A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAlaszkai malamut története, leírása, fajta jellemzői

Alaszkai malamut története, leírása, fajta jellemzői

fajta

Alaszkai malamut

fajta
6.6

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

3.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Aki igazi barátot keres, és nem csak egy engedelmes kutyát, annak alaposabban meg kell vizsgálnia az alaszkai malamut fajtát. Ezek a sarkvidéki állatok erősek és szívósak. Egészen a közelmúltig az volt a céljuk, hogy csapatban járjanak az északi zord körülmények között.Most a malamut helyet foglalt a háziállatok között. Barátságos, nagyvonalú kedélyének köszönhetően ez a kutya minden család szerves részévé válik. A lényeg az, hogy ne vonják el tőle a szabadságát, és ne hagyják, hogy a kutya megunja. A fizikai aktivitás és a munka létfontosságú a sarkvidéki szánkó számára.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az alaszkai malamut története Alaszka partján kezdődött. A helyi őslakosok, nevezetesen a Malemut törzs emberei voltak az első tulajdonosai a vastag szőrű, erős fagyokkal túlélni képes szánkós kutyáknak a hóval borított területen.

Ezek az állatok nehéz csónakokat húztak, szánokban futottak, hűségesek voltak gazdáikhoz. Ezt a kutyatípust az alaszkai malemut törzsről - alaszkai malamutról nevezték el.

A fajta történelmének következő állomása az "aranyláz" időszaka volt. A múlt század elején a meggazdagodni akaró kalandorok gyorsan tele voltak Alaszkával. A különböző régiókból származó, megfelelő ismeretek és tapasztalatok nélküli aranybányászok aranyért jártak.

Kutyacsapatok szállították őket. Az okos és erős malamutok sok esetben megmentették tulajdonosaik életét. Nem számít, hogy a tulajdonosok állandóak vagy ideiglenesek voltak-e, béreltek egy csapatot.

Ez az időszak rossz szolgálatot tett a fajta tisztasága szempontjából. Az a tény, hogy az aranybányászok arra törekedve, hogy szuper szívós és gyors kutyát szerezzenek, malamutokat kezdtek szaporítani más fajokkal.

Az északi-sarki kutyák népszerűsége abban az időben hihetetlenül nőtt, de a leendő tenyésztőknek nem sikerült olyan fajtát tenyészteniük, amely kitartásban meghaladja őket. A fajtatiszta alaszkai malamutok keresztezésével végzett számos kísérlet után csak néhány család maradt.

Amikor az őrült aranyfutó verseny elapadt, a szánkókutyák sportkarrier előtt álltak. A kutyaszán versenyzés egyre népszerűbb Amerikában.

Ehhez a sportághoz a játékosok sem időt, sem pénzt nem kíméltek. Úgy gondolták, hogy csak az alaszkai malamut képes megnyerni bármely versenyt, feltéve, hogy a kutya tiszta vérű. Természetesen ezeknek az állatoknak az ára az egekbe emelkedett.

Ezért az aktív munka megkezdte a fajtatiszta alaszkai kutyák számának helyreállítását. 1926-ban a fajtatiszta malamutok kihalásának veszélye elmúlt. A faj populációja helyreállt. 1935-re a fajtát a világ minden országában elismerték, és szabványt is kiadtak.

De a szánkutyák meghatározott faja ismét teszt előtt állt. A fasiszta betolakodókkal vívott csaták során a háború végére csak mintegy harminc fajtatiszta alaszkai malamuta volt szerte a világon.

Sok állat egyszerűen éhen halt, mivel gazdáiknak maguknak sem volt mit enniük. A fajta következő újjáéledése tizenhárom évig tartott. 1960-ban a népesség ismét helyreállt. Most az alaszkai malamut nagyon népszerű, ráadásul az Egyesült Államok szimbóluma.

Fajta szabvány "alaszkai malamut"

funkció

A meglévő szánfajok közül a malamutok a legnagyobbak. A felnőttek súlya 36-38 kg. növekedéssel 58-63 cm. Megkülönböztető jellemzője a fejlett izmok és az erőteljes csontok. Ez a kutya igazi nehéz teherautó, kissé lassú, de makacs és szívós, nagy terheléssel, képes nagy távolságokat megtenni.

Az alaszkai malamutok két típusra oszthatók:

1. Kotzebue - "farkas" kabát színe.
2. M * Zsákmány - változatos kabátszín.

A két fajta közötti különbség az, hogy a Kotzebue kisebb, kevésbé mozgékony és kevésbé agresszív, mint az M * Loot. Az első típus teljesítménye is alacsonyabb, mint a másodiké.

