A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákFox Terrier jellemzői és a fajta leírása

Fox Terrier jellemzői és a fajta leírása

jellegzetes

Foxi

fajta
7.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Nélküle világunk mindenképpen unalmas lenne. A Fox Terrier szenvedély, játék, vakmerő vidámság. De ő - és kiszámítja a vadászatot, a bátorságot, a mohóságot és a kockázatot. A rendkívüli elme és a csínyekre való készség kombinációja.Elképesztő, hogy hány ellentmondó tulajdonság szervesen egyesül egy jóképű foxterrier megjelenésében.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség és betegség
 • Karakter és kiképzés
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

jellegzetes

És azt mondod, hideg, merev angol! Az a tény, hogy Nagy-Britanniában él a Fox Terrier, sokat elárul a szigetlakók igazi jelleméről.

Kiderült, hogy rajonganak a fizikai birkózásért, a kemény sportért és a szerencsejátékért. Ugyanakkor kiemelten kezelik hobbijaik külső jeleit.

A rókára vadászó parforok az összes rituáléval és tulajdonsággal, számos szolgával és segédiparral elfoglalták Angliát az aktív időtöltés hatalmas módjaként. A XIX. Századra. a vadászati ​​mulatságot a nemzeti sport rangjára emelték.

A vörös vadállatok lóvadászatának elengedhetetlen feltétele a kutyák, és kétféle. Egy nagy csomag könnyű, gyors lábú Foxgound kutya vesz részt a karámban. Abban az esetben, ha a rókának ideje lenne a robogásra, a mérges kis terriereket kivették a speciális zacskókból. Feladatuk az volt, hogy a fenevadat kiűzzék a lyukból, hogy a lovasok üldözése folytatódjon.

Az óangol terrier - a föld alatt végzett kutya - régóta és mindenhol elterjedt a szigeteken, de minden tekintetben meglehetősen sokszínű volt. A Foxgounds gyönyörű vadászatához a britek spontán módon egy bizonyos formájú, hosszúkás hosszú fejű fehér sima szőrű kutyákat részesítettek előnyben, hasonlóan egy kis lóhoz.

Energikus és kompakt terrierek, vörös és fekete foltokkal, élénk fehér alapon szervesen illeszkednek az általános csomag képébe, ugyanazokkal a sima szőrű háromszínű kutyákkal.

A sima és drótszőrű rókaterrier genetikai alapja megegyezik. Ősük fekete-barnás (fekete-barnás) terrier. A szükséges tulajdonságok megszilárdítása érdekében egy beagle, egy bullterrier, esetleg egy agár vérét öntötték bele.

A rókákat először egy kiállításon mutatták be 1859-ben. Számos rajongó tenyésztette őket, és a kutyákat kezdetben nem osztották szigorúan a szőrzet típusa szerint. Bár az 1875-ben alapított angol Fox Terrier Club formálisan leállította ezt a gyakorlatot, valójában sokáig folytatódott.

Kezdetben a sima hajú fajta dominált számokban, és kizárólag munkásnak, atlétának számított. A helyzet azonban meglehetősen gyorsan megváltozott.

Az a tény, hogy a kiválasztott kemény gyapjú javította tulajdonságait és számos előnnyel járt. Ezenkívül egy speciális technikát találtak fel a feldolgozására - a vágás, a kopasztás.

Ennek eredményeként a drótszőrű rókák a fajta csúcspontja idején 3-szor előzték meg a sima rókákat. Külön klub - a drótszőrű rókaterrierek szövetsége - alakult 1913-ban.

Mindkét fajta megőrizte munkaképességét, de a "gesztusok" megjelenésükben meghódítottak. Főleg európai országokba, Oroszországba és az USA-ba exportálták őket. Század vége óta. Németország Nagy-Britannia után a második európai foxterrier tenyésztési központ lett.

Az angliai modern Fox Terrier hosszú távon nem dolgozó kutya, csak a tenyésztők erőfeszítéseinek köszönhetően őrzi meg fajta temperamentumát. De Közép-Európa és az Orosz Föderáció országaiban számos róka vesz részt gyakorlati vadászatban és az odakutyák sportjában.

A fajtában két sorra oszlottak - kiállítás és munka, de ahol a sorjázás kialakult, ott nem figyelhető meg 100% -ban, a tenyészanyag részben vegyes. Ami a gyapjúfajtákat illeti, a hivatalos elhatárolás befejeződött. Most két különböző fajta különböző színvonalú.

