A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákArany-Vizsla (Arany-Vizsla) jellemzői és a fajta leírása

Arany-Vizsla (Arany-Vizsla) jellemzői és a fajta leírása

aranysárga

Arany-retriever

vizsla
8.

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

5.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

Az európai kennelklubokban regisztrált arany retrieverek száma alapján megállapítható, hogy ez a fajta a második legnépszerűbb minden típusú kutya körében. Az Arany-retriever elsősorban arany karaktere miatt díjazott.Jelenlétével ez a kutya képes megnyugtatni az embert, enyhíteni a stresszt, megszüntetni az agressziót. A retrievereket még autista gyermekekkel is szokták dolgozni. Az ilyen háziállatból vadász, vezető, társ lehet. Bármely családban jól kijön, odaadó barát lesz a háztartás minden tagjának.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az arany-retriever története érdekes és egyedi. Tény, hogy a fajta keletkezésének és kialakulásának két változata létezik. Egy nagyon szép, inkább legendának tűnik, mint igaz történetnek. Egy másik verzió igazabb és reálisabb. Ismeretes, hogy az Arany Retrieverek hazája Nagy-Britannia. Ha érdeklődés mutatkozik ezek iránt, ismerkedjen meg eredetük első és második változatával:

1. Lord Tweedmouth legendája és az arany retrieverek

1858-ban Lord Tweedmouth látta az orosz juhászok fellépését egy cirkuszi bemutatón. A négylábú művészek nemcsak szép megjelenésükkel, hanem elméjükkel és értelmükkel is megdöbbentették. A lordot olyan emberként ismerték, aki nagyra értékelte és összegyűjtötte mindazt, amit szépnek, egzotikusnak, szokatlannak lehet nevezni birtokában. Természetesen Tweedmouth nyolc olyan kutyát vásárolt meg, amely tetszett neki, és elkezdte tenyészteni őket.

A Loch Ness-tó mellett található egyedülálló birtokát érdekes fajtával egészítették ki, amelynek képviselői nagy népszerűségre tettek szert a gazdag emberek körében.

A Tweedmouth birtok területén volt egy park egzotikus növényekkel, egy tejgazdaság a legjobb tejfajtájú tehenekkel, valamint vadászterületek. E mesés környezetben az aranykabátos, egyedi agyú és cirkuszi történelemmel rendelkező kutyák tökéletesen passzolnak.

A cirkuszi orosz juhászkutyák legendája, akik az úr birtokára költözve a leggazdagabb emberek elit háziállataivá váltak, mindenkit érdekeltek. Ez egy új fajta páratlan PR-je volt.

Lord Tweedmouth még Oroszországba akart menni, hogy vásároljon még néhány orosz juhászt. Hangot adott annak a változatnak, miszerint arany háziállatainak ősei a kaukázusi juhászkutyák voltak. De a kinézet és a kaukázusiak között sem a külseje, sem a jellege nem volt egybeeső.

Sokáig mindenki ajkán állt az arany kutyák cirkuszi legendája. A fajta szerelmesei hinni akartak benne. De hamarosan egy igazabb változat cáfolta a Lord Tweedmouth által bemutatott történetet.

2. Az arany-retriever története a Tweedmouth törzskönyvei szerint

A szerelmesek, a hétköznapi emberek számára a legenda igazat adott, de a kutyavezetők tökéletesen tudták, hogy ez csak egy mese az arany kutyákról. Meg kellett állapítani az igazságot a retrieverek eredetéről és őseiről. Hosszas keresés és kutatás után Elma Stonex írásos megerősítést talált a fajta kialakulásáról.

Segítettek megérteni az összes méneskönyvet, amelyet Lord Tweedmouth a Goldens tenyésztésének kezdetétől fogva vezetett. Tekintsünk mindent rendben:

 • Tweedmouth első arany retrieverét egy egyszerű cipésztől szerezte meg, aki Brightonban élt. A kiskutyának arany kabátja volt. Nousnak hívták, ami "bölcsességet" jelent.
 • Pározásra érlelve Nous-t tea színű spániellel pározták. Ennek eredményeként a párnak három sárga kölyke volt. Ők lettek a fajta alapítói.
 • Vérkutya és ír telepesek vettek részt a fajta kialakításában. Az ilyen párosításból született fekete kölyökkutyákat szigorú sorrendben utasították el. Csak arany és sárga maradt.
 • 1960 - Az Arany Retrievereket hivatalosan külön fajnak ismerik el.
 • 1991 - az első Golden megjelent Oroszországban.

Az Arany most a csúcson van. Ezek a kutyák a világ szinte minden országában nagy népszerűségre tettek szert.

Fajta szabvány "Golden Retriever"

aranysárga

Az arany-retriever meglehetősen nagy kutya. Közvetlen célja vadászati ​​fegyvertár. Ezért a testalkat izmos, a végtagok erősek, a kutya maga szívós, készen áll a hosszú átmenetekre és a kedvezőtlen időjárási viszonyokra.

