A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBergamskaja juhászkutya (Bergamasco) leírása és a fajta jellemzői

Bergamskaja juhászkutya (Bergamasco) leírása és a fajta jellemzői

leírás

bergamo
8.6

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az egyik legjobb pásztorkutya a Bergam juhászkutya. Ez a kutya nem nyűgös, nem túl energikus, ugyanakkor képes ügyesen kezelni egy nagy juhállományt, amelynek száma meghaladja a százat.A fajta megkülönböztető jellemzője az egyedi gyapjú, amely szorosan szőtt zsinórokból áll, és raszta emlékeztet.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Bergamasco nemcsak született pásztor, hanem hű társa, a tulajdonos védelmezője is. Ezt a kutyát gyakran őrzik a magántulajdon és a közintézmények számára. Az ember szolgálatának vágya genetikai szinten a Bergama juhászkutyákban rejlik.

A fajta története

A modern Bergamo juhászkutya távoli ősei több évezreddel ezelőtt éltek az Alpokban. Van egy verzió, miszerint ezeket a kutyákat vándor kereskedők hozták a megjelölt területre. Fajta neve - tibeti masztiff.

Egy idő után utódok jelentek meg a helyi kutyák keresztezéséről importált masztiffokkal. A kölyökkutyákat kitartás, meglehetősen nagy méret, intelligencia és hatékonyság jellemezte. Nem voltak egyenrangúak a pásztorban és a biztonsági szolgálatban.

Ezen új faj alapján tenyésztették a Bergama juhászkutyát. A fajta kialakulásának központja Olaszország (Toszkána) volt. Abban az időben Olaszország északi részén a szarvasmarha-tenyésztést a legmagasabb szinten fejlesztették ki.

A helyi gazdák nagy juhállományokkal rendelkeztek, amelyeket a pásztorok legeltettek terelő kutyák segítségével.

Bergamo tartomány különösen megkülönböztetett a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából. Úgy gondolják, hogy itt keletkezett a Bergamasco fajta abban a formában, ahogyan azt most megfigyeljük.

Ennek a tartománynak a tiszteletére felmerült az új pásztorkutyák neve - a Bergam juhászkutya. Bergamóban volt a legnagyobb számuk az ország más területeihez képest.

A modern világban Bergamasco-t hazájában többnyire pásztorként használják. Más országokban és Olaszországban is ezek a csodálatos állatok társaként, háziállatokként, mentőként és őrökként népszerűek.

Fajta szabvány

pásztor

A Bergamasco közepes méretű kutya. A testalkat arányos, négyzet alakú. Nagy láthatóságot teremt a kabát.

Felnőtt növekedés 56-62 cm., súly kb 26-38 kg.

Nagy, terjedelmes koponyájú fej nyugszik egy rövid, széles nyakon. A nyakon és a fejen nem lehetnek bőrredők. A fülek megereszkedtek, háromszög alakúak, lekerekített hegyekkel. A füleken lévő haj szintén kötegekké csavarodik.

A pofa nem hosszú, tompa kúp alakú. A lógó hajszálak miatt a szem szinte láthatatlan. Elég nagyok, ovális alakúak. A szín a szőrzet színétől függ, lehetőleg sötét. Tanulmányozó, barátságos megjelenés.

Az orr fekete színe nagy, téglalap alakú. Az állkapocs erős és fejlett. Az ajkak feszesek. Nagy fogak, ollós harapás.

A far széles, enyhe lejtéssel. A test kissé domború az ágyéki régióban. A hát egyenes. A bordaketrec mély, széles és domború. A lényeg sima. A has nem lehet túl feszes vagy megereszkedett.

A farok közepes hosszúságú, szablya alakú. Izgatott állapotban a bergamasco a tetejére emeli, de nem a hátsó vonal fölé.

A test minden része jól izmolt, különösen a végtagok. A bergamói juhászkutya lába meglehetősen hosszú, egyenes, párhuzamos. Nyúl mancsok, fekete mancsok és karmok.

A szőrzet a Bergamo juhászkutya fajta megkülönböztető jegye. Hosszú zsinórokból áll, amelyek vastagsága elérheti a 2 cm-t. Szerkezete hasonló a kecskeszőr struktúrájához.

A Bergamasco kabátja olyan vastag, hogy a bőr egyáltalán nem látható. Elég hosszú, feszes zsinórokba szőtt. De maximális hosszát akkor éri el, amikor a pásztor 5-6 éves.

A fajta kölyökkutyáinak és fiatal kutyáinak kabátja hasonló a bobtailshoz. Aztán, ahogy öregszik, kusza keletkezik, a gyapjú a következő rétegeket képezi:

1. Aljszőrzet - puha és tapintású olajos, vastag, nedvességet taszító tulajdonságokkal rendelkezik.
2. Felső ing - göndör, bozontos gyapjú, vékonyabb, mint az utolsó réteg.
3. Kecskeszőr - érdes, egyenes, hosszú tapintású.

A fent felsorolt ​​gyapjúrétegek együtt rasztaakká gördülnek, védelmet nyújtva a hideg, természetes csapadék, valamint a vadállatok agyarai ellen, amelyekkel a pásztoroknak a nyájok legeltetése közben kell szembenézniük.

