A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAmerikai Akita leírás. fajta jellemzői

Amerikai Akita leírás. fajta jellemzői

akita

Amerikai
8.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Az amerikai Akita kutyafajta ókori történelemmel és tiszteletre méltó ősökkel rendelkezik. Egy ilyen háziállat megbízható védővé, őrsé és társává válhat.Az Akita megjelenése erőről, kitartásról és félelmetlenségről beszél. A nagy japán kutya szabályai nem tartoznak a veszélybe való visszavonuláshoz. Bármi legyen is az ellenfél, a kutya bátran belép a csatába, ha a helyzet megköveteli.

A fajta képviselői szolgálati és vakvezető kutyaként bizonyítottak. A legfontosabb az, hogy szeresse kedvencét, és helyesen nevelje, rendíthetetlen tekintéllyé válva számára.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az amerikai Akita második neve: "Nagy japán kutya". Teljes mértékben indokolt, mivel a fajta képviselői meglehetősen nagyok, és Japánban is ősi gyökerekkel rendelkeznek.

Ebben az országban Akita tartomány található, kutyákat neveztek el róla, amelyek az egész világ számára ismertté váltak, nagyrészt egy valós eseményeken alapuló filmnek köszönhetően, amely a hűséges kutyáról, Hachiko-ról szól, aki haláláig várja elhunyt gazdáját.

Az ókorban ezek az állatok segítették gazdáikat nagyvadak vadászatában. Például egy felnőtt, egészséges kutya félelem nélkül üldözte és megtámadta a medvét, a vaddisznót vagy a jávorszarfát. Ez a tény azt jelzi, hogy az Akitának nagy ereje van, és nem ismer félelmet.

Akita a második világháború befejezése után érkezett az Egyesült Államokba. Az amerikai hadsereg katonái annyira megkedvelték a dús szőrű nagy kutyákat, hogy a japán fajtájú kutyusokat magukkal vitték hazájukba.

Egy ideig a nagyméretű japán kutya az Egyesült Államokban élt, anélkül, hogy megváltozott volna a megjelenése. De akkor az amerikai kutyavezetők úgy döntöttek, hogy szelekciós munkát végeznek, más típusú kutyák génjeivel kiegészítve az Akitát.

Miután keresztezték a japán fajt német juhászokkal és masztiffokkal, az Akita megjelenése fokozatosan kezdett különbözni a japán Akita Inu két fajtájának ősétől.

Az új fajtát az amerikai Akitának nevezték el. Képviselői nagyobb, testes testalkatukban különböztek a japán Akitától. Eddig a faj ismerőinek véleménye megoszlott, egyesek egyetértenek az amerikai és japán faj létezésével, mások nem akarják kettéosztani az Akitát.

Fajta szabvány

Amerikai

A nagyméretű japán kutya nagy állat, lenyűgöző súlyú és nehéz csontokkal. Az izomzat a test minden részén jól fejlett. Felnőtt növekedés 61-71 cm., súly kb 45-65 kg.

Nagy fej nyugszik egy erős, rövid nyakon. A lány hátterében a háromszög alakú, felálló fülek kicsinek tűnnek. A szem sötét, nem nagy. A pofa széles, az orra fekete. Az állkapcsok szögletesek. A szemfogak nagyok, ollós harapások, de az egyenes harapás sem számít hibának.

A háta egyenes, a mellkasa széles. A has fel van húzva. A lábak egyenesek, jól fejlett izmokkal. A lábujjak hevederek.

A bolyhos farok gyönyörűen be van csomagolva egy gyűrűbe.
A kettős bevonat megbízhatóan megvédi az Akitát a hidegtől, nehezen tapintható. Rendkívül sűrű, sűrű aljszőrzet van. A fedőrétegtől eltérően puha, mintha levegős lenne.

Neki köszönhetően a kutya nagyon alacsony hőmérsékleten is (20-30 fok alatt) kint maradhat. A farokszőr a leghosszabb, amely díszíti a kutyát.
Az amerikai Akita szőrszíne meglehetősen változatos. Leggyakrabban a fajta képviselői szürke vagy pirosak.

Bármely színnek fehér foltokkal kell rendelkeznie a lábakon, a farokon és a mellkason.

Karbantartás és gondozás

funkció

A BYS nincs alkalmazkodva egy lakás vagy egy ház életéhez. Az ilyen kutya számára a legkényelmesebb hely egy fülkével ellátott madárház. Az a tény, hogy kettős kabáttal az Akita nem fagy meg az utcán súlyos fagyban, de egy meleg lakásban hőguta érheti.

Ideális lehetőség egy japán kutya számára egy nagy privát udvar, tágas madárházzal, kényelmes fülkével. Az ilyen kutyát nem szabad láncon tartani, jelleme megromlik, dühös lesz, és a tulajdonos figyelmének hiányában ellenőrizhetetlen.

