A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAgár leírása, a fajta jellemzői

Agár leírása, a fajta jellemzői

angol agár

agár
8.

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

A sokféle vadászkutya közül érdemes kiemelni az agárfajtát. Ideális vadász és futó, képes rövid nyáron még egy mezei nyulat is észlelni és elkapni. Nem minden kutya képes ilyen feladatot elvégezni.Az agár fajta képviselőit angol agárnak is nevezik. A vadásztehetség mellett van egy igazi arisztokrata, hűség és kifinomult modor is. Egy ilyen háziállat képes odaadó társává és háziállattá válni.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az ókorban az agarakat "tüskés kutyának" hívták, ami óangolul "szöcskekutyát" jelent. Nem meglepő, mert ennek a kutyának sok közös vonása van az összes ismert rovarral.

Például az angol kutyának ugyanazok az erőteljes lábai vannak, amelyeknek köszönhetően az állat és a rovar nagy sebességű ugrásokat képes végrehajtani, rövid időn belül legyőzve a nagy távolságokat. A fauna jelzett képviselőinek testszerkezete is gyakorlatilag azonos. Az idő múlásával a fajtát "agár" -ra nevezték át, ami "szürke vadászkutya".

Az agár eredetét tekintve számos változat létezik:

1. Az ókori egyiptomi sírokban végzett ásatások során a régészek nemcsak rajzokat találtak, amelyek kutyákat ábrázolnak, pontosan hasonlítanak az agarakra, hanem ezen állatok csontvázait is. A rajzokat az ie. Negyedik évezredben rajzoljuk, ezek alapján ítélve feltételezhető, hogy ilyen kutyákat használtak vadállatok vadászatakor. Bizonyíték van arra, hogy Tutanhamon, Amenhotep és más egyiptomi fáraók sírjainak feltárása során a modern angol agarakhoz hasonló kutyák maradványait találták.

2. Agárok azok a kutyák leszármazottai, akiket az arabok Kr. E. 900-ban hoztak Angliába. Az állatok neve slyugi. Úgy gondolják, hogy ezek az agarak örökölték az agárok képességét, hogy "látva" vadásszanak, és nem csak illat segítségével.

3. A kinológusok szerint a legigazabb változat az agarak örökletes kapcsolata kelta kutyákkal. A Kr. U. Második században, a Brit-szigeteken a kelta vadászok agaruk mellett korántsem voltak ritkák, inkább minták voltak. Kutyáik néhány perc alatt könnyedén meg tudták előzni a nyulat. Ez a feladat ugyanolyan egyszerű az angol agarak számára.

A tizedik században agarak népszerűsége és száma a legmagasabb szinten volt. Nem meglepő, mert az ilyen kutyákat sok paraszti lakásban tartották, így a közemberek erdei vadak formájában táplálékhoz jutottak. A szürke agarakat is értékelte az angol nemesség. A fajtatiszta agarak birtoklása a gazdagság jele volt.

1014-ben kiadták az erdőtörvényt, amely után az agár túl drágává vált a parasztok fenntartásához. Végül is a vadászkutya nem adta az előző hasznot a szegények családjának. Sőt, a parasztoknak megtiltották az ilyen kutyák tartását. Ezért a tizenegyedik század bizonyos csökkenést hozott a fajta számára. Az agarak csak a magas társadalom képviselőinek kiváltságává váltak.

A tenyésztés, a fajta kialakítása során külön szelekciós munkát nem végeztek. De néhány "infúziót" készítettek az angol agarak vérébe. Például a tizennyolcadik században egy szürke agárt kereszteztek egy óangol bulldoggal. A cél a csontváz fejlesztése, megerősítése.

Fajta szabvány

leírás

1986-ban elismerték a fajta szabványát. A meghatározott fajok képviselőit felhasználásuk szerint három osztályba sorolják:

1. Kiállítás.
2. Vadászat.
3. Terepfutás.

A tenyésztési munkák során tilos a különböző osztályok képviselőit keresztezni.

Az agarak karcsú felépítésűek, de az izmok minden részükön rendkívül fejlettek. Felnőtt súlya 26-40 kg., növekedése kb 68-76 cm. A hímek erősebbek, mint a szukák.

Hosszú, izmos nyakon hosszú, laposkoponyás fejet hordoznak. A fülek kicsiek, vékonyak, kissé felemelkedtek. A szem sötét, a tekintet intelligens, kíváncsi. Az orr nagy. Erős állkapcsok, nagy szemfogak, ollós harapás.

A hátlap téglalap alakú, elég széles. Bordák jól körülhatárolhatók. A has fel van húzva, mint minden agár. A mellkas mély. A farok nagyon hosszú, alacsonyan van. A lábak egyenesek, hosszúak, hajlékonyak, jól fejlett izmokkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a született futó tulajdonságainak megítélését. A mancsok nem túl nagyok, a párnák vastagok, erősek, a lábujjak íveltek.