A Bergam juhászkutya színe szürke. Mindenféle árnyalat megengedett, a szinte fehértől a feketeig. Előfordulhat, hogy a fő színen nem túl nagy fehér jelölések vannak.

Karbantartás és gondozás

leírás

A bergamói juhászkutya nem érzi jól magát a lakásban. A pásztori ösztönű kutyáknak szabad helyre és friss levegőre van szükségük. Ezért az ideális karbantartási lehetőség egy ház, amelynek személyes telke van.

Ha a bergamasco madárházban lakik, tágasnak kell lennie, nagy fülkével. A madárházat ne huzatban vagy napsütésben helyezze el. Ha az udvar biztonságosan el van kerítve, akkor a kutya szabadon sétálhat az egész helyszínen, a fülkében pihenhet. Díványkrumpli, és soha nem fogja elhagyni azt a területet, amelyet őriznie kell.

Ha úgy dönt, hogy a Bergaman Pásztort házában vagy lakásában tartja, mindenképpen járja be mindennap. A háziállatnak képesnek kell lennie a felhalmozott energia felszabadítására.

Egy unatkozó bergamasco, hosszú ideig zárt térbe zárva, felesleges energiát irányíthat az otthon elpusztítására. Lehet beteg, depressziós.

A séta során a pásztor szájkosár és póráz nélkül is nyugodtan viselkedik. Annyira odaadó a tulajdonosnak, hogy egyetlen lépést sem hagy neki. Nem mutat agressziót idegenekkel szemben.

Bergamasco reagálása a kívülállókra közöny vagy barátságosság, feltéve, hogy nem veszélyesek.

A bergamói juhászkutya megfelelő gondozásának minden feltétele között a legfontosabb és fáradságosabb az egyedülálló szőrzet gondozása. Természetesen ezen felül további eljárásokra van szükség, amint azt az alábbi lista felvázolja:

 • A Bergamasco testének különböző részein a kabát nem azonos. Ezért gondozni kell minden egyes, külön vett területet, figyelembe véve a gyapjú minőségét és hosszát. A rasztait nem kell fésülni, kézzel szépen rendbe kell tenni. Hetente kétszer-háromszor megfésüljük a nyakon a hajat. Javasoljuk, hogy tapasztalt szakemberekre bízza a kiállítási kutyák kabátjának ápolását.
 • A Bergamasco frizura nem szükséges, emiatt a kutya egyedi megjelenése elvész. Körülbelül 5 évbe telik, amíg a hajkötélek teljesen megnyílnak nyírás után. Csak a pásztorként alkalmazott dolgozó juhászkutyák tulajdonosai rendszeresen nyírják háziállataikat, hogy könnyebben mozogjanak és kibírják a nyári hőséget. A Bergamas juhászkutya alkalmazásától függetlenül rendszeresen le kell vágnia a hajat a nemi szervek és a végbélnyílás környékén, valamint el kell távolítania a szőrzetet a párnák között.
 • Csak akkor fürdessen bergamascót, ha feltétlenül szükséges. A vízkezeléseket zuhany formájában ajánlják. Az a tény, hogy a vastag szálak nagyon sokáig száradnak. Ennek eredményeként bőrgyulladás, irritáció jelenhet meg a nedves kabát alatt.
 • Annak érdekében, hogy az arc szőrme az idő múlásával ne szerezzen csúnya barna árnyalatot, és ne keltsen kellemetlen szagot, minden etetés után meg kell törölni az arcot nedves törülközővel, szalvétával, eltávolítva az étel maradványait.
 • Ha a karmok sétálás közben nem őrlődnek természetesen, körömvágóval levágjuk őket.
 • A szemeket és a füleket rendszeresen vizsgálják gyulladás jelei, a váladék túlzott felhalmozódása és sérülések szempontjából. Miután ilyen jelenségeket talált, sürgősen megmutatjuk a pásztort az állatorvosnak.

Biztosítson kiegyensúlyozott bergamasco étrendet. Csak a legmagasabb osztályú, kiváló minőségű száraz, konzerv vagy természetes ételeket vásárolja, semmiképpen sem lejárt használat esetén.

A kölyökkutyákat életkoruktól függően naponta 6-3 alkalommal etetjük. A felnőtteknek napi két étkezés szükséges. Hőség idején a kurva, mint általában, elveszíti étvágyát, előfordul, hogy egyáltalán nem hajlandó enni.

Ebben az időszakban ajánlott a kutyát egyszeri étkezésbe átvinni és csökkenteni a napi bevitelt.

A bergamói juhászkutya étrendjének legalább 30% fehérjét (sovány hús, belsőségek, tengeri halak) kell tartalmaznia. Fontosak a szénhidrátok zöldségek és gabonafélék formájában is.

Tilos etetni: füstölt húsokat, édességeket, zsíros húsokat, burgonyát, hüvelyeseket.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy Bergamasco nem túl aktív, és gyakran ülő életmódot folytat, gyorsan túlsúlyba kerülhet, végül elhízástól szenved. Fontos, hogy a tulajdonos ellenőrizze a pásztor kalóriatartalmát és táplálkozási normáit.

