A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA fajta Akbash leírása és jellemzői

A fajta Akbash leírása és jellemzői

ennek a fajtának

Akbash

ennek a fajtának
8.7

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Az Akbash a legjobb választás azok számára, akik szeretik a nagy méretű, kifogástalan testedzéssel rendelkező kutyákat. A fajta ideális azok számára, akik nemcsak hűséges házőrzőt, hanem megbízható védőt szeretnének a család minden tagjának.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Akbash (törökül fordítva: "fehér fej") nagyon szép és nagy, világos színű kutya. A fajta eredetéről nincsenek megbízható információk, csak az ismert, hogy Nyugat-Törökországból származik.

Több évezreddel ezelőtt a parasztok nagy kutyákat tartottak, hogy megvédjék a kecskéket és juhokat a ragadozóktól. Úgy gondolják, hogy a fajta ősei olyan török ​​juhászkutyák, mint a Kuvasz, a Csuvas, a Podgalyan juhászkutya és a Pireneusi-hegyi kutya.

Az Akbash leszármazottai között feltehetően van egy agár és egy masztiff, amelyek Akbash kifelé néznek ki - magasak, nagyon erősek, nagy fejjel.

Az Akbash fajta népszerűsége a múlt század 70-es éveiben jött, amikor Amerikába hozták őket, később pedig a mezőgazdasági állatállomány őrzésére és védelmére használták a ragadozóktól.

A kutyavezetők hivatalosan elismerték 1999-ben, mára a világ számos országában keresett - az Akbash-t az egyik legjobb kutyának tartják, amely megbízható őrként és hű társként tartható.

Fajta szabvány

fajta

Az Akbash kutyák meglehetősen nagy népszerűsége ellenére az FCI szabványt hivatalosan nem hagyták jóvá, mivel nem minden klub tekinti az Akbash-t külön fajtának. Van azonban egy nemzetközi Akbash tenyészklub, ahol ösztönözni kell a jó genotípusú kutyák tenyésztését.

Az Egyesült Államok és Törökország nagy faiskoláinak szakemberei által végzett szelekciós munka eredményeként összeállították a fajta pontos leírását.

A kecses testtartás és a fényűző sima szőrzet különbözteti meg az Akbash-t a többi juhászfajtától. Ennek a fajtának a képviselői erős, de harmonikus testalkattal rendelkeznek, és magasságukban jól versenyezhetnek olyan óriásokkal, mint az ír farkaskutya vagy a nagy dog ​​- a marmagasság növekedésével 79-85 cm a kutya súlya eléri 55-60 kg.

Mint minden más fajta, a szukák is súlyukban és magasságukban kissé alacsonyabb rendűek, mint a hímek.

Az Akbash fajta megkülönböztető jellemzője egy hatalmas fej, hatalmas koponyával. A homlok széles, a pofa simán elvékonyodik az orr felé.

A szemek barna vagy fekete színűek, a homlok és a pofa közötti átmeneti vonalon helyezkednek el. Akbash komoly, derűs külsejű. A szem, az orr és az ajkak körüli szegély fekete-barna vagy teljesen fekete, bár néha rózsaszín orrú akbashi található.

Az állkapcsok hatalmasak, hihetetlenül erősek. Helyes ollós harapás teljes fogsorral.

Lógó fülek, V alakúak, magasan vannak.

Akbash teste izmos és erős. Egyenes és széles hát, fejlett mellkas és hosszú, egyenes végtagok, jól fejlett izmokkal.

Hosszú, magasan beállított, kissé ívelt farok, amely izgatottan tekercsel.

A nyak széles, rugalmas bőrt hullámos, nagyon vastag gyapjú borítja - úgy gondolják, hogy ily módon a természet megvédte az Akbash-t a ragadozók éles fogaitól.

Ennek a szokatlan fajtának a szőrzete lehet rövid vagy hosszú, egyenes vagy hullámos. Az arcon általában rövidebb, de a lábakat, a nyakat és a farkat szinte mindig hosszú, hullámos haj borítja.

A sűrű és sűrű aljszőrzet megbízhatóan védi az akbash testét a hirtelen hőmérséklet-változásoktól. Tapasztalt kutyatenyésztők összehasonlítják az akbash gyapjú textúráját a durva juhok bőrével.

Ami a színt illeti, az Akbash kabátjának színe mindig hófehér, más árnyalatokat a szabvány nem biztosít. Finom és apró, más árnyalatú foltok továbbra is elfogadhatók, de nem kívánatosak.

Karbantartás és gondozás

fajta

Nem ajánlott Akbash-ot tartani egy lakásban - egy nagy kutyának helyre és egyértelműen megjelölt területre van szüksége. Ideális lehetőség az akbash megtartására egy magánház madárházzal vagy anélkül.

