A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákCa-de-bo (cadebo) leírása, a fajta jellemzői

Ca-de-bo (cadebo) leírása, a fajta jellemzői

leírás

jellegzetes
9.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A Ca de bou az agilitás és az erő tökéletes kombinációja. Ebben a kutyában az erő párosul a megfelelőséggel, ami nagyon értékes a komoly őrző fajták számára.Annak ellenére, hogy a cadebo játékos, barátságos az összes családtaggal, szeretetteljes a gyerekekkel, a megfelelő helyzetekben egy ilyen kutya félelmetes, félelem nélküli őrré, őrszemekké válhat. Nem nevezhető gyermekjátéknak, mert ereiben a bikákkal harcoló spanyol ősök vére látszik.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A ca-de-bou fajta képviselőinek más neve van: mallorcai masztiff, bikakutya, malajziai bulldog, Pero Dogo Mallorquin, Pero De Pressomalorkin.

A fajta története

A ca de bou hazája Spanyolország, pontosabban a fajta kialakulása a Földközi-tenger Baleár-szigetein történt. Az egyik Mallorca nevű sziget tiszteletére a kadebókat gyakran "Mallorca masztiffnak" nevezik.

A megadott fajta a világ számos országában népszerű. Spanyolországban a kutyák különleges helyzetben vannak. A spanyolok büszkék rájuk, mint nemzeti kincsre.

A mai napig nem sikerült meghatározni a fajta eredetének pontos részleteit. Még mindig vita folyik arról, hogy milyen típusú kutyák vettek részt a malajziai masztiff kialakításában. A ca-de-bou eredetét illetően számos változat létezik:

1. Az egyik változat szerint a tizenhetedik században utódok jelentek meg a spanyol őr- és harci kutyák ibériai masztiffokkal való keresztezésének eredményeként. Ezek a kölykök voltak az első kadebók. Az Ibériai (Ibériai) félsziget masztiffjai erőt, bátorságot és felülmúlhatatlan harci tulajdonságokat adtak az új fajtának.

2. Ha úgy gondolja, hogy a második változat, a XII. Században Kanári-szigeteki kutyákat hoztak a Baleár-szigetekre, amelyek híresek kiváló terelő, őrző, őrző képességeikről. Összekerültek az ősi alanokkal és spanyol őrző kutyákkal.

Ennek eredményeként megjelent egyfajta - ca-de-bou. Továbbá tenyésztési munkát végeztek, amelynek során a kadebókat keresztezték bulldogokkal és mallorcai juhászkutyákkal.

3. Egy másik változat szerint a bikakutya a tizenhetedik században keletkezett, az óangol bulldogok Spanyolországban élő pácoló kutyákkal, masztiffokkal való keresztezésének eredményeként.

Egy biztos, hogy a mallorcai kadebók legközelebbi rokonai a masztiffok.

A Pero Dogo Mallorquin fajtát hivatalosan elismerték a huszadik század elején, a törzskönyvekben megfelelő bejegyzésekkel. Ugyanebben az időszakban képviselői elkezdtek részt venni barcelonai kiállításokon.

A második világháború gyakorlatilag elpusztította a mallorcai masztiffokat. 1945-1946-ban. ezek a hatalmas kutyák a kihalás szélén állnak.

Több évtizede a ca de bou száma minimális volt. Csak a huszadik század nyolcvanas éveiben sikerült helyreállítani a spanyol fajtát.

Fajta szabvány

fajta

A ca de bou külseje megfelel a moloszi csoportnak. A testalkata kinyújtott. A test minden részén érezhető az erő. A hímek nagyobb fejkörfogatban különböznek a szukáktól.

Felnőtt növekedés 52-58 cm., súly kb 30-38 kg.

Masszív, terjedelmes fej nyugszik egy vastag, erőteljes nyakon. Van ráncosodás. A fülek kicsiek, porcra emeltek és háromszög alakúak. Magasra állítva. A köpölyözés nem megengedett.

Az ovális szemek meglehetősen nagyok és mélyen helyezkednek el. A szín sötét, minél sötétebb, annál jobb. A pofa kúpos és széles. Az orrnyereg kissé felfelé fordult. Az orr fekete, nagy. Prognathikus harapás.

A hátsó vonal zökkenőmentesen ereszkedik le a marmagasságtól a gerinc elejéig, majd óvatosan emelkedik a far területén és ugyanúgy ereszkedik le. A mellkas mély, széles.

A végtagok közepesen rövidek, egyenesek, izmosak, erős csontokkal. A hátsók izmosabbak. A nyereséges ujjak nem kívánatosak és el kell távolítani. A mancsok kerek alakúak, erősek, vastag ujjakkal. A mancspárnák pigmentáltak.

Előnyös lépés - ügetés.

A farok vastag, a vége felé keskenyedik. Közepes fit. Amikor a ca de bou izgatott állapotban van, szablya alakban tartja a hátsó vonal felett. Nyugodt állapotban a farok aljára süllyed. A köpölyözés nem megengedett.

