A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákShar Pei fajta jellemzői, leírása és jellemzői

Shar Pei fajta jellemzői, leírása és jellemzői

fajta

Shar Pei

jellegzetes
6.3

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

5.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

6.0 / 10

Első pillantásra egy Shar Pei-re azt gondolhatnánk, hogy ügyetlen, ügyetlen és vízilónak tűnik. Valójában a fajta képviselői nem különböznek a lassúságtól, nagyon szeretik a szabadtéri játékokat, a hosszú sétákat.A vízilóhoz hasonlóságát tekintve a Shar Pei a hajtogatott bőr és a fej sajátos formája miatt valóban hasonlít erre az állatra. A mogorva megjelenés és a szigorú beállítottság a kutyát kiváló őrzővé teszi. A kezdő kutyatenyésztőknek nehéz lesz megbirkózniuk a Shar Pei önkényes temperamentumával, ezért ez a fajta erős akaratú emberek számára alkalmas, akik rendelkeznek tapasztalattal a kutyákkal.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Abból a tényből kiindulva, hogy a fajta nagyon ősi, a kezdeteket, a történelem sajátosságait és kialakulásának minden részletét a legapróbb részletekig senki sem ismeri. A Shar-Pei múltjával kapcsolatos sok tény eltitkolását elősegítette egy olyan cselekedet, amelyet Qin Shi Huang látható ok nélkül tett. Ez a nagy kínai császár megsemmisítette az összes fajtát feljegyző könyvet, és történelmi eseményeket tárt fel a Sharpei kapcsán. A mai napig nem találtak magyarázatot erre a cselekményre.

A Shar Pei szülőföldje Kína. Évszázadok óta ez az állatfaj kizárólag a Dél-kínai-tenger partján és Kína déli részén élt. Megbízhatóan ismert, hogy ezek a kutyák több mint 3000 évvel ezelőtt jelentek meg. Csak négy faj büszkélkedhet ilyen tekintélyes korral, amelyeket a földgolyó első kutyájának leszármazottainak neveznek.

A fennmaradt és napjainkig eljutott információk szerint egyértelmű, hogy a fajta története tele van elképesztő tényekkel:

 • Shar-Pei ókori történelmében a népszerűség csúcsa az ie 3–2. Századra esett, egészen pontosan: ezek a múlt század harmincas évei. Ebben az időszakban éltek a fajta képviselői szinte minden kínai családban. Ugyanakkor nem volt különbség, hogy szegények vagy nemesek, gazdag nemesek. Nem meglepő, mert azt hitték, hogy Shar-Pei ráncos bőre képes elriasztani a gonosz szellemeket.
 • Az ókori kínai sírok feltárása során számos agyagfigurát találtak homlokráncolással, mondhatni félelmetes kutyákkal, akiknek a bőre számos ráncban volt.
 • A kínai kommunista párt hatalmának kialakulása során a Shar-Peinek szinte tömeges irtást kellett elviselnie. Az új kormány úgy döntött, hogy a háziállatokat meg kell semmisíteni, a kínai állampolgároknak nincs rá szükségük, mivel luxus. Shar Pei más kutyákkal és macskákkal együtt szinte teljesen megsemmisült, csak keveseknek sikerült túlélni.
 • A második világháború elvette a megmaradt Sharpei életét. A történelmi utalások azt mutatják, hogy az ötvenes években csak néhány alom volt.
 • A hetvenes években a Shar Pei amerikai tenyésztők kezébe került. Az aktivistáknak köszönhetően megkezdődött a kutyák populációjának helyreállítása. A fajta a kihalás szélén állt, mivel 5 éven keresztül csak 8 faj fajtatiszta képviselőjét találták meg. Ők lettek a Sharpei-ébredés alapjai.
 • Shar Pei-t a legritkább fajtának ismerték el, és szerepel a Vörös Könyvben. Több mint egy tucat évbe tellett ezen kutyák számának helyreállítása.

