A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA rottweiler jellemzői, leírása és a fajta szabványa

A rottweiler jellemzői, leírása és a fajta szabványa

jellegzetes

Rottweiler

jellegzetes
7.1

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

2.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

A rottweilert agresszív fajtának tekintik, egy ilyen kutya csak tapasztalt, erős akaratú kutyatenyésztők számára alkalmas. Ha a Rottweiler nincs megfelelően kiképezve, az idegenekre és a tulajdonosra egyaránt veszélyes lehet.Megfelelő kiképzéssel és szocializációval a kutya hűen szolgálja a gazdit, agresszivitása ellenőrzés alatt áll. A Rottweiler egy komoly, hatalmas, magabiztos kutya, amely képes barátságos, sőt szeretetteljes háziállat lenni. A lényeg az, hogy figyelmével vegye körül, ne hagyja sokáig magára, és egyértelművé tegye, ki a főnök a házban.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A modern rottweilerek ősei római masztiffszerű kutyák voltak. Hatalmas molosszus kutyákat hoztak Németországba a Rómából érkezett hódítók. Különösen figyelemre méltóak voltak az erős és félelmet nem ismerő kutyák Rottweil városában, amelyeken keresztül a szarvasmarha-sofőrök útja és az az út vezetett, amelyen számos értékes árut szállítottak.

Az őrző kutyák őrként kísérték a szekereket, és a marhavezetőknek is segítettek nehéz munkájukban. Az új területen gyökeret vert római kutyáknak el kellett hárítaniuk a rablók, ragadozó állatok támadásait, és el kellett kerülniük a szarvasmarhák patáját és szarvát. A bikák gyakran támadták meg a kutyákat, így a faj gyenge tagjainak esélyük sem volt a túlélésre.

Az idő múlásával a masztiffszerű római kutyák elkezdtek kereszteződni a helyi nagy pásztorkutyákkal. Ennek eredményeként új fajta jelent meg, a nevet Rottweil város tiszteletére kapták. A rottweilerek olyan népszerűvé váltak, hogy a jelzett település szimbólumává nyilvánították őket. A város címerén egy hús sonkákkal körülvett rottweiler állt.

A rottweilereket őrző kutyaként alkalmazták. Ezeket a kutyákat a gazdálkodók értékelték leginkább a bikák és más állatállomány vezetésére való képességük miatt. Ezenkívül szinte minden hentesnek volt egy hatalmas őrsége egy rottweiler formájában. Ez volt a hírnév csúcsa ennek az állatfajnak. Amikor az egész országban megkezdődött a vasút fejlesztése és csökkent az egyik helyről a másikba költözendő marhacsordák száma, a rottweilerekre már nem volt szükség.

Ezután a fajta hosszú és nehéz fejlődési útja kezdődött, hullámvölgyekkel:

 • 1882 - A fajtatiszta rottweilerek száma töréspontig csökken. A kiállításon a fajtát csak egy kutya képviselte. A meghatározott faj a kihalás szélén állt. Ennek oka a vasút fejlesztése és az állatállomány nagy távolságokra történő vezetésének tilalma volt.
 • 1901 - a korábbi népszerűség visszaszerzéséhez a rottweilereknek át kellett képezniük magukat. Testőrként, mentőként, otthonok és kormányzati létesítmények őrzőjeként kezdték őket tartani, és a rendőrség használta őket. A huszadik század elején a kinológusok döntöttek a fajta színvonaláról. A kutyák különböző országokban kezdtek kiállításokon részt venni. Azóta sem a rottweilerek jellege, sem megjelenése nem változott.
 • 1921 - megalapítják az első fajta klubot Németországban.
 • 1931 - Amerika első rottweiler klubja megalakult.
 • 1946 - a Németországgal folytatott háború befejezése után Oroszországban megjelentek a rottweiler fajta első képviselői.
 • 1990 - a német fajta népszerűségének csúcsa az USA-ban. A kilencvenes években több mint 100 000 bejegyzett fajtiszta rottweiler volt az országban.

Úgy tűnik, hogy most semmi sem fenyegeti ezeknek a kutyáknak a populációját. De a világhírnév nem tett jót a rottweilereknek. Sok tenyésztő volt, aki a mennyiség helyett a minőséget kereste. Ennek eredményeként a fajta erős, ellenálló, intelligens és félelem nélküli hírneve tönkrement. Az ilyen háziállatot kívánók száma drámaian csökkent. A kutyák között sok beteg, gyenge, rosszul fejlett egyed jelent meg.

