A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákDandy Dinmont terrier leírása, a fajta jellemzői

Dandy Dinmont terrier leírása, a fajta jellemzői

leírás

remek
8.

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

A dandy dinmont terrier a terrier családba tartozik. Ez az eredetileg Skóciából származó fajta sok szokatlan megjelenésű kicsi kutya szeretőjét nyerte el.A Dinmont aranyos "kalap" a fején, rövid végtagjaival és nagyon hosszú testével tűnik ki más fajok közül.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A Dandy Terrier energikus, vidám, mozgékony kutya. Elkötelezett barátja lesz a tulajdonosnak, szelíd és szeretetteljes háziállat. Korábban vadászállatként használták, most kényelemre és gondozásra szoruló háziállatról van szó.

A fajta története

A dandy dinmont terrierekről először a XVI. Században jelentek meg információk. Ez a terrier fajta egyik legősibb ága. A meghatározott fajokat tenyésztő tenyésztőknek köszönhetően jelent meg. A munkában régi skót terrierek génjeit használták fel. A Skyterrier és a Bedlington Terrier keresztezését elvégezték.

A dandy dinmont kialakításának munkálatait Skóciában végezték el, és a XVIII. Ezt az országot a fajta szülőhelyének tekintik.

Kezdetben ezeket a kis kutyákat cigányok és skót gazdák tenyésztették. Ezek a háziállatok állítólag patkányokra és más rágcsálókra vadásztak. Hangos ugatással jelentették be a hívatlan vendégek érkezését is.

Aztán tapasztaltabb tenyésztők vettek fel dandy terriereket. A tenyésztési munkák során kis méretű, villámgyors reakcióval, sebességgel, fejlett szaglással és bátorsággal próbáltak vadászkutyákat létrehozni.

A cél megvalósult. Dandy dinmont kiváló segítővé vált a vadászat során. Könnyen vadásztak olyan vadakra, mint a borzok, a vidrák és más odatevő állatok. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a patkányok soha nem fognak élni a terrier élőhelyén. A kutya ősidők óta irgalmatlan harcot vív velük.

A dandy terrierek nem voltak túl népszerűek. De miután megjelent Walter Scott regénye, amelyben a főszereplő egy egész csomag dandy terrieret tartalmazott, a fajta népszerűsége az egekbe szökött.

A regényben a Dinmont terriereket annyira csábítóan írták le, hogy sok olvasó azonnal ilyen kutyát akart. A népesség drámai módon megnőtt nemcsak Skóciában, Angliában. Az európai országokban a fajta képviselői is népszerűségre tettek szert.

A modern dandy dinmont terriereket a vadászkutyákról a dekoratív kutyákra képezték át. Ezt a fajt a legritkábbnak tartják a többi terrier között.

Fajta szabvány

remek

Nem lehet összetéveszteni más típusú dandy dinmont terrierrel. Túl hosszú a teste és rövid a lába. De a fő megkülönböztető tulajdonság egy bolyhos, amely finom szőrszálakból, "sapkából" áll.

Felnőtt növekedés 20-27 cm., súly kb 8,2-11 kg.

Nagy fej nyugszik egy rövid, erős nyakon. Függő fülek. A domború szemek nagyok és sötét színűek. Az orr sötét.

Az állkapocs hatalmas, mint minden vadászkutya. A szemfogak meglehetősen nagyok, ami nem felel meg a dandy terrier kicsi méretének. Ollós harapás.

A test rendkívül hosszú. A hátsó vonal lent van. A mellkas széles.

A lábak rövidek, de erősek és izmosak. A hátulsók valamivel hosszabbak, mint az elülsőek. A lépés könnyű, sima. A farok rövid, görbület nélküli.

A szőrzet vastag, meglehetősen hosszú (5-6 cm-ig). Az arc bajusz és szakáll jellemző a terrierekre. A farokon, a végtagokon és a hason hosszú díszes haj található. A szőrzet durva, puhább a fején. Van egy puha, sűrű aljszőrzet.

Két fő szín van:

1. Bors.
2. Mustár.

A fején lévő "sapka" fehér vagy halvány rózsaszín színben megengedett. A lábakon és a mellkason fehér jelölések megengedettek. A teljesen fehér láb súlyos hiba.

Karbantartás és gondozás

fajta

Javasoljuk, hogy a dinmont terriert egy lakásban vagy egy magánházban tartsa. Bár meleg fülkével rendelkező madárházban élhet. A második lehetőség sokkal rosszabb, mint az első, mivel ezek a kutyák nagyon társaságkedvelők, állandó kapcsolatra van szükségük az emberekkel.

