A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákMaltipoo leírása és a fajta jellemzői

Maltipoo leírása és a fajta jellemzői

fajta

Maltipoo

leírás
8.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A Maltipu egy imádnivaló, puha, göndör hajú miniatűr kutya, amely kezdőknek és tapasztalt kutyatenyésztőknek egyaránt vonzó lesz.A nyugtalan és nagyon aktív kutya vidám társa lesz az egész családnak, de a gyerekek külön örömét élvezik, ha kommunikálnak a Maltipával, akivel a kutya éjjel-nappal örömmel játszik.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A fajta a huszadik század 80-as éveiben jelent meg. Maltipu két kis fajtából tenyésztett kutya, a Toy Poodle-ból és a máltai lapdogból. A maltipu tenyésztésének fő célja hipoallergén gyapjú fajtájának megszerzése volt.

A század elején kezdték aktívan tenyészteni a miniatűr kutyákat Amerikában, mára a Maltipu népszerű Oroszországban. Bár a hivatalos kutyás szervezetek nem ismerik el a fajtát, a Maltipu-t sok tenyésztő szereti.

Fajta szabvány

leírás

A Maltipu fajtára vonatkozóan nincs hivatalos szabvány, de az American Canine Hybrid Club (ACHC), valamint számos rajongói klub részt vesz a mestizók nyilvántartásában.

Maltipu egy kompakt kutya, helyes testarányokkal. Az állat megjelenése közvetlenül attól függ, hogy hogyan nyerték meg az utódokat: két maltipu keresztezésével vagy egy maltipu és egy játék uszkárral.

Maltipu nagyon hasonlít egy gyöngyszemű, gombos orrú kis mackóra. A felnőtt kutya súlya változó 2,5-6 kg, a marmagasság pedig 17-35 cm. De a tenyésztők továbbra is kísérleteznek a fajta méretével, például az USA-ban gyakran kínálnak eladásra mini-maltipa kölyökkutyákat.

Test - hosszúkás, zömök.

Fülek - messze vannak egymástól, lógnak, hosszúkásak.

Fang - kissé hosszúkás.

A szemek annyira sötétek, hogy a pupilla gyakorlatilag láthatatlan.

Kis orr, fekete.

A Maltipu kutya szőrzetének szerkezete a következőképpen osztályozható:

 • Sima, selymes - minimális karbantartást igényel, ezért a sima hajú személyeket tartják a legdrágábbnak.
 • A göndör haj a játék uszkárból származott. Egy ilyen szőrzetű kutya különös gondot igényel, mivel a "fürtök" összekuszálódnak, összekuszálódnak, amit gondosan ki kell fésülni.
 • A durva, enyhén hullámos gyapjú meglehetősen ritka, ez a fajta maltipu nem keresett, és sokkal olcsóbb, mint az előző kettő.

A szín lehet monokromatikus vagy kombinált, mivel a Maltipu a legváratlanabb módon örökölte szüleitől a gyapjú árnyalatait. A mestizo kabátjának színe teljesen bármilyen lehet.

A Maltipu nem hull, és a kabátjuk hipoallergénnek számít, ezért a fajta ideális még allergiás betegségekben szenvedők számára is.

Karbantartás és gondozás

leírás

A Maltipu fajta képviselői alkalmasak tartásra, mind egy vidéki házban, mind egy kis lakásban.

Ez a kiskutya nem élhet fülkében vagy madárházban - az állat nem tolerálja a magányt, hangosan üvölthet vagy ugathat, ezért a legjobb, ha a kutyát a tulajdonos mellé, a házba telepíti.

Ezenkívül nem engedheti el felügyelet nélkül sétálni, hogy a kutya ne vesszen el vagy sérüljön meg.

Ha maltipát szeretne lakásban tartani, akkor a következő kiegészítőket kell előkészítenie hozzá: nyugágyat, tálcát, gallért és pórázt, tálakat ételhez és vízhez, többféle játékot.

Ez a fajta jól tanul, ezért nem lesz nehéz a babát betanítani a tálcára, a lényeg az, hogy ezt már kicsi korától kezdve megtegye. Továbbá egy lakásban élő kutyának napi sétára van szüksége, legalább 15-20 percig, legalább naponta kétszer.

Ha egy maltipu egy vidéki házban él, akkor sétálhat az udvaron, de sokáig nem hagyhatja felügyelet nélkül.

Ahhoz, hogy kedvence mindig vidám és egészséges legyen, megfelelő gondozást kell biztosítania számára. Ez magában foglalja az olyan eljárásokat, mint a fürdés, a körmök nyírása, a szem és a fül tisztítása, a fogmosás.

