A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPapillon fajta leírása és jellemzői

Papillon fajta leírása és jellemzői

jellegzetes

Papillon

papillon
6.1

Gondoskodás

3.0 / 10

Egészség

4.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

A törpe kontinentális játék spániel az egyik legszebb dekoratív kutya. Van egy másik, ismertebb neve a fajtának - papillon vagy papillon. Népszerű módon a rendkívüli megjelenésű kutyát szeretettel nevezik kecses francia virágnak, pillangónak vagy lepkének.Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy a fajta képviselőinek fülük van, amelyek hasonlítanak a pillangó széttárt szárnyaira. Ezek a papillonok fő díszítése és megkülönböztető jellemzője. Meglepő módon ezek a törékeny lények nemcsak gyönyörű megjelenéssel, hanem felülmúlhatatlan intelligenciával is fel vannak ruházva. Egy ilyen háziállat szépítheti az összes családtag életét.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A távoli múltban a pillangókutyák fajtájának csak egy neve volt - a kontinentális játék spániel. Aztán felmerült egy másik név, amelyet manapság a főnek tartanak - ezek egy meredek fülű papillonok, amelyek hasonlítanak egy lepke szárnyaira. A fajtának van még egy fajtája, amely a lógó fülekben különbözik az elsőtől - a phalens.

Sajnos nem sikerült pontosan megállapítani, hogy mikor és mely évben kezdődött a papillonok története. Vannak javaslatok, amelyek szerint pillangókutyák körülbelül 800 évvel ezelőtt jelentek meg. A kutatók között sincs konszenzus a fajta születésének körülményeiről, első képviselőiről. A kérdéseknek két változata van:

1. 1099-ben Gottfried újabb keresztes hadjáratot indított, ekkor a herceg Alsó-Lotaringiából Jeruzsálembe hozott egy pillangószárnyakhoz hasonló fülű törpe kutyát.
2. A papillon fajta első képviselői a XIV. Században jelentek meg.

Volt egy nagyon érdekes és dicsőséges időszak a papillonok történetében, amikor az ilyen háziállatokat „királynők és királyok lapdogjának” nevezték. A történelmi tények szerint a pillangókutyák voltak olyan királyi, híres emberek kedvencei, mint Louis 14, Louis 15, Louis 16, Marie Antoinette (Franciaország uralkodója), de Pompadour márki.

Természetesen abban az időben a fajta a hírnév és a népszerűség csúcsán állt. III. Henrik francia királyt is elbűvölte a papillonok szépsége és egyedi szellemi képességei. A fajta számos képviselőjét a palotájában tartották; ismert, hogy az uralkodó hatalmas összegeket költött a királyi kincstárból karbantartási és tenyésztési munkájukra. Van egy érdekes legenda III. Henrik és papillonjai kapcsán, függetlenül attól, hogy van benne valami igazság, vagy csak fikció, lehetetlen biztosan megmondani:

- Egyszer egy szerzetes jött III. Henrikhez. Ez a látogatás nem volt könnyű, a szerzetes küldetése az uralkodó meggyilkolása volt. A rendelkezésre álló pillangókutyák közül a legkedveltebb veszélyt érzékelt és hangosan ugatni kezdett. Mindenki úgy döntött, hogy az állat hisztérikában van, és kiűzte a király védelmezőjét a trónteremből, ahol a bérgyilkos szerzetes fogadására került sor. Ennek eredményeként a kísérlet az odaadó Papillon minden erőfeszítése ellenére megtörtént. ".

1934-ben elfogadták a fajta szabványt. A modern kontinentális játék spánielek jelentősen különböznek távoli őseiktől, akik a királyi kamrákban éltek. Az a helyzet, hogy a huszadik század elején a tenyésztők csodálatos ötlettel álltak elő. A papillonok megjelenésének javítása érdekében keresztezték a fajta képviselőit Spitz-szel. Az eredmény minden várakozást felülmúlt.

A kapott utódokat a továbbfejlesztett szőrzet különböztette meg, sokkal egészségesebbé, vastagabbá vált. A modern papillonok kabátja fényűző és fényes. Ezen túlmenően, miután átkelt Spitz-szel, a papillon kapott egy bolyhos farokot, amelyet a hátsó részre dobtak, és a jól pubertás.

