A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákStaffordshire Bull Terrier fajta leírása és jellemzői

Staffordshire Bull Terrier fajta leírása és jellemzői

jellegzetes

bullterrier
8.9

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A staffordshire-i bullterrier fajta nagyon népszerű. Sokan tévesen úgy vélik, hogy az ilyen kutyák túl agresszívak, veszélyesek az emberre. Valójában bhakták, sőt mondhatjuk, szeretetteljes állatok. Barátságot mutatnak nemcsak a családtagokkal, hanem az idegenekkel szemben is.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Viszonylag kis mérete miatt a Staffordshire Bull Terrier remekül érzi magát egy városi lakásban. Csak a lakás karbantartásával szükséges a háziállatot napi sétákkal ellátni. A fajta képviselőinek egészsége erős, a szőrzet rövid - ez nem teljes lista a bullterrierek előnyeiről.

A fajta története

A staffordshire-i bullterrier szülőhelye Anglia. A történelem kezdetét a XVII. Lehetetlen pontosan megnevezni, hogy az STBT mely kutyákból származik, de két változat létezik:

1. Nagy-Britannia óangol bulldogoktól és masztiffszerű kutyáktól származnak STBT-k, amelyeket bikák csalására használtak.
2. A staffordshire-i bullterrier az angol terrierek és a bulldogok keresztezése. A leghíresebb tenyésztő, aki nagyban hozzájárult az új fajta kialakulásához, Hamilton hercege volt.

A 19. század második felétől az STBT-t más országokba kezdték exportálni. A kutyák különös népszerűségre tettek szert Amerikában, majd "bikának és terriernek" hívták őket. Ezt a fajta állatot használta patkányok csalására és kutyaharcok résztvevőjeként. Sőt, a XIX. Században nemcsak Nagy-Britanniában, hanem más országokban is tiltást kezdtek bevezetni az állatokkal folytatott kutyaviadásokra és egyéb kegyetlen bemutatókra.

1861-től kezdve klubokat szerveztek a staffordshire-i bullterrier szerelmeseinek, ugyanakkor az első ilyen kiállítási kiállításokat is megrendezték. 1974-ben a fajt hivatalosan elismerték és a törzskönyvbe vették, mint Staffordshire Bull Terrier (STBT).

A tenyésztés során a tenyésztők a kutya külsejére helyezik a hangsúlyt, és nem a félelem nélküli harcos agresszív hajlamára. Végül is, most a staffbullok nem véres arénákban harcolnak. Most bemutató állatok, sportemberek, társak és nagyszerű háziállatok.

Fajta szabvány

fajta

A Staffordshire Bull Terrier közepes méretű fajta. Túlzott aktivitása és mozgékonysága különbözteti meg. Testalkata izmos és tömör. A fajta képviselőinek elképesztő ereje és kitartása van. Felnőtt növekedés 35-40 cm., súly 13-22 kg.

Erős fej, széles koponyával, rövid, széles nyakon nyugszik. A fülek viszonylag kicsiek és félig felállóak. A szem kicsi, a szín a színtől függ, a legtöbb esetben sötét. A pofa rövid, az orra nagy, fekete. Erős arccsont, erős állkapocs, ollós harapás.

A testalkata erős. A háta egyenes, a mellkasa széles. A bordák kiemelkedőek. A farok közepes hosszúságú, lelógó, alacsonyan áll. A köpölyözés nem történik meg. Az elülső lábak szélesek és vízszintesek. A hátsó lábak párhuzamosak, ferde lábakkal. Az elülső és a hátsó végtagok egyaránt jól izmoltak, erősek, erős, közepes méretű mancsok. A mozgások gyorsak, szabadok és magabiztosak.

A szőrzet testhezálló, rövid, sima. A molt nem túl bőséges. Elismert színek STBT:

1. Kék.
2. Vöröshajú.
3. Fawn.
4. Fekete.
5. Tigris.
6. Fehér.

A fehér és bármilyen szín kombinációja elfogadható, a fehér jelölések nem minősülnek hibának.

Karbantartás és gondozás

leírás

A staffordshire-i bullterriert szabadban és bent is tarthatja, de bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. A szabadban tartáskor a rövid hajú személyzetnek szigetelt fülkére lesz szüksége, hogy a téli fagyokban ne fagyjon meg. Általában nem ajánlott a kölyökkutyákat fűtetlen helyiségben hagyni. Válasszon egy helyet az udvaron a kutya számára, hogy elegendő nap legyen, és lehetőség nyíljon az árnyékba bújni, ne legyen huzat.

