A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákFrancia bulldog fajta leírása és jellemzői

Francia bulldog fajta leírása és jellemzői

Francia

Francia bulldog

Francia
7.7

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Az egyik legnépszerűbb fajta a francia bulldog. Ezek a látszólag esetlen kutyák megtalálhatók a város utcáin és a vidéken.A tulajdonosok mindenesetre pórázon vezetik kedvenceiket, mivel a kutyák egyáltalán nem ügyetlenek, éppen ellenkezőleg, túl fürgeek, folyamatos ellenőrzésre szorulnak. A félelmetes megjelenés megtévesztő, a francia bulldog nagyon kedves és társaságkedvelő. A fajta megkülönböztető jellemzője - fülek, amelyek hasonlítanak egy denevér füléhez.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Sokáig kérdéses maradt a francia bulldog fajta megjelenésének története. Arra a kérdésre, hogy melyik ország a hazája ezeknek a kutyáknak, egész csata tört ki. Természetesen Franciaország és Anglia egymással vitatkoztak. A francia kutyatenyésztők azzal érveltek, hogy a fajta annak eredményeként jött létre, hogy keresztezték az angol bulldogokat a már kihalt spanyol bulldogokkal. A briteknek saját verziójuk volt erről a pontról, azzal érveltek, hogy a francia bulldogok olyan tenyésztőknek köszönhetőek, akik sokat dolgoztak a játék bulldogok genetikai alapján. Ennek eredményeként a fajtát Angliának őshonosnak nyilvánították, de neve elakadt - francia bulldog.

Érdekes módon e fajta népszerűsége lendületet vett a könnyű erényű francia hölgyeknek köszönhetően. Ha a kezdetektől fogva, akkor a kutyák első tulajdonosai egyszerű boltosok voltak, akik a külváros utcáin kereskedtek. Aztán a szeretet papnőinek kedvencei lettek. Természetesen a miniatűr kutyákat kreatív személyiségek (művészek, költők...) figyelték fel. Ezeket az embereket mindig szorosan összekapcsolják a magas társadalommal. Nem csoda, hogy hamarosan a francia bulldogok elfoglalták a háziállatok helyét az arisztokratikus világban.

Ennek eredményeként elit fajtának kezdték tekinteni őket. A fajtatiszta kutya, kitűnő törzskönyvvel az árban, megegyezett egy autóval vagy egy lakással. A tulajdonosok között voltak ismert politikusok, művészek, milliomosok és még maffiózusok is. A huszadik század elején a fajta képviselői elkezdtek részt venni moszkvai és szentpétervári kutyakiállításokon, ahol a program slágereinek számítottak. Idővel a világ minden országában a francia bulldogokat kezdték az egyik legnépszerűbb fajtának tekinteni.

Fajta szabvány
Francia bulldog

A francia bulldogok nem különböznek egymástól nagy méretekben, közepes méretű állatok. Felnőtt súlya 8-14 kg., marmagasság 24-35 cm. A testalkat kompakt, elég nagy ehhez a mérethez.

A fej négyszögletes, széles, szimmetrikus bőrredőkkel és ráncokkal a fang körül. Viszonylag kicsi test hátterében a fej masszívnak tűnik. Rövid, erős nyakon tartva.

A fülek mindig felállóak, előre irányítottak. Ez az elrendezés egy denevér füléhez hasonlít. Szélesen állítva, élén szélesek, felülre szűkültek. Lekerekített felső.

A homlok domború, kiálló felsőívekkel. A pofa rövid, orrú, lapított orrú. Kerek, nagy szemek, közepesen kiemelkedőek, tágra választottak, sötétek.

A megjelenés okos, csillogó. Az állkapcsok hatalmasak, négyzet alakúak. Van egy kis alsó lövés, de a fogak el vannak rejtve az ajkak mögött.

Az arccsontok jól izmoltak.

A far enyhén lejtős, a háta széles. A mellkas is széles.

A végtagok rövidek, egyenesek, erősek. Párhuzamos szállítás. Az első kissé rövidebb, mint a hátsó. A combok sűrűek, kiemelkedő izmokkal. A mancsok kicsiek, kerek alakúak. Nincsenek nyereséges ujjak. A kutya mozgása szabad.

A farok természetesen rövid. Vastag az alján, a vége felé keskenyedik. Alacsonyra állítva nem emelkedhet a hátsó vonal fölé.

Durva szőrzet aljszőrzet nélkül. A szőrzet rövid, testhez közeli, vastag és fényes.

A kabát színe más. A fő színek a következők: fehér, foltokkal és nélkülük, fehér-barna, fehér-fawn, csíkos, fekete-barna.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A francia bulldogok ideális állatok a szálláshoz. Ezek a kutyák kicsiek, nem bocsátanak ki kellemetlen szagot, szinte észrevétlenül hullajtanak és nem igényelnek rendszeres sétát.

