A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKaukázusi juhászkutya története, standard, fajta jellemzői

Kaukázusi juhászkutya története, standard, fajta jellemzői

alapértelmezett

Kaukázusi juhászkutya

történelem
7.7

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

4.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Nem minden kutya képes ellenállni a farkasnak, a merészek listáján, akik képesek legyőzni egy ragadozót, szerepel a kaukázusi juhászkutya. Nem csoda, hogy a kaukázusi juhászt gyakran nevezik kaukázusi farkaskutyának.A fajta képviselőinek jellege összetett, függetlenek, nem szeretnek engedelmeskedni. Csak az az ember válhat farkaskutya urává, aki magabiztos, akaratos, farkaskutya ura, engedelmességet érhet el a kutyától. Ha megbízható őrre van szüksége, és ha van tapasztalata nagy, őrző kutyák kezelésében, a kaukázusi juhászkutya a legjobb választás háziállatként.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A kaukázusi juhászkutya őshazája a Szovjetunió, nevezetesen a kaukázusi gerinczel és Oroszország déli pusztáival határos terület. E félelmetes fajta történelmének gyökerei elvesznek a távoli múltban. A farkaskutyákhoz rendkívül hasonló kutyákról készült képeket a Kr. E. Hetedik században fedezték fel.

Tehát a kaukázusi juhászkutya az egyik legősibb fajta.

A fajta modern képviselőinek ősei ősi kaukázusi őrző kutyák. Alapvetően a fajta természetes módon, szelekcióval alakult ki, amelynek során csak a legerősebbek, a legbátrabbak és jó egészségűek maradtak életben. De a karakter és a munka adatainak kialakulását a kaukázusi hagyományok is befolyásolták.

A kaukázusi kutyák célja az állományok védelme volt a ragadozó állatoktól. A juhászkutyák nemcsak a háziállatokat, hanem a gazdáik otthonát is őrizték. Sőt, az asszír állam hadseregében is szolgáltak. 1765-ben a fajta képviselői őrségben voltak a török ​​csapatokban.

A Kaukázus meghódítása során az orosz hadsereg farkaskutyákat is használt a háborús övezetben található erődök őrjeként.

A kaukázusiakat félelem, erő, állóképesség, kiváló látás és hallás, vízálló gyapjú miatt értékelték, egyszóval azért, mert ezek az állatok nemcsak túlélni képesek, hanem a legsúlyosabb időjárási körülmények között is képesek dolgozni.

A tenyésztők a kaukázusi juhászkutya munkáján a múlt század húszas éveiben kezdtek dolgozni. A fajta eredetének több változata létezik, de megbízhatóságukban nincs százszázalékos bizonyosság. A leggyakoribb feltételezések a következők:

1. A kaukázusi juhászkutya története az ősi Urartu-Ararat királyságból ered.
2. A kínaiak farkaskutyákat pácoló kutyáknak nevezik, a fajta ősei a tibeti nagydánok.

A modern világban a kaukázusi juhászkutyák továbbra is őrszolgálatot látnak el, állatállományokat, kormányzati létesítményeket és magánbirtokokat őriznek. Egy ilyen háziállattal rendelkező család mindig megbízható védelem alatt áll.

Fajta szabvány

pásztor

Nagy méretekkel (növekedés 65-75 cm., súly 45-50 kg.) a kaukázusi farkaskutya szép, arányos testalkatú. Az egész test izomzata fejlett. A hímek sokkal nagyobb méretben és terjedelmes sörényben különböznek a szukáktól.

A kaukázusi juhászkutya nagy ék alakú fejjel rendelkezik. A fülek közepes méretűek, kivágottak és levághatatlanok. A pofa és az arccsont széles. A sötét szem kicsi. Ollómarás, szintén egyenes.

A has fel van húzva, a mellkas jól fejlett, terjedelmes. A végtagok izmosak és egyenesek. A mancsok nagyok, medveszerűek. A vastag farok a hátsó vonal felett van, gyűrűben hordva. Amikor a kutya nyugodt, a farok lemegy.

A szőrzet egyenes, durva, vastag aljszőrzet van (legfeljebb 5 cm).A kaukázusi juhászkutya rövid szőrű, hosszú szőrű, közepes. A szőrzet fajonként eltérő:

 1. Rövid hajú - legfeljebb 7 cm hosszú szőrzet.
 2. Hosszúszőrű - a díszítő haj a farokon és a nyakon jól fejlett (sörény), a füleken „bojtok”, a lábakon tollasak, főleg a hátsó lábakon található dús „nadrágok”. Legfeljebb 12 cm hosszú gyapjú.
 3. Közepes - a külső szőrzet hosszú, anélkül, hogy a haj díszítésének erős megnyilvánulása lenne.

A kaukázusi juhászkutya szőrzetének színe a következő: őz, barna, farkas, fehér, tarka, piros. Lehet, hogy maszk van az arcon, de nem szükséges.