Örülök, hogy ma a Shar-Peit nem fenyegeti a kihalás veszélye.

Fajta szabvány
fajta

Az ókorban a Sharpei ősei harci kutyák voltak. A fajta fő megkülönböztető jellemzői kék-fekete nyelve és számos bőrredő. Nem meglepő, hogy a harci kutyák leszármazottai erős testalkatúak, átlagos méretűek. Létrejön egy négyzet alakú, kompakt testforma. A felnőttek súlya kb 20 kg., marmagasság 44-51cm. A hímek súlya és magassága felülmúlja a nőstényeket.

A fej viszonylag nagy, a fülek kicsiek, háromszög alakúak. A fülhegyek lekerekítettek, a szem felé irányulnak és közel vannak a fejhez. A szem sötét, kicsi. A pofa széles, a kúpos jelzés nem megengedett. Nagy, széles orr. A nyelv a kabát színétől függően lehet: kék, rózsaszín foltokkal, kék-fekete, lila, levendula, kék.

A far egyenes, a háta rövid. A bőr hajtásait a marmagasságnál, a farok tövében várjuk. A lábak egyenesek, izmosak, párhuzamosak, közepes méretűek. A Shar Pei másik jellemzője a magasra rögzített farok (a végbélnyílás teljesen fedetlen). Gyűrű alakú vagy ívelt a hátán.

A bőr egyedi, hipertrófiás hajtogatott. A Sharpei szokatlan szőrzetű, kemény, rövid, kilóg a testén. A haj szőrös, aljszőrzet nélkül. A fajta képviselői különböznek a gyapjú típusától:

1. Ecset.
2. "Medve szőrme".
3. Ló.

Kétféle szín megengedett:

1. A fő szín változó intenzitású fekete pigmenttel: szarvas, fekete, sable, mahagóni, izabella, kék, krém.
2. Hígított csoport (a fekete kivételével): izabella, csokoládé, barack, sable, krém, piros, lila.

Karbantartás és gondozás
jellegzetes

Sharpei számára nagyon fontos, hogy a tulajdonosukkal éljenek. A háziállat csak velük egy fedél alatt lesz teljesen boldog. Az udvaron, egy szűk, zárt madárházban, és még inkább egy láncon, egy ilyen állatot nem ajánlott tartani.

A szállás ideális ennek a fajtának. Kiváló önuralommal rendelkeznek, egyedül akarnak lenni, de ugyanakkor nem játszanak szemtelenül. Más szóval, ha a Shar Pei-t egyedül hagyja a lakásban, a tulajdonosnak nem kell attól tartania, hogy hazatérve sérült bútorokat vagy cipőket lát. Még akkor is, ha nagyon szomorú, a háziállat nem károsítja a házban lévő ingatlant.

Mérsékelt éghajlatot kell biztosítani, mivel a Shar Pei feje túl érzékeny a túlmelegedésre, a hő ellenjavallt az ilyen állatok számára, általában tolerálják a hideget, ha csak nem a perzselő napsugarakat. Napi hosszú sétákra is szükség van. A fizikai aktivitás hozzájárul a kutya normális fejlődéséhez. Ha egy kijáratot tervez egy kinti Sharpei-gyel, győződjön meg arról, hogy az időjárás nem túl forró, ha a hőmérő elmozdul a skáláról, tegyen egy rövid sétát az árnyékban, vagy járja kedvenceit reggelente és esténként, ha hűvös az idő.

Az összes higiéniai eljárás között meg kell különböztetni a fülápolót. A fül tisztítását hetente egyszer végzik. Az eljárás során speciális tamponokat használnak (tilos a pamut) és egy speciális oldatot. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy Shar-Peinek vékony hallójáratai vannak. Egy rövid hallójárat könnyen megsérülhet, ha nem tudja, hogyan tisztítsa meg a fülét. Ideális esetben vegye figyelembe egy szakember tanácsát, aki világosan megmutatja, hogyan kell megfelelően ellátni a fülét.