Egyes kutyatulajdonosok úgy vélik, hogy a madárház tartásakor nem szükséges minden nap sokáig sétálni háziállattal. Ez a vélemény téves, mindenesetre az Akitának képesnek kell lennie szabadon futni és kidobni a felhalmozódott energiát. Kedvenc sétálóhelye egy erdő vagy egy park.

Ha úgy dönt, hogy az amerikai Akitát egy lakásban vagy egy házban tartja, tágas, légkondicionált, több szobával rendelkező házra van szüksége. Naponta kétszer sétáltassa a kutyát, különféle aktív játékokkal, gyakorlatokkal áll elő.

Ha zsúfolt helyeken jár, fújja be az Akitát, és tartsa pórázon. Állítsd meg kedvenced legkisebb kísérleteit macskák vagy más kutyák támadására és üldözésére. A vadász szenvedélye nagyon erős az amerikai Akitában, minden állatot zsákmányként érzékelhet.

Egy nagy japán kutya ápolása egyáltalán nem nehéz. A legfontosabb az, hogy rendszeresen és lelkiismeretesen végezzük a következő eljárásokat:

 • Hetente 2-szer kefélje ki a kabátot. A moltási időszakban (évente kétszer) fésülés szükséges naponta. Akita tavasszal különösen erősen árad. A forró időszak kezdete előtt leveszi a szöszöt. Ha ilyenkor elhanyagolja a fésülést, a kutyaszőr mindenhol ott lesz.
 • Az Akita rugalmas védőszőr képes elhárítani a szennyeződéseket, ezen állatok szőrzetének pedig víztaszító tulajdonsága is van. Ebből kiindulva gyakran nem kell fürdetni a fajta képviselőit. Hacsak nem készíti elő kedvenceit a kiállításon való részvételre, vagy egy séta során még mindig nagyon koszos lesz. Évente egyszer, a tavaszi molt idején nagy tisztítószeres fürdőnapot lehet szervezni.
 • Gyakorlatilag nincs szükség az álló kis Akita fülek gondozására. Elég, ha hetente egyszer megvizsgáljuk őket sérülés, gyulladás vagy vöröses váladék jelei felett. Ha ezt észleli, tanácsért forduljon állatorvosához. Ha szükséges, óvatosan törölje le a fülkagylót, eltávolítva a viasz felhalmozódását.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk a szemet, és ha bőrpírt vagy bőséges váladékot észlelünk, konzultálunk állatorvossal. Meg kell jegyezni, hogy az Akita szeme védett a mechanikai károsodásoktól.
 • Ha a kutya gyakrabban jár betonon, aszfalton vagy térkövön, mint puha talajon, akkor a karma önmagában ledarálódik. Ellenkező esetben, ahogy visszanőnek, vágni kell őket.
 • A fogakat rendszeresen meg kell tisztítani, vagy csontokat kell vásárolnia a kedvence számára, más szilárd táplálékot adni.

A legegyszerűbb etetési módszer mesterséges. A kész száraz étel mindent tartalmaz, ami a test számára szükséges, feltéve, hogy kiváló minőségűek és megbízható eladótól vásárolták őket.

Ha a természetes módot választja, akkor gondosan válassza ki az étrendet. Minden terméknek frissnek kell lennie. Biztosítsa háziállatának kiegyensúlyozott táplálkozását, vigyázzon a vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkre.

A felnőttek naponta 2-szer étkeznek. A nagy japán kutya kedvenc csemege a hal. A második helyen a hús áll. Az Akitának nem ajánlott gyümölcsöt etetni, csak ritka kezelésként.

A takarmány kiválasztását nagyon körültekintően kell kezelni, az ügy ismeretében. Végül is az amerikai Akita hajlamos a gyomor-bélrendszeri betegségekre, gyakran problémái vannak az emésztéssel.

Egészség

leírás

Az amerikai akiták igazi hosszú máj, a fajta néhány képviselője 15-16 éves korig élt. Átlagosan 11-12 éves korig élnek. A hosszú élettartam fő feltételei: a megfelelő gondozás, karbantartás, táplálkozás, a fizikai aktivitás a friss levegőn, a tulajdonos odafigyelése és gondozása. Fontos az oltások, a külső és belső paraziták elleni kezelés, valamint az állatorvosi rendelőben történő megelőző vizsgálatok elvégzése is időben.

Az amerikai Akita tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvence milyen betegségre hajlamos:

 • A csípőízületek dysplasia.
 • Bőrbetegségek.
 • A szemhéjak inverziója, kifordulása.
 • Szürkehályog.
 • A gyomor-bél traktus betegségei.

