk, vagy egyszerűen a természetes gyapjú nedves törülközővel töröljük le a gyapjút, eltávolítva a port.

A vízkezelésekhez speciális sampont és balzsamot kell vásárolnia, amelyek segítenek a szőrzet szétválasztásában és könnyű fésülésében. Válasszon hosszú szőrű fehér kutyákhoz tervezett mosószereket.

A fésülés és fürdés mellett a következő szépségápolási és egészségügyi eljárásokra lesz szükség:

 • Hetente ellenőrizzük és tisztítjuk a füleket, ehhez vattacsomókra és testápolókra van szükség, amelyeket egy állatgyógyszertárból vásároltunk.
 • Rendszeresen mossuk a fogainkat, speciális kefével és nem habzó pasztákkal. A kutyának adhat szilárd gyümölcsöt, zöldséget vagy speciális csontokat az állatgyógyszertárból, megrágja őket, a kutya egyedül tisztítja a fogait.
 • Minden reggel töröljük a szemünket, eltávolítva az éjszakai váladékozást, és megvizsgáljuk a gyulladás, károsodás megnyilvánulását.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.

Tévedés azt gondolni, hogy minden nagy kutyának sok ételre van szüksége. Például a dél-orosz juhászkutyáknak nincs szükségük hatalmas adagokra, étvágyuk szerény, viszonylag keveset esznek.

Etetjük a YURO-t reggel és este egy séta után, egyidejűleg. Az adagokat a háziállat súlya alapján számoljuk - 1 kg-onként. súlya 50 g takarmány.

Az étrend összeállításakor és az adagok kiszámításakor nemcsak a kutya súlyát, hanem a kutya fizikai állapotát, egészségi állapotát, életkorát, fizikai aktivitását is figyelembe vesszük.

A tiszta és hűvös víznek mindig rendelkezésre kell állnia, különösen akkor, ha mesterséges etetést használ.

Egészség

leírás

A dél-orosz juhászkutya hosszú májú, megfelelő gondozással élhet 15-16 évesek. Vannak esetek, amikor a YURO 17-18 évet élt.

Nem meglepő, hogy az Ioujnorousskaia Ovtcharka természetesen erős testtel és erős immunvédelemmel rendelkezik.

A pásztor jó egészségi állapota nem indokolja, hogy a tulajdonos ne aggódjon fenntartása miatt. A tulajdonosnak évente 1-2 alkalommal meg kell látogatnia az állatorvosi rendelőt az állatával, hogy megelőző vizsgálatot végezzenek a szakemberek.

Az ilyen látogatások során röntgenfelvételeket és vizsgálatokat kell végezni.

Nem szabad elhanyagolni a rendszeres féregtelenítést és a szokásos oltásokat. Kullancs- és bolhatermékekkel történő kezelésre is szükség van.

Bár érdemes megjegyezni, hogy a bőrparaziták a rendkívül sűrű aljszőrzet miatt ritkán ragaszkodnak a dél-orosz juhászkutyához.

Ha tenyésztési munkát tervez, akkor a YURO szülés általában komplikációk nélkül megy.

Ritka esetekben állatorvos tanácsára és segítségére lehet szüksége. Az első párzást csak a harmadik meleg után szabad elvégezni. Ebben az időben a pásztor teste teljesen készen áll a terhességre és a sikeres szülésre.

karakter

leírás

Ioujnorousskaia Ovtcharka magabiztos, önellátó és szokatlanul intelligens kutya. Távoli pásztor őseihez hasonlóan képes önálló döntéseket hozni, ami gyakran makacssággal és akarattal nyilvánul meg.

A dél-orosz juhászkutya barátságos minden családtaggal, mindannyian megbízható védelme alatt állnak. De csak egy ember lehet vezetője számára.

A legtöbb esetben a pásztor maga határozza meg a tulajdonosát. Ennek a személynek tekintélynek kell lennie számára, "vezetőnek". Ilyen hiányában a YURO úgy gondolja magát, mint a ház vezetőjét.