Ha hagyja, hogy kedvence szabadon futkározzon az udvaron, ne feledje, hogy ennek a fajtának a képviselői imádják az ásást, és nagyon magasra is képesek ugrani. Tehát a helyszín kerítésének megbízhatónak kell lennie. Annak érdekében, hogy a személyzet ne unatkozzon és ne legyen huncut, akasszon fel neki egy régi autó kamerát, csodálatos játék lesz.

Az STBT lakásfenntartásával napi hosszú sétákra, aktív időtöltésre lesz szükség. Felhívjuk figyelmét, hogy az ilyen kutyák mindig szeretnek valamit rágni és rágcsálni. A kutyus még kiskutyás kora után is élezi a fogát. A személyzet tulajdonosának gondoskodnia kell a kedvtelésből tartott állatokról megfelelő játékokkal, különben a bútorok és egyéb háztartási cikkek szenvednek ettől a fogaktól.

Séta közben az aktív kutyának teljesen ki kell dobnia az összes felhalmozott energiát. A kutya egyik kedvenc időtöltése a labdázás. A személyzet boldogan szalad a labda után, a tulajdonos csak dobhatja és visszaviheti a játékot. A lényeg, hogy találjunk egy sétálóhelyet, ahol elegendő szabad hely van. A kutyának képesnek kell lennie korlátozások nélküli futásra. Ilyen séták után a háziállat csendesen és művelten viselkedik a házban.

Ahhoz, hogy a bullterrier egészséges legyen, és jól ápolt, szép legyen, néhány intézkedésre szükség lesz a tulajdonostól. A meghatározott fajta képviselőjének gondozására vonatkozó eljárások meglehetősen egyszerűek, de ezeket kudarc nélkül kell végrehajtani:

 • Hetente egyszer fésülje ki a kabátot puha kefével, ez elég lesz ahhoz, hogy megszabadítsa a kutyát az elhalt szőrszálaktól.
 • Fürdeni évente kétszer, vagy szükség szerint, ha a kutya séta közben nagyon koszos lesz. A maradék idő alatt törölje le a kabátot kutyáknak tervezett nedves törlőkendőkkel.
 • 5-7 naponta tisztítsa meg és vizsgálja meg a füleket. Ha a fül váladékának vagy traumájának túlzott felhalmozódását tapasztalja, sürgősen mutassa meg kedvencét állatorvosának.
 • Szükség szerint vágja le a karmokat, bár a mozgatható személyzet a legtöbb esetben önmagában ledarálja őket hosszú séták során.
 • A staffordshire-i bullterrierek hajlamosak a szembetegségekre, ezért a tulajdonosnak gondosan meg kell vizsgálnia a szemet a gyulladás szempontjából, ki kell válnia, tisztán kell tartania, időben szalvétával törölje le.

Egészség

staffordshire

A staffordshire-i bullterrierek megfelelő gondozással körülbelül 10-16 évet élhetnek. A tulajdonosnak az állat-egészségügyi rendelő szakembereinek rendszeresen meg kell mutatniuk az állatot megelőző vizsgálatok céljából. Fontos a paraziták időben történő oltása és kezelése is.

Ezeknek a kutyáknak nincsenek különösebb egészségügyi problémáik, természetüknél fogva erős immunitással és erős testtel rendelkeznek. De bizonyos betegségek hajlamosak:

Emésztési problémák - puffadás, volvulus, hasmenés. Leggyakrabban helytelen táplálkozásból és rossz minőségű takarmányból következik be. A hasmenés a fertőzés tünete lehet.
Urolithiasis betegség - kövek képződnek a húgyutakban. A húgyhólyagban, a vesében, az ureterben vagy a hólyagban helyezkedhetnek el, de legtöbbször a hólyagban találhatók.
Hízósejt-rák - a hízósejtdaganat az egyik leggyakoribb bőrtumor kutyáknál.
A csípőízület dysplasia - az acetabulum fejletlensége, ami a végtag mozgásszervi funkciójának megsértéséhez vezet.
Szürkehályog - a kristály homályosodása, ha inaktív, a látás teljes elvesztéséhez vezethet.
Entropion - a szemhéj volvulusa nem kezelhető, csak műtéttel kezelhető.
Ízületi gyulladás - sántaság, súlyos fájdalom, mozdulatok merevsége kíséri.
Hyperadrenocorticismus - klinikai szindróma, amely kortikoszteroidok feleslegével alakul ki a szervezetben.

karakter

bullterrier

A staffordshire-i bullterrier teljes megjelenése ennek a kutyának az erejéről, kitartásáról és félelmetlenségéről beszél. A személyzet szívós, óvatos tekintettel néz ki, de amikor a gazdájára vagy a háztartás többi részére néz, a tekintetben jóindulat és odaadás látszik. A fajta képviselőit megkülönbözteti egy független hajlam, ezért az ilyen háziállat tulajdonosának tapasztalattal kell rendelkeznie a kutyák kezelésében és erős akaratú karakterrel kell rendelkeznie.