A kabát rövid. A vékony haj ellenére a szőrzet meglehetősen vastag, puha tapintású. A színe nagyon változatos: fekete, kék, fehér, poros, piros, őszirózsás, csíkos, homokos, barnás. A fehér szín és az említett árnyalatok bármelyikének kombinációja megengedett.

Karbantartás és gondozás

agár

A vadászösztön és a futó kiváló adatai ellenére a szürke agár jól érzi magát egy lakásban vagy egy magánházban. Meglepő módon az agár elég nehéz mászni, nehéz lehet kihozni az utcára. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége sétákra és fizikai aktivitásra.

Naponta egyszer egy angol agárnak képesnek kell lennie arra, hogy egy nyílt területen lefutjon egy pórázról. Egy ilyen sétánynak körülbelül egy órán át kell tartania. Ehhez a tulajdonosnak az autópályáktól távol, zsúfolatlanul kell helyet találnia. Ha elengedi az agart például egy zsúfolt parkban vagy egy városi utca közelében, előfordulhat, hogy elüt egy autó, vagy más kistestű állatoknak árthat, vadnak tévesztve őket.

A hosszú séta mellett még két rövidre lesz szükség (12-20 perc). Ezekre azért van szükség, hogy a kutya kielégítse természetes szükségleteit. Rövid távú séták során a kutyát pórázon lehet tartani.

Nedves őszi vagy fagyos téli időben az angol agár kihűl. Ez idő alatt a séták száma csökken. Ruhákat is kell vásárolnia a kutyájának. Meleg köpeny, takaró Agár szükséges, ha a hőmérő nulla alatti hőmérsékletet mutat.

Nem nehéz vigyázni az angol agárra. Csak azt érdemes megjegyezni, hogy a fajta képviselői arisztokratikus természetüknél fogva csak a tulajdonos számára engedik, hogy vigyázzanak magukra. Ha egy másik ember részt vesz ilyen eljárásokban, az agár megsértődik, és elégedetlenséget mutat teljes megjelenésével. Ezért javasoljuk, hogy a tulajdonos személyesen hajtsa végre a következő eljárásokat:

 • Hetente 2-3 alkalommal tisztítsa meg a háziállat szőrét az elhalt bőrrészecskéktől és az elhalt szőrszálaktól. Az ilyen eljárások során lehetetlen használni a furminátort. Ebben az esetben használjon speciális kefét vagy speciális gumikesztyűt.
 • Fürdés évente 2-szer, vagy ha erősen szennyezett. Az ütemezett fürdés során használjon kutya mosószereket, különben speciális száraz sampont ajánlunk. Minden egyes séta után lemosom a mancsomat a kedvencemhez, és megvizsgálom sérüléseket, sérüléseket.
 • A heti egyszeri fogmosás nagyon fontos szempont, mivel az angol agarak gyakran szenvednek fogkőtől, ami korai fogvesztéshez vezethet.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek, ha hallja a karmok kattogását a padlón, akkor itt az ideje, hogy megragadja a karmot.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk, megtöröljük a szemünket és a fülünket. Ha a váladék túlzott felhalmozódását észleli, keresse fel állatorvosát, mivel ez lehet a fertőzés első tünete.

Gray nagyon válogatós az ételekkel kapcsolatban. Szereti a tejet és a levest, inkább a konzerv, száraz ételeket. Egy ilyen háziállat vonakodik természetes táplálékot fogyasztani, bár ez az etetési módszer előnyösebb az agár számára.

Egészség

angol agár

Megfelelő gondossággal és a tulajdonos figyelmével az angol agár 12-15 évet élhet. Ismert hosszú életű agár, aki tizenhetedik születésnapját ünnepelte. Természeténél fogva a szürke egészsége erős, de, mint minden élőlény, időről időre felmerülnek problémák. Időben történő kiküszöbölésük érdekében az agár tulajdonosának tudnia kell, hogy a háziállat milyen betegségekre hajlamos:

 • Allergia - Agároknál leggyakrabban gyógyszereken fordul elő, ezek a kutyák nehezen tolerálják az érzéstelenítést.
 • Szembetegségek - glaukóma, szürkehályog stb.
 • A mozgásszervi betegségek - ízületi gyulladás, csontonkológia, dysplasia, hygroma, osteoarthritis.

A kutya egészséges állapota nagyban függ az időben történő oltástól, a külső és belső paraziták elleni kezeléstől. Fontos az is, hogy háziállatát évente kétszer vigye be az állatorvosi rendelőbe röntgenvizsgálatokra és vizsgálatokra. A megelőző vizsgálat segít időben észlelni az egészségügyi problémákat.

karakter

angol agár

Az angol agár főbb jellemvonásai a testtartás, a magas alkalmazkodóképesség, az érintkezés és meglepő módon a lustaság. Ezt a következtetést a szürke viselkedése magyarázza.