Ennek az állatfajnak a népszerűsége visszatért a tenyésztők egy csoportjának köszönhetően, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az egykori dicsőséget és a szabvány által deklarált összes fajta minőséget visszatérítsék a rottweilerekhez. Ennek eredményeként a fajta modern képviselői szilárdan a tizenhetedik helyen állnak a regisztrált fajok listáján.

Fajta szabvány

rottweiler

A Rottweiler külseje mozgékonyságról, erőről és kitartásról beszél. Ez egy meglehetősen nagy fajta, sem könnyű, sem nehéz megjelenésű. Felnőtt súlya 45-50 kg. növekedéssel 55-70 cm. A szukák alacsonyabbak a hímeknél, mind magasságukban, mind súlyukban.

Nagy, kissé hosszúkás fejet tartanak egy rövid, vastag, harmatmentesen. A fülek háromszög alakúak, lelógóak. Sötét mandula alakú szem, figyelmes, éber tekintet. Az orr széles, fekete, nagy orrlyukakkal. Állkapcsok ollós harapással.

Testalkata tömör, arányos. A háta egyenes, a far közepes hosszúságú, széles. A végtagok izmosak, egyenesek, párhuzamosak. Természetes farok, dokkolás megengedett.

A rövid szőrzet aljszőrzetű, a felső réteg vastag, kemény, durva. A szőrzet színe fekete, vörösbarna barnulással. A szabvány egyetlen fehér foltot enged a mellkason.

Karbantartás és gondozás

alapértelmezett

A Rottweiler megtartásához ideális megoldás egy privát udvar, tágas madárházzal és meleg fülkével. Bár a lakás fenntartása is lehetséges. Az első és a második esetben is vannak szabályok, amelyek betartását nem tárgyalják:

1. A madárházban tartáskor maximális figyelmet kell fordítani a kutyára. Séta vele, játszani, csak beszélgetni. A rottweilernek mindig éreznie kell az emberek jelenlétét, a tulajdonos gondoskodását és szeretetét.

2. Háziállat lakásban tartásakor napi hosszú sétákat kell biztosítani (legalább egy órát). A gyaloglás nem korlátozódhat a lassú járási lépésekre. Aktív játékok, futás, ugrás, egyéb fizikai aktivitás - erre van szüksége egy Rottweilernek a normális fejlődéshez.

Miután elhelyezte a házban a rottweilert, rendezzen neki egy kanapét vagy matracot tartalmazó pihenőhelyet. Ne hagyja, hogy a kutya az ágyon aludjon, nagyon nehéz lesz elűzni onnan. Meg kell határozni az etetési területet, és külön tálakat kell vásárolni a víz és az élelmiszer számára. Ne felejtsd el a szórakozást, még egy felnőtt kutya is szívesen játszik gumijátékokkal, nemhogy apró kölyökkutyákról.

Kölyökkorától kezdve a háziállatot higiéniai eljárásokra tanítják:

 • A kabát heti fogmosása.
 • Az évente kétszer előforduló moltos időszakban fésülje meg naponta.
 • Fürdés szükség szerint vagy évente 2 alkalommal. A fennmaradó időben a vízkezelés a mancsok séta utáni mosására korlátozódik, és a gyapjú nedves ronggyal dörzsöli.
 • Hetente ellenőrizze, törölje le és tisztítsa meg a füleket és a szemeket. Ha gyulladást, irritációt vagy túlzott váladékfelhalmozódást tapasztal, sürgősen mutassa meg a kutyát az állatorvosnak.
 • Hetente mosson fogat fogkrémmel, vagy vásároljon ehhez speciális csontokat.
 • Szükség szerint vágja le a körmöket, bár a legtöbb esetben egy aktív kutya, például a Rottweiler, ledarálja őket az útfelületre.

A tulajdonos maga választja meg a kedvtelésből tartott állatok etetésének módját. Száraz ételekkel vagy természetes ételekkel etethető. Egy nagy, aktív kutya elég sok táplálékot igényel, de nem lehet túl etetni, különben elhízás léphet fel. Nem számít, hogyan nevel fel egy rottweilert, el kell rejteni tőle az ételt. Ez a kutya megpróbál ellopni mindent, ami ehető.