A vastag Maltipu kabát különös figyelmet igényel. A sima hajat ajánlatos rendszeresen fésülni fém fésűvel. A göndör kabátokat kétnaponta természetes sörtékkel kell megkefélni. A durva szőrzetet rendszeresen le kell vágni, és ezt csak szakember végezheti el.

Havonta egyszer fürdhet egy maltipát, a tiszta gyapjút szépen átfésülte és hajszárítóval szárítja, hogy ne vesszen el darabokban.

Már kiskorában el kell kezdenie a kiskutya fogmosását. Az eljárást öt-hét naponta legalább egyszer hajtják végre, speciális kiegészítők felhasználásával, amelyeket állat-egészségügyi gyógyszertárban vagy kisállat-boltban vásároltak.

A máltai lapdog örökségeként Maltipu túlzott könnyezést és savanyúságot kapott, ezért legalább öt-hat naponként gyenge teaoldattal kell mosni a kutya szemét.

A fülek tisztításához meg kell vásárolnia egy speciális testápolót az állatgyógyászati ​​gyógyszertárban - egy pamutpárnát nedvesítenek meg benne, amelyet azután eltávolítanak a szennyeződések a fülkagylókból. A Maltipu füleket havonta legalább egyszer meg kell tisztítani.

Maltipu bőre érzékeny a hidegre, ezért télen ajánlott az orrát és a mancsait speciális viasz alapú termékekkel kenni.

A Maltipa természetes termékekkel vagy prémium ipari takarmányokkal etethető.

Az étel adagjának szigorúan meg kell felelnie a kutya életkorának és súlyának. Ami a természetes táplálékot illeti, konzultálnia kell egy állatorvossal, aki segít a megfelelő étrend megalkotásában, és kiválasztja kedvence számára szükséges ásványi és vitamin-kiegészítők komplexumát.

A kiskutyát naponta háromszor-ötször kell etetni, két etetés elegendő egy felnőtt háziállathoz - reggel és este. A főtt húsnak érvényesülnie kell az állat napi étrendjében. Lehet marha (borjú), nyúl, baromfi.

Adhat a kutyának főtt, alacsony zsírtartalmú halat is. Finoman apróra vágott nyers marhahús darabok hetente kétszer engedélyezettek. Az étrend többi része gabonafélékből, zöldségekből és tejtermékekből áll.

A közös asztalból származó étel bármilyen fajta kutyának ellenjavallt, az állatok összes étele külön készül. Előfordul, hogy kedvenceit gyümölcsdarabokkal kényeztetheti.

Ne felejtsük el, hogy az étel típusától függetlenül a háziállatnak mindig friss ivóvízzel kell rendelkeznie az itatóban.

Egészség és betegség

fajta

A hibrid fajták képviselőit leggyakrabban a jó egészség különbözteti meg, a kutyavezetők szerint az ilyen kutyák "hibrid erővel rendelkeznek", vagyis a mestizók nem kapnak hajlamot genetikai betegségekre szüleiktől.

Úgy gondolják, hogy a Maltipu egészsége kiváló, de a fajta még mindig hajlamos bizonyos betegségekre:

 • fogászati ​​problémák (kövek, fogszuvasodás stb.);
 • retina atrófia;
 • gyenge térdízületek és hajlam a végtagok elmozdulására;
 • epilepsziás rohamok;
 • pajzsmirigy alulműködés;
 • allergiás reakciókra való hajlam (helytelen étrend mellett).

Kéthavonta meg kell látogatnia az állatorvost megelőző vizsgálatokhoz, és ajánlásokat kell kapnia a kutya gondozására és fenntartására, ideértve a paraziták megszüntetését és az oltásokat.

karakter

Maltipoo nagyon

A Maltipu nagyon kíváncsi és jó természetű fajta. Jól kijön a gyerekekkel, kiváló társ lesz egy idős ember számára, pozitívan viszonyul minden háziállathoz, a kis rágcsálóktól a macskákig.

A miniatűr kutya nagyon aktív, mindig örömmel játszik és teljesíti a tulajdonos parancsait, egy percre sem hagyva egyedül.

Maltipu soha nem lesz jó őrző, mert ez a jópofa lény abszolút bízik mindenkiben, beleértve az idegeneket is, akikkel nagyon gyorsan megtalálja a közös nyelvet. Ez egyrészt jó tulajdonság, másrészt a maltipu kedvessége miatt szenvedhet, mivel abszolút nem tudja megvédeni magát.

Ezért csak kis fajtákkal kell pórázon járni, hogy más agresszív kutyák ne ártsanak kedvenceinek.

A Maltipu egyik fő jellemvonása a kíváncsiság. Ezért szigorúan ellenőriznie kell a rendet abban a házban, ahol van egy Maltipu kiskutya, például egy kutya lenyelheti a padlón fekvő bármilyen kis alkatrészt vagy játékot.