A szabvány szerint egy alaszkai malamutnak így kell kinéznie:

Hatalmas fej nyugszik kissé ívelt nyakon. Az álló, háromszög alakú fülek kecsesek. A fülhegyek kissé lekerekítettek. Kis barna szem, amely két mandulára hasonlít. A szabvány szerint a kék szemet tekintik a fő hátránynak. A pofa terjedelmes, hegyes vagy hosszúkás alak elfogadhatatlan. Az állkapcsok hatalmasak. Ollós harapás.

A mellkas terjedelmes. A hát egyenes. A végtagok egyenesek, párhuzamosak. A mancsok hasonlóak a medvéhez, ugyanolyan erősek és szélesek. Lehetővé teszi a kutya számára, hogy könnyedén mozogjon havas ösvényen, és ne csúszkáljon jégen. A farok buja, büszkén emelve a háta fölé.

Az alaszkai malamut büszkesége bár nem hosszú, de fényűző kabát. Ez egy északi kutya, ezért a természet "vízálló" szőrrel díjazta. Az a tény, hogy a malamut gyapja kissé olajos, emiatt a kutya még a súlyos sarkvidéki fagyokban sem fagy meg.

A fajta képviselőinek kabátja kemény védőszőrből és puha, vastag aljszőrzetből áll. A szőrzet rövidtől közepesig terjed. A nyakon, a váll körül, a nadrágon, a farkán sokkal hosszabb. Meleg időjárás esetén a forró aljszőrzet kevésbé sűrű, a szőrzet rövidebbé válik.

A színek a "farkastól" a feketeig terjednek. Vannak vörös, sable malamutok. Csak a fehér lehet monokromatikus. Más változatokban a színek kombinálódnak az aljszőrzetben, a nadrágban, a jelölésekben.

A lépés széles, sima. A hatalmas méret nem akadályozza meg az alaszkai kutya mozgékonyságát.

Hasonló fajták:

Szibériai Husky: a fajta leírása, előnyei és hátrányai

Karbantartás és gondozás

malamut

A malamut, mivel szabadságszerető északi kutya, nem tűri a szűk, zárt tereket, térre és szabadságra van szüksége. Lakás, valamint szűk ház, galléros lánc - mindez nem a kutyának szól, akinek ősei hóviharral küzdöttek, és szánkókban szaladtak a hókéreg mentén.

Az ideális megoldás egy vidéki ház egy hátsó udvarral elkerített területtel, ahol a malamutok szabadon mozoghatnak.

Ha úgy dönt, hogy kedvencét egy madárházban telepíti le, győződjön meg arról, hogy az elég tágas, és nincs bezárva. Kültéri ketrecben tartva a kutyának gyakori sétákra lesz szüksége. Az apartman az alaszkai malamut számára a legmegfelelőbb megoldás.

A lakásban lévő kutya szenvedni fog, és kényelmetlenséget okoz a háztartás minden tagjának. Naponta kell sétálnia vele. Az aktív játékokkal a gyaloglásnak hosszúnak kell lennie. Malamute munkakutya, terhekre van szüksége, különben el fogja rontani a tulajdonosok tulajdonát, így megpróbálja kidobni a felhalmozódott energiát.

Egy másik ok, amiért nem ajánlott az északi kutyákat lakásokban tartani, az a lyukak ásásának függősége. Ez a vérükben van, mert az örök havasok között élő kutyáknak táplálékot kell találniuk a hó alatt, és az állatok gyakran éjszakára szállást szerveznek, tele hóval.

Az apartmanokban élő malamutok hosszú karmaikkal elrontják a padlót, számukra mindegy, hogy linóleum vagy parketta, a lényeg az, hogy mélyedést hozzanak létre benne. A saját udvaron tartott kutyák számára nem lesz nehéz a kerítés alá ásni és elmenekülni. A tulajdonosoknak figyelembe kell venniük ezeket a tartalmi árnyalatokat.