Egészség és betegség

bergamo

Átlagosan a bergamói juhászkutya 12-15 évet élhet. A természet jó egészséggel ruházta fel a fajta képviselőit. Meglepő módon ezek a pásztorkutyák nem szenvednek örökletes betegségektől.

Vannak ritka esetek, amikor a bergamasco-nak van könyökdiszplázia és a csípő. A diszplázia súlyos fájdalmat okoz, az állat nem tud szabadon mozogni, sántít, és végül elveszítheti mozgásképességét.

Fontos az időben történő oltás a vírusos megbetegedések megelőzése érdekében. Féregtelenítés és bőrparaziták elleni készítmények kezelése szükséges.

Évente egyszer profilaxis céljából érdemes ellátogatni Bergamasco állatorvosi rendelőjébe, teszteket készíteni, fogorvosi vizsgálatnak alávetni.

A szőrzet sűrűsége és a sűrű hosszú zsinórok miatt pelenka kiütés jelenhet meg a bőrön és bőrbetegségek. Ilyen egészségügyi problémák a legtöbb esetben a nem megfelelő ellátás miatt jelentkeznek.

karakter

bergamasco

Meglepő, hogy a Bergamas juhászkutyák olyan jellegzetességet mutatnak, mint a lustaság. Valójában a bergamasco a nyugalommal, a fokozott aktivitás hiányával együtt hatékonyságukkal és állóképességükkel különböztethető meg.

Az agresszió nem jellemző a fajtára. Az ilyen kutyák barátságosak, kiegyensúlyozottak, minden helyzetben megfelelően viselkednek. Barátságosak az idegenekkel szemben, de a bizalmatlanság jelen van a megjelenésben.

Ha egy idegen fenyegetést jelent, Bergamasco képes kiállni önmaguk és családtagjaik mellett. A biztonsági ösztön jól fejlett.

A juhászkutya tulajdonosa végtelenül odaadó. Kedvelt időtöltése van: lassan sétálni a tulajdonos mellett, és szundikálni a lábánál, ha otthon van.

A Bergama juhászkutya főbb jellemvonásai: elszántság, önálló döntéshozatal képessége, diszkréció, szabadságszerető, odaadás, barátságosság, önbizalom.

A gyermekek számára a Bergamasco gondoskodó és megbízható dada. Pásztorkutya megmutatja ösztöneit, hogy gondoskodik és megvédi az összes családtagot, különösen a kisgyermekeket.

Kissé pártfogol a háziállatokkal. Folyamatosan igyekszik mindenkit szem elől tartani, hogy a megfelelő pillanatban segítsen.

Képzés és oktatás

bergamasco

A Bergama juhászkutya természetesen éles elmével, gyors szellemességgel és kiváló memóriával rendelkezik.

Egy ilyen kutya képes gyorsan megjegyezni a parancsokat, tökéletesen megérti, hogy a tulajdonos mit követel tőle, de néha, nem tartva be a parancsokat, egyszerűen lusta vagy makacs.

A lustaságot és a makacsságot egyaránt leküzdheti, ha kölyökkorától kezdi az oktatást és az edzést. Egy kiskutyával könnyebb megtalálni a kapcsolatot és kivívni a bizalmát. Azt is meg kell tanítani egy fiatal kutyának, hogy a mester szava törvény.

Annak érdekében, hogy a képzési órák sikeresek legyenek, próbálja motiválni a Bergamasco-t. Gyakran, miután megtanulta a leckét, a kutya elutasítja a parancs megismétlését. Ez egyáltalán nem a háziállat unalmasságának tudható be, egyszerűen nem akarja másodszor is ugyanazt tenni biztatás nélkül.

Ha talál egy megközelítést a bergamszki juhászkutya számára, megfelelően képezze és oktassa, akkor engedelmes, megértő kutyává válik.

Érdekes tények

 • A Bergamas juhászkutya-állománytulajdonosok azt állítják, hogy ezek a kutyák képesek megkülönböztetni mások juhait a sajátjaiktól, mivel mindegyik kórházi juhukat szaggal ismerik.
 • A farkassal vívott harcban Bergamasco nyer a réceiből álló "héja" miatt. A ragadozó agyarai nem haraphatnak ilyen megbízható védelmet.
 • A bergamói juhászkutya kabátja hasonlít egy golyóra és egy komondorra. Csak Bergamasco-ban a zsinórok laposak és szélesek, ventilátorosak, a magyar Komondor és a golyók vékony szálakra csavart gyapjúval rendelkeznek.

A fajta előnyei és hátrányai

bergamo

Mielőtt megvásárol egy kiskutyát "Bergamskaya Shepherd Dog", meg kell ismerkednie a fajta fő előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Odaadás, barátságosság.
3. A gyermekek iránti szeretet.
4. Kiváló terelő és őrző tulajdonságok.
5. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Makacsság és lustaság.
2. A gyapjú különleges gondozást igényel.
3. Nem alkalmas lakás fenntartására.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.