A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBernese Mountain Dog leírás, a fajta jellemzői

Bernese Mountain Dog leírás, a fajta jellemzői

bernese

Berni hegyi kutya

bernese hegyi kutya
7.4

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

4.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

Kevés a nagy fajtához tartozó kutya, amelyet lágy, gyengéd beállítottságú, engedelmes, jópofa karakter jellemez. Az ilyen egyedi kutyák listáján szerepel a svájci "Bernese Mountain Dog" fajta. Ez az egyik legjobb társkutya. A fajta képviselői mindig arra törekszenek, hogy kommunikáljanak az emberekkel, bolyhosak és barátságosak. Bernnek egy csomó előnye van, nem nehéz fenntartani, ezért a Bernese Mountain Dog nagyon népszerű.Tartalom:

  • A fajta története
  • Fajta szabvány
  • Karbantartás és gondozás
  • Egészség
  • karakter
  • Képzés és oktatás
  • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az ókorban gyönyörű, nagy, háromszínű kutyák nagyon népszerűek voltak a gazdák körében. Különösen nagyra értékelték azokat a szegény embereket, akiknek nem volt módjuk a lovak megvásárlására, az emberek kutyákat használtak áruszállításra. A fajtát Bernese Mountain Dog-nak hívták, ezek a hegyi kutyák Kr. U. I. században jelentek meg a Svájci Alpok zöld völgyeiben. Kifejezetten mezőgazdasági munkára hozták őket. A népszerűség növekedése, a használat és a megjelenés változása a dátumokra vezethető vissza:

 • 15. század eleje - a fajta a kihalás szélén áll.
 • 1489 - kiadtak egy rendeletet, amely szerint meg kell semmisíteni a gazdákhoz tartozó összes nagy fajtájú kutyát. Ennek a rendeletnek az az oka, hogy a kutyák elpusztítják a gazdag borászok szőlőjeit.
 • 1862 - egy egyszerű fogadó tulajdonosa elkezdte tenyészteni a berni hegyi kutyákat.
 • 1892 - a berni kiállítási kutyák alapítója megkezdte a fajtatiszta hegyi kutyák céltudatos tenyésztését.
 • 1904 - a fajtát kezdték elismertetni, előtte a Berni-hegyi kutyákat egyszerű, nagy szegény parasztokhoz tartozó nagy kenyérnek nevezték.
 • 1907 - Megalakul a Berni Hegykutya első svájci klubja. A fajta képviselői határozott helyet foglalnak el a kísérő kutyák körében.
 • 1910 - a berni hegyi kutyát "Dürbachler" -nek hívták.
 • 1949 - Newfoundland megjelent azon fajták listáján, amelyek vére a Sennenhundban folyik.

Kiderült, hogy nem tervezett, csak Newfoundland engedély nélkül belépett az óvodába, és utódokat hagyott maga után. A szuka bernának gyönyörű fekete, hosszú szőrű, fehér jelzésű és őszibarackos kölyökkutyái születtek.

A Berni Hegykutya ősei között vannak római molosszus kutyák, tibeti nagy dánok, közép-európai masztiff kutyák, később Új-Fundland csatlakozott.

Az első emberek, akik értékelték a Bern-ek előnyeit, a svájci parasztok és pásztorok voltak. Számukra a szorgalmas és hűséges kutyák pótolhatatlan segítők voltak. Napjainkban a háromszínű fajta népszerűségre tett szert az összes európai, és nem csak országban. A kanadai, amerikai kutyabarátok nagyra értékelték a svájci kutyák szépségét és munkaképességét is.

A modern hegyi kutyákat továbbra is Svájc egyes részein használják a gazdák. Ezen kívül megmentőként, társként, filmszínészként és csak hűséges barátként hozták létre magukat.

Fajta szabvány

leírás

A berni hegy-kutyák arányosan építettek, közepes magasságúak. A hímek nagyobbak, mint a nőstények. Felnőtt súlya 36-50 kg., növekedés 58-70 cm.

A nem túl hosszú, izmos nyakon egy nagy, széles homlokú fej található. A tarkó erősen hangsúlyos. A lógó, nem túl nagy fülek háromszög alakúak. A félig felálló és felálló fülek nem megengedettek. Kis sötétbarna szemek. A tekintet kedves, nyugodt. A pofa terjedelmes. Az állkapcsok hatalmasak és szélesek. Nagy szemfogak, ollós harapás.

A far erős, a karaj kissé domború, a mellkas széles. A végtagok egyenesek. A mancsok kerekek. A bozontos farok hosszú, amikor a kutya izgatott állapotban van, a hátsó vonalig emeli, ha a kutya nyugodt, a farkát lefelé tartják.