Fajta szabvány

leírás

A kontinentális játék spániel kicsi ölű kutya, harmonikus testalkatú és fényűző, hosszú szőrzetű. Felnőtt növekedés körülbelül 28 cm. A súly a fajtától függ. A papillon karcsúbb és kisebb, mint a falén, súlya ettől kezdve 1,5–2,5 kg. Phalene tömege 2,5–5 kg.

Egy szép kis fejet tartanak egy nem túl hosszú, kissé ívelt nyakon a fej hátsó részén. A fülek nagyok és tágra helyezkednek el. Papillonokban egyenesek, magasan vannak. Az aurikulák nyitottak, oldalra néznek. A szabvány szerint elfogadhatatlan a hasonlóság a Spitz fülével (merőleges testtartás). A luxus rojtra emlékeztető hosszú szálak, amelyek messze túlmutatnak a fül szélén, látványos megjelenést kölcsönöznek a kutyának.

A phalensnek lelógó füle van. Annak ellenére, hogy a fül hosszú, lógó része meglehetősen mozgékony. Ennek a fajtának a szépsége abban rejlik, hogy a falén fülek lógó részét nagyon hosszú hajszálak díszítik.

A nagy sötét szemek nem állnak ki, széles mandula alakúak, tágra nyíltak. Lekerekített kis orr, kissé lapított, fekete. A pofa hegyes, elfogadhatatlan, ha felfordítják. Az állkapocs erős, ollós harapás.

A háta egyenes, a karaj kissé domború. A has kissé felhúzva. A mellkas széles. A lábak erősek, egyenesek, párhuzamosak. Nem lehetnek túl hosszúak. A mancsok hosszúak, "mezei nyúlak", a körmök erősek, az ujjak erős párnákkal. A mozdulatok kecsesek, könnyedek, a járás büszke, "királyi". A magasra helyezett farkát hosszú, fényűző szőr díszíti, ami szökőkút benyomását kelti. Hosszú, a háton vagy a combon dobva. Nincs gyűrűs farok.

A szőrzet közepes hosszúságú, szilárd, fényes, hullámos, fürtök nélkül. A külső haj vékony. Nincs aljszőrzet. A nyakán buja sallang borítja a mellkasát, a füleken fényűző rojt, a lábakon „nadrág”. A farokon a haj hossza elérheti 15 cm., hátul - 7-8 cm.

A szőrzet színe fehér, különböző színű foltok hozzáadásával. A fő színválaszték a következő: háromszínű, fehér-sable, fekete-fehér. A tiszta fehér színt és a fehér füleket a szabvány nem engedélyezi. Az arcon fehér csíknak kell lennie. Bármely szín esetén az orr, az ajkak, a szemhéjak pigmentálódnak. Ezenkívül a fehér minden esetben érvényesül a komplementerrel szemben.

Karbantartás és gondozás

papillon

A papillonok nagyon kényes, sérülékeny lények, akiknek kényelmes, ideális fogvatartási körülményekre van szükségük. A fajta képviselői nem bírják a magas páratartalmat és az alacsony hőmérsékletet, az ilyen körülmények egészségügyi problémákat, sőt halált is kiválthatnak. Ezért szigorúan tilos őket az udvaron tartani, az ilyen háziállatoknak egy lakásban vagy egy kanapén fekvő házban kell sütkérezniük. Egy miniatűr kutya számára akár egy egész házat is vásárolhat és felszerelhet.

Papillon imád játszani, és nem bírja egyedül lenni. Annak érdekében, hogy a kutya ne unatkozzon, biztosítson neki különféle játékokat, hosszú ideig játszó csontokat az erekből, golyókat stb. Az állatot naponta kétszer kell sétálni. Nyáron a séta ideje korlátlan, sétáljon a kutyával legalább egész nap, de ne a perzselő napsugarak alatt.

Őszi és téli fagyokban a séták nem lehetnek hosszúak, egy kicsi kutya megfagyhat és megfázhat. Ha erős fagy vagy eső van, jobb, ha teljesen megtagadja a járást. Ilyen esetben a házban legyen egy alomdoboz, amelyre a kutyát kölyökkorától kezdve tanítják.

