A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákWhippet fajta leírása és jellemzői

Whippet fajta leírása és jellemzői

fajta

fajta
8.

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

A whippeti kutya abban az értelemben egyedülállónak tekinthető, hogy ideális vadász lévén jól kijön egy lakásban. Ez az állat meglepően ötvözi az olyan tulajdonságokat, mint a vadász ösztön, barátságosság és nyugalom.A whippet ok nélkül nem ugat, és nem zavarja a háztartást az üvöltözéssel, különösebb baj nem lesz vele. Veszekedés helyett whippet formájában odaadó, vidám barátot fog kapni.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Sokáig a Whippet fajtát Kis agárnak hívták. Ez az agár legnépszerűbb típusa a világ minden országában. A Whippet szülőföldje Anglia, mégpedig Yorkshire és Lancashire.

Az agár eredetének pontos történetét nem sikerült megállapítani. Számos extravagáns lehetőség ismert:

 1. A legenda szerint a whippetek isteni kutyák. Eredetileg az Olympuson éltek, és Artemis istennő kedvencei voltak. Később Artemis, hasznos ajándékot akarva adni az embereknek, Whippettel ajándékozta meg őket. Az emberek "szegény agárnak" vagy "szegény agárnak" hívták őket. Mivel ezek a kutyák ideális vadászoknak bizonyultak nyulak és más kis állatok számára. Megtisztították a házakat a patkányoktól, és részt vettek a kutyaversenyeken, pénzt gyűjtöttek a tulajdonosok számára.
 2. A XIX. Században a bányászok Nagy-Britanniában tenyésztették a Whippeteket, hogy kutyafuttatókon vegyenek részt és nyulakat vadásszanak.
 3. A whippetek a rómaiakkal Kr.e. 55 körül érkeztek Nagy-Britanniába. Őket tekintik e faj első képviselőinek a Brit-szigeteken.

1891-ben az Angol Kennel Klub hivatalosan elismerte a fajtát. A whippetek nemcsak a szegények, hanem a gazdag, befolyásos emberek körében is egyre népszerűbbek. A tenyésztők a tenyésztés során a lehető legnagyobb sebességgel próbálnak kutyákat szerezni, amelyek részt vehetnek a kutyaversenyeken.

Ez a fajta szórakozás egyre népszerűbb lett, új résztvevőkre volt szükség. Vannak olyan kiállítások is, amelyeken fajtatiszta whippetek vesznek részt.

A Whippet a leggyorsabb fajta a világon. Maximális sebessége 64-70 km / h körül lehet. A vadászok nagyra értékelik azt a képességet, hogy futás közben élesen meg tudnak fordulni, megfordulhatnak, szinte anélkül, hogy csökkentenék a sebességet manőverek közben.

Fajta szabvány

fajta

Korábban az idősek nem hasonlítottak a mai fajtára. Miután ezek az agarak nehezebb felépítésűek voltak, és hasonlítottak a terrier vonásokkal rendelkező keverőkhöz. A kortársak megszabadultak a terrier külső öröklődésétől, és kecsesebb, könnyebb felépítést szereztek.

A kecsesség és a kifinomultság tökéletesen ötvöződik whippetben az állóképességgel, erővel és kimeríthetetlen energiával. Felnőtt növekedés 44-56 cm., súly kb 11-21 kg.

Az elegánsan hosszúkás, hosszú nyak hosszú fejet hordoz, lapos koponyával. A fülek kis méretűek, rózsa alakúak. Ovális szemek, figyelmes tekintet. Az orr színe a kabát színétől függ. Az állkapocs erős, ollós harapás.

A Whippet testalkata annyira vékony, hogy a látható bordák miatt a tájékozatlan emberek azt gondolhatják, hogy a kutya kimerültségtől szenved. Valójában egy agár szívós, jól fejlett izmokkal. A soványságot kis mennyiségű szubkután zsír okozza.

A háta hosszú és erős. Hasi vonal kifejezett aláásással. A mellkas mély. A farka vékony és hosszú. A Whippet soha nem tartja a hátán. A lábak egyenesek, hosszúak, izmosak. A mancsok közepes méretűek, vastag párnákkal. A lépés könnyű, hosszú.

A szőrzet rövid és sűrű. A haj vékony, nem rejti el a bőrön előforduló esetleges hibákat, például hegeket. Bármilyen szín megengedett, bármilyen kombinációban. A leggyakoribbak a fekete, a szürke és a csíkos whippetek.

Karbantartás és gondozás

leírás

Mindenki tudja, hogy Angliában elég hideg és nedves az éghajlat. Érdekes módon a whippetek, mivel angol kutyák, egyáltalán nem alkalmazkodnak ehhez a klímához. Nem tűrik a fagyot, és ilyen időjárás esetén ruhát igényelnek.