A bőr vastag és feszes a testhez. Kivételt képez a nyak, ezen a területen enyhe harmat lehet.

A szőrzet rövid, nehezen tapintható.

Előnyben részesített színek:

1. Szarvas (világosbarna) - színtelítettség és mély árnyalatok várják.
2. Tigris - a legegyenletesebb, sötét.

Vannak fekete ca de bou, de ez nagyon nemkívánatos és nem túl gyakori.

A fehér jelölések 30% -ig elfogadhatók. Megtalálhatók az arcon, a mellkason és az elülső lábakon. Minél kevesebb a fehér folt, annál értékesebb a mallorcai masztiff.

A fangon fekete maszk elfogadható.

Karbantartás és gondozás

fajta

A ca de bou-t mind a lakásban (házban), mind az udvaron megtarthatja. Az első esetben a kutyának meg kell lennie a saját helyének ágyával, játékokkal, tálakkal vízhez, ételhez. A második esetben egy tágas, szigetelt fülkével ellátott madárházat kell felszerelni. A kadebo láncon tartása kizárt.

A malajziai masztiff számára elengedhetetlen a napi, aktív séta. Az út közelében lévő nyilvános helyeken nem ajánlott engedni a kutyát a pórázról.

A leg engedelmesebb és jó modorú kutya is egy pillanatra megfeledkezhet a gazdáról és rohanhat például a macska után. Ezért jobb nem kockáztatni, hogy a háziállat egy autó kerekei alá kerül, vagy harcba keveredik egy hajléktalan rokonnal.

Aktív sétákhoz válasszon egy speciális területet. Ha a tulajdonos sportolni kezd, a kadebo szívesen végez vele reggeli kocogást, fut a motorja mellett vagy egy természetes víztározóban úszik.

Javasoljuk továbbá, hogy rendszeresen utazzon háziállattal a falun kívül. Az első mallorkin, miután megszerezte a mozgás szabadságát, a tulajdonos felügyelete alatt képes lesz kidobni a felhalmozódott energiát.

A mallorcai masztiff egészségének és szépségének megőrzése érdekében rendszeresen elvégezzük a következő eljárásokat:

 • Egy speciális kesztyű segítségével hetente háromszor fésüljük ki a szőrzetből a holt szőrzetet.
 • A lehullási időszakban furminátor használata ajánlott, az elhalt gyapjú napi eltávolításával.
 • Évente kétszer fürdünk, alkalmazkodva a szezonális molthoz. Nem ajánlott gyakrabban mosószereket használni, mivel allergia léphet fel, és a bőr szenvedhet.
 • Havonta egyszer vagy kétszer karmokkal vágjuk le a karmokat, ha a cadebo nem őrli meg őket a kemény útfelületen. Hosszú karmokkal a kutya mozgása korlátozott lesz, sőt megsérülhet.
 • Minden étkezés után törölje le a pofát, különös figyelmet fordítva a redőkre.
 • Minden egyes séta után megmosom a mancsaimat, megvizsgálom a párnákat, az ujjaimat sérülések jelei, repedések szempontjából.
 • Rendszeresen mosunk fogat, megakadályozva a fogbetegségek és a száj kellemetlen szagának megjelenését.
 • Az állatorvos által ajánlott speciális termékkel minden héten megvizsgáljuk a füleket és megtisztítjuk a fülkagylót.

A kadebo ételeknek kiegyensúlyozottaknak és kiváló minőségűeknek kell lenniük. Táplálhatja a természetes ételeket vagy a kutyák számára készített készételeket.

Naponta 5-6 alkalommal etetjük a kiskutyákat. Az öregedéssel fokozatosan csökkentjük az etetések számát. 8-9 hónapos kortól a mallorcai masztiff naponta 2-szer kap ételt. A víznek mindig elérhetőnek kell lennie a kutya számára.

Száraz étel vásárlásakor tartsa prémium minőségben a megbízható márkáknál. Természetes táplálás esetén gondoskodnia kell az ásványi és vitamin-kiegészítőkről. Alaposan átgondoljuk az étrendet.

Jelen kell lennie: erjesztett tej, nem zsíros ételek, hús, gyümölcs, zöldség, gabonafélék, hal, belsőségek.

Egészség

leírás

Átlagosan egy de pressomalorkin toll 10-12 évig élhet. De jó genetikával, megfelelő karbantartással, táplálkozással és gondozással a cadebo akár 14-15 évig is él.

Ha azt szeretné, hogy kedvence hosszú májúvá váljon, ne hagyja figyelmen kívül a következő szabályokat:
1. Rutin oltás.
2. Évente 1-2 alkalommal megelőző látogatás az állatorvosi klinikán (röntgen, vizsgálatok, vizuális vizsgálat).
3. Féregtelenítés.
4. Bőrparaziták kezelése (különösen tavasszal és nyáron).

