A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákTosa Inu (japán masztiff) leírása, fajta jellemzői

Tosa Inu (japán masztiff) leírása, fajta jellemzői

leírás

Tosa Inu

mészároskutya
7.6

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

4.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

6.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

"Négylábú szumó" - így hívják Japánban a Tosa Inu fajtát. Ez a név annak a ténynek köszönhető, hogy Tosa sok jellemzőjében hasonló a nehéz szumó birkózókhoz. A japán masztiffot harci kutyának tenyésztik. Nehéz, nagy, félelem nélküli, gyakorlatilag érzéketlen a fájdalomra, határozott, erős jellemű.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A modern világban a kutyaviadások tilosak, de továbbra is illegálisan szerveződnek, Tosa Inu gyakran válik résztvevőjévé és nyertesévé. Az ideális harcos mellett a japán masztiff kiváló társ, testőr lehet, de komoly kiképzésnek és korai szocializációnak van kitéve.

A Tosa Inu legnagyobb populációja Japánban figyelhető meg. A világ más országaiban nem gyakoriak.

Egyéb nevek: japán masztiff, Tosa-token (Tosa harci kutya), Tosa-ken, Tosa, Kari.

A fajta története

A Tosa Inu fajta eredete a XIX. Század második felére nyúlik vissza. Ennek a fajnak a hazája Japán. A japánok ezeket a kutyákat nemzeti kincsnek tartják.

A fajtát Shikoku szigetén, pontosabban Tosa tartományban tenyésztették, ezért a "Tosa Inu" elnevezés.

Viszonylag kicsi (súlya kb 21-23 kg.) A japán spitz kutyák a modern japán masztiffok ősei. Nagyon hasonlítanak az Akita Inu-hoz, céljuk vadállatok vadászata és kutyák harcaiban való részvétel volt. Ezek voltak a vezetők, helyi bajnokok, akiket a szamurájok nagyra értékeltek, emelték a harcosok harci szellemét.

De eljött az idő, Japán megnyitotta határait a külföldiek előtt. A látogató európaiak elkezdték behozni háborús kutyáikat az országba, amely egyre inkább győzni kezdett a helyi bajnokok ringében. A japánok nem voltak elégedettek az ilyen vereségekkel, területükön az őshonos kutyafajoknak kellett volna a győztesnek lenniük.

Emiatt úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új harci fajtát, amely felülmúlja az európaiakat és megvédheti az anyaország becsületét. Dátumonként nyomon követjük a populáció kialakulását, megjelenését és szintjét, a "Tosa Inu" nevű új japán harci kutyafaj népszerűségét:

 • 1860 - az aktív tenyésztési munka kezdete. A cél a fájdalomérzékenység csökkentése és a harci képességek növelése volt. Ennek során pitbul, bullterrier, staffordshire keresztezését hajtották végre. Ezeknek a fajtáknak a génjeit tekintették egy új faj alapjának.
 • 1872 - a japán masztiff javítására irányuló tenyésztési munka nem áll le. Az Akita, a Pit Bull és a régi stílusú bulldogok vére vegyes volt. Ennek eredményeként a tenyésztők nem voltak megelégedve a kapott mestizók kicsi, véleményük szerint méreteivel.
 • 1874 - az angol masztiff génjeit használják, ennek eredményeként az új faj lenyűgöző méreteket és terjedelmes fejet kap. De vannak komoly hátrányai: némi esetlenség, sebességvesztés, valamint az emberek iránti túlzott agresszivitás.
 • 1876 ​​- kereszteznek egy német mutatóval, génjei egyensúlyt hoztak és csökkentették az emberekkel szembeni agresszív viselkedést.
 • 1924 - a tenyésztők el akarják adni a Tosának a sportoló megjelenését és növelik a mobilitást, úgy döntenek, hogy keresztezik a dogot.

Több generáció óta dolgoznak a japán masztiff javításán. A beltenyésztést teljes sebességgel hajtották végre. A fajtastandard kidolgozása még mindig a tervekben szerepelt.

Mint tudják, a fasizmus elleni háború éveiben a legtöbb nagy kutyafajta a kihalás szélén állt. A Tosa Inu lakossága nem szenvedett ilyen kárt. A fajta ismerőinek időben sikerült a legjobb tenyészállatokat Koreába és Tajvanra vinni.

Egyes országokban a Tosa Inu az egyik tiltott kutya, nem tenyészthető és nem tartható. Ezt a fajtát túl agresszívnak és veszélyesnek tartják.

Fajta szabvány

tosa

Paramétereit tekintve a Tosa Inu hasonló a ca de bo-hoz. Tónusú, izmos testalkatú, magas marmagasságú. Ez a nagy fenséges kutya megérdemli, hogy négylábú szumónak hívják.

Felnőtt növekedés 55-60 cm., súly kb 40-90 kg. Nem ritka, hogy a meghatározott fajtájú hímek elérik a súlyukat 100 kg.

Masszív fej, széles koponyával, egy erős, izmos nyakon nyugszik, bőrön átfolyik. A fülek kicsiek, lelógóak. A fülbőr nagyon vékony, ami a fajtára jellemző.