A vastag és hosszú szőr megbízhatóan védi a kutyát a hidegtől, így télen nem fagy meg az utcán. A tulajdonosnak emlékeznie kell arra, hogy szigorúan tilos az akbash-ot láncon tartani, különben a kutya elkezd agressziót mutatni, és nemcsak másokra, de akár a tulajdonosra is veszélyt jelenthet.

Annak érdekében, hogy az Akbash viselkedése nyugodt legyen, a legjobb, ha egy tágas madárházat építenek neki egy fülkével. Különös figyelmet kell fordítani az udvarban lévő ház méretére és elhelyezkedésére - olyan helynek kell lennie, amely megbízhatóan védett a nyári napsütéstől és a téli széltől.

Javasoljuk továbbá, hogy a fülkét úgy helyezzék el, hogy a kutya lássa, ki lép be és kilép a házból, és így betartja a területe határait.

Az Akbash nem sorolható nagyon aktív fajtának, de ennek ellenére a kutyának rendszeres hosszú sétákra és kiképzésre van szüksége a hangnem fenntartása érdekében.

Akbash gyönyörű fehér kabátja gyakorlatilag szagtalan, ezért csak akkor kell fürdetnie, ha a kutya valóban nagyon koszos. De tisztán kell tartania a fülét, és rendszeresen le kell vágnia a karmait, akárcsak a többi négylábú háziállat.

A hosszú hajú Akbash-ot hetente kétszer kell ecsetelni az összekuszálódás elkerülése és az elhalt szőr eltávolítása érdekében. Amikor a szezonális molt beindul, a szőrzetet alaposabban ellenőrzik - a kutyát gyakrabban fésülik ki, különös figyelmet fordítva az aljszőrzetre.

Az Akbash kutya étele nem különbözik más nagy fajták étrendjétől. Ezek a bozontos óriások nem túl válogatósak az ételekkel kapcsolatban, szinte bármilyen házi készítésű étellel meg lehet etetni őket.

Az akbash menüjében a sovány húst (kissé főtt vagy nyersen kell adni, de mindenképpen finomra kell aprítani) és a főtt gabonaféléknek kell dominálniuk. Tejtermékeket és halakat (tenger gyümölcseit) is adhat.

Szigorúan tilos a kutyát csontokkal, kenyérrel és édességgel etetni. Ne kombinálja a házi táplálékot a száraz élelemmel - ez az étel negatívan befolyásolhatja kedvence egészségét.

Az étrend hasznos elemekkel való gazdagítása érdekében vegye fel a kapcsolatot állatorvosával, aki kiválaszt egy speciális vitamin- és ásványi anyag komplexet kutyája számára.

Egy felnőtt kutyának naponta kétszer adnak táplálékot, nem felejtve el, hogy a kapott étel mennyiségének szigorúan meg kell felelnie a fizikai aktivitásnak, vagyis minél többet eszik a kedvence, annál többet kell mozognia.

Egészség és betegség

akbash

Általában ezek a kutyák jó egészségnek örvendenek, szokatlanul szívósak és erősek. Sok nagy és gyorsan növekvő fajtához hasonlóan azonban nagy a kockázata az ízületi gyulladás és a csípőízületek rendellenességeinek, például a dysplasia kialakulásának.

Az állatok mozgásszervi betegségeinek kialakulásának megelőzése érdekében figyelemmel kell kísérnie az étrendet, és nagy figyelmet kell fordítania az aktív fizikai tevékenységre, különösen kölyökkutyák és fiatal kutyák számára.

Megfelelő karbantartás és táplálkozás mellett az akbash átlagos élettartama 13 éves.

karakter

jellegzetes

Félelmetes megjelenése ellenére Akbash nyugodt és nagyon kiegyensúlyozott kutya. Ennek a fajtának a képviselőit nem lehet félénknek nevezni, de az agresszivitás nem benne rejlik.

Megfelelő nevelés mellett Akbash jól kijön más háziállatokkal, mivel vérében szokása van védtelen kecskék és juhok védelmében.

Akbashi figyelmes és hűséges otthon- és családvédő, nagyon szeretik a gyerekeket, örömmel játszanak velük, és elviselik azt a durvaságot és fájdalmat, amelyet a baba véletlenül képes megszabadítani. De csak egy felnőtt kutya tehet meg mindent a gyermek védelme érdekében.

A gyermekek felnőttek felügyelete nélkül nem játszhatnak az Akbash kiskutyával - a kiskutya megharaphatja a gyereket, vagy véletlenül leütheti és sérülést okozhat.