Amikor egy kutya megjelenik a házban, helyet kell neki rendelni. Ez figyelembe veszi azt a tényt, hogy a háziállat nem tud aludni fűtőberendezések közelében, huzatban, hideg vagy meleg helyen. Nem szabad, hogy túl messze legyen a tulajdonos szobájától, mivel nem tűri a magányt. A kutya számára kijelölt területen helyezzen el egy ágyat vagy fektessen matracot. Válasszon egy tágas, tiszta és nem túl puha hálóhelyet. Azt is meghatározzák, hogy a kutya hol fog enni, ott vízzel és ételekkel ellátott edényeket helyeznek el.

A francia bulldog számára nem szükséges a gyakori séta és a nagy fizikai aktivitás. Az orr sajátos szerkezete miatt nehéz lélegeznie. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya napokig alszik az ágyon, a bulldog szeret különböző játékokkal játszani, megpróbálja a játékba vonzani a háztartás tagjait. Nagyon kíváncsi is, séta közben jobb, ha nem engedjük le a pórázról, ha a területnek nincs kerítése. Ha egy háziállat szabadnak érzi magát, és meglát például egy macskát vagy más kutyát, az elszaladhat.

A higiéniai eljárások tekintetében különös figyelmet kell fordítani az arcon elhelyezkedő bőrredőkre. Naponta óvatosan le kell törölni őket egy darab puha ruhával, majd krémmel vagy vazelinnel kenni. Ez az eljárás megtisztítja a bőrt a portól és a szennyeződéstől, megvédi a ráncokat és a redőket a kiszáradástól és megakadályozza a repedéseket.

Számos higiéniai eljárást kell végrehajtani:

 1. 14-16 naponta egyszer tisztítsa meg a fülét. Különleges szerkezetük miatt ritkán piszkosulnak. Ecset közben figyeljen a gyulladásra vagy a fertőzésre utaló túlzott váladékozásra.
 2. Az enyhe kidudorodás miatt a szemeket naponta törölni kell egy szalvétával, hogy tiszták és fényesek legyenek.
 3. Nyíró körmök 15-20 naponta egyszer. Egy ilyen eljárás készségeket és pontosságot igényel a tulajdonos részéről. Jobb, ha szakember csinálja.
 4. A fürdést évente 2 alkalommal vagy erős szennyezés esetén végzik. A vízi eljárások során a víz hőmérsékletének 38 foknak kell lennie. Az alkalmazott sampon enyhe. Fürdés után szárítsa meg a kutyát természetes törülközővel. Ügyeljen arra, hogy a kutya ne fagyjon meg, és ne fázzon meg, huzatba vagy hidegbe, nedves szőrrel. A gyakori fürdés viszketést vagy korpásodást okozhat.

A bulldogok rövid hajának gondozása nem igényel sok időt és erőfeszítést a tulajdonos részéről. Elég a kutyát 2-3 alkalommal 7-9 naponta fésülni. Az ilyen masszázs nemcsak hasznos, hanem kellemes is a háziállat számára. Az eljárás során speciális kesztyűt és masszázskefét használnak. A kézmozdulatok a fejtől a gyapjú növekedéséig mennek.

Francia bulldogok etetése

Francia bulldog

Az étrendet és a táplálkozási normákat minden háziállathoz egyedileg választják meg. Az ideális az a rész, amikor a kutya megeszi az egészet, és még a tálat is megnyalja. Az etetések száma az állat korától függ. Például két hónapos koráig egy kölyökkutyának naponta 6-szor kell ennie. Ahogy öregszik, ritkábban kell etetnie kedvencét. Egyéves kortól a kutyát naponta 2-szer etetik.

Tilos túl etetni a kiskutyát. Végtagjai túl gyengék, a zsúfolt belek nagyon nehezek számukra. Ezen túlmenően, a túlevés hányást okozhat, és ricsajhoz vezethet. A következő etetési szabályokat kell betartani:

 • Képezze a kölyökkutyáját az egészséges táplálékhoz az első etetéstől kezdve.
 • Ha a kutya nem hajlandó enni, kérve az étrend megváltoztatását, ne kövesse az ő példáját. Éhes, megeszi, amit a tulajdonos javasolt. Ennek feltétele, hogy az étkezés megtagadását nem egészségügyi problémák okozzák.
 • Szisztematikus túlevés esetén a kutya inaktívvá és apátiává válik. Ennek következtében elhízás jelentkezik. Ne táplálja túl!
 • Ételeket nem szabad földre dobni.
 • A tápláléknak egyensúlyban kell lennie a megfelelő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és fehérjével. A helytelenül megfogalmazott étrend gyomorproblémákhoz és vitaminhiányhoz vezet.
 • Ha szükség van a takarmány típusának megváltoztatására, ezt fokozatosan kell megtenni.

Egészség

Francia

Megfelelő tartásuk esetén a francia bulldogok 10-12 évig élnek. Természeténél fogva az ilyen típusú kutyákat jó egészséggel jutalmazzák, de vannak olyan tulajdonságok, amelyekre a tulajdonosnak figyelnie kell. Az a tény, hogy a pofa speciális szerkezete miatt a bulldogoknak nehéz a légzésük, ennek következtében további terhelés jelentkezik a szívben. Annak érdekében, hogy ne okozzon kárt a háziállatnak, ki kell zárni a meleg időben történő járást, a közvetlen napfénynek való kitettséget és a magas fizikai aktivitást.