A kabát hosszú. Egyenes haj, enyhe hullámosság megengedett. Háromszínű szín:

1. Az alapja antracit fekete.
2. A mellkason, a végtagokon, a szemek felett, az arcon, a farok alatt élénkbarna barnás nyomok találhatók. Sárgásbarna terület legfeljebb 10%.
3. A fejen, a lábakon, a farok hegyén fehér jelölések találhatók, fehér elülső ing is.

Karbantartás és gondozás

fajta

A berni hegyvidéki kutya lakásban és madárházban egyaránt élhet. De arra a tényre alapozva, hogy ez a kutya nagy, hosszú szőrű és nem tűri a meleget, kényelmesebb lesz számára egy tágas madárházban élni, nagy meleg fülkével. A szőrzet olyan vastag, hogy megvédi a berneket a fagytól.

A hegyi kutyáknak nincs szükségük sok fizikai aktivitásra. Elég lesz mindennap lassan sétálni a háziállattal, vagy könnyedén kocogni. Ha a bernt egy madárházban tartják, időről időre el kell engedni, hogy körbefuthasson az udvaron. A lakásban, hogy a kutya ne unatkozzon, biztosítson neki játékokat, és maga is vegyen részt a játékokban.

A berni hegyi kutya gondozása során a legnehezebb a szőrzet tökéletes állapotának fenntartása, különben be kell tartania a szokásos higiéniai eljárásokat:

 • A hegyi kutya egyik hátránya a folyamatos, bőséges, egész évben tartó molt. De ez a hátrány leküzdhető. Tavasszal és ősszel, amikor a vedlés fokozódik, naponta szükséges a fésű kifésülése, a fennmaradó időben a fésülést hetente 2-3 alkalommal végzik. Ha ezt nem teszik meg, akkor az egész udvaron vagy az egész lakásban kutyaszőr maradványok lesznek, és magának a kutyának is csúnya kusza keletkezik, nagyon nehéz tőlük megszabadulni.
 • Javasoljuk, hogy a havasi kutyát 3-4 havonta egyszer, vagy szükség szerint fürdesse meg, olyan esetekben, amikor a kutya túl piszkos.
 • Hetente egyszer vizsgálja meg a füleket a fertőzés jeleit illetően, az aurikulákat is meg kell törölnie egy speciális, erre az eljárásra tervezett oldattal.
 • A fogakat 6-8 naponta tisztítják.
 • Szükség esetén vágja le a karmokat, ezt az eljárást elég ritkán kell elvégezni, mivel egy aktív, mozgékony kutya önállóan őrli őket az útfelülethez.
 • Nedves törlőkendővel törölje le a szemét, ügyeljen arra, hogy ne legyenek túlzott váladékok, gyulladások.

Az ételnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, jó minőségű, legmagasabb minőségű ételeket vásároljon. A füstölt húsokat, zsíros ételeket, burgonyát, hüvelyeseket kizárják az étrendből. A víznek folyamatosan hozzáférhetőnek kell lennie a kutya számára, különösen tavasszal és nyáron.

Egészség és betegség

fajta

Berni hegyi kutyák átlagosan 7-10 évig élnek. Sajnos ez a fajta nem különbözik jó egészségi állapotától és hosszú élettartamától. Annak érdekében, hogy a kutya a maximális időtartamot meg tudja élni, a tulajdonosnak nagyon szorosan figyelnie kell egészségére, megelőző vizsgálatokat kell végeznie egy állatorvosi rendelőben, időben be kell oltania magát, kezelnie kell a külső és belső paraziták ellen. Érdemes megismerkedni azon betegségek listájával is, amelyekre a fajta képviselői hajlamosak:

 • Puffadás, volvulus - ha nem teszel lépéseket időben, az állat néhány óra alatt elpusztulhat.
 • Ízületi dysplasia - elviselhetetlen fájdalom kíséri, sántaság, immobilizáció fordulhat elő a betegség utolsó szakaszában.

További információ az ízületi diszpláziáról cikkünkben: Ízületi dysplasia kutyáknál: a nagy fajták gyenge pontja

 • Szembetegségek szürkehályog, szemhéj volvulus, retina atrófia, szemhéj inverzió, kötőhártya-gyulladás.
 • Hőguta - akkor fordul elő, ha az állatot túl magas környezeti hőmérséklet éri.
 • Gyengült alopecia - hajhulláshoz vezető betegség.
 • Onkológiai betegségek - leggyakrabban rosszindulatú histeocytosis figyelhető meg.
 • Autoimmun betegség.
 • Vesebetegség.
 • Síró ekcéma - a kutya nem megfelelő gondozása következtében, stresszes helyzetek és rovarcsípések után a kullancsok ebből a szempontból különösen veszélyesek.