Az alaszkai malamut gondozása nem nehéz. A legtöbb időt a szőrzet gondozásával kell eltölteni, ha akár rövid időre is megfeledkezik a fésülésről és a vízi eljárásokról, a kutya ápolatlan lénnyé válik. A tulajdonosnak ismernie kell az északi háziállat szőrzetének ápolására vonatkozó összes szabályt:

 • Hetente 3-4 alkalommal kenje ki a kabátot. A rágási időszakban a fésülést minden nap elvégzik. Ha ezt nem teszik meg, kusza keletkezik a szőrzeten, a háziállat kóbor állatnak fog kinézni.
 • Nyáron gyakori fürdés szükséges. A malamut szereti a vizet, a vízi eljárásokkal nem lesz probléma.
 • Fontos, hogy megfelelő mosószereket válasszon, ha nem megfelelő típusú sampont használ a malamuthoz, a szőrzetének elveszítheti a színtelítettségét és a szőrzet fényét.
 • Samponnal történő mosás után fontos alaposan öblíteni a szőrzetet, megszüntetve a legkisebb kozmetikai maradványokat.
 • Fürdés után a kutyát teljesen meg kell szárítani, különben a szőrzet felgurulhat. A fésülést szárítással együtt hajtják végre.

A hajápolás mellett higiéniai eljárásokra van szükség:

 • Karmok, ahogy nőnek, nyírnak.
 • Hetente egyszer tisztítsa meg a fülét.
 • Hetente egyszer törölje le a szemét.
 • Rendszeresen mosson fogat egy speciális ecsettel, vagy vásároljon csontokat a fogmosáshoz.

Étel

történelem

A malamutot természetes és száraz, kész ételekkel is táplálhatja. És valójában, és egy másik esetben be kell tartania néhány szabályt:

 1. A túltáplálás szigorúan tilos. Ellenkező esetben egészségügyi problémák merülnek fel.
 2. Az aktivitás és a munkaképességek ellenére az alaszkai malamutnak nincs szüksége nagy mennyiségű ételre, a lényeg az, hogy kiváló minőségű legyen.
 3. A malamutok imádnak ellopni ételt, hiába nevelnek háziállatot, jobb, ha nem hagyják felügyelet nélkül az ételt.
 4. Négy hónapos korig naponta négyszer etetni, majd átadni két etetésre.
 5. Az adagoknak kicsieknek kell lenniük, egy nagy adag egyszerre történő adagolása egy malamutnak volvulust okozhat.
 6. A háziállatnak tiszta, hűvös vízhez kell hozzáférnie a nap 24 órájában.
 7. Vitamin, ásványi kiegészítők szükségesek.
 8. Táplálás szigorúan az óra szerint, ugyanakkor.

Egészség

alaszkai

Megfelelő karbantartással és kiegyensúlyozott étrenddel az alaszkai malamut akár 14-15 évet is megélhet. Valamennyi szibériai ember természetesen jó egészséggel és kitartással rendelkezik, ez alól a malamutok sem kivételek. De az ezzel kapcsolatos problémákat továbbra is megfigyelik. Leggyakrabban a fajta képviselői a következő betegségekkel küzdenek:

 • Cukorbetegség - nem kezelhető, de megfelelő táplálkozással és orvos által előírt gyógyszerek szedésével a cukorbetegség kontrollálható.
 • Szembetegségek - szürkehályog, glaukóma, retina atrófia stb.
 • Autoimmun hemolitikus anaemia - veszélyes betegség, amely a vér hemoglobin koncentrációjának csökkenéséhez vezet.
 • Onkológiai betegségek.
 • Epilepszia - rendkívül nehéz kezelni, görcsök kísérik.
 • Puffadás - helytelen táplálkozás miatt történik. Ha időben nem nyújtanak segítséget, a kutya meghalhat.
 • Chondrodysplasia - törpe.
 • Bőrbetegségek.
 • A csípőízületek dysplasia - a végtagok motoros működésének károsodásához vezet.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigyhormonok hosszú távú hiánya miatt következhet be.

Az állatorvosi rendelőben végzett rendszeres megelőző vizsgálatoknak köszönhetően időben felismerhető a betegség és megkezdhető a kezelés. Fontos továbbá a háziállat rutinszerű oltása és kezelése a bőr parazitái ellen.

karakter

fajta

Nincs őr és őr az alaszkai malamutból. Ez a kutya nagyon barátságos, társaságkedvelő, agresszivitás mutatható ki benne, ha folyamatosan nélkülözik az emberekkel vagy más kutyákkal való kommunikációt. Tehát, ha gonosz őrzőt akarsz, a malamut nem neked való.

Az idegenek, ha egyszer az udvarban vannak, megijedhetnek egy ilyen háziállat nagy méretétől, de a találkozás és a barátkozás vágyával gyorsan eloszlatja félelmeiket.

