A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákToy Terrier (orosz játék) jellemzői és a fajta leírása

Toy Terrier (orosz játék) jellemzői és a fajta leírása

jellegzetes

Toy Terrier

fajta
8.3

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

6.0 / 10

Az orosz toy terrier faj törékeny, kecses, kicsi kutyái szeretetet okoznak minden emberben. Első ránézésre ez az állat boldogtalannak, védtelennek, sőt apatikusnak tűnik, de ez addig a pillanatig tart, amikor a kutya bolondozni kezd, vagy haragszik valakire.Az orosz játéknak több mint elegendő energiája van. A vidám háziállat gyorsan megtalálja a közös nyelvet az összes családtaggal és minden háziállattal. A fej, a magasra helyezett nagy fülek és a kerek szemek kifejező külsejű fogásával a játékterrierek aranyos szarvasnak tűnnek.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Ahogy a neve is mutatja, az orosz terrier hazája Oroszország. A forradalmi puccs előtt az angol toy terrier nagyon népszerű volt az oroszok körében. De a szovjet hatalom megjelenésével polgári kutyának kezdték tekinteni őket. A tenyésztési munkát gyakorlatilag leállították, az angol Toy számát élesen csökkentették. A 20. század ötvenes éveinek közepén Oroszország kinológusai elkezdtek orosz játékterrierek létrehozásával foglalkozni.

Hamarosan a moszkvai díszkutyák még nagyobb népszerűségre tettek szert, mint angol unokatestvéreik. Eleinte kizárólag sima szőrű játékterrierek voltak. De az ötvenes évek végén megszületett a hosszú hajú fajta első képviselője. A szokatlan kiskutya szülei, a fülükön és a lábukon tollak voltak, egy pár sima szőrű orosz játék voltak, amelyek közül az egyiket kissé hosszúkás szőrzet jellemezte.

Úgy döntöttek, hogy kihozzák az orosz Toy hosszú szőrű fajait. Ugyanaz a kiskutya alapította bolyhos füllel. Egy nősténnyel keresztezték, akit hosszúkás kabát különböztetett meg, ennek eredményeként megkapta az első alom hosszú hajú orosz játékot.

Kicsinyítő jellege ellenére a dekoratív kutya minden helyzetben bátran, sőt arcátlanul viselkedik. Ez a kutya képes megvédeni a helyét a kutyakollektívában, és ha szükséges, félelem nélkül rohan a tulajdonos védelmére.

Orosz játékfajták szabványa

A "Toy" angol fordításban azt jelenti, hogy "játék". Valójában a fajta kutyák hasonlítanak a miniatűr játékokra. A világ legkisebb kutyáinak listájába tartoznak. A felnőttek súlya nem haladja meg a 3 kg., növekedése kb 20-28 cm.

Elegáns, mozgékony, miniatűr, vékony csontokkal és viszonylag hosszú lábakkal - ez az orosz játék. A fajtának két fajtája van: hosszú és sima hajú. Közöttük a kabát jellemzőiben különböznek egymástól. Egyébként az orosz Toy képviselőinek leírása megegyezik.

Egy ék alakú fej, széles koponyával, gyönyörűen ívelt nyakon nyugszik. Háromszög alakú fülek hegyes vagy lekerekített hegyekkel. Magasra vannak állítva, fel vannak állítva. A pofa az orr felé keskenyedik. Az orr lehet barna vagy fekete. A szemek kissé kiállóak, lekerekítettek, a tekintet intelligens, kifejező. Éles fogak, ollós harapás.
A testalkat kecses, a hát egyenes, a gyomor felhúzva. A lábak egyenesek, hosszúak, párhuzamosak. A farok dokkolása a második csigolyáig megengedett.

A szőrzet a fajtától függ:

Sima hajú orosz játék
leírás

A szőrzet rövid, fényes, testhez közeli. Nincs aljszőrzet. A kopasz foltok elfogadhatatlanok.

Hosszú hajú orosz játék
leírás

A szőrzet 3-5 cm hosszú, egyenes, testhez közeli. Enyhe hullámzás megengedett, amely nem rejti el a test körvonalait. A hosszú tollú játék fő dísze a gyönyörű tollú fül. A füleken a szőr hosszú, vastag, mint a rojt. Lábak a lábakon. Hosszúkás hajjal borított lábak, amelyek alatt karmok nem láthatók.

A kabát színe gazdag árnyalatokban. A szabvány szerint a következő színek megengedettek: fawn, fekete és barnás, kék és barnás, piros, barna és barnás, lila és barnás.

A játékterrier karbantartása és gondozása

leírás

Egy ilyen kicsi, törékeny kutya nem élhet az utcán. Meleg szobára, kényelemre, megfelelő fogvatartási körülményekre van szüksége. Úgy tűnik, hogy az orosz a legkisebb lakásban való lakásra készült. A miniatűr háziállat megfelelő neveléssel nem okoz problémát a háztartásban, és nem sok helyet foglal el.