Ha a terriert a lakásban tartják, az első napoktól kezdve képezze ki a helyére. Ha beteszed a kanapéra vagy az ágyra, ott alszik. A kiskutya gyorsan megszokja az ágyát. Mivel kicsi, egy egész dekoratív házat felszerelhet, benne matracgal.

Helyezzen egy tál vizet az ágy mellé. Ha nem akarja, hogy kedvence elrontja a fogával cipőket, bútorokat és egyéb háztartási cikkeket, vásároljon neki latexből vagy természetes erekből készült játékokat.

Fontos az is, hogy a kutyát naponta sétálgassa. Bár dekoratívnak tekinthető, rendszeres fizikai aktivitásra van szüksége. A fejlett vadászösztönű kutya órákig nem szundikálhat a szőnyegen. Szüksége van aktív játékokra, napi futásokra.

Ne hagyja figyelmen kívül a dandy terrier gondozásának szabályait. Annak érdekében, hogy egészséges legyen, és gyönyörű, ápolt legyen, a következő eljárásokat kell rendszeresen elvégezni:

 • Fésülje meg a gyapjút egy kemény kefével vagy fésűvel. Javasoljuk, hogy ezt a lehető leggyakrabban végezze, naponta vagy kétnaponta.
 • A kabát gyönyörű formájának megőrzése érdekében a Dinmont terriert körülbelül 5-6 havonta le kell vágni. Szükséges továbbá a párnákon és a füleken levő hajat visszanőve. Le kell vágnia a bajuszát és a szakállát is.
 • Gyakori dandy fürdés nem szükséges. Vízkezeléseket speciális kutyáknak szánt mosószerekkel végzünk.
 • A füleket ajánlott minden nap megvizsgálni. Hetente kétszer ecsettel.
 • Ahogy növekedünk, lerövidítjük a karmokat. Ezt követően vágja le a szeleteket egy speciális reszelővel.
 • Minden nap ellenőrizzük a szemünket. Ha szükséges, speciális eszközökkel töröljük le őket.
 • Hetente két-három alkalommal speciális pasztával és ecsettel mossuk kedvencünk fogait. Évente legalább egyszer vizsgálja meg állatorvos-fogorvos.

A kis dandynek nem kell sok étel. Miután úgy döntött, hogy kész takarmánnyal eteti, vásároljon nekik prémium osztályt megbízható eladóktól. Ezek nem csak száraz granulátumok lehetnek, velük konzerveket, patétákat, csontokat is vásárolhat a vénákból.

Természetes táplálkozással az étrend alapja a húskészítmények és a zöldségek. Főzzünk zabkását fűszerek és só nélkül. Tilos az édesség, a füstölt ételek, a savanyúságok, a mester asztalának maradványai.

A felnőtteknek naponta kétszer kell enniük. A kölyökkutyák 6-7 alkalommal étkeznek, a napi adagok száma az életkortól függ. Minél idősebb a háziállat, annál ritkábban kell etetni. A kiskutya táplálkozásának alapja a gabonafélék, a zöldségek és a nem zsíros tejtermékek.

Fokozatosan csökkentse az etetések számát. Emellett fokozatosan át kell vinni a kölyökkutyát szilárd táplálékba. Ezt akkor kell megtenni, amikor fogai vannak.

A háziállatnak mindig hozzáférnie kell friss, hűvös vízhez. Az ételeket és a vizes tálakat mindig tartsa tisztán.

Egészség

remek

A Dandy Terrier átlagos élettartama 12-15 év. A kutya a természet által meghatározott évek számát éli, ha a tulajdonos időben oltást ad neki a fertőző betegségek ellen, akkor legalább évente egyszer megmutatja a kutyát az állatorvosnak megelőző vizsgálatokra. Fontos a bőrparaziták kezelése és a férgek elleni gyógyszerek adása is.

A Dinmont dandies hajlamos a következő egészségügyi problémákra:

 • Epilepszia - rohamok kísérik, amelyek az agy patológiájának hátterében jelennek meg.
 • Glaukóma - a lencse elhomályosulása látásvesztéshez vezethet.
 • Emésztőrendszeri betegségek - gyakran a túlzott táplálkozás vagy a helytelen étrend miatt következnek be. A dinmont test különleges felépítése hozzájárul az ilyen problémákhoz.
 • Hát problémák - A hát sérülései rendkívüli hossza miatt gyakran előfordulnak. A terrierek különösen 10-15 évesen szenvednek hátproblémáktól.

karakter

leírás

Az ésszerűtlen agresszió nem jellemző a Dinmont terrierekre. Barátságos állatok, de független, határozott jelleműek. Rendkívül kíváncsiak, állandóan új területek felfedezésére törekszenek.