Fajta szabvány

nagyon erős

A fajta hazájában az első szabványt 1876-ban fejlesztették ki, 1913-ban hivatalosan jóváhagyták. Azóta csak kissé módosították, ami egy kialakult foxterrier típusra utal.

Az FCI dokumentumai most érvényesek:

 • Drótszőrű Fox Terrier - 169. sz., 2009.
 • Sima róka terrier - 12. szám 2017-től.

A Fox Terrier egy kicsi kutya, nagy képességekkel és kifejezett temperamentummal. Kompakt, négyzet alakú, stabil és szívós az elég erős csontok és a jó izomzat miatt, de korántsem érdes.

A Fox védjegye egy nagyon nagy fej, hosszúkás, de nem keskeny pofával és különleges okos kifejezéssel. A háromszög alakú kis fülek szükségszerűen a porcon vannak, szögletesen előre irányítva, a szemzugok felé. A lekerekített szemek nagyon sötétek és élénkek.

Egy jól megtöltött megfogó (pofa) egy erős rókapofáról beszél, amely képes megfogni a fogást. A szabvány nem határozza meg részletesen a fogászati ​​formulát, de előírja, hogy a teljes 42 fogú készlet készleten legyen. Ollós harapás szükséges.

A rókaterrier jellegzetes jeleinek felsorolása a következőket is tartalmazza:

 • A nyak hossza nem kevesebb, mint a fej hossza.
 • Kiejtett marmagasság.
 • Rövid, egyenes, erős hát.
 • Rövidített erős ágyék.
 • Magas farok.

A kis méret miatt a terrier lábainak kivételesen helyes szöget kell biztosítaniuk a harmonikus, lendületes mozgásokhoz. A hátsó lábak nagyon erősek, nagyon erős izmokkal vannak, egymástól távol helyezkednek el, hogy magabiztos munkát végezzenek a barlangban.

A színkövetelmények mindkét kabáttípus esetében közel azonosak: két- vagy háromszínűek, főleg vörös és fekete foltokkal, főleg fehér alapon. A "sima" esetében tiszta fehér szín megengedett.

Sima hajú típus - a szőrzet nem olyan rövid és vékony, mint például egy tacskóban. Meglehetősen kemény, de egyenes, helyenként hosszú (faroknál) hosszú, nagyon vastag.

Drótszőrű típus - a védőkabát nagyon kemény, legfeljebb 4 cm hosszú, de nem egyenes, mint egy drót. Zárja le a testet egy rugalmas sűrű hullámmal. Szakaszban az őrszőr kívülről legvastagabb, tövénél vékony. Az aljszőrzet puha és rövid, sűrű aljszőrzet. A fején hosszúkás kemény haj díszítése szükséges szemöldök, bajusz és szakáll formájában.

Fontos paraméter - a foxterrier növekedése: 39 cm-ig a marmagasságnál. Ennél a magasságnál a kutya súlya nem haladhatja meg a 8 kg-ot ("kemény" egy kicsit többet).

Fontos! A Smooth Fox Terrier korábbi verziójában hiányoztak a magassági követelmények, ami negatív tendenciákhoz vezetett. Most visszaállt a színvonal.

A foxterrier szintjét az összes paraméter helyes egyensúlya határozza meg. A túl hosszú nyak és fej, túl fejlett mellkas felé ferdülés nem jó.

Kiváló külseje esetén is lehet rókát kizárni egy kiállításon, és kizárni a tenyésztésből, ha gyáva, letargikus, gyerekes, érintkezés nélküli és ésszerűtlenül agresszív.

Karbantartás és gondozás

a fajta előfordulása

A róka fogása egyszerre könnyű és nehéz. A fő probléma a kutya tartós erélye; minél többet sétálsz és játszol vele, annál boldogabb. Fox nem lehet sokáig fáradt. Rövid szusszanás és készen áll a harcra.

A Fox Terrier nagyon erős és lendületes kutya. Erős, széles gallérra és erős karabinerre lesz szükségük. Pórázon a rókák mindig erőteljesen előre húzódnak, de nem ajánlott hevederre hajtani őket. Jobb edzeni, nagyon képesek a "Közel!".