Az északi kutyák jól kijönnek a gyerekekkel. A Malamute gondoskodó dadusból és játéktársból áll. Úgy tűnik, hogy ez a kutya képes fáradtság nélkül játszani és szórakozni a nap 24 órájában. A gyerekek örülnek ennek a kutyának!

A háziállat hűen szolgálja gazdáját, de ugyanolyan hozzáállást igényel önmagával szemben. A malamutok nagyon okosak. Nem bírják a tulajdonos unalmas egyhangúságát és közömbösségét önmaguk iránt. Észrevéve a tudatlanságot, a háziállat könnyen át tudja váltani hűségét és vonzalmát egy másik ember felé.

A szánkó kutyák teherhordó állatok, családjuknak körül kell venni őket, nem mindegy, hogy az emberek falkatagok vagy állatok. A lényeg, hogy közel vannak. Egyedül, egy szűk, zárt házban az alaszkai malamut akár megbetegedhet is.

Ez a fajta nem ajánlott kezdőknek. Malamute okos, makacs, képesnek kell lennie arra, hogy megközelítést találjon hozzá. A túl elfoglalt vagy ülő életmódot folytató idős emberek számára egy ilyen háziállat sem megfelelő.

Egy szánkó kutya órákig nem fekszik a szőnyegen, és az első híváskor hozzon magával a papucsot. Szüksége van munkára, mozgásra, térre. Ideális malamutok jönnek ki a gyermekes családokban.

malamut

Képzés és oktatás

Az alaszkai malamut fejlett intellektussal rendelkezik, ez a kutya képes önállóan döntéseket hozni, úgy gondolja, mérlegeli a helyzetet, és figyelmen kívül hagyhatja a tulajdonos utasítását, ha az oktatást és a képzést nem megfelelően hajtották végre. Kölyökkorától kezdve fontos megmutatni a háziállatnak, hogy a vezető a tulajdonos.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Nem alakulhat ki harag és agresszió egy malamutban. Ennek eredményeként a kutya agresszívvá válhat a gazdival szemben. Ha észreveszi a rosszindulat legkisebb jeleit, el kell nyomnia őket. Ez nem mindenkinek sikerül, ajánlott egy tapasztalt kutyavezető segítségét igénybe venni.

Az intelligencia és a találékonyságnak köszönhetően az alaszkai malamut első alkalommal képes megjegyezni a parancsokat. De nincs kedve edzéshez, gyorsan unja a monoton gyakorlatokat. Unatkozik és nem hajlandó engedelmeskedni. Éppen ezért ajánlott egy tanfolyamot szakember irányításával lefolytatni.

A szánkó kutya kiképzésének másik kihívása a dominancia. Kölyökkorától kezdve a Malamute igyekszik fő családtaggá válni. Ilyen szabadságjogok nem engedhetők meg. Az első napoktól kezdve fontos megmutatni, ki a főnök. Ugyanakkor túl nagy nyomás nehezedik a makacs háziállatra, tilos fizikai büntetést alkalmazni.

De elfogadhatatlan, ha szem elől tévesztjük a háziállat legkisebb hibáit is. Világosan meg kell értenie, mi lehetséges és mi nem.

Az alaszkai malamut kiképzésében a siker kulcsa a tulajdonos türelmében és a fajta számára szükséges fizikai aktivitásban rejlik, mint például a levegő és az étel.

malamut

A fajta előnyei és hátrányai

Az alaszkai malamut egy olyan fajta, amelynek sok erénye van, de vannak hátrányai is. Aki ilyen háziállatot tervez, tanulmányozza őket, hogy mérlegeljék erejüket és képességeiket, hogy felmérjék, szükség van-e ilyen kutyára.

Az alaszkai malamut fajta előnyei:

1. Kitartás.
2. Túlélési képesség hideg éghajlaton.
3. Gyönyörű külső.
4. Barátság, agresszivitás hiánya.
5. Jól kijön a gyerekekkel.

Mínuszok:

1. Erőfeszítésre való törekvés.
2. A tulajdonos megrendeléseivel ellentétes független döntéshozatal.
3. A védő tulajdonságok hiánya.
4. Képtelen megbirkózni a forró éghajlattal és a lakhatással.
Ha megfelelően oktatja ki az alaszkai malamutot, szocializáción, képzési kurzuson vesz részt kutyavezető irányításával, hűséges, kedves, vidám barátot kap. Részben megszabadulhat a hiányosságoktól, de hány előny marad!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.