Érdemes tudni a fajtára jellemző betegségekről is:

 • Ételallergia - befolyásolja az emésztőrendszert. Az allergia fő tünetei a puffadás, hasmenés és hányás. A kutya letargikus lesz.
 • Hypotrichosis - hajhullás jellemzi.
 • Entropion - századforduló, műtétet igényel.
 • Interdigitalis dermatitis - a karom és a mancspárnák gyulladnak.
 • Az arc bőrredőjének dermatitisa - a hajtás belsejében a nedvesség felhalmozódása miatt jelenik meg.
 • Nehéz szülés - A nagy fej miatt a kölykök a legtöbb esetben nem tudnak kijönni egyedül. Ennek eredményeként császármetszésre van szükség.
 • Urolithiasis betegség - az urátok által okozott genetikai hajlam már egy éves korában megnyilvánulhat egy háziállatnál.

A figyelmes kutyatulajdonosnak biztosítania kell az időben történő oltást. Szükséges a kutyát évente többször is bemutatni az állatorvosnak megelőző vizsgálatokhoz, ez segít a betegség időben történő felismerésében és a fejlődésének megakadályozásában. Szigorúan tilos az öngyógyítás!

karakter

Francia bulldog

A francia bulldog fajta képviselői alkalmasak azokra az emberekre, akik elegendő időt fordíthatnak kedvenceikre. Az a tény, hogy az ilyen kutyák nem bírják a magányt. Egy üres lakásban töltött nap stresszes lehet.

Javasoljuk, hogy olvassa el a következő cikket: Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

A franciák karaktere nyugodt, békés. A kutya mindig készen áll a játékokra, szórakozásra és akár utazásra is. Könnyen átutalja az átutalásokat, már csak azért is, hogy a tulajdonos mellett legyen. Gyerekekkel a bulldog örömmel játszik, és a legkisebbeket is ápolja, védi és vigyáz rá. Békés, kedves beállítottsága ellenére bizonyos helyzetekben képes gazdája védelmezőjévé válni. Végül is a fajta képviselői nem ismerik a félelmet.

Most dekoratív kutyákról van szó, el sem tudom hinni, hogy egykor patkányfogás volt a céljuk a kereskedők boltjaiban. Most a francia bulldog a tulajdonosok szeretetében sütkérezik. Más kutyák inkább ellenségesek, mint barátságosak. Utálja a macskákat, ha úgy dönt, hogy összeállít egy franciát és egy macskát, mindig harcok lesznek közöttük.

Az idegenekkel szembeni attitűd óvatos, de csak addig, amíg a tulajdonos barátságosan kommunikálni kezd a vendégekkel. Ezt követően a kutya idegenekkel viselkedik, mintha egész életében ismerné őket.

Képzés és oktatás

fajta

A francia bulldogok intelligenciával és találékonysággal rendelkeznek, ez hozzájárulhat az oktatás és a képzés egyszerű folyamatához. De a makacsság és, mondhatni, a lustaság nem teszi lehetővé a könnyű edzést. Még ha a kutya is tudja a parancsot, a tulajdonosnak tucatszor kell monoton megismételnie. A háziállat mindent megért, de nem siet engedelmeskedni.

A kinológusok az átlagosnál alacsonyabb szinten becsülik meg az ilyen típusú kutyák nevelésének nehézségeit. De megtalálhatja a bulldog megközelítését. Türelmesnek kell lenned, minden végrehajtott parancsodhoz csemegével vagy szeretettel bátorítsd a kutyát. Semmi esetre sem szabad megütni az állatot vagy kiabálni rajta.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Vegye figyelembe a francia bulldog fajta fő előnyeit és a fő hátrányokat. Ez segít eldönteni, hogy szüksége van-e ilyen háziállatra.

Előnyök:

1. Ideális kis lakásban való tartáshoz is.
2. A rövid kabát gyengén ereszkedik, és nem igényel különösebb gondozást.
3. Rendkívül ritkán ugat.
4. Nincs kellemetlen szaga.
5. Energikus, szórakoztató, mindig játékra kész.
6. Nincs szükség a farok és a fül dokkolására.
7. Nem gonosz, nem ellentmondásos.
8. Félelem nélküli.
9. értő.
10. Szereti a gyerekeket.

A francia bulldog fajta hátrányai

1. Gyakorlatilag nem tud úszni a fej nagy súlya miatt.
2. Rosszul érzékeli a hideget és a meleget.
3. Gyakran szenved allergiás reakcióktól.
4. Az orr szerkezete miatt hangosan horkol.
5. A szorosan illeszkedő farok elősegíti a gyakori pelenkakiütést.

A hátrányok fele annyi, mint az előnyök. A francia bulldogot okkal tartják az egyik legnépszerűbb fajtának. Miután elhelyezett egy ilyen háziállatot a házában, biztosítson magának egy vidám társat és egy igazi barátot magának és az egész családnak. Nem fog unatkozni vele!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.