A kinológusok ezt a fajtát ajánlják kanisztoterápiára - ez egy viszonylag új, de már nagyon népszerű módszer a kritikus betegek kezelésére és rehabilitációjára speciálisan képzett kutyák segítségével.

A módszer a kutya és egy személy szoros pszicho-emocionális kapcsolatán alapszik, a betegek egyszerűen megfigyelhetik az állatokat, vagy sétálás közben kommunikálhatnak velük.

Maltipu nagyon érzékeny kutya, képes érezni gazdája hangulatát, és baj esetén gyengéden vigasztalja, hűségesen a szemébe nézve.

Oktatás és képzés

leírás

Annak ellenére, hogy a fajta képviselői jól alkalmazzák magukat a képzésre, gyakran makacsságot mutatnak. Ezért a tulajdonosnak bizonyítania kell szilárdságát és türelmét a baba megfelelő felnevelése érdekében.

Ellenkező esetben a kutya gyorsan megtanulja kezelni az összes családtagot, és ellenőrizhetetlenné válik.

Az osztályokat egy Maltipu kiskutyával új otthonban való tartózkodásának első napjaitól kell kezdeni. Nagyon fontos, hogy azonnal kapcsolatba lépjünk és bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki a kutyával, majd új helyen kezdjük el megtanulni a viselkedés szabályait.

Először is, a kutyát WC-vel kell kiképezni, először normál higiénikus pelenka lehet, később a kutya használhatja az alomdobozt.

Nagyon fontos azt is megtanítani a babának, hogy gallérban és pórázon járjon, míg a legjobb, ha minél előbb kezdjük az órákat, hogy az első pórázon történő járás ne okozzon további stresszt kedvence számára.

Az utcán előre kiképzett kiskutya nem próbál megszabadulni a nyakörvtől, ehelyett boldogan fedezi fel az új területet vagy játszik a gazdival.

Nem alkalmazhat nyers erőt a Maltipu-ra, valamint sok más dekoratív fajtára, különben a kutya zártan és gyáván nő fel.

Az edzések időtartama nem haladhatja meg a húsz percet, míg az órákat jutalmazási rendszer szerint kell tartani. Ha a kiskutya nem engedelmeskedik, vagy nem követi megfelelően a parancsokat, akkor nem szabad szidnia, nemhogy megverni - a tulajdonos durva viselkedése negatívan befolyásolja a baba pszichéjét.

Ne felejtsen el minden helyesen végrehajtott parancs után kezelni Maltipát egy csemegével, akkor a rendszeres osztályok megkapják a kívánt eredményt.

A kis dekoratív fajták tulajdonosainak a következő viselkedési szabályokat is meg kell tanítaniuk kedvenceiknek:

 1. Ne harapd meg a tulajdonos kezét, még játék közben sem.
 2. Ne rágjon bútorokat, cipőket, alaplapokat és egyéb dolgokat.
 3. Maradjon a lakásban a tulajdonos nélkül, ugyanakkor ne ugasson és ne üvöltsön.

Olyan egyszerű parancsok tanításával, mint a "Ülj!", "Gyere hozzám!", "Nem lehet!" a maltipu tulajdonosa egyedül fog megbirkózni, de ha kiállításokon kíván részt venni, akkor a legjobb, ha profi kutyavezetőtől kér segítséget.

A fajta előnyei és hátrányai

a legjobb dolog

A Maltipu fajta vitathatatlan előnyei a következők:

 • kíváncsiság és gyors tanulás;
 • a kis lakásokban történő tartás lehetősége;
 • a kicsi gyerekekkel és háziállatokkal való boldogulás képessége;
 • jó egészség és meglehetősen hosszú élet (átlagosan a maltipu körülbelül 15 évet él);
 • nincs szüksége állandó fizikai aktivitásra.

Ezeknek az aranyos kutyáknak hátrányai is vannak:

 • vastag, göndör szőrzet, amely különleges gondozást igényel;
 • nem tűri, hogy elváljon a tulajdonostól, ezért nem alkalmas azok számára, akik ritkán vannak otthon;
 • magas ár.

Ha úgy dönt, hogy Maltipa kiskutyát vásárol, akkor garantálja az érzékenységet és a szeretetet. De emlékezned kell arra, hogy ennek a szeretetnek szükségszerűen kölcsönösnek kell lennie, mivel ezek a kutyák nagyon kötődnek gazdáikhoz, és állandó figyelem nélkül szenvednek.

Ha készen áll arra, hogy melletted mindig lesz egy aktív, játékos kutya, szeret kutyákkal tölteni az időt és gondoskodni róluk, akkor a maltipu a legjobb választás.!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.