Néhány egészségügyi problémát kizárólag műtéttel lehet megszüntetni, például volvulus, a szemhéjak kifordulása. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai Akita nem tolerálja jól az érzéstelenítést, ennek a fajtának a képviselői gyakran intoleránsak az érzéstelenítéssel szemben. Még egyszerű műveletek végrehajtása során is szigorúan be kell tartani az érzéstelenítők dózisait.

karakter

Amerikai

A nagyméretű japán kutya legfontosabb jellemvonásai a hűség és a függetlenség. Az amerikai Akita soha nem veszíti el önbecsülését. Büszke járása, magabiztos mozdulatai és merész pillantása van. Minden makacssága és függetlensége ellenére az ilyen kutya bármikor, bármilyen helyzetben kész állni a tulajdonos és vagyona mellett. Születésétől fogva a félelem nélküli őr ösztöne van, természeténél fogva győztes, hős, vadász.

A BYAS meglehetősen szigorú az idegenekkel szemben, óvatosan és bizalmatlanul bánik velük. Egy ilyen kutya nem engedi, hogy egy idegen megsimogassa. Időbe telik, mire az Akita barátságosabb találkozást kezd a családhoz közeli emberekkel. Egy ilyen kutya csak extrém esetekben ugat, ok nélkül nem ad hangot.

Türelmesen bánik a gyerekekkel, de sokáig nem engedi, hogy a gyerekek meghúzzák a farkukat és a fülüket. Nem hívhatja Akitát dadának, és nem hagyhatja egyedül gyermekével. Barátságosan viselkedik más háziállatokkal, de mindig dominál.

Annak érdekében, hogy az amerikai Akita megfelelő kutyaként nőjön fel, túlzott agresszió nélkül, korai szocializációra van szüksége. Nem szükséges haragot kifejleszteni a BYS-ben, azt tanítani, hogy békés legyen az emberek és az állatok vonatkozásában. Nem kell félni attól, hogy így kiirtja a háziállatban az őrösztöt, születésétől fogva és egy életen át megvan benne.

Képzés és oktatás

Amerikai

Az amerikai Akita veleszületett makacssága és büszkesége miatt elég nehéz edzeni. A tulajdonosnak meg kell találnia a szabadságszerető háziállat megközelítését, és tekintéllyé kell válnia számára, akinek a szava törvény.

Tévedés azt gondolni, hogy Akita erőszak, durvaság, büntetés segítségével kényszeríthető a parancsok teljesítésére és végrehajtására. Egy ilyen kutya, ha valami nem tetszik neki, vagy egyszerűen belefáradt, abbahagyja az edző figyelmét, teljesen figyelmen kívül hagyva a parancsait.

A BYS képzésének fő feltétele, hogy csak annak tulajdonosa foglalkozzon vele. Ha valami nem sikerül, keresse fel a kutyavezetőt, kérdezze meg a tanácsát. Ezután a megadott utasítások betartásával gyakoroljon kedvenceivel nyugodtan, türelmesen és következetesen. Miután bizalmi kapcsolatot alakított ki vele, érdekelte a nem unalmas órák, gyorsan sikereket érhet el az edzésen.

Érdekes tények

 • A vadászati ​​ösztön miatt az amerikai Akita sétálás közben hirtelen megtámadhat egy kutyát vagy akár egy macskát, akivel gyermekkora óta ugyanazon az udvaron nőtt fel.
 • A túl független BLS maga állítja be a játék, pihenés vagy edzés idejét. Ezért megfelelő oktatás nélkül a fajta képviselői ellenőrizetlen háziállattá válnak, ami kellemetlen, sőt veszélyes helyzetekkel is jár.
 • Egyes országokban (Egyesült Királyság, Kanada) az amerikai és a japán akitákat továbbra is azonos fajtának tekintik.
 • Az amerikai Akita nem tolerálja az alkohol szagát, és rendkívül agresszívan viselkedik nem józan emberekkel.
 • Az Akitát Japánban nemzeti kincsnek nyilvánítják.
 • A Shibuya állomáson minden évben egy odaadó Akita nevű Hachiko ismerői ünnepségeket tartanak a tiszteletére.

A fajta előnyei és hátrányai

akita

Csak egy erős, akaraterő, valódi vezető adataival lehet az amerikai Akita mestere. Ha nem érdemli meg ennek a független kutyának a tiszteletét és bizalmát, akkor ő fog irányítani, és nem fordítva. Gondosan fontolja meg lehetőségeit, mielőtt nagy japán kutyus kölyökkutyát hozna a házba, és nézze meg főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Félelmetlenség.
3. Kiváló biztonsági tulajdonságok.
4. Ritkán ugat.
5. Egyszerű karbantartás.
6. Képes ellenállni az alacsony hőmérsékletnek, ami lehetővé teszi a madárházban tartást.
7. Hosszú élettartam és jó egészség.

Hátrányok:

1. Lakásfenntartáshoz nem ajánlott.
2. Sok fizikai aktivitást és napi járást igényel.
3. Mellékesség, uralmi vágy.
4. Makacsság, akarat.
5. Nehéz edzeni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.