Karbantartás és gondozás

pásztor

A kaukázusi juhászkutya nem ajánlott a lakásban tartani. Egy hatalmas kutya maga is szenvedni fog a szabadság korlátozásától, és állandó problémákat okoz a tulajdonosoknak. A farkaskutyának sok helyre és napi fizikai aktivitásra van szüksége.

Ez a kutya szereti körbejárni a területet, imád ugatni, hogy megfélemlítse a lehetséges ellenfeleket. Ezért mind neki, mind a tulajdonosnak jobb lesz, ha a háziállat az udvaron telepedik le.

A kaukázusi napokig tartó láncolás nem lehetséges. Ugatni fog, megpróbálja megtörni a láncot, szigorú indulata féktelen agresszióvá fejlődik, ami akár a tulajdonosra is irányulhat. Ezért fontos, hogy kellő figyelmet fordítson a háziállatra, ha láncon van, akkor szervezzen hosszú sétákat a szabadon futás lehetőségével.

Az ideális megoldás egy nagy, tágas, nyitott típusú, szigetelt fülkével ellátott madárház. De ebben az esetben a kutyának képesnek kell lennie a kerítésen kívüli mulatságra.

Ha egy farkaskutya szabadon jár az udvaron, győződjön meg arról, hogy idegenek nem léphetnek be a területre, ez veszélyes. Egy kaukázusi szigorú őrszem nem enged be idegeneket. A kapun figyelmeztető táblának kell lennie.

A farkaskutya nem fél a fagytól, de szenvedheti a hőséget. Nyáron fel kell szerelni egy menedékkel a napsugarak elől, és ügyelni kell arra, hogy a tálban mindig tiszta, friss, hűvös víz legyen.

A hajápolás és egyéb higiéniai eljárások tekintetében nincs különösebb nehézség. A legfontosabb az, hogy időben hűen teljesítsük a kaukázusi gondoskodás összes szabályát:

 1. Ha a farkaskutya rövid szőrű típushoz tartozik, akkor hetente 1-2 alkalommal meg kell fésülnie, megszabadítva a szőrzetet az elhalt szőrtől. A hosszúszőrű juhászkutyákat gyakrabban kell kifésülni, különös figyelmet fordítva a díszítő hajra (sörény, farok, nadrág). A kaukázusi kabát összefonódásra hajlamos, ha nem vigyáz rá, a kutya rövid időn belül ápolatlan állattá válik, egy csomó kusza a kabáton. A moltási időszakban a háziállatot naponta fésülni kell. Farkaskutyákban a molt nagyon bőséges, évente egyszer fordul elő.
 2. Fürdés évente egyszer, kivéve az erős szennyezést.
 3. Hetente egyszer törölje le a szemet, ha túlzott szembekerülést vagy gyulladást észlel, azonnal forduljon állatorvosához.
 4. Rendszeresen mosson fogat speciális kefével, a kaukázusiak számára ajánlott csontokat vásárolni a fogak tisztításához.
 5. 7-10 naponta tisztítsa meg a fülét. Ha túlzottan halmozódik fel a fülfolyás, mutassa meg kedvencét szakembernek, mivel ez a jelenség lehet a fertőzés első jele.
 6. Ha a szabadban tartják, a körmök önmagukban ledarálódnak, de szükség esetén le kell vágni őket.

Étel

alapértelmezett

Egy ekkora kutyának, mint a kaukázusi juhásznak, étrendre van szüksége, amelynek 70-75% -a fehérjetartalmú étel, húskészítmény. A melléktermékek, a hús, a nagy csontok a farkaskutya étrendjének szükséges elemei. Tévedés azt hinni, hogy minél több étel van, annál egészségesebb lesz a kutya.

Lehetetlen túletetni a kaukázust, különben az elhízás fenyegeti, a háziállat passzívvá és lustává válik. A lényeg, hogy az ételek kiegyensúlyozottak legyenek.

Egy felnőtt kutyát szigorúan, ugyanabban az időben kell etetni naponta kétszer. Választhat természetes vagy mesterséges etetést. Az első esetben friss, jó minőségű termékeket vásárolnak. A második - prémium száraz étel. Ne feledkezzünk meg a vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőkről.

Egészség

pásztor

A természet jó egészséggel jutalmazta a kaukázusi juhászkutyát, de a tulajdonosnak folyamatosan figyelnie kell a háziállat állapotát. Ez azt jelenti: féreghajtás, rutinszerű időben történő oltás, bőrparaziták elleni kezelés és rendszeres megelőző vizsgálatok röntgenvizsgálattal állatorvosi rendelőben.

Az ilyen ellenőrzés segít elkerülni számos egészségügyi problémát. A kiskutya megvásárlásakor fontos a törzskönyve tanulmányozása is. Végül is sok betegség öröklődik. Azt is meg kell jegyezni, hogy egy állat egészsége és élettartama közvetlenül függ a táplálkozástól.

Például az elhízott kutyák sokkal rövidebb életet élnek, mint normál testsúlyú társaik. Megfelelő karbantartással és táplálkozással a farkaskutya akár 11-12 évig is élhet.