Még egy kiskutya megszerzése előtt meg kell szereznie olyan dolgokat, amelyek nélkül a "zsebes" kutya nem képes. Az ilyen vásárlások listája tartalmazza: tálak étellel és vízzel, ruhák különféle alkalmakra (séta nyáron, télen, kimenés, utazás...), járóka, hordtáska, ház vagy ágy, WC-tálca vagy pelenkák (eldobható, újrafelhasználható), rágócsontok, játékok, higiéniai termékek, hám.

Természetesen lehetetlen felsorolni mindazt, ami a háziállat gondozása, gondozása és nevelése során szükséges, de a fent említett főbb dolgokat azonnal meg kell vásárolni.

Érdemes megfontolni az orosz játék gondozásával és oktatásával kapcsolatos főbb szempontokat:

1. Séta. A játékterriernek nincs szüksége sok fizikai aktivitásra. Előfordulhat, hogy energiát használ fel, ha szobáról szobára fut, vagy játékokkal játszik. A mini háziállat gyorsan megtanulja az alomdobozt vagy a pelenkát, így nem kell kora reggel és este sétálni vele.

A kis játék termofil, hideg időben gyorsan lefagy és megfázhat. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan bent kell tartani. Szükséges az orosz Toy Terrier járása, a kutyának napi 40-60 percet kell járnia a friss levegőn, ez jót tesz az egészségének, mind fizikai, mind pszichológiai szempontból. Jobb meghatározni a napközbeni járás idejét (nem reggel vagy este), hogy ne fagyjon meg.

Meleg időben a szépség kivételével nem szükséges viselni. A hideg évszakban ajánlott rövid ideig sétálni, és ne engedje a kutyát meleg ruha nélkül kifelé menni. Fürge háziállatot nem szabad engedni a pórázról, kivéve, ha lehetősége van zsúfolatlan helyeken járni, ahol nincsenek szállító és kóbor állatok, vagy ha kerített területen sétál.

2. A kabát gondozása. A sima hajú játékhoz elég 5-7 naponta egyszer fésülni. Naponta ecseteljen hosszú szőrű háziállatokat. A rázás időszakában furminátor használata ajánlott. Molt az orosz játékokban nem bőséges, a kabát ápolásában nem lesz különösebb nehézség.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára:

Kutyakabát gondozása otthon. Kiválasztjuk az eszközöket

3. Fürdés. A fajta képviselőinek nincs különösebb kellemetlen szaguk, de viszonylag gyakran - 30-40 naponta egyszer - meg kell őket fürdetni. A vízi eljárások során ügyeljen arra, hogy ne kerüljön víz a fülébe. Először vattával kell bedugni őket.

4. Karmok. Kéthavonta egyszer kell vágni, ha ezt nem teszi meg, a kutya nehezen járhat. A játékterrierek természetesen nem őrlik meg őket az útfelületen.

5. Szem és fül. Rendszeres vizsgálat szükséges a fertőzések jelenlétéhez, amit gyulladás és a váladék túlzott felhalmozódása jelez. Tilos behatolni a fülek belsejébe, csak a látható részt kell megtisztítani 20-30 naponta. A szemek sarkát, ahol a váladék felhalmozódik, meleg vízbe mártott vattacsomóval kell törölni. Úgy gondolják, hogy a szem és a fül az orosz Toy Terrier gyenge pontja, ezért különös gonddal kell gondoskodnia róluk.

Feltétlenül olvassa el cikkünket:

Napi kutya szemápolás. Hogyan ne hagyja ki a betegséget

6. Anális mirigyek. A végbélmirigyek túlcsordulása miatt a játék szörnyű kényelmetlenséget érez, és kellemetlen szag is megjelenik, amely kényelmetlenséget okoz a háztartás minden tagjának. A mirigyek megtisztításához az ujjaival (hüvelykujjával és mutatóujjával) enyhén meg kell nyomnia a végbélnyílás alját és oldalait.

7. Táplálkozás. Az orosz játékterriereket prémium száraz ételekkel ajánlott etetni. Minden benne van, ami a háziállat normális fejlődéséhez és életéhez szükséges. Természetes táplálás is lehetséges. Az étrendnek 20-30% sovány húst kell tartalmaznia. Az ilyen kutyák tulajdonosainak tisztában kell lenniük azzal, hogy a jóllakottság érzése fejletlen, ezért szigorúan tilos a háziállatot túltáplálni. A kutya addig fog enni, amíg van étel. Az ilyen falánkság elhízást, puffadást vagy akár volvulust eredményezhet.

A játékterrier fajta egészsége és betegségei

jellegzetes

Megfelelő gondozással, táplálkozással és karbantartással az orosz játékterrier akár 15 évet is élhet. Ugyanakkor a dekoratív kutyus gyakorlatilag nem betegszik meg. De nem probléma nélkül. A leggyengébb és a betegségekre leginkább fogékony a csontok, a szív, a fogak, a hasnyálmirigy és a bőr. A játék tulajdonosának meg kell ismernie a háziállat hajlamát a következő betegségekre:

 • Szembetegségek.
 • Elmozdult patella.
 • Fülfertőzések.
 • Szív-és érrendszeri betegségek.