Fontos, hogy a háziállatnak lehetősége legyen minden nap a szabadban tartózkodni. A Berni Hegyi Kutya hosszú ideig ellenjavallt meleg helyiségekben és szabadban, meleg időben, közvetlen napsütésben. Nyáron ajánlott reggel vagy este járni. A madárházban zárt állapotban a kutyának képesnek kell lennie az árnyékban elrejtőzni a nap elől.

karakter

jellegzetes

Az összes nagy fajta közül a Bernese Mountain Dog az első helyet foglalja el a barátságosságban és a vidámságban. A szeretet nemcsak a tulajdonos, a családtagok, a háziállatok számára nyilvánul meg, hanem az egész világ számára is. Ez a kutya nyilvánvaló ok nélkül nem fog lecsapni egy idegenre, inkább megpróbál azonnal megbarátkozni vele, és valamilyen játékot kezdeni. Mindig "mosoly" van az arcukon, és nem vigyorog az agyara. Berner alkalmas bármely családdal való együttélésre, könnyen kijön még ott is, ahol sok gyermek van, legfiatalabb és tizenéves is.

A Sennenhund erősen kötődik a háztartás minden tagjához. Mindig arra törekszik, hogy közel legyen az emberekhez. A tulajdonosoktól való elkülönítés rendkívül nehéz. Nem ajánlott ilyen kutyákat hagyni túlexponálás miatt, vagy végleg átadni egy másik családnak. Az ilyen változások károsak lehetnek mind a háziállat karakterére, mind az egészségére. Gyakran van depresszió, apátia, a kutya ingerültté és engedetlenné válhat.

Bern vérében terelő ösztön van, ezért mindig igyekszik minden családtagot és háziállatot szem elől tartani. A kutya mindenkiről gondoskodik és gondoskodik, anélkül, hogy bárkit megsértene. A Sennenhundok különleges hozzáállást mutatnak a gyerekekkel szemben. A kutya, nagy mérete ellenére, soha nem fogja a legkisebb gyermekeket sem sújtani, sem ártani neki. A Berni Hegykutya nyugodtan nevezhető ideális dadusnak. A kutya nemcsak játékokat játszik a gyerekekkel, hanem védi is őket.

A Sennenhund munkaképes fajta, ugyanakkor nem szereti a hosszú, nehéz fizikai megterhelést. Elég, ha egy ilyen kutya fut egy kicsit, játszik például egy labdával. Ezt követően nagy örömmel szundikál egy hangulatos helyen, vagy nyugodtan sétál a tulajdonos mellett, ha sétáról beszélünk.

Képzés és oktatás

leírás

A Berni Hegykutya mindig igyekszik kedvében járni. De az ilyen engedelmesség ellenére meglehetősen nehéz őt kiképezni, a kutya nem jól emlékszik a parancsokra, ezért a képzési és oktatási folyamat általában késik.

A tulajdonosnak türelmet, magabiztosságot és nyugalmat kell tanúsítania a tanfolyam során. Bern nem tűri az agressziót és a durvaságot; az edző erőteljes támadására adott válasz a parancsok teljes végrehajtásának teljes megtagadása lehet. Minden sikeresen elvégzett feladatnál fontos, hogy a kedvtelésből tartott embert kedves szóval, simogatással és csemegével jutalmazzuk.

A kiskutya otthon tudja elsajátítani a legegyszerűbb parancsokat gazdájával. Ezután be kell mennie egy tanfolyamra egy bernnel. Az ilyen képzést ajánlott egy speciális helyszínen elvégezni egy tapasztalt kutyavezető irányításával, aki segít legyőzni a hegyi kutya veleszületett makacsságát.

A fajta előnyei és hátrányai

bernese hegyi kutya

Mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, valóban fel kell mérnie az erejét. Például, ha nincs lehetősége elegendő időt tölteni a kutyájával, akkor a Bernese Mountain Dog nem az Ön számára. Annak biztosításához, hogy ez a kutyád-e vagy sem, nézd meg a fajta összes előnyét és hátrányát.

Előnyök:

1. Agresszió hiánya.
2. A gyermekek iránti szeretet.
3. odaadás.
4. Képesség elviselni a hideget.
5. Kijönni más háziállatokkal.
6. Gyönyörű megjelenés.
7. Igénytelenség az ételekben.
8. Engedelmesség és a tulajdonos kedvének vágya.

Hátrányok:

1. Rossz egészségi állapot.
2. Alacsony várható élettartam.
3. Napi hosszú sétákra van szüksége.
4. Bőséges hullás egész évben.
5. A hosszú haj gondos ápolására van szükség.
6. Folyamatos figyelmet igényel, mivel nem tolerálja a magányt és a tulajdonostól való hosszú elkülönülést.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.