A fényűző papillon gyapjú első pillantására az a benyomás támad, hogy nehéz gondozni egy ilyen háziállatot. Valójában az ápolással nincsenek különösebb nehézségek és problémák, bár a kabát valóban elég sok időt vesz igénybe a fésüléssel és a fürdetéssel. Szüksége van higiéniai eljárásokra is, amelyek segítenek fenntartani a kutya szépségét és egészségét:

 • Gyapjú. Naponta fésüljük ki egy speciális kesztyű és fésű segítségével. Különös figyelmet fordítanak a füleken lévő rojtokra, a nyak fodrára és a "nadrágokra". Megjegyezzük, hogy a fekete-fehér és vörös, fehér színű papillonok bevonata sokkal szárazabb, mint a fajta többi képviselőjének, ezért ajánlott speciális hidratáló krémeket vásárolni. Fürdesse meg kedvencét, amint bepiszkolódik kutyaszőrsamponokkal. Az ilyen termékek segítenek fenntartani a természetes fényt és a színtelítettséget. Az emberi sampon károsíthatja és allergiás reakciókat okozhat.
 • Karmok. Vágás, ahogy nő vissza. Ez az eljárás összetett. Ha nincs tapasztalat, megsértheti az állatot. Ezért ajánlott szakember segítségét igénybe venni. Vastag haj nő a papillonok karmai között, rendszeresen le kell vágni.
 • Fogak. Rendszeresen tisztítson speciális állatorvosi gyógyszertárból vásárolt pasztával. A fogmosás elősegíti az egészséges fogak megőrzését és megakadályozza a kellemetlen szájszagot.
 • Fülek. Hetente egyszer egy speciális oldattal letöröljük az aurikulákat, és megvizsgáljuk a gyulladást, a fül túlzott kisülését. Ha a fertőzés ilyen jeleit észleli, azonnal forduljon állatorvosához.
 • Szemek. Törölje le, szükség szerint távolítsa el a szeméből a váladékot. Győződjön meg arról, hogy nincs gyulladás és túlzott kisülés, ha van ilyen, ez a betegség jele lehet.

Felnőtt kutyákat etetünk naponta 2-szer, kölyökkutyákat, életkoruktól függően, napi 6–3-szor. A normális növekedés és a jó egészség érdekében a táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a háziállatnak meg kell kapnia a szükséges mennyiségű vitamin- és ásványianyag-kiegészítőt is. Ha a kutya száraz eledelt fogyaszt, akkor minden adalékanyag már jelen van benne.

A papillonok etetésének egyik sajátossága, hogy abszolút nem lehet túlzottan etetni. Az elhízás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Normális állapotban a felnőtt papillon bordái jól érezhetők. Minden etetés után a háziállatnak képesnek kell lennie pihenni, lefeküdni. Az étrend nem tartalmazhat édességeket, csontokat, fűszereket, füstölt húsokat és a mester asztalának maradványait.

Annak érdekében, hogy kedvence kedvében egyenletes legyen a testtartása, helyezzen egy tálra ételt és vizet egy állványra. Állítsa be a magasságot a kutya magasságának megfelelően, hogy étkezés vagy ivás közben ne hajoljon meg. Fontos, hogy egyidejűleg etessen, a víznek mindig rendelkezésre kell állnia.

Egészség

fajta

A papillonok átlagos várható élettartama 13-17 év. Megfelelő gondozás esetén azonban a miniatűr kutyák tovább élhetnek. A 19 évig tartó élettartam esetei ismertek.

Annak érdekében, hogy a kutya ne betegedjen meg, időben be kell oltani magát, és megelőző vizsgálatoknak kell alávetni magát az állattal az állatorvosi klinikán végzett vizsgálatokkal. Szükséges a férgek és a bőrparaziták kezelésére is.

A papillon tulajdonosának meg kell ismerkednie azon betegségek listájával, amelyekre a fajta képviselői hajlamosak:

Hipoglikémia - a vércukorszint csökkentése.
Nyissa meg a fontanelle-t - fejlődési rendellenesség vagy akár betegség (hydrocephalus).
Patella diszlokáció.
Progresszív retina atrófia - a retina degenerációjával járó kóros folyamatok összessége.
Összeomló légcső - olyan betegség, amelyet nem lehet teljesen meggyógyítani, de a legtöbb esetben kontrollálható.
Entropion - a szemhéj volvulusa, amelyet gyakran látnak újszülött kölyökkutyáknál, műtéttel eltávolítható.
Szürkehályog - a szemlencse elhomályosodása jellemzi.
Süketség - a legtöbb esetben veleszületett.