Az alábbi betegségek a kaukázusi juhász fajta képviselőivel járnak:

 • Szív-és érrendszeri betegségek - gyakran nagy súlyú, nagy súlyú hímek szenvednek szívelégtelenségben.
 • Ízületi dysplasia - genetikai betegség, amely a nagy fajták összes képviselőjében rejlik. Ez az ízületek olyan patológiája, amely a fejlődés során különféle formákat ölt. Kritikus esetekben mozdulatlansághoz vezet.

Lásd még cikkünket: Ízületi diszplázia kutyáknál: a nagy fajták gyenge pontja

karakter

pásztor

A modern kaukázusi juhászkutyákban megőrizték ősi őseik jellegét: kegyetlenséget, félelmetlenséget és rendkívüli erőt. Egy ilyen kutya kétségtelenül megijeszti az idegeneket, de saját kaukázusi számára megbízható őr, hűséges és szeretetteljes barát. Mindezt, megfelelő oktatás mellett.

Biztonsági ösztön a kaukázusi vérben születésétől fogva. Egy ilyen kutya mindig bizalmatlanul és agresszíven kezeli az idegeneket. Ez az agresszió az egekbe emelkedik, ha egy idegen megsérti a védett terület határait.

A farkaskutya nem tűri, ha bármilyen tárgyat kivisznek az udvarból, őrösztöne zavarg, még akkor is, ha a tulajdonos maga adja át ezt a tárgyat az idegennek. Fontos, hogy a tulajdonos erős akaratú ember legyen, és képes legyen megbecsülni a túlságosan buzgó őr agresszióját.

A félelmetes külseje ellenére a kaukázusi nő szeretetteljesen viszonyul a családtagokhoz, és megfelelő hozzáállással rendelkezik a háziállatokkal, beleértve a macskákat is. Szeretettel bánik a gyerekekkel, de nem ajánlott egy kisgyereket magára hagyni egy ilyen kutyával, miközben egy hatalmas kutya eljátszása akaratlanul árthat a babának.

A gyermekek és a pásztorkutyák közötti ideális kapcsolat akkor jön létre, ha együtt nőttek fel, és egy kiskutyás korú kaukázusi gyermekkel játszott. A fentiek mindegyikének fő feltétele a háziállat jó szocializációja, megfelelő nevelés, elvégzett tanfolyam.

Nem mindenki képes megbirkózni a kaukázusi juhászkutya természetével. Az ilyen háziállat nem ajánlott nyvich kutyatenyésztőknek, gyermekeknek, nyugdíjasoknak. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a nőknek sem kellene ilyen kutyájuk, de ez a vélemény indokolatlan, minden a tulajdonos karakterétől és lelkierejétől függ.

Képzés és oktatás

alapértelmezett

Az első napoktól kezdve meg kell mutatni a kutyának elpusztíthatatlan vezetését, csakúgy, mint a kaukázusi nem hajt végre semmilyen parancsot. A kaukázusi juhászkutya nevelése nagyon sok időt vesz igénybe, a képzési és képzési időszakban a tulajdonosnak figyelembe kell vennie a háziállat jellegét, temperamentumát és találékonyságát.

Olvassa el cikkünket is: A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Kétéves koráig a kutyavezetők nem javasolják agresszió kifejlesztését farkaskutyában. Az első parancsok: "jöjj hozzám", "hely", "nem" stb. maga a tulajdonos képezheti az osztályát. 5-6 hónapos kortól a kölyökkutyának képzési tanfolyamon kell részt vennie. Jobb, ha egy tapasztalt kutyavezetővel együtt éljük át, ő megmondja, hogyan viselkedjen helyesen egy kutyával nehéz helyzetben. Ennek eredményeként egy szocializált, megfelelő, engedelmes és odaadó kutya nő ki egy kiskutyából.

A fajta előnyei és hátrányai

történelem

Mielőtt vásárol egy kaukázusi juhászkutya kutyát, alaposan gondolja át, van-e elegendő energiája és ideje felnevelésére és fenntartására. Nem kell vakon engedelmeskedni annak a vágynak, hogy hatalmas őrző legyen, mert egy ilyen nagy kutyának nehéz karaktere van. A helyes döntés érdekében ismerkedjen meg a fajta előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. A ház és a környék ideális őrzője.
2. Kijönni a gyerekekkel.
3. Félelem nélküli és fergeteges testőr.
4. Bizalmatlan a kívülállókkal szemben.
5. Könnyen tisztítható.
6. Válogatós az ételben.
7. Gyorsan alkalmazkodik a nehéz éghajlati viszonyokhoz, nem fél a fagytól.

Mínuszok:

1. Hosszú oktatási és képzési időt igényel.
2. Nem alkalmas gyenge, akaratszegény és felelőtlen emberek számára.
3. Alig tolerálja a meleget.
4. Nincs a ház karbantartásához igazítva.
5. Túlzott agresszió, amelyet ellenőrizni kell.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.