A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAlaszkai Klee Kai leírása, a fajta jellemzői

Alaszkai Klee Kai leírása, a fajta jellemzői

leírás

Alaszkai Klee Kai

fajta
9.1

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Kli Kai egy vicces, barátságos, Amerikából származó kis kutya. Miután letelepedett a házába, ez a háziállat szinte az első naptól mindenki figyelmének középpontjába kerül.Megjelenésében és jellemében pontosan hasonlít a szánkókutyákhoz (husky, malamute, laika), de méretében egy miniatűr spitzre emlékeztet.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajtát nemrég tenyésztették. Jelenleg a Kli Kai ritka és drága kutya. Ennek a fajnak a legnagyobb populációja az Egyesült Államokban figyelhető meg, ott található a legtöbb óvoda.

Egyéb nevek: Alaszkai Klee Kai, Mini-Alaszkai Klee Kai, Alaszkai klee kai, Miniatűr alaszkai Nusky

A fajta története

A Kli Kai fajta hazája az Amerikai Egyesült Államok. Ezt a kutyatípust viszonylag nemrégiben tenyésztették. A törzsi munka és a mini-alaszkai Kli Kai megalakulása tizennyolc évig tartott.

A világhírű husky szánkók népszerűsége hozzájárult a miniatűr alaszkai Nusky megjelenéséhez. Ezeket az állatokat csodálta Linda Spurlin.

Nagyon tetszett neki a maszk a husky arcán, vidámsága, mobilitása, barátságossága. Linda úgy döntött, hogy létrehoz egy hasonló fajtát, de kicsi.

A tenyésztési munkálatok megkezdése előtt az első tenyésztő alaszkai klee kai azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy csökkentsék az egymás között keresztezett husky-fajták méretét (törpés jele nélkül.

A Spurlin család 1970-ben kezdte el tenyészteni a Kli Kai fajtát az amerikai Alaszka államban. Eleinte keresztezést végeztek alaszkai és szibériai huskyok között. A tenyésztési munkákhoz olyan kis egyedeket választottak, akiknek arcán jellegzetes maszkok voltak.

Ezután Laikas, alaszkai malamutok, eszkimó kutyák, Schipperke génjeit adták hozzá. 1988-ban új faj jött létre. Az eredmény kellemes. Az alaszkai Klee Kai külsőleg szinte egy husky teljes másolata volt, de magasságában összehasonlítható volt egy Spitz-kel.

1989 óta a Spurlin család mellett más tenyésztők is megjelentek, akik fajtatiszta Kli kai-t tenyésztenek. 1995-ben a meghatározott fajtát hivatalosan elfogadta az Egyesült Államok Ritka Fajta Szövetsége.

Fajta szabvány

leírás

Bár az alaszkai Klee Kai-t a Husky miniatűr másolatának nevezik, ez egy független fajta. Képviselői nemcsak méretükben különböznek a huskytól, nagyobb a fülük és rövidebb a pofa.

A Kli Kai magasság és súly szerint belsőleg három típusra oszlik:

1. Normál Kli Kai - súly 7,3-10 kg, magasság 38-43 cm.
2. Miniatűr Kli Kai - súlya 4,5-6,8 kg., Magasság 33-38 cm.
3. Játék Kli Kai - súlya legfeljebb 4,1 kg., Marmagassága legfeljebb 34 cm.

A marmagasság diszkvalifikálása 44,5 cm feletti marmagasságnál.

A szabvány szerint az alaszkai Kli Kai-nak így kell kinéznie.

Az ék alakú fej egy erős, nem túl hosszú nyakon nyugszik. A fülek felállóak, háromszög alakúak, nagyok. Lekerekített homlok.

A szem közepes méretű, ovális alakú, kissé kiálló.

A pofa hegyes. Nem lehetnek bőrredők. Az orrnyereg viszonylag rövid. A homloktól az orrnyeregig történő átmenet zökkenőmentes. Az orr elég nagy.

Az állkapcsok erősek. Az alsó állkapocs fejlettebb, nem nyúlik előre. Pofa, feszes az ajka. Ollós harapás.

A Kli Kai testalkata téglalap alakú. A felső vonal egyenes, az alsó vonal kissé felhúzva. Háta széles és erős. A karaj kissé ívelt. A mellkas elég erős egy ilyen kicsi kutya számára. Előre jön egy kicsit.

A farok alacsonyan van. Ha a Kli Kai izgatott állapotban van, tartsa emelve vagy gyűrűvé csavarva. Ha a kutya nyugodt, leereszti a farkát az aljára.

A lábak egyenesek, párhuzamosak. Az ízületek rugalmasak. Az izomzat fejlett.

A kabát szerint a Kli kai hosszú hajú és szokásos. A túl hosszú kabát, amely teljesen eltakarja a test körvonalait, komoly hiba.