A fülápolásnak van még egy fontos pontja. Fürdés közben tilos hajat mosni. Ha víz jut a fülébe, súlyos fertőzések léphetnek fel.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Otitis media kutyáknál. Okok, tünetek, kezelés

A Shar Pei higiéniai gondozásának többi része meglehetősen egyszerű:

 • Hetente 2-3 alkalommal ecsetelje a kabátot, eltávolítva az elhalt szőrszálakat.
 • Fürdessen 30-40 naponta egy speciális samponnal kutyák számára. Az általános emberi mosószerek bőrirritációhoz és ennek következtében bőrbetegségekhez vezethetnek.
 • Fürdés után fontos, hogy alaposan tisztítsa meg a bőrredőket a mosószertől, és hajszárítóval szárítsa meg őket. Rendszeres baba pelenka kiütés por ajánlott. Az ilyen alapok segítenek elkerülni a gyulladást és a gombás fertőzések megjelenését.
 • Rendszeres fogmosás, az eljárás megakadályozza a fogkő megjelenését és elősegíti a tiszta légzést.
 • A szemet hetente 2-3 alkalommal törölje le.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek.

Étel

fajta

A Shar Pei táplálása nem könnyű. Sok szempontot kell figyelembe venni:

 • Ha jó az étvágy, meg kell győződnie arról, hogy a háziállat nem eszik-e túl. A Shar Pei túltáplálása lusta, apátikus állattá válik. Továbbá, ha túlsúlyos, akkor a veséje is szenved.
 • Ha az étvágy gyenge, a háziállat nem hajlandó etetni, próbáljon többet sétálni vele és növelje a fizikai aktivitást. Segít javítani az étvágyat.
 • A takarmányozás kategorikus megtagadása esetén változtassa meg. Nagyon gondosan kell megváltoztatnia az étrendet, mivel a Shar Pei meglehetősen érzékeny a takarmány összetételére. Emellett a fajta képviselői hajlamosak az ételallergiára. Ezért nem ajánlott gyakran megváltoztatni az étkezési rendszert, ha ezt meg kell tennie, gondosan figyelje a kutya reakcióját bizonyos ételekre.
 • A felnőtt kutyákat naponta 2 alkalommal etesse.
 • 1,5 éves korig száraz élelemmel takarmányozzon, amely a normális élethez szükséges összes adalékot tartalmazza.
 • 1,5 év után Shar Pei étvágya jelentősen romlik. Ebben az időszakban ajánlott a kutyát természetes táplálkozási módra átvinni.
 • Tilos a folyékony étel (leves, húsleves stb.). Az ételnek vastagnak vagy száraznak kell lennie. Az étrend alapja a hús és a belsőség. Gabonafélék, zöldségek (a burgonya kizárt), gyümölcsök kerülnek hozzáadásra. Csemegeként ajánlott az alacsony zsírtartalmú kefir, a tojás és a hal.
 • A kolbász, hüvelyesek, fűszerek, édesség szigorúan tilos.

Egészség

fajta

Megfelelő gondozással, karbantartással és táplálkozással Shar Pei akár 10-11 évet is megélhet. Természetéből adódóan kiváló immunitással rendelkezik. Ritkán betegszik meg, többnyire egészségügyi problémák jelentkeznek a helytelen etetés és karbantartás miatt. Leggyakrabban Shar Pei a következő betegségekben szenved:

 1. Entropion - századforduló.
 2. Demodecosis - kullancs által okozott bőrbetegség.
 3. Ételallergia - az ételre gyakorolt ​​negatív bőrreakció.
 4. Elsődleges seborrhea - kellemetlen szag, a bőr hámlása és a faggyú feleslege határozza meg a bőrön.
 5. Láz - örökletes betegség. Tünetek: hányás, a gyomor-bél traktus zavara, magas láz. A helyes kezelés teljes gyógyuláshoz vezet.
 6. Puffadás - a helytelen táplálkozás és a rossz minőségű termékek miatt következik be.
 7. Dysplasia - ízületi problémák. Súlyos stádiumban mozdulatlansághoz vezet.
 8. A fülkagyulladás - oka lehet a fülbe jutó víznek és a rossz minőségű tisztításnak.
 9. Gombás betegségek - a bőrredők higiéniájának megsértése miatt fordulnak elő.