Ez nem azt jelenti, hogy a kadebo rossz egészségi állapotban van. Természetesen szívósak és erősek. De, mint más állatfajok, a malajziai masztiff hajlamos a következő egészségügyi problémákra:

 • Coprostasis - bélbetegség, amelyben a széklet mozgása lelassul vagy leáll, a kutya a legrövidebb időn belül meghalhat, ha nem tesznek sürgős intézkedéseket.
 • Bőrgyulladás - súlyos bőrbetegség, szövődmények kíséretében, hosszú távú kezelést igényel.
 • Ízületi dysplasia - a kutya sántikál, a korai szakaszban súlyos fájdalmat tapasztal, az utolsó szakaszban a fájdalom elviselhetetlenné válik, aminek következtében az állat immobilizálódik.
 • Miokardiális infarktus - a szívizom bizonyos területének nekrózisa.
 • Bőrhólyagosodás - allergiás bőrreakció.
 • Íngyulladás - íngyulladás.
 • Bursitis - leggyakrabban a könyökízület területén fordul elő, számos szövődménye van, ha a szükséges kezelést nem hajtják végre időben.

karakter

kadebo

A cadebo fajtára jellemző tulajdonságok: félelmetlenség, kitartás, odaadás, barátság a családtagokkal szemben, éberség, készség a tulajdonos védelmére bármikor.

A mallorcai masztiff végtelenül elkötelezett a háztartás minden tagjának. Ez egy kedves és gondos barát a gyerekeknek. Ő maga soha nem fogja megbántani egyik családtagját, és nem engedi, hogy más emberek vagy állatok ártsanak nekik.

Az ésszerűtlen, túlzott agresszió nem jellemző a ca de bou-ra. Ez egy kiegyensúlyozott, nyugodt kutya. De ha a helyzet megkívánja, a kutya azonnal szeretetteljes háziállattól félelmetes őrsé válik.

Cadebo nagyon óvatos az idegenektől. Ha a házban vannak vendégek, akkor a kutyát be kell mutatni nekik, és meg kell mutatni, hogy családbarátok.

A farmon egyedül maradt Mallorca masztiff senkit sem enged be a területére. Kivételt még a családhoz nagyon közel álló emberek sem tesznek, akikhez a kutya nyugodtan és barátságosan viszonyul a tulajdonos jelenlétében. Ezt egy fejlett őrző, védő ösztön magyarázza.

Kijönni a háziállatokkal. Könnyen letelepedhet aludni a macska mellett. Nem hajlamos a verekedésre, de minden erővel reagál más kutyák támadásaira, különösen, ha az azonos neműek félelem nélkül, teljes erővel reagálnak.

Képzés és oktatás

fajta

A tulajdonosnak meg kell találnia a középutat a túl szoros kontroll és a szelídség, gyengeség között. A kutyának tudnia kell, hogy a mester szava törvény, ugyanakkor a biztatásnak és a dicséretnek, valamint a kölcsönös megértésnek jelen kell lennie.

Ez a fajta nem tartozik a dekoratív fajtához, a malajziai masztiff komoly kutya, amely komoly képzést, korai szocializációt és oktatást igényel. Ca de bou-nak mindenképpen védekező tanfolyamot kell végeznie, lehetőleg tapasztalt kutyavezető irányításával.

Nem érdemes a kutyát edzés közben túlságosan jutalmazni csemegékkel. Például az első helyesen végrehajtott parancs után elegendő a háziállatot szóban megdicsérni: „jól sikerült”, „jó”. Ha a kutya szorgalmasan követi a parancsokat többször egymás után, használja az ízjutalmat.

Általánosságban elmondható, hogy a mallorcai masztiff könnyen képezhető és gyorsan megtanulja a parancsokat. Megfelelő neveléssel ez engedelmes, megfelelő kutya.

Érdekes tények

 • Az ókorban a mallorcai masztiffok részt vettek bikaviadalokban. Feladataik közé tartozott a bikaviadalok védelme, sőt a bikával való harc. Emiatt a fajtát "ca de bou" -nak nevezték el, ami "bika kutya".
 • A Cadebo nemessége megkülönbözteti más kutyákkal való viselkedését. Egy ilyen kutya soha nem támad kicsi vagy gyenge, beteg kutyát.
 • A mallorcai masztiff intuitív módon meghatározza, hogy a környező emberek közül melyik barát és ki ellenség.
 • Ca de bou nem lehet megvesztegetni vagy meggyőzni, ez a kutya a tökéletes őr és őr.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

A Ca de bou az erő, az akarat, az energia megtestesítője. Ezért mielőtt megvásárolná a meghatározott típusú kiskutyát, mérlegelje a lehetőségeit. Fontos megismerkedni a fajta fő előnyeivel és hátrányaival is.

Előnyök:

1. Megfelelőség, barátságosság.
2. Igénytelenség az ellátásban és az ételekben.
3. Gyengéd, gondoskodó hozzáállás a gyerekekkel szemben.
4. Jöjjön össze más háziállatokkal.
5. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
6. odaadás.
7. Félelmetlenség, kitartás.
8. Könnyen kiképezhető.

Hátrányok:

1. Nagy fizikai aktivitást és napi aktív sétákat igényel.
2. Komoly képzést igényel.
3. Makacsság.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.