A szabvány szerint a következő színek megengedettek: piros-fehér, szürke-fehér, fekete és fehér.

Meg kell jegyezni, hogy a tiszta fehér kabátú Kli Kai-t elismerték. Hivatalosan a fajta fajtatiszta képviselőiként regisztrálhatók. De nincs joguk részt venni tenyésztésben és bizonyos típusú versenyeken.

Karbantartás és gondozás

alaszkai

Kli Kai remekül érzi magát egy városi lakásban. A személyes telekkel rendelkező vidéki házhoz ezek is megfelelnek. Ez a fajta nem csak utcai vezetésre készült. Szüksége van az emberekkel való folyamatos kommunikációra, kényelemre.

Egy ilyen háziállatnak napi sétára van szüksége. Szeret szabadtéri játékokat játszani, mivel okos, vidám, aktív kutya.

Városi körülmények között hámon, pórázon kell járni, nehogy eltévedjen vagy ne essen városi közlekedés alá.

Naponta kétszer sétáljon, és ne korlátozza magát lassú tempóra, nagyobb aktivitásra és mozgásra.

A magánházak tulajdonosai sárkányokat engedhetnek ki az udvaron. A meleg évszakban egész nap szaladgálhat a ház körül. De ugyanakkor fontos figyelembe venni a fajta képviselőinek szeretetét az ásáshoz. Ezt a kutyát viccesen "vakondnak" hívják, olyan gyorsan ássa a földet.

Biztosítson háziállatának pihenési helyet a házban. Vásároljon ágyat, játékokat, tartályokat vízhez és élelemhez. A fentieknek mindig tisztáknak kell lenniük.

A kutya egészsége és megjelenése szinte teljes egészében a tulajdonos gondozásától függ. Nincs semmi bonyolult a kattintás gondozásában, csak kövesse időben az alábbi eljárásokat:

 • 4-6 naponta, furminátor segítségével fésülje ki a gyapjút. A moltási időszakban naponta fésülni kell.
 • A Kli Kai nem rendelkezik a kutya kellemetlen szagával. A fürdés évente 3-4 alkalommal ajánlott egy speciális, kutyák számára tervezett száraz sampon használatával. Séta után elegendő nedves törülközőt áthúzni a kabáton, hogy eltávolítsa a port és az esetleges szennyeződéseket. A mancsaim minden kimenet után, miközben megvizsgálom őket szilánkok vagy repedések jelenlétére.
 • Naponta megvizsgáljuk a szemünket, szükség esetén megtöröljük.
 • Körülbelül 30-40 naponta vágja le a körmöket. Az eljárás gyakorisága attól függ, hogy a Kli Kai milyen gyakran jár kemény útfelületen, és maga körmét csiszolja.
 • Fontos, hogy hetente egyszer megvizsgáljuk a füleket gyulladás jelenléte, a váladék túlzott felhalmozódása szempontjából. Szükség esetén speciális termékekkel takarítunk, vagy állatorvoshoz fordulunk.
 • Rendszeresen mosunk fogat a fogbetegségek megelőzése érdekében. Ehhez az eljáráshoz ajánlott töltőkefét vásárolni. Az állatorvosi gyógyszertárban vásárolhat speciális fogmosási csontokat is.

Az alaszkai Klee Kai, mint a husky, válogatós az ételekkel kapcsolatban. Különleges étrend nem szükséges, a lényeg, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen.

A tulajdonos az etetési módot választja - természetes vagy mesterséges. Az első esetben az étrendet a hús, a belsőségek, a zabkása uralja. A másodikban - kész prémium étel.

A felnőtteket naponta 2-szer kell etetnie ugyanabban az időben. Javasoljuk, hogy ezt közvetlenül séta után tegye meg.

Egészség

fajta

Az alaszkai Klee átlagos élettartama 12-14 év.

A fajta története több évtizedre nyúlik vissza, és ez idő alatt nem találtak örökletes betegségeket képviselőiben. Genetikai szinten ezek a kutyák szokatlanul erősek.

A természet jó egészséggel jutalmazta a Kli Kai-t. De a tulajdonosnak támogatnia kell őt oltások időben történő elvégzésével, külső és belső parazitáktól származó gyógyszerekkel történő kezeléssel, az állatorvos rendszeres bemutatásával megelőző vizsgálat céljából.

Mint minden más élőlénynek, a Kli-nek is vannak egészségügyi problémái. A leggyakrabban a következők figyelhetők meg:

egy. Szembetegségek - szürkehályog, kötőhártya-gyulladás.
2. A csípőízületek dysplasia - az első szakaszban fájdalom, sántaság jellemzi. Megfelelő kezelés hiányában az utolsó szakaszban a dysplasia teljesen vagy részben immobilizálhatja a cli-t.
3. Heterochromia - általában kék színt eredményez az egyik szemben.