Az STBT főbb jellemvonásai a hűség és a félelmetlenség. A modern személyzet őseit megkülönböztették agresszivitásukkal. Végül is részt kellett venniük a kutyák küzdelmeiben. A mai bullterriereket háziállatoknak és hű társaknak nevezik. Az agresszió indokoltan nyilvánul meg olyan esetekben, amikor a tulajdonosokat vagy vagyonukat veszély fenyegeti. De a személyzet megfelelősége nagyban függ a korai szocializációtól, a megfelelő neveléstől és a szakmai képzettségtől.

Meglepő, hogy a britek ilyen áhítatos kinézetű és hatalmas kutyát szeretettel "ápoló-kutyának" neveznek. Ez a becenév a személyzet gyermekekkel szembeni szelíd, szeretetteljes bánásmódjából fakadt. A csecsemő mellett lévõ éber kutya azonnal a gondozásába veszi a gyermeket, bár nem ajánlott egyedül hagyni a babát a bullterrierrel. Ez a kutya túl aktív és mobil, véletlenül a játék során árthat. Az ilyen játékokat felnőtteknek kell irányítaniuk.

A bullterrier baráti kapcsolatokat alakít ki más háziállatokkal. A barátság különösen akkor nyilvánul meg, ha a háziállatok ugyanabban a családban nőttek fel. Érdemes megjegyezni, hogy a staffordshire-nek nem szabad szorosan ismernie a kis állatokat (nyulakat, tengerimalacokat, hörcsögöket), őket zsákmányként vagy élő játékként érzékelheti. Bár az STBT-nek nincs erős vadászösztön.

Képzés és oktatás

bullterrier

A staffordshire-i bullterrier fejlett intelligenciájával és intelligenciájával különbözik. Ezért nem nehéz őt kiképezni. Korai szocializációra, oktatásra, képzésre van szükség a fajta képviselőinek számára. Ha a tulajdonosnak van türelme, képes megfelelő, felesleges agresszivitás nélküli, engedelmes kutyát nevelni.

A bullterrier mindig arra törekszik, hogy domináljon. A képzés során ezt a tényt figyelembe kell venni. Az indokolatlan, túlzott agresszió megnyilvánulásait el kell nyomni. Az ilyen háziállatot ellenőrzés alatt kell tartani. A nevelés során a tulajdonos részéről durvaság, fizikai büntetés megnyilvánulása elfogadhatatlan.

A személyzet képzésében a legfontosabb a nyugalom, következetesség és meggyőződés. Természetesen a helyesen végrehajtott parancsokért és engedelmességért járó jutalom örömmel fogadható. Ha nincs tapasztalat az ilyen típusú kutyák kezelésében, akkor ajánlott tanfolyamokat tartani egy tapasztalt kutyavezető irányításával.

Érdekes tények

 • Az ókorban a staffordshire-i bullterriereket nagyra becsülték a patkányfogás képessége miatt.
 • Patkánycsalogató szórakozást találtak ki. Száz rágcsálót dobtak egy korábban előkészített lyukba, és több bullterriert helyeztek el ott. A nézők arra tippeltek, hogy melyik kutya fogja megölni a legtöbb patkányt egy bizonyos idő alatt (1-3 perc).
 • A staffordshire-i bullterrierek komoly tenyésztésével a tenyésztők csak a XIX. Században kezdtek foglalkozni.
 • A kiképzett bullterrier képes ugrani egy helyről körülbelül két méter magasra.

A fajta előnyei és hátrányai

bullterrier

Ha nincs elég ideje foglalkozni a kutyával, ne gondolkodjon tovább egy bullterrier vásárlásán. Ezenkívül egy ilyen kutya nem alkalmas lassú, gyenge temperamentumú emberek számára. A staffordshire-i bullterriert minden nap gyakorolni kell, edzéssel, oktatással, szellemi és fizikai fejlesztéssel. Ha nagy vágy van egy STBT kiskutya megszerzésére, gondosan mérlegelje az előnyöket és hátrányokat, miután megismerte ennek a harci fajtának a fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Lakásfenntartásra alkalmas.
2. Kedves hozzáállás a gyerekekkel szemben.
3. odaadás.
4. Jól képezhető.
5. Félelmetlenség.
6. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
7. Könnyű karbantartás és olcsó karbantartás.
8. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Erőfeszítésre való törekvés.
2. Szereti ásni.
3. Napi hosszú sétákat és nagy fizikai aktivitást igényel.
4. Helytelen neveléssel indokolatlan agressziót és akaratot mutat.
5. Háziállatként csak tapasztalt, erős akaratú és aktív emberek számára alkalmas.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.