A papillon egészségi állapotát és kezelését illetően van egy fontos árnyalat. Az a tény, hogy a fajta képviselői rendkívül érzékenyek az érzéstelenítésre. Ezért minden műtéti beavatkozást nagyon óvatosan kell megközelíteni, csak tapasztalt állatorvosi szakemberekre hivatkozva.

karakter

leírás

Sok tájékozatlan ember úgy véli, hogy a díszkutyáknak nincs intelligenciájuk, olyanok, mint az élő játékok, képtelenek gondolkodni. Valójában ez nem így van, a papillonok, bár miniatűrek, rendkívül okosak, gyors észjárásúak. A világ legokosabb kutyáinak listáján ez a fajta a nyolcadik helyet foglalja el.

A papillon "szorosan" kötődik tulajdonosához, sokáig nem lehet nélküle, mindenkire féltékeny. Ha otthon van, a kutya mindig megpróbál a közelében lenni, miközben finoman érzi a tulajdonos hangulatát, ennek megfelelően kötődik hozzá. Ha egy ilyen háziállatot hosszú ideig hagy egyedül vagy idegenekkel, akkor ki van téve annak a veszélynek, hogy stresszt kap, sőt súlyosan megbetegedhet.

A Papillon jól bánik a gyerekekkel, természeténél fogva játékos, a kutya örömmel játszik a gyerekekkel. Nem ajánlott egyedül hagyni a gyereket és a kutyát. A gyermekek akaratlanul is árthatnak egy törékeny állatnak, ez pedig sértésért haraphat. Tehát játékukat felnőtteknek kell irányítaniuk.

A papillon jelleme a neveléstől függően alakul ki. Ha kiskutyás kortól kezdve nem tanítja háziállatának a viselkedés szabályait, mind otthon, mind pedig nyilvános helyeken, ez ellenőrizhetetlenné, sőt agresszívvé válhat. Egy műveletlen papillon haraphat, ez a viselkedés szokássá válik. Tehát a korai szocializáció és ápolás elengedhetetlen.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A pillangó kutyát joggal tartják az egyik legintelligensebbnek és legkönnyebben kiképezhetőnek. Nagyon kíváncsi, aktív és intelligens. Kiváló memóriával rendelkezik, amely lehetővé teszi a parancsok gyors memorizálását. Papillon örök gyermek, a kutya még tekintélyes korban is szeret játszani és hancúrozni. Ennek alapján a képzési programot játékos módon kell megszervezni.

Soha ne tegyen engedményeket, mindig engedje meg, hogy a kutya teljesítse a parancsot. Ebben az esetben nem lehet kiabálni és megverni a kutyát. Papillon még egy kiáltástól is képes megbántódni. Értsük meg világosan és magabiztosan, mit követelnek tőle. Az intelligens kutya gyorsan elsajátítja a tudományt, amiért ne felejtse el jutalmazni csemegékkel vagy simogatással.

Érdekes tények

 • Francia nyelvről lefordítva a Papillon "pillangónak" hangzik.
 • A papillonokat nagyra értékelték a francia királyi udvarban.
 • A középkori művészek festményei (Rubens, Boucher, Fragonard stb.), Amelyek papillonokat ábrázolnak, a világ leghíresebb múzeumaiban találhatók.
 • Marie Antoinette egyetlen portréját sem festették pillangó kutya jelenléte nélkül.
 • Több évtizede a Papillon a nyolcadik helyet foglalja el a legokosabb fajták rangsorában.

A fajta előnyei és hátrányai

papillon

A papillonok alkalmasak minden családra, de tartalmuknak és jellemüknek vannak olyan jellemzői, amelyekre oda kell figyelni, mielőtt ilyen háziállatot vásárolna. Ez a kutya nagyon hűséges, ha nincs lehetősége és vágya arra, hogy elegendő időt töltsön a kutyával, akkor ez a fajta nem az Ön számára. Ha hűséges, vidám, intelligens barátot szeretnél magad mellett lenni, nyugodtan járj papillon kiskutya után. A helyes döntés érdekében nézze meg a pillangókutyák fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Látványos megjelenés.
2. odaadás.
3. Barátságos kedély, játékosság.
4. Ideális lakásfenntartáshoz.
5. Nem igényel kötelező járást, gyorsan megszokja a WC-t.
6. Intelligencia és találékonyság, könnyen megtanulható.
7. Tisztaság.
8. Kicsit elpusztul.
9. Nagyon ritkán ugat, csak extrém esetekben.

Hátrányok:

1. Ételválasztás.
2. Nem bírja egyedül lenni.
3. A hideg évszakban viselnie kell.
4. Bonyolult hajápolás.
5. Gyenge tolerálja az érzéstelenítést.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.