Fontos, hogy a háziállatot menetrend szerint etesse, nem etetheti túl. Ellenkező esetben túlsúlyos lesz, és problémái vannak a gyomor-bél traktusban.

karakter

jellegzetes

Az alaszkai Klee Kai játékos, kimenő, barátságos háziállat. Jellegében hasonlít a szamojédra, a karéliai-finn Laikasra és közvetlen ősére - a huskyra.

Nem szeret ellenségeskedni, kész barátkozni, úgy tűnik, az egész világgal. De a barátságosság és az odaadás megnyilvánul a tulajdonos, a családtagok és a házba gyakran látogató közeli emberek kapcsán.

A huskytól eltérően a Kli Kai óvatosabb és bizalmatlanabb az idegenekkel szemben. Ennek a kicsi kutyának meglepően erős az őrző ösztöne, például a Schipperke.

Természetesen nem képes erőszakkal és fogakkal feltartóztatni a támadót, de időben figyelmeztetni tudja a tulajdonosot idegenek érkezésére. Tehát kiváló őrszem.

Nem ajánlott Kli és gyermekeit felügyelet nélkül hagyni. A fajta képviselői általában nem bírják sokáig a gyermek által megengedett sikolyokat és szabadságjogokat.

Egy ilyen háziállat szívesen játszik iskoláskorú gyerekekkel. De tiszteletteljes hozzáállással. A szülőknek meg kell tanítaniuk gyermeküket a kutya kezelésére.

Kijönni más háziállatokkal. Még barátkozni is tud macskával vagy tengerimalacsal. Különleges beállítottságot mutat a saját fajtája iránt, ezáltal megnyilvánul a társasági ösztön.

Az agresszió a fajta képviselői között rendkívül ritka és csak vészhelyzetekben fordul elő.

Képzés és oktatás

jellegzetes

Az alaszkai Kli Kai-t megkülönbözteti kíváncsisága, gyors esze és éles elméje. Ezért a fajta képviselőit könnyű kiképezni. Gyorsan képezhetők különböző trükkökben.

Kli Kai élvezi a jól szervezett gyakorlatot. De a kiváló eredmények elérése érdekében az órákon be kell tartania a következő szabályokat:

 • Szüntesse meg a fizikai büntetést és a durvaságot.
 • Használja a dicséretet és a csemegét jutalomként.
 • Szervezze meg a tevékenységeket játékos módon.
 • Kerülje az unalmas, hosszú, ismétlődő ismétléseket edzés közben.

Fontos, hogy minél előbb átmenjen a szocializáció a kattintással, hogy megszokja a körülötte lévő világot.

A fajta képviselői nem igényelnek speciális képzést, de az általános engedelmesség szokásos tanfolyamát érdemes elvégezni.

Vessen egy pillantást a szánkózás vagy a szánkó kutyaversenyzésre. Oktatási program kezdőknek

Érdekes tények

 • Néha a Kli Kai által kibocsátott hangok hasonlítanak az emberi beszédre. Ezek a kutyák nem képesek ugatni, mint mások, hanem "beszélni".
 • Az eszkimó nyelvről lefordítva a "kli kai" jelentése "kis kutya".
 • A Kli Kai pszichológiai viselkedésében nincsenek hibák, legalábbis ahogyan a kutyák legtöbb gazdája állítja. Ez a minőség ideális családi háziállattá teszi őket.
 • Fajtiszta Kli Kai kölyökkutya meglehetősen nehéz, mivel ez a faj szerepel a legritkább és legkisebb.
 • Nyolc hónapos kiskutyákat meg kell vizsgálni, hogy nincs-e fordított maszk az arcon.
 • Kli Kai nagyon tiszta, rendezi a bundáját, mossa a mancsát, mint egy macska.
 • Az alaszkai Kli Kai a leg engedelmesebb háziállatok közé tartozik.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Ha mindennap munkába vagy iskolába kell járnia, az alaszkai Klee Kai, mint háziállat, nem az Ön számára. Az a tény, hogy a fajta képviselői nagyon szenvednek a magánytól.

Miután úgy döntött, hogy megvásárolja a meghatározott fajtájú kiskutyát, kérjen segítséget szakembertől, hogy ne tévedjen a választással.

Az alábbiakban bemutatjuk az alaszkai Kli kai fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Gyönyörű külső.
2. Intelligencia és találékonyság.
3. Hibák nélküli karakter.
4. Barátság, odaadás.
5. Erős egészségi állapot, kiváló genetikai öröklődés.
6. Könnyű gondozás.
7. Nem válogatós az ételekkel kapcsolatban.
8. Nem drága karbantartás.
9. Ideális lakásfenntartáshoz.
10. Könnyen kiképezhető.

Hátrányok:

1. Nem bírja a magányt.
2. A kis létszám miatt nehéz fajtatiszta kiskutyát szerezni.
3. A fajtatiszta kiskutyák magas ára.
4. Szeret ásni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.