Életének első évében egy kisállat durva lehet a kisgyerekekkel szemben, mivel természetes hajlamú az állomány „legeltetésére” és vezetői tulajdonságainak megmutatására. Ezért a kutyavezetők azt javasolják, hogy a gyermekeket hagyják egyedül egy ilyen háziállattal, legkorábban két vagy három év aktív edzés után.

Az Akbash kutya nagyon körültekintően és óvatosan bánik a területén ismeretlenekkel és idegenekkel, morgolódhat vagy ugathat, de csak akkor támad és üldöz rosszakaratot, ha valós veszélyt lát.

Akbash szeret és véd minden családtagot, de csak egyetlen személyt ismer el tulajdonosként, akinek kérdés nélkül engedelmeskedni fog.

A fajta karakterének másik jellemzője, hogy az Akbash nagyon visszafogottan fejezi ki érzelmeit, ezért nem valószínű, hogy gazdájára ugrik, és boldogan csóválja a farkát.

Kitűnő memóriával rendelkezik, az Akbash gyorsan megjegyzi a parancsokat, majd boldogan teljesíti őket, de a kutya jól emlékszik a sérelmekre és a meg nem érdemelt büntetésekre is, amiért később biztosan bosszút áll.

Az a kutya, aki egyedül gondolkodik és döntéseket hoz, nem valószínű, hogy szórakoztatja a gazdit és labdát hoz neki. Nagyon sok helyre van szüksége az edzéshez, így a lakásban élő akbash sétákon elfut a tulajdonosától, otthon pedig viselkedése teljesen rombolóvá válik.

Az Akbash fajta képviselői képesek önállóan gondolkodni, ezért kritikus helyzetben parancs nélkül képesek támadni a támadóra.

Akbash nem tartozik energikus és nagyon aktív kutyákhoz, figyelmes megfigyelő, aki folyamatosan járőrözi a területét, szimatol és hallgatja, mi történik azon kívül.

De veszély esetén, védelme érdekében, akbash megmutatja minden erejét és kitartását.

Oktatás és képzés

Akbash fajta

Akbash kiváló őr, megbízható testőr és kedves társ lehet, azonban ennek a fajtának a képviselőit, akiket a pásztorok asszisztenseként tenyésztettek, fokozott uralkodási vágy jellemzi.

Ezért kell kora gyermekkorától kezdeni az Akbash nevelését és képzését.

Háziállata társasági életben nem lesz egyszerű, mivel gyakran a betanított felnőtt kutyák is dominánsak. A tulajdonosnak be kell bizonyítania tekintélyét a háziállat iránt, miközben szigorúan tilos a kutyát verni és megalázni az agresszió megnyilvánulásainak elkerülése érdekében a jövőben.

Ha azt tervezi, hogy az akbash-ot más háziállatokkal együtt fogja tartani, gyermekkorától kezdve meg kell tanítania őket, hogy elkerüljék a jövőbeni esetleges problémákat.

Az Akbash kiskutya, ellentétben egy felnőtt kutyával, nagyon aktív, ezért folyamatosan szem előtt kell tartania őt, amíg irányíthatóvá nem válik - unalmából a baba képes mindent összetörni a lakásban.

Nem szabad elfelejteni, hogy az oktatás és a képzés nem ugyanaz. El kell kezdeni a háziállat nevelését a házban való megjelenésének első napjától. De elkezdik kiképezni Akbash kiskutyát, amikor három hónapos lesz.

A nagy terelő fajták képviselőinek nevelését és képzését a legnagyobb felelősséggel kell megközelíteni, és a kezdők számára a legjobb, ha profi kutyavezetőtől kérnek segítséget.

A fajta előnyei és hátrányai

ennek a fajtának

Az Akbash fajta előnyei:

 • intelligencia és képesség a gyors tanulásra;
 • engedelmesség és szorgalom;
 • barátságosság a gyermekekkel szemben;
 • más állatokkal való együtt tartás lehetősége;
 • kitartás;
 • jó egészség.

Ez a fajta számos hátránnyal rendelkezik:

 • nem ajánlott lakásban tartani;
 • gyanús idegenekkel és idegenekkel szemben;
 • további szocializációt igényel.

Mielőtt megvásárolná ezt a fajtát, meg kell mérlegelnie az összes érvet, mert természetes erejét tekintve ez a fehér óriás hasonló a farkashoz.

Gazdáját vagy otthonát védve habozás nélkül képes parancs nélkül bátran rohanni a támadásba, mivel az Akbash nagyon hűséges, ugyanakkor független kutya. Ezért a török ​​Akbash nem kutya a kezdők számára.

Csak tapasztalt tulajdonos nevelhet hű barátot, megbízható őrt és bátor, független kutyát, aki megteremti a megfelelő feltételeket a pásztorkutya kényelmes életéhez és képes kapcsolatot találni egy nehéz karakterű állattal.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.