Számos betegség elkerülhető, ha rendszeresen végeznek megelőző vizsgálatokat állatorvosnál és rutinszerű oltásokat végeznek.

karakter

fajta

A kiskutya házban maradásának első napjaitól kezdve a tulajdonosnak meg kell mutatnia, hogy ki a főnök. A tulajdonos a háziállat szemében vezetőnek, vezetőnek tűnik, csak ilyen feltételek mellett engedelmeskedik a kutya. A Shar Pei jóindulatúan bánik a család többi tagjával, de a parancsokat vonakodva hajtja végre, csak a tulajdonosnak engedelmeskedve. Nagyon nehéz megbirkózni a kínai fajta domináns karakterével. A tulajdonosnak erősnek, akaratosnak és gyakorlottnak kell lennie a kutyák kezelésében.

Shar Pei tökéletesen alkalmas tizenéves családok számára, akik értenek a háziállatok kezeléséhez. Egy ilyen kutya sokáig nem tolerálja a gyermekek zaklatását és apró csínytevéseit, ezért nem hagyhatja egyedül a gyerekekkel.

Shar Pei okos, független, született domináns és őr. Óvatosan bánik az idegenekkel, mondhatni agresszíven. Más kutyák is agresszívak. A korai szocializáció elősegíti a túl agresszivitás megszelídítését. A kutya hűen szolgálja a gazdát és a család minden tagját, hűséges, készen áll a védelemre veszélyes helyzetben. De cserébe szeretetet, tiszteletet és türelmet igényel.

Képzés és oktatás
jellegzetes

A Shar Pei minden makacssága érdekében edzése különösebb nehézség nélkül zajlik, ha figyelembe vesszük karakterének minden jellemzőjét, és meghallgatjuk egy kinológus tanácsát. A nevelés és a képzés során nagyon fontos, hogy dicsérettel és csemegével jutalmazza kedvencét.

Három hónaptól el kell kezdeni az edzést. A domináns beállítottság megszelídítése és a kiskutyás kortól való agresszió mértékének csökkentése érdekében be kell vonni a Shar Pei-t a gyerekekkel és háziállatokkal játszott játékokba. Korai szocializáció. A környező világgal való szoros ismeretség hozzájárul ahhoz, hogy a kutya jellege nyugodtabb és türelmesebb lesz.

Valószínűleg hasznos cikkeket talál:

Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Edzés során kizárt a durvaság és az erőszak. A súlyosságnak ésszerűnek és tisztességesnek kell lennie. A tanfolyam nem félelem, hanem egy állat bizalma az emberben.

A fajta előnyei és hátrányai
funkció

Mint minden más állatfajhoz, a Shar Peihez is megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket ismerni kell egy ilyen kutya minden tulajdonosának és mindenkinek, aki ilyen fajta kölyökkutya vásárlását tervezi:

Előnyök:

1. Tiszta, rendezett.
2. Nincs kellemetlen szaga.
3. Nincs szokása elrontani a bútorokat és a házban lévő holmikat.
4. Rendelkezik védő tulajdonságokkal.
5. Hűséges és barátságos a háztartásokkal szemben.
6. Nem zajos.
7. Nem bosszantó.

Mínuszok:

1. Sok betegségre hajlamos.
2. Agresszív más állatokkal szemben.
3. Erőfeszítésre való törekvés.
4. Különleges megközelítést igényel a táplálkozás terén.
5. A fülek és a bőrredők gondozásának nehézségei.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.