A családban a háztartásban mindenkinek engedelmeskednek. Dandy elkötelezett barátja és társa lehet a tulajdonos számára. Magas fejlettségű intellektussal rendelkezik, több éves családi élet után egy ilyen kutya tökéletesen megérti a gazdit. Előfordul, hogy egy gesztus elegendő ahhoz, hogy a terrier végrehajtsa ezt vagy azt a parancsot. De ennek megfelelő oktatás és képzés szükséges.

Nem hívhatsz gyáva dandy dinmontot. Karaktere harcol. Kis területe ellenére a terrier képes félelem nélkül rohanni a tulajdonos vagy tulajdonának védelmére. Az ilyen kutyát még a magasságában és súlyában jóval magasabb szintű ellenfél sem fogja megijeszteni.

A dandy hangos ugatással találkozik az idegenekkel. Így figyelmezteti a vendéglátókat az idegenek érkezésére, és egyúttal megpróbálja megijeszteni a vendégeket. Az idegenekkel szembeni óvatosság a veleszületett vadászati ​​ösztönnek köszönhető.

Dandy Dinmont kijön a gyerekekkel. Játékos, szeretetteljes és barátságos a kisgyermekekkel szemben. Talán annak köszönhető, hogy a terrierek, akárcsak a gyerekek, játékosak, gyakran huncutok, szeretik a szabadtéri játékokat és imádják a különböző játékokat.

A dandy nem különösebben ütközik a háziállatokkal. De rágcsálókkal (dekoratív patkányok, mókusok, hörcsögök...) jobb, ha nem hagyunk békén egy ilyen kutyát. Ne feledje, hogy a modern terrierek távoli őseit sikeresen használták vadászként patkányoknak és más apró odú állatoknak.

Képzés és oktatás

fajta

Független jellege és veleszületett makacssága miatt nem olyan könnyű egy terriert kiképezni. Másrészt éles elméje és fejlett intellektusa miatt a dandy képes gyorsan megjegyezni a parancsokat és elsajátítani a házban és a nyilvános helyeken alkalmazott viselkedési szabályokat.

A fentiek alapján a terriert következetesen kell képezni, az órákat játékos módon kell felépíteni, hogy a kutya ne unatkozzon a monoton ismétlések miatt. A szilárdság mellett a tulajdonosnak szelídséget kell mutatnia étel és szóbeli jutalom formájában.

A durvaság és a fizikai büntetés nem segít a tanulásban. Éppen ellenkezőleg, egy ilyen fellebbezésre válaszul a terrier megtagadhatja a parancsok teljes végrehajtását. Hozzon létre bizalmi kapcsolatot kedvencével, ugyanakkor tudnia kell, hogy a tulajdonos szava törvény!

Érdekes tények

 • A fajta nevét Dandy Dinmont "Guy Mannering" című regényének főszereplőjének tiszteletére adják. Ez a hős James Davidson képéből jött létre. Ez a személy az, aki a Dinmont Terrier "apja".
 • A háztartás összes tagja közül a dandy egy gazdát emel ki magának. Jelenlétében a kutya mindenkinek engedelmeskedik, de amikor nincs otthon, a terrier figyelmen kívül hagyhatja a családtagok parancsait.
 • A dandy kutya Viktória királynő kedvence volt, más királynőknek is voltak háziállataik Dinmont terrier formájában.
 • A Dinmont kölykök sötét kabáttal születnek. Csak hároméves korára válik a kabát színe teljesen kialakulttá, állandóvá.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Egy kisállat, mint egy dinmont terrier, nagy figyelmet igényel. A vadászati ​​ösztönű kutyának kötelező a kiképzés és az oktatás. Ezenkívül a dandy alkalmas azok számára, akik aktív életmódot folytatnak, és szívesebben töltenek időt a természetben, a friss levegőn.

Tehát mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, mérlegelje a lehetőségeket, és ismerkedjen meg a Dinmont Terrier fő előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Szokatlan megjelenés.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Jó egészség.
4. Könnyű gondozás.
5. Nem drága fenntartás.
6. Jól kijön a gyerekekkel.
7. Igénytelen a táplálkozásban.
8. Nincs a kutyákra jellemző kellemetlen szaga.
9. odaadás és hűség.

Hátrányok:

1. Rendszeres fizikai aktivitást igényel.
2. Szereti hangosan ugatni, sokáig.
3. Hajlandóság a harcra.
4. A vadászati ​​ösztön megnyilvánulása rossz helyzetekben.
5. Gyakori a hátprobléma.
6. Hajlam a leprára, csínyek.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.