A rókáknak nagyon fejlett megragadó reflexük van, és vágyuk, hogy utolérjék a zsákmányt. Emiatt a szabadidejük megszervezése egyrészt egyszerű - elegendő felszerelés (labda, húzó, botok, frizbi) és jó társak társaságának megszerzése. A legjobb megoldás a közös séta barátságos kutyákkal.

Másrészt a napi pórázon járás nem elégíti ki a Rókát. És nem bízhat egy aktív kutyát gyermekre. Más kutyák társaságában a róka beképzelt, sőt mohó lehet.

Fox játéka erőszakos, ugrás, morgás, rángatás és vadászat technikákkal rendelkezik, és szeret egyenlő feltételekkel játszani. Emiatt egy ilyen kutyát nem lehet ajánlani 4-5 év alatti kisgyerekes család számára.

A rósterrierek jól kijönnek a macskákkal, de csak a saját otthonukban. Tarthatja mind lakásban, mind magánházban, madárházban. Probléma az azonos nemű kutyák egy családban. A hímek közötti konfliktusok garantáltak, át kell gondolni a két kutya együttélési lehetőségeit ugyanabban a házban.

A terrierek nem hajlamosak a túlevésre, és nem nagyon könyörögnek. De ellophatnak ételt, találékonyságot mutatva.

Tekintettel a rókák fizikai aktivitására, kis méretére és gyors anyagcseréjére, koncentrált, kiváló minőségű étellel kell őket etetni, kis adagokban. A világos menetrend és a kísérő etetési csapatok előnyösek. Utazási és vadászati ​​utaknál jobb, ha húskonzerveket veszünk.

A fehér "póló" ellenére gyakran nem ajánlott fürdeni a rósterriereket samponnal, 3 havonta 1-2 alkalommal elegendő. A tisztaságot letörléssel és fésüléssel érik el.

Mindkét gyapjúfajta nagyon vastag és sűrű szőrzetű, fejlett faggyúmirigyekkel. A zsíros zsír jól védi a szőrzetet a külső tényezőktől, ezért védeni kell. A mosással túlszárított gyapjú elveszíti tulajdonságait, és a korábbinál is gyorsabban piszkosul.

A sima szőrzet gondozása egyszerű, de helytelen étrend és elégtelen járás esetén a sima szőrű kutyák gyakran szezonon kívüli hullást mutatnak - a szőrzet "kopott". Ez nem figyelhető meg a "gesztusoknál", de rendszeres vágást igényelnek.

A drót Fox Terrier vágása évente 2-3 alkalommal történik. Az egyetlen eszköz, amelyet a mester használ, egy vágókés a gyapjú könnyű megfogásához. A munka nagy részét kézzel végzik.

Fox kabátja az egyik legvastagabb és legvastagabb, a fajta frizurája meglehetősen összetett - éles átmenetek nélkül és figyelembe véve a kutya alkatának egyedi jellemzőit. Ezért az eljárás nem gyors és drága. A tulajdonos higiéniai célokból elsajátíthatja, de a kiállítási komplexum ápolását szakemberre kell bízni.

Az első nyírást 3-4 hónaposan kell elvégezni a kölyökkutyával, majd minden a gyapjú érlelésének sebességétől függ. Ne csak az őrszőrt válassza, hanem az aljszőrzetet is. Semmilyen módon ne vágjon!

További nehézség a rókaterrier megszokása, hogy hosszú ideig az asztalon álljon. Általánosságban elmondható, hogy a róka nem olyan kutya, amely rezignáltan elviseli önmagának bármilyen manipulációját; ellenáll.

De nem is olyan rossz. Először is, a vágást az évszaknak megfelelően és a kiállítások figyelembevételével lehet tervezni, akár több napig is. Másodszor, az eljárás után a tulajdonos minimális terheléssel jár a hajápolással, legfeljebb két hónapig.

A vágás előnyei:

 • Ha az elhalt hajat rendszeresen pengetik, a szőrzet szerkezete és megjelenése minden egyes alkalommal csak javulni fog.
 • A durva szőrzet nem hull és nem hull.
 • Vastag "ing" taszítja a szennyeződéseket és a nedvességet.
 • Kiváló minőségű szőrzet védi a kutyát a sebektől és a szúnyogcsípéstől.

A kiállítás kiállításához a sima szőrű kutyák esetében különleges ápolásra van szükség.