A gyermek nem lehet ura a dzsuzsaknak. Tehát háziállatként a gyerekek nem adhatnak ilyen kutyát. Az unióban a gyermek - YURO, a kutya lesz a vezető, ami elfogadhatatlan.

Yuzhak barátságos a gyerekekkel, kész megvédeni életének árán. De a felnőtteknek mindig meg kell mutatniuk a pásztornak, hogy a legkisebb életkorú gyermek is magasabb helyet foglal el a családban, mint ő.

Jól kijön a háziállatokkal, feltéve, hogy azok megjelenése előtt nála nőttek fel, vagy a házban éltek. Különleges konfliktusok nem merülnek fel, hacsak senki nem állítja, hogy vezető. A dél-orosz juhászkutya általában dominál.

A YURO meglehetősen agresszív és gonosz fajta az idegenekkel szemben. Végtelenül hűséges uraihoz, ideális esetben fiatal korától kezdve őrködik.
Minden kutya a maga módján egyedi. Karaktere és viselkedése nagymértékben függ a neveléstől és a fogva tartás körülményeitől.

Képzés és oktatás

pásztor

A dél-orosz juhászkutya őrző fajta, ezért veleszületett rosszindulatú és agresszív. Az ilyen kutyát kudarc nélkül kell oktatni és kiképezni, különben ellenőrizhetetlenné válhat.

A YURO megtartásának egyik fő feltétele a korai szocializáció. Kölyökkorától kezdve ajánlott megismertetni a háziállatot a körülötte lévő világgal, megfelelő viselkedést tanítani nyilvános helyeken.

Fontos, hogy naponta tornázzunk egy pásztorral. A rendszeres testmozgás hozzájárul az állat fizikai és szellemi fejlődéséhez.

A dél-orosz juhászkutya kiképezhető. Okos, ezért sok parancsot képes elsajátítani. De nehézségeket okoz a YURO kiképzése. Egy ilyen kutyának magabiztosságot és erőt kell éreznie a tulajdonos hangjában. Az órák során a tulajdonosnak türelemre, kitartásra, következetességre lesz szüksége.

Ha nem bízik képességeiben, vagy nincs tapasztalata a kutyafajták őrzésében, jobb, ha egy tapasztalt kutyavezető szolgáltatásait veszi igénybe.

Érdekes tények

 • A harmincas években a XX. Században a YURO fehér színén kívül fekete, piros és barna színek is megengedettek voltak.
 • A dél-orosz juhászkutya hímeiben a rosszindulat az életkor előrehaladtával gyengül. 4 éves korukra érezhetően nyugodtabbá válnak, de ez nem jelenti azt, hogy az őrző-kutató ösztön eltűnik.
 • A dél-orosz juhászkutya nagyon érzékeny és harsány, élesen reagál az őt vagy a tulajdonosát ért sértésre. Emlékszik az elkövetőre, és még egy idő után is bosszút állhat.
 • A YURO kabát külseje, szerkezete és színe félrevezette a ragadozókat, a kutyákat juhoknak tévesztették, közelebb közelítették a nyájat, ami lehetővé tette, hogy a pásztor hirtelen megtámadja a betolakodót.

A fajta előnyei és hátrányai

pásztor

Ha végül úgy dönt, hogy vásárol egy dél-orosz juhászkutya kutyát, akkor ajánlatos kifogástalan hírű kennelben vásárolni. Így kap egy fajtatiszta Yuzhakot.

A YURO nem alkalmas háziállatként gyermekek, idősek, rossz egészségi állapotú, kiegyensúlyozatlan pszichés emberek számára. Egy ilyen kutyának megfelelő, akaratos gazdára van szüksége, aki az aktív életmódot kedveli.

A dél-orosz juhászkutya fő előnyei:

1. Gyönyörű külső.
2. odaadás.
3. Jó egészség.
4. Tökéletes őrző ösztön.
5. Az ételek igénytelensége.

A dél-orosz juhászkutya fő hátrányai:

1. Hajlam az uralkodásra.
2. Makacsság, akarat.
3. Komoly képzést igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.