A felnőtteket naponta kétszer etetik. Tiszta, hűvös víz legyen elérhető a nap 24 órájában.

Egészség

jellegzetes

Megfelelő gondozással és kiegyensúlyozott étrenddel a Rottweiler 9-11 évet élhet. A modern rottweilerek távoli ősei kénytelenek voltak visszaverni a vadállatok támadásait, harcolni a rablókkal, részt venni a kutyaharcokban és ellenállni a szarvasmarhák szarvának és patájának, amelynek állományát a moloszok hajtották, segítve a pásztorokat. Ebből kiindulva a kutyák nem tudtak lazaságot adni, természetüknél fogva jó egészségük van, csak erősek és szívósak maradtak életben. De mint minden élőlény, a rottweiler is hajlamos bizonyos betegségekre:

 • Puffadás - Volvulus vagy a gyomor tágulása a legtöbb esetben rossz minőségű, lejárt élelmiszerekből vagy puffadást kiváltó ételekből származik (borsó, bab...). Ha nem tesz lépéseket időben, a kutya néhány órán belül meghalhat.
 • Allergiás reakciók - meg kell határozni az allergia forrását és megszüntetni.
 • Onkológiai betegségek - Osteosarcoma gyakran fordul elő Rottweilerekben.
 • Koponya keresztszalag sérülése - súlyos sántaság kíséretében.
 • Epilepszia - epilepsziás rohamok, görcsök kísérik.
 • Dysplasia - ízületi rendellenességek, amelyek sántasághoz, elviselhetetlen fájdalomhoz, mozdulatlansághoz vezetnek.
 • Szembetegségek - a szemhéjak volvulusa, retina diszplázia, szürkehályog.
 • Veleszületett süketség.
 • Parvovírus fertőzések - a vírus hányással, vérzéses bélgyulladással, szívizomgyulladással, leukopéniával, dehidrációval és öt hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák halálával.
 • Von von Willebrand-kór - örökletes vérbetegség, amelyet epizodikus spontán vérzés fordul elő.
 • Subaorta szűkület - gyakori veleszületett (örökletes) szívbetegség.

Ne felejtsük el a háziállat rutinszerű oltását és kezelését bőrparaziták elleni gyógyszerekkel. Évente egyszer ajánlott röntgenfelvétel, amely a kezdeti szakaszban segít időben észlelni az ízületi diszpláziát.

Bizonyára minden rottweiler tulajdonos tudja, hogy kedvenceik alvás közben horkolnak, a horkolás gyakran köhögéssé válik. Ez nem betegség, a kutya nem hal meg ettől, de meg kell győződnie arról, hogy az ilyen köhögés nem egy betegség jele, például tüdő- vagy szívbetegség. Ehhez rendszeresen megelőző vizsgálatokat kell elvégeznie egy állatorvosi klinikán.

karakter

jellegzetes

Azokban a filmekben, ahol rottweilerek jelennek meg, agresszív, gonosz, emberre veszélyes kutyaként mutatják be őket. A kutyák még démoni hősöket is játszottak. Az életben a fajta képviselői valóban nagyon komolyak és agresszívek, de megfelelő végzettséggel agressziójukat kontrollálják, és a düh igazolható.

A kiváló őrzőkutya nemcsak félelem nélküli és erős legyen, hanem visszafogott, intelligens, megfelelő. Ezek a tulajdonságok vannak jelen a rottweiler karakterében, korai szocializációnak és megfelelő nevelésnek kitéve. Ilyen védőberendezéssel a háztartás minden tagja biztonságban van.

Kis szempontból a kutya meghatározza magának az egyik gazdit, barátságosan bánik a család többi tagjával, gondoskodik róluk, de parancsokat hajt végre "nyikorogva". A fajta képviselői végtelenül hűségesek a tulajdonoshoz, ha egy felnőtt kutyát másik gazdának adnak, akkor szenvedni fog, nagyon nehéz lesz megszerezni a bizalmát és engedelmeskedni.

A Rottweiler kedvesen és gondosan bánik a gyerekekkel. A kutya örömmel játszik a gyerekekkel. Az egyetlen probléma az, hogy a játék izgalmában lévő kutya véletlenül el tudja tolni a gyereket. Tehát a barátság ellenére a kutyákat és a gyerekeket nem lehet egyedül hagyni, játékuknak a felnőttek ellenőrzése alatt kell állnia.