A fajta képviselői híresek arisztokratikus modorukról, figyelve őket, azt gondolhatja, hogy túlságosan letargikusak. Séta helyett egy ilyen kutya inkább pihen, szőnyegén ül. Agárokat tartanak aktívabbnak, amelyek a futók osztályába tartoznak.

A háziállatok soha nem szenvednek a melengető hangulatváltozásoktól. A kutya nyugodtan viselkedik, amikor maga marad a házban. Nem szokása elrontani a tulajdonosok bútorait és egyéb vagyonát. Agár nem törődik a díszletváltással, a költözéssel, az új lakóhellyel. Ha csak a tulajdonos egy új helyen volt a közelben.

Gray hű a tulajdonoshoz, megfelelő neveléssel, engedelmes, vitathatatlanul teljesít minden parancsot. Barátságosan bánik a család többi tagjával, és különös vonzalmat tanúsít a gyermekek iránt. Ugyanakkor a hímek visszafogottabbak, de a nők rendkívül szeretetteljesen viszonyulnak a gyermekekhez.

Agár nyugodtan nevezhető társasági és kommunikációs kutyának. Szereti az emberek társaságában lenni, nem mutat sok agressziót az idegenekkel szemben. Az ugatás rendkívül ritka. Háziállatokkal nehéz kijönni. Mindent a vadászösztön magyaráz. Ezért nem ajánlott macskákat, kis fajtájú kutyákat vagy más apró állatokat egy házban tartani az angol agárral. Szürke tévedésnek érezheti őket zsákmányként, és szomorú eredménnyel vadászhat.

Képzés és oktatás

agár

Engedetlenség, agresszivitás, makacsság - ez nem Agárról szól. Ezért még egy tapasztalatlan tulajdonos is kiképezheti egy ilyen háziállatot. Magas intelligenciája miatt a szürke szorgalommal rendelkezik, gyorsan megjegyzi a parancsokat és fél szóból megérti, hogy mit követelnek tőle.

Ha úgy dönt, hogy a képzést egy kutyavezetőre bízza, mindenképpen legyen jelen és vegyen részt ebben a folyamatban. Semmi esetre sem szabad elveszítenie a kapcsolatot a kutyával, a lánynak végtelenül bíznia kell a tulajdonosban és engedelmeskednie kell neki. Angol agár nevelésekor ne spóroljon a dicsérettel, zárja ki a durvaságot, a fizikai büntetést.

A tanfolyamot az agár célja alapján választják meg. Például elegendő, ha egy társ vagy kiállító kutya elvégez egy általános képzést. Ha Gray vadászni fog, akkor nem árt neki, ha megismeri a versenyzést vagy a futást.

Érdekes tények

 • Az angol agarak a legokosabb kutyák közé tartoznak.
 • 1994-ben Ausztráliában regisztrálták az agárok legnagyobb sebességét (67,32 km / h), amelyet megkülönböztettek egy Csillag címmel ellátott szürke.
 • Az angol agarokat megérdemelten hívják "a kutyavilág gepárdjának".
 • Fehéroroszországban az agár megmentette gazdáját a haláltól. Amikor egy medve megtámadta az embert, a kutya elterelte a ragadozó figyelmét, de egyenlőtlen csatában meghalt. A hű bűn emlékére emlékművet állítottak Nesvizh városában.
 • Van egy régi legenda a "Saint Ginfort" -ról. Régen egy Greenfort nevű szürke megmentette egy csecsemő életét, de ő maga ölte meg. Látva, hogy egy kígyó kúszik a bölcsőhöz, a kutya felborította a gyereket, hogy megvédje, és darabokra tépte a kígyót. A csecsemő apja időben megérkezett, és meglátta egy kutya véres száját és egy felborult bölcsőt. Dühében a férfi megölte a kutyát, csak ekkor látta meg a szakadt kígyót és a sértetlen babát. Ezeket az eseményeket követően az agárokat minden gyermek patrónusának kezdték nevezni. A legenda ugyanazon hősét népszerű nevén "Saint Ginfort" -nak hívták.

A fajta előnyei és hátrányai

angol agár

Nem mindenki engedheti meg magának a fajtatiszta angol agár vásárlását. Ez nem csak a magas költségekről szól, hanem arról is, hogy a személy megfelelő körülmények között képes-e tartani egy ilyen háziállatot. A végső döntés érdekében nézze meg az agár fajta főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Magas intelligencia.
2. Könnyen kiképezhető.
3. Gyönyörű megjelenés.
4. Jóindulatú, nyugodt beállítottság, az emberek iránti agresszió hiánya.
5. Gyengéd, gondoskodó hozzáállás a gyerekekkel szemben.
6. Ritkán ugat.
7. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Napi hosszú sétákat igényel.
2. Válogatós az ételekkel kapcsolatban.
3. Nem tűri a hideget, az őszi-téli időszakban viselnie kell.
4. A biztonság és az őr tulajdonságainak hiánya.
5. A vadászati ​​ösztön megnyilvánulása rossz helyeken és helyzetekben.
Rosszul tolerálja az érzéstelenítést.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.