Fox Terrier egészség és betegség

a fajta előfordulása

A problémákat a legtöbb esetben a Rókák mobil életmódja okozza. Különböző sérülésekről van szó, többek között kutyákkal és macskákkal történt összecsapásokból. Ugyanakkor a róka "kemény a sebre", ahogy a vadászok mondják, és bátran viseli a fájdalmat.

A genetikai betegségek fő sorozata a fehér szőrzet színéhez és a kemény haj specifikumához kapcsolódik:

 • Süketség.
 • Bőrbetegségek: ekcéma, dermatitis, allergia.

A terrierek kiváló szívizommal rendelkeznek, ami aktív centenáriusok státusát biztosítja számukra. Várható élettartam 14-18 évig.

Karakter és kiképzés

A jó rókaterrier vidámság és pozitivitás benyomását kelti. Kíváncsi, de általában nem hülye, hogy képességein felül bajba kerüljön. A másik dolog az, hogy meglehetősen nagy lehetőségei vannak.

A vadászati ​​múlt (és sok kutya számára a mai nap) értékes tulajdonságokat adott a terriereknek, amelyek lehetővé teszik számukra az aktív életet negatív következmények nélkül:

 • Gyors ész.
 • Gyors reakció.
 • Függetlenség a döntéshozatalban.

A róka természeténél fogva kolerikus, bármilyen tevékenységre kész: vadra, vadászatra, sportra. Ennek tartalmaznia kell a képzést is. A megfelelően felépített tanfolyamot a kutyák érdeklődéssel és lelkesedéssel érzékelik. De nem egyszerre. Minden terrier először megpróbálja megtenni a maga módján.

A fiatal rókák erőszakos tevékenységének és önakaratának kombinációja sok tulajdonos kétségbeeséséhez vezet. Valóban, az első másfél év egy Fox-nal nehéz. De ne add fel. A terrierek tökéletesen képzettek és jól emlékeznek az "anyagra", csak keményen kell velük dolgozni, és nem szabad engedni az érzelmeknek.

A Fox terrierek általában nem "élelmiszer-dolgozók" - a harapnivalókkal való jutalmazás csak a képzési folyamat kezdeti szakaszában szükséges. Sokkal értékesebb a kutyák számára az emelés, a győzelem és az önbizalom érzése, amelyet akkor kapnak, amikor sikeresen teljesítik a pályát a gazdával.

A rókák megértőek és kíváncsiak, nem hajlamosak kétségbeesésre és hosszú önámításokra. Mindez kiváló társakká teszi őket a sport és a turisztikai szabadidő eltöltésére, bármilyen természetjárásra. Szeretnek úszni, és még inkább - ásni a földet és a homokot. Minden terrier jól szolgál, könnyen elsajátítja az "akadálypályát" és a sportjátékokat tárgyakkal.

A vadászrókák sokoldalúak, nemcsak rókavadászatra használják őket. Elegendő érzékük van a nagy tollas vadak és a sebesült állatok felkutatásához, a vér és a vaddisznó nyomán dolgoznak. Az üregben óvatosak és ritkán sérültek meg.

Talán érdekelni fogja cikkünket a vadászkutyák képzéséről és oktatásáról

A munkakutyák komolyabbak, "skandináv" jellegűek és magas önértékeléssel rendelkeznek. Fogváltás után, de legkésőbb 12 hónap múlva kezdik el egy fiatal terrier csatolását. A mesterséges barázdán történő tanulási folyamatot tapasztalt csalikra kell bízni.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A Fox Terrier vidám értelmiségi, eredeti megjelenéssel és különleges járással az egyenes lábakon.

Mi vonzza benne:

 • Kicsi és kompakt, nem eszik sokat.
 • Gyorsan tanul, sok parancsot elsajátít, egészen vicces cirkuszi trükkökig.
 • Bátor.
 • Jóbarát.

Miért kedvelik a városiak az utóbbi időben más kis terriereket? A vadászat története valószínűleg érezteti magát:

 • Fáradhatatlan, kemény és érzelmes.
 • Gyakran ugat.
 • Intenzív hosszú sétákat és aktív játékokat igényel.
 • Függetlenséget és kitartást mutat.

Néha vannak olyan kutyák, akik nyugodtak, lassúak és csendesek, közömbösek a körülöttük lévő világ iránt, szikra nincs a szemükben. De ezek már nem rókák, nem érdekes velük.

Előző cikkMenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.