A whippeteknek nincs szükségük hosszú sétákra. Alacsony fizikai igényeik vannak (legalább napi egy óra). Nedves, fagyos időben jobb rövidíteni a sétákat.

Amikor kisállatot sétál nagy sebességgel és vadászati ​​ösztönnel, soha ne engedje szabadon a pórázról. Keressen egy elhagyatott, megfelelő területet, ahol az agár szabadon futhat és ugrálhat. Nem lehet túlhúzni a whippetet, gyenge az ízülete.

Javasolt ilyen kutyát tartani a házban. Állítson be egy puha ágyat aludni és pihenni. A kis mennyiségű szubkután zsír miatt a kutya nem fogja jól érezni magát szilárd ágyon. A tulajdonosok véleménye szerint a whippet teljesen boldognak érzi magát, ha lehetőséget kap arra, hogy egy puha kanapén feküdjön le a tulajdonos mellett.

Kiskutya vásárlása előtt készítsen elő nemcsak ágyat, hanem eszközöket is vízhez, ételhez, gallért pórázzal, játékokat és ápolószereket.

Rövidszőrű whippet gondozása egyáltalán nem nehéz. A szépség és az egészség megőrzése érdekében a következő eljárásokra van szükség:

 • Hetente párszor átfésüljük a kabátot, megszabadítva a kutyát az elhalt szőrszálaktól, ugyanakkor könnyű masszázst adunk a bőrnek. Fésülés után törölje le a kabátot egy darab velúrral, hogy fényes és sima legyen.
 • Szükség szerint fürdünk, mivel a whippet nem árasztja el a jellegzetes kutyaszagot. Fürdéskor puha gumikesztyűt, speciális mosószereket használunk kutyák számára és vattacsomókat a fülek számára, hogy ne kerüljön víz beléjük. Fürdés után gondoskodunk arról, hogy a kutya ne kerüljön hidegbe, és ne legyen huzatban.
 • Karmokkal levágjuk a karmokat, amikor visszanőnek.
 • Rendszeresen tisztítjuk a fülünket és a fogainkat.
 • A Whippet könyökét hidratáló krémmel kell kenni.

A gondozási eljárások elvégzése során alaposan meg kell vizsgálnia a whippet bőrét. Rövid szőrzete nem véd a különböző sérülések ellen, a korai felismerés és kezelés, például kopás vagy vágás segít elkerülni a fertőzést.

Az agár táplálkozás fontos szempontokat igényel, amelyek figyelmet igényelnek:

 1. A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie.
 2. Etetési módszerek alkalmazhatók: természetes, mesterséges vagy kevert. Fontos azonnal dönteni, mivel a kutya nehezen tolerálja az étrend változását.
 3. Az adagokat az állat kora, testmozgása és egészségi állapota alapján határozzák meg.
 4. Fontos, hogy csak minőségi ételeket etessen és friss vizet igyon.
 5. Vitamin-kiegészítőkre van szükség a természetes tápláláshoz.
 6. A kölyökkutyákat életkoruktól függően 3-6 alkalommal etetjük, elegendő a felnőtteket naponta 2-szer etetni. Ugyanitt, ugyanabban az időben csináljuk.
 7. Tilos az asztali maradványok, édességek, füstölt termékek, hüvelyesek.

Egészség

whippet

Átlagosan, megfelelő és megfelelő karbantartással egy whippet 12-15 évet élhet. Általánosságban elmondható, hogy ez egy egészséges fajta, de néhány probléma a következő:

 • Szembetegségek.
 • Süketség - gyakran veleszületett.
 • Von von Willebrand-kór - örökletes betegség, amelyben a véralvadás megsérül, spontán vérzés.

A fajta kialakulása során nem engedték tenyészteni azokat a gyenge kutyákat, amelyek nem feleltek meg az előírás követelményeinek, hanem megsemmisítették őket. A legerősebb és legerősebb egyedek maradtak. Érdekes, hogy még a dysplasia sem zavarja ezeket a kutyákat.

Minden whippet-tulajdonosnak tudnia kell, hogy kedvence nem nagyon tolerálja az érzéstelenítést. Mindez a bőr alatti zsír minimális mennyisége miatt. Egy másik kutya számára megfelelő érzéstelenítés végzetes lehet egy Whippet számára. Fontos, hogy az állatorvos, akiben megbízik kedvence, képzett legyen és tisztában legyen a fajta meghatározott jellemzőivel.