Örülök, hogy az allergia nagyon ritka a fajtában.

Hat hónapos korában a játékterrier fogai megváltoznak. Ebben az időszakban biztosítani kell a tejfogak kiesését. Ha azt észleli, hogy a tejfog nem esett ki, és az őrlőfog már növekedni kezdett, sürgősen vigye el az állatot az állatorvosi fogorvoshoz eltávolítás céljából.

Az orosz játék csontjai nagyon vékonyak és törékenyek. Nem tud ugrani 40 cm-nél nagyobb magasságból. Egy ilyen ugrás elmozdulást vagy akár törést is eredményezhet.

Fontos, hogy évente legalább egyszer megelőző vizsgálatokat végezzenek az állatorvosi rendelőben. Az állat kötelező kezelése bőrparazitákkal és rutinoltással.

Toy Terrier személyiség

A fajta értéke nemcsak a kicsinyítésben és a szocialitásban rejlik. Az orosz játék ideális kisállat lehet annak, aki még soha nem foglalkozott kutyákkal. Társas temperamentumú állat.

Az odaadás, az erély, a mobilitás, a feltűnő képesség a játék karakterének alapja. Az agresszivitás nem jellemző ezekre a kutyákra, bár bizonyos esetekben súlyos gonoszságot mutatnak, különösen azok az egyének, akik nem kaptak megfelelő oktatást. A tulajdonosok rosszul nevelt és elrontott orosz játéka irányíthatatlan, gonosz állattá válhat. Egy ilyen háziállat, kicsinyessége ellenére, minden családtagot vezet, megpróbálja elfoglalni a vezető helyét.

A játékterrierek jól kijönnek mind a háztartás minden tagjával, mind az összes háziállattal. Gyanakodva bánnak az idegenekkel, de miután jobban megismerték őket, készek játszani és kommunikálni. Örömmel játszanak a gyerekekkel, de kiállhatnak magukért, ha a baba fáj. A kutyát egyedül hagyni egy gyerekkel nem érdemes, mind az állat, mind a gyerekek szenvedhetnek.

Az orosz játék nem érzékeli magát kiskutyaként. Ezért nem vonul vissza nagy kutyák elé. A dekoratív kutyus könnyen megtámadhatja az őrző kutyát, ami halálos veszélyt jelent. A hímek különösen hajlamosak a kutya "harcokra".

Képzés és oktatás

fajta
Egy hónapos kortól kezdve el kell kezdeni a kutya nevelését. Az orosz játékot könnyű megtanulni és betanítani. Az oktatásnak azonban vannak nehézségei és jellemzői:

 • Nem lehet túl sokat kényeztetni és dicsérni, különben azt gondolja, hogy ő a ház ura.
 • El kell nyomni a kialakuló agressziót, minden ok nélkül meg kell tiltani a morgást.
 • Ne engedje, hogy idegenekre ugorjon.
 • Minden ok nélkül tiltsa meg az ugatást.

Feltétlenül olvassa el cikkünket arról, hogy mit kell tennie, ha kutyája nem engedelmeskedik

Az orosz játék dekoratív kutya, nem szolgálati. Ezért a tulajdonos maga is megbirkózik a képzésével. A képzési folyamat sikeresebbé tételéhez felhasználhatja egy kutyavezető tanácsát.

Érdekes tények a Toy Terrier fajtáról

 • Az orosz játékfajták képviselői szabadon tartózkodhatnak a szállodákban és a tömegközlekedési eszközökön.
 • Az orosz játék kiváló vadászat a kis odú állatok számára. Nem hiába fordítják szabad fordításban a fajta nevét - "orosz játékfúró kutya".
 • A Toy Terrier sok híresség és közönség kedvence.
 • Az orosz játék nőstények meddők (1-5 kölyök alomonként).
 • Az orosz Toy körében ismertek a hosszú máj, amelynek maximális várható élettartama körülbelül 22 év.

Orosz játék - a fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Ha szeretne egy kis "zsebes" barátot, vásároljon egy orosz játékkiskutyát. Úgy tűnik, hogy ez egy ideális fajta, amely bármely családban meggyökerezhet, de a mini kutyáknak számos előnye van:

Előnyök:

1. odaadás.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Nem igényel rendszeres járást.
4. Egyszerű karbantartás.
5. Nem drága fenntartás.
6. Magas intelligencia.
7. Barátságos hozzáállás mind az emberekhez, mind az állatokhoz.
8. Könnyű szállítás.

Mínuszok:

1. A csontok törékenysége.
2. Túlevés iránti hajlandóság.
3. Nem érzékeli a kis méretét.
4. Hajlam a fül- és szembetegségekre.
5. Hidegtűrés.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.