Felnőtt növekedés 55-61 cm., a magasság szerinti súly lehet 25 és 42 kg között. A csomók mind súlyukban, mind magasságukban észrevehetően alacsonyabb rendűek a hímeknél.

Gyönyörű fej nyugszik egy erős, erős nyakon. Lógó fülek, háromszög alakúak. A mandula alakú szemek világos mogyorótól sötétbarna színűek. Kifejező, figyelmes, tanulós megjelenés. A pofa hosszúkás, a szabvány szerint a legcsekélyebb érdesség nem engedhető meg. Fekete orr, nem túl nagy.

Erőteljes állkapcsok nagy szemfogakkal és csipesszel.

A test hosszúkás, a has fel van húzva. A mellkas széles, a hát egyenes. A lábak izmosak, egyenesek, jól izmoltak. Macskás mancsok, szép, kemény párnákkal. Hosszú farok, erősen pubertás.
A szőrzet egyenes, hullámosság megengedett. Az őrszőr nagyon szép és hosszú. Van egy sűrű aljszőrzet, amely vízálló tulajdonsággal rendelkezik.

A szín is a fajta jellemző jellemzője. Az Arany Retrievereknek minden árnyalatuk aranyszínű, krémszínű, bézs színű lehet. A vörös árnyalatok nem kívánatosak a szabvány szerint.

A modern arany retrieverek külsejük szerint három típusra oszthatók: brit (nagy, izmos), amerikai (gazdag arany színű) és kanadai (magas, kecses).

Talán a cikk is érdekli majd: Labrador retriever: a fajta leírása és általános jellemzői

Karbantartás és gondozás

aranysárga

Az arany-retriever a lakáshoz és a szabadtéri ketrechez egyaránt alkalmazkodik, de egyáltalán nem alkalmas arra, hogy láncon tartsa. Az a tény, hogy egy ilyen kutya nagyon társaságkedvelő, barátságos és nagyon ragaszkodik az emberekhez. A magány romboló számára.

Ha rendszeresen hosszú időre magára hagyja a kutyát, nem számít, hogy a házban vagy az udvarban van-e, pszichéje szenvedni fog. A retriever alkalmas bármely személyre, de mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, gondold át, mennyi időt fordíthatsz rá, hogy később a háziállat ne szenvedjen.

Az arany gondozása nagyon egyszerű. A legfontosabb az, hogy megtanítsuk a kölyökkoruktól kezdve a higiénia és a szépség szempontjából szükséges összes eljárásig. Ezenkívül nemcsak a tulajdonos, hanem a háztartás minden tagja is elvégezheti ezeket az eljárásokat:

 • A fényűző aranyarany gyapjúnak a lehető legtermészetesebbnek kell lennie. Ezért nem kívánatos a fodrász, ha kutyát vág, akkor szakember segítségével kell elvégeznie, különösen, ha kiállított kisállatról van szó.
 • Naponta ecseteljen a dedikált ecsettel.
 • Naponta vizsgálja meg a szemet, törölje le az észlelt váladékot nedves ruhával. Ha túl sok váladék van, és folyamatosan jelennek meg, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával. Egy ilyen tünet jelezheti a fázist vagy más betegséget. Bár egy közös homokszem is okozhat hasonló jelenséget.
 • Ha vadászni megy a kutyájával, mindenképpen ellenőrizze és mossa meg a szemét, amikor hazatér. Az erdei túrák során törmelék kerülhet a szemekbe, ami gyulladást és fertőzést okozhat.
 • A füleket 6-8 naponta kell megvizsgálni. Elég, ha óvatosan leöblíti őket vízzel, vagy egyszerűen nedves törlőkendővel törölje le.
 • Rendszeresen mosson fogat pamut törlőkendővel vagy egy speciális kefével. Ezen eljárás nélkül kellemetlen szag lesz a háziállat szájából, sárga plakk jelenik meg a szemfogakon, és fogkő képződhet.
 • 10-12 havonta háromszor kell fürdetnie a retrieveret.

Egészség

leírás

A vadász veleszületett ösztöne és sorsa ellenére a természet nem adott jó egészséget az arany-retrievernek. Ezeknek a kutyáknak az élettartama csak 11-12 év, ez egy rövid időszak. Genetikailag hajlamosak számos betegségre, amelyekről a tulajdonosnak tudnia kell:

 • Onkológiai betegségek.
 • A csípőízület dysplasia - a kutya fájdalomtól, sántaságtól szenved, a betegség utolsó szakaszában elveszítheti a futás, de a járás képességét is.
 • Szív-és érrendszeri betegségek.
 • Bőrbetegségek.
 • Szembetegségek - glaukóma, szürkehályog, volvulus, distichiasis stb.
 • Elhízottság - Ne táplálja túl a kutyákat, mivel az étrendben megnő az adag vagy a kalória, a retriever nagyon rövid idő alatt képes a túlsúlyra.

karakter

aranysárga

A társasági kutyát, mint egy arany retriever, nehéz megtalálni. Éjjel-nappal kész arra, hogy az emberek közelében lehessen, futni, ugrani, vadászni, játszani és segíteni bármilyen vállalkozásban. Golden útmutató és gondoskodó, hű barát lehet a gyengén látók számára. A lelkes vadász számára a kutya nélkülözhetetlen asszisztenssé válik, különösen ha víztestek közelében vadászik.