Az egészség megőrzése érdekében rutinszerű védőoltásokat hajtunk végre a kutya ellen. Fontos a bőrparaziták és férgek időben történő kezelése. Javasoljuk továbbá, hogy a megelőzés érdekében évente legalább egyszer látogasson el állatorvosi rendelőbe háziállattal.

karakter

whippet

Kiegyensúlyozott, szeretetteljes és szelíd - ez egy whippet. Ennek a kutyának nagyon szüksége van a tulajdonos gondoskodására, figyelmére és szeretetére. Igyekszik állandóan az emberek közelében lenni. Az összes létező agár közül a whippet a legkedveltebb. A kutya megpróbál minden háztartási munkában részt venni, és megmutatja, mennyire szereti a háztartás minden tagját.

Nyugodtan és barátságosan bánik a gyerekekkel. Oldalukról az agárnak megértést, sőt tiszteletet kell éreznie. Ha a gyermek fülénél, farkánál fogva rángatja a kutyát, vagy más módon sérti meg, akkor egyszerűen elhagyja. Whippet nem harapja meg a gyereket a csínyei miatt.

Nem viselkedik barátságosan és óvatosan az idegenekkel szemben. Megfelelő nevelés mellett visszafogottan viselkedik, de barátságosan néz ki csak a közeli családban, ismert emberekben. Ha a szocializáció nem történik meg időben, a whippet félénk és ideges lehet.

A kutyák, agarak természetüknél fogva állatok. Vadászhatnak és békésen együtt élhetnek a maguk nemében társaságban. Vadász jellegüknél fogva nem hagyhatók egyedül kiskutyákkal vagy más apró állatokkal. Whippet láthatja bennük a vadakat, és elkezdhet vadászni.

A ház feszült helyzete, a háztartás tagjai közötti veszekedés idegösszeroppanást okozhat a háziállaton. A kutya akár megbetegedhet is. Hosszú ideig egyedül hagyni sem ajánlott. Kiváló társ, kész mindenhová elkísérni a tulajdonosát.

Képzés és oktatás

funkció

A Whippet önfejű, független kutya, bár nagyon ragaszkodik a tulajdonoshoz. Okos, ezért nemcsak különböző csapatokban képezhető, de sportolóvá, biztonsági őrsé, pásztorrá is teheti.

Ez a fajta kutya akár különféle cirkuszi trükköket is képes végrehajtani. A vadászösztön olyan kutyákban fejlődik ki, hogy a tulajdonosnak csak a helyes irányba kell irányítania.

A whippet nem csak végrehajtja a parancsokat. Biztos kapcsolatot kell kialakítani vele, megközelítést kell találni hozzá. A testi fenyítés és minden más durva hozzáállás kizárt a képzés során.

Ez a megközelítés csak elriasztja a kutyát az órák folytatásától és az engedelmességtől. Megfelelő megközelítéssel a tulajdonos képes lesz megérteni, hogy a whippetet tartják a leginkább kezelhető agárnak.

A tréning során a legfontosabb, hogy türelmes legyünk, a helyes kivitelezés érdekében érdemes csemegékkel és dicséretekkel bátorítani a háziállatot. Az órákat játékosan, intenzív fizikai aktivitással ajánljuk.

Érdekes tények

 • A mellette Diana istennő képein látható festményeken szinte minden esetben egy kis méretű kutya pompázik, külsejében szinte egy whippet teljes másolata.
 • A whippet szülőföldjén gyakran "bullterriernek nevezik az agarak között".
 • A Louvre-ban kiállítás látható egy kutya szobra formájában, pontosan úgy, mint egy Whippet. A szobor Kr. E.
 • Whippet pillanatok alatt képes észlelni egy mezei nyulat, felhasználva az illatát, és néhány másodperc alatt képes megelőzni.
 • A fajta képviselői akár 70 km / h sebességre is képesek.
 • Az angol "whippet" szó jelentése: "gyorsan, fürgén mozogj".
 • A whippet rendkívül ritkán ugat, ha egy agár hangját hallja, az azt jelenti, hogy valami fontosról értesít.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

A Whippet fajta alkalmas azoknak a tulajdonosoknak is, akiknek nincs tapasztalata a kutyatenyésztésben. Egy ilyen háziállat kiváló barát, társ, vadászati ​​asszisztens lesz. Mielőtt azonban egy whippetet telepítene a házába, alaposan gondolja át, hogy képes-e neki méltó tartalmat, figyelmet és szeretetet biztosítani. Az alábbiakban bemutatjuk ennek a fajtának a főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Elegáns megjelenés.
2. A tulajdonoshoz való kötődés, barátságosság.
3. Tisztaság, nincs kutyaszag.
4. Egyszerű karbantartás.
5. Kijön a gyerekekkel.
6. Tanulási képesség.
7. Lakásfenntartásra alkalmas.
8. Jó egészség.
9. Ritkán ugat.

Hátrányok:

1. Erősen fejlett vadászösztön.
2. Úttartás.
3. Napi járást igényel.
4. Rosszul tolerálja az érzéstelenítést.
5. Nem tűri a nedves, hideg időt.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.