A sötétbarna szemek nem túl nagyok. A tekintet nyugodt, gőgös.

Az orrnyereg egyenes. Nagy, fekete orr, széles orrlyukakkal.

Az állkapcsok hatalmasak, a fogak nagyok. Ollós harapás.

A hátsó vonal egyenes, a krup ferde, a karaj kissé domború, izmos. A mellkas széles. Has felhúzva.

A farok az alján vastag, a vége felé fokozatosan elvékonyodik.

A végtagok egyenesek, erősek, erős csontokkal és jól fejlett izmokkal. Ívelt lábujjak, erős mancspárnák, fekete körmök, kemények.
A japán masztiff kabátja egyenletesen takarja a testet. Rövid, nehezen tapintható, szorosan illeszkedik a testhez.

A kabát színe megengedett: fekete, piros, csíkos, őszi, barackos, piros.

Karbantartás és gondozás

mészároskutya

A masztiff nem túl alkalmas szűk lakásban való tartásra. Szüksége van helyre, friss levegőre és ami a legfontosabb, nagy fizikai aktivitásra. Ezért a legjobb megoldás a japán masztiff megtartására a vidék, egy nagy személyes telekkel rendelkező vidéki ház.

A Tosa-ken nem vonatkozik ülő kutyákra. Aktív, izmainak fejlődéséhez további terhelések ajánlottak, de csak kétéves kortól.
A gyaloglás nem korlátozódhat a sikátor mentén tett kényelmes sétára. Tervezze meg a sétáját úgy, hogy a kutyának lehetősége legyen aktív játékokra, futásra és ugrásra. Ne feledje azonban, hogy minden séta legalább 2 órán át tart.

A burkolat karbantartásához szigetelt fülkére van szükség. Nem ajánlott ilyen kutyát láncon tartani, a szabadság ilyen korlátozásától megromlik jelleme.
Ami a Tosa Inu gondozását illeti, akkor minden szükséges eljárást könnyen elvégezhet, ha csak kiskutyája óta megtanítja nekik kedvencét. Az eljárások listája az alábbiakban található:

 • A héten 2-3 alkalommal fésülje meg a gyapjút. Jobb gumikefét használni. A furminátort elengedhetetlennek tartják a rángatás során.
 • A fürdés ritkán szükséges, évente körülbelül 1-2 alkalommal, vagy amikor feltétlenül szükséges. Nyáron célszerű lehetőséget találni a masztiff fürdésére egy természetes víztározóban.
 • A füleket és a szemeket rendszeresen meg kell vizsgálni a túlzott váladékozás, gyulladás vagy sérülés jelei szempontjából. Hetente tisztítsa meg a fülkagylót az állatorvos által ajánlott speciális termékekkel.
 • Az arc és a nyak bőrredőit nedves, természetes ruhadarabbal kell megtisztítani. Ez az eljárás a pelenka kiütésének elkerülése érdekében szükséges. Különös figyelmet fordítson a bőrre nyáron, amikor a forróság.
 • A karmokat visszanövésükkor levágják.

Javasolt a Tosa Inu fajta képviselőinek megfelelő táplálkozást kiválasztani egy állatorvossal együtt. Az ilyen sportos, energikus és nagyméretű kutyák számára étrendet fejlesztenek ki, amely a szükséges mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz.

Annak érdekében, hogy a Tosa Inu megfelelően fejlessze a csontvázat, fontos speciális adalékanyagok, zselatin vásárlása.

Egészség

leírás

A japán masztiff átlagos élettartama 9-12 év. A tosa egészsége sokat függ a tulajdonostól. Tény, hogy a fajta képviselői rendkívül szívósak, nagyon magas a fájdalomküszöbük. Ezért nehéz meghatározni, hogy a háziállat szenved-e fájdalomtól, vajon gyötri-e valamilyen egészségügyi probléma.

A tulajdonosnak gondosan figyelnie kell a kutya állapotát és viselkedését. Ha az állat elvesztette étvágyát, inaktívvá vált, kabátja elhalványult, akkor ideje felkeresni egy állatorvosi rendelőt kivizsgálás és tesztelés céljából, mivel a felsorolt ​​tünetek általában valamilyen betegségre utalnak. Általában ajánlott, hogy az ilyen ellenőrzéseket évente legalább egyszer elvégezzék.

Ezenkívül a féregtelenítést és az oltást időben el kell végezni. Fontos, hogy a kutyát bőrparaziták elleni gyógyszerekkel kezeljük, különösen tavasszal és nyáron.