Ha vannak gyerekek a családban, a retriever ideális dada lesz és játéktárs lesz számukra. Egy ilyen kutya soha nem fogja megsérteni a gyereket. Mivel aktív kutya, Golden fáradhatatlanul játszik a gyerekekkel, fut, ugrik, részt vesz minden csínyükben.

A retriever formájában tartott háziállattal bármilyen háziállatot tarthat. Kívánatos, hogy az első napoktól kezdve együtt nőjenek. Az a tény, hogy Aranynak fejlett vadászösztöne van, így a kisállatokra is úgy tekint, mint a zsákmányra. Ha már történt ismerős, akkor egy kis cica vagy kiskutya barátja lesz egy barátságos kutyának.

Golden nem egyszemélyes. A család minden tagját egyenlő szeretettel kezeli, a fiataltól az idősig. A rend kedvéért lecsap egy idegenre, de nem mutat sok agressziót. Tehát egy ilyen háziállat gyámja nem túl megbízható. Az agresszió hiánya miatt igyekszik gyorsan megbarátkozni mindenkivel, és nem támadni és harapni.

Az energikus Arany szereti a különböző játékokat. A kutya különös örömmel játszik a vízben, a tározók közelében. Mindezt a vadászösztön miatt. Érdemes megjegyezni a fajta képviselőinek kedvenc játékait is, leginkább dobott botot, labdát vagy bármilyen más tárgyat szeretnek magukkal vinni.

Képzés és oktatás

aranysárga

Minden arany-retriever-tulajdonos tudja, milyen okos és gyors eszű a kedvence. De nem mindenki érti, hogy minden kutyára, még a legokosabbra is szükség van képzésre és oktatásra. Sok tudatlan ember úgy véli, hogy a kutyusuk önmagától engedelmes, jól nevelt kutyává válik.

Ez nem igaz! bármelyik kutyát ki kell képezni legalább egyszerű parancsokkal: "nekem", "ülj", "feküdj le", "nem".

Megfelelő kiképzés nélkül egy ilyen nagy kutya, mint az Arany-retriever, könnyen megijeszthet egy idegent vagy egy gyermeket, teljes erejével feléje rohanva, vágyakozással játszani és barátkozni. Az első hónapoktól kezdve tanítsa engedelmességre a kiskutyát, majd vegyen részt egy tanfolyamon az érlelt háziállattal.

Az Golden-et nemcsak csapatokra, hanem különféle cirkuszi trükkökre is könnyű megtanítani. A fajta képviselői bizonyították magukat az "agility" és a "freestyle".

Érdekes tények

 • Az arany-retriever a második legnépszerűbb a labrador retriever után.
 • Golden szépsége, intelligenciája, intelligenciája és kedves hajlama népszerű filmszínészré tette.
 • D. Ford amerikai elnök kedvence az arany retriever, Liberty volt.
 • Három éves koráig az Arany úgy viselkedik, mint egy kiskutya, fáradhatatlanul játszik és tréfálkozik.
 • A retrieverek tökéletes úszók és szeretik a vizet.
 • Az arany-retriever a három legokosabb kutyafaj egyike.
 • Arany éjszakai állat, napközben inkább szunyókál, ha lehetséges, este pedig elkezd aktív lenni.
 • Az arany-retriever minden szolgálati kutyafajta élén áll.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Az aranyarany csodálatos jellemmel bír, bármely családban kisállattá válhat, még sok gyermek mellett is. Úgy tűnik, hogy a jelzett fajtának semmilyen hibája nincs, és minden ember képes fenntartani.

De valójában még az aranynak is megvannak a hátrányai, és azok teljesen alkalmatlanok azok számára, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy elegendő időt szenteljenek egy háziállatnak. Tehát a retriever kiskutya vásárlása előtt meg kell ismerkednie a fajta összes előnyével és hátrányával, majd el kell döntenie, hogy a kutyája-e vagy sem.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés, különösen a kabát színe.
2. Barátság és az agresszió hiánya.
3. A születési vadász ösztönből alakult ki.
4. Intelligencia, találékonyság, intelligencia.
5. Könnyen kiképezhető.
6. Képesség cirkuszi trükkök végrehajtására.
7. Kiváló teljesítmény.
8. Nagy hozzáállás a gyerekekhez.
9. Egyszerű karbantartás.
10. Kijönni más háziállatokkal.

Hátrányok:

1. A vadászati ​​ösztön önmegvalósítása.
2. Gyenge őrszem és biztonsági ismeretek.
3. Nem maradhat sokáig egyedül.
4. hajlam sok betegségre.
5. Az elhízáshoz vezető falánk.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.