Ha már van háziállata rottweiler formájában, vagy csak vásárolni készül, akkor meg kell ismerkednie az ilyen típusú kutya jellegének és viselkedésének következő jellemzőivel:

1. Javasoljuk, hogy kössön biztosítást, mivel a Rottweiler bizonyos helyzetekben valóban veszélyes lehet.
2. Egy rottweilert nem hagyhat magára sokáig, unalma és melankóliája miatt a kutya anyagi károkat okozhat.
3. Rottweilert nem ajánlott óvodás korú kisgyerekes lakásban tartani.
4. Ha úgy dönt, hogy más háziállatokat is együtt tart a Rottweilerrel, fokozatosan és gondosan tanítsa meg a kutyát az új bérlőknek. A kutya zsákmányként érzékelheti a macskát, a nyulat stb.
5. Nem ajánlott együtt tartani az azonos nemű rottweilereket, állandóan konfliktusokba ütköznek, és összevesznek.

Képzés és oktatás

alapértelmezett

A rottweiler hajlamos az uralomra, a kutya a legcsekélyebb lehetőség mellett nemcsak a saját fajtája felett akar uralkodni, hanem gazdája felett is. Ezért egy tapasztalatlan kutyatenyésztőnek nehéz megbirkóznia a háziállat nehéz jellemével kutyavezető segítsége nélkül.

Feltétlenül olvassa el cikkeinket:

A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

Semmi esetre sem szabad kényeztetnie a kutyát. Az oktatásnak és a képzésnek szilárdnak kell lennie, de a tulajdonos fizikai büntetése és agressziója elfogadhatatlan. A kutyának bíznia kell a tulajdonosban, tisztelnie kell őt, de ne féljen és ne haragudjon. Ha a felsorolt ​​feltételek teljesülnek, a Rottweiler gyorsan megtanulja az összes leckét, és kétségtelenül betartja az összes parancsot.

Az edzés során figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a Rottweiler nagyon okos és ugyanakkor nagyon ravasz. Ha a tulajdonos gyengeséget ad, a kutya azonnal további engedetlenséggel reagál rá. Gyakran előfordul, hogy egy Rottweiler nem hajlandó végrehajtani egy már megtanult parancsot, és minden megjelenésével megmutatja, hogy nem érti, mit követelnek tőle. Ezt ravaszsággal és csalással magyarázzák, a kutya egyszerűen nem akar dolgozni. Miután hasonló helyzetben egyszer hozta magát, a tulajdonos folyamatosan hoz. Mindenesetre, miután parancsot adott, el kell érni a végrehajtását.

Érdekes tények

 • Rottweilben a hentesboltok tulajdonosai annyira bíztak kutyáikban, hogy pénzszállítással bízták meg őket. Rottweiler egy zsák bevételt kötött a gallérhoz, és hazaküldte. Egy rabló sem merne megtámadni egy ilyen futárt, ezért a pénzt épségben és egészségesen szállították a megadott helyre.
 • Vannak esetek, amikor egy rottweiler 17 vagy annál tovább élt.
 • A Rottweiler villámgyorsan képes átalakulni. Például egy gyerekkel játszadozik, mint egy gondtalan kiskutya, de észrevéve a veszélyt, a kutya azonnal véres szemmel és csupasz szájjal válik agresszív állattá.
 • Érdekes módon a félelmetes Rottweiler kedvenc csemege a sajt.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A rottweiler nem könnyű fajta. Egy ilyen kutyának stabil kezre és a tulajdonos folyamatos ellenőrzésére van szüksége. A fajta képviselőinek számos tagadhatatlan előnye van, de vannak hátrányai is.

A Rottweiler fajta előnyei:

1. Kiváló biztonsági és őrségi tulajdonságok.
2. Magas intelligencia.
3. Alkalmas lakás és madárház tartására.
4. Kitartás.
5. Gyors tanulás.
6. odaadás.
7. Egyszerű karbantartás.
8. A gyermekek jó kezelése.

Mínuszok:

1. Drága étel.
2. Napi hosszú sétákat igényel.
3. Túlzott agresszió.
4. Nehéz kijönni más háziállatokkal.
5. Erőfeszítésre való törekvés.
6. Hajlam az elhízásra a túlzott falánkság miatt.
7. Szereti sokáig hangosan ugatni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.