Bár a természet jó egészséggel és erős immunitással ruházta fel a Tosa Inu-t, megfigyelhető a fajta bizonyos betegségek iránti hajlam:

 • A könyök, csípőízület dysplasia - eleinte a kutya sántikál, nem engedi, hogy megérintse, mivel a fájdalmak egyre erősebbek lesznek. Ezután az első vagy a hátsó végtagokat elveszik.
 • Allergiás dermatitis - Lehetséges nemkívánatos reakció mosószerekkel vagy takarmányokkal.
 • A szív- és érrendszer betegségei.
 • Fülfertőzések - A fülek sajátos szerkezete miatt a Tosa Inunak gyakran vannak fertőző betegségei. Az aurikulákat speciális oldattal ajánlott kezelni.

karakter

mészároskutya

Időben történő korai szocializáció, oktatás és képzés révén a Tosa Inu ideális családi kutyává válhat. Erős védőösztöne van. Képes önállóan döntéseket hozni. Ha a tulajdonos, akihez a Tosa nagyon kötődik, veszélyben van, a kutya parancs nélkül védekezésbe rohan. Ez egy nagy testőr.

A gyenge, akarat nélküli ember nem tudja irányítani a japán masztiffot. Egyszerűen nem képes engedelmességet elérni egy ilyen önfejű, komoly kutyával. Tosának erős akaratú, megfelelő, tapasztalt tulajdonosra és szilárd, következetes nevelésre van szüksége.

A masztiff elég türelmesen bánik családja gyermekeivel. De a nagy méret miatt a gyermek és a kutya nem maradhatnak egyedül. Ezenkívül a gyerekeknek tiszteletteljes hozzáállást kell tanítani a háziállathoz, sokáig nem tűrik a csínyeiket. Nem harap, de morgolódhat, ami mindenképpen megijeszti a babát. Bár minden kutya a maga módján egyedi, és viselkedése nagyban függ nemcsak a neveléstől, hanem a környezettől is.

A félelem nélküli, hatalmas Tosa Inu bízik erejében. Az idegenek számára közömbösséget, bizalmatlanságot fejez ki, ha a találkozóra semleges területen kerül sor. Ha egy idegen belép a masztiff területére, a kutya kifejezi nemtetszését, agresszióját és vágyát, hogy megvédje vagyonát.

A háziállatok toleránsak. Tosa Inu agresszív a saját fajtájával szemben. A fajtában való dominancia vágya gyakorlatilag születésétől kezdve figyelhető meg.

Képzés és oktatás

japán

Már egészen kicsi kortól meg kell ismerni Tosa Inut a környező világgal, az emberekkel, az állatokkal. Csak a korai szocializáció és a képzés során tudsz megfelelő japán masztiffot nevelni, aki engedelmeskedik neked és engedelmeskedik a parancsaidnak. Ezeket a szabályokat különösen fontos betartani, ha kutyát tart.

Nevelés, képzés során szigorúan tilos fizikai büntetést, sértéseket alkalmazni. A tiltásokat és a cenzúrákat más formában, határozottan és kitartóan kell kifejezni, de nem durván.

Az őrző, őrszem ösztönök születésüktől fogva jelen vannak a masztiffokban, ezért nem szabad foglalkozniuk e tulajdonságok fejlesztésével. Fontos figyelni a kutya megfelelő reakciójára az emberekre és az állatokra. Az agresszió szintjét ellenőrizni kell.

Feltétlenül vegyen részt tanfolyamokon a Tosa Inu-nál. Ha egyszerű, kezdeti parancsokat lehet kidolgozni háziállattal, akkor bonyolultabb tudományt ajánlott gyakorlott kutyavezető irányításával végrehajtani.

Érdekes tények

 • A második világháború alatt a japán masztiff megtartását halálbüntetéssel sújtották.
 • A Tosa Inu Japán egyetlen molosszus fajtája.
 • Az Egyesült Államokban Tosa Inu a súlyhúzás résztvevőjeként vált híressé. A bajnok, aki 1585 kg súlyt vett fel. A meghatározott faj képviselője.
 • A japán masztiff harci kutyakarrierje hasonló a szumó birkózóéhoz. A kutyaharcosok különböző súlykategóriákban versenyeznek és különböző rangokkal rendelkeznek (maegasira, komusubi, sekivake, ozeki, yokozuna, yuseken).
 • Amerikai tanulmányok kimutatták, hogy Japánban a fajtatiszta Tosát használják bébiszitterként, ami rendkívül meglepő, mert ezek a harci kutyák a legveszélyesebb fajták listáján vannak, fokozott agresszióval.
 • A szamurájokhoz tartozó, speciálisan kiképzett harci japán masztiffokat "a szamuráj árnyékának" nevezik. Az ilyen kutyák szó szerint mindig követik gazdájuk sarkát.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Bizonytalan, kiegyensúlyozatlan ember nem lehet a Tosa-ina ura. Tehát, ha tetszett a megjelölt kutyafajta, gondold át alaposan, hogy tudsz-e megfelelő karbantartást és megfelelő szintű oktatást biztosítani számára.

A fajta fő előnyeit és hátrányait az alábbi lista vázolja fel.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Kitartás, erő és félelmetlenség.
3. Könnyű gondozás.
4. Jó egészség.
5. Az őr, őr őr veleszületett ösztöne.

Hátrányok:

1. Lakásfenntartásra nem alkalmas.
2. Napi magas fizikai aktivitást igényel.
3. Megnövekedett agresszió, kontrollra szorul.
4. Hajlam az uralkodásra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.