A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKínai meztelen fajta leírása és jellemzői

Kínai meztelen fajta leírása és jellemzői

jellegzetes

Kínai meztelen kutya

Kínai címeres
7.4

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

A kínai címeres fajtát emberek milliói kedvelik nemcsak egzotikus megjelenése miatt. Ezek a kutyák nagyon viccesek, energikusak, természetfeletti képességekkel is rendelkeznek. Természetesen egy dekoratív kutyus nem lesz képes őrnek lenni, de képes felvidítani, megvigasztalni, sőt melegíteni is. Ez a háziállat felnőttek és gyermekek számára egyaránt alkalmas. A kényelmes élet és imádat érdekében hozták létre tulajdonosai.



Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A kínai címeres fajta neve egyértelművé válik, hogy a kutya hazája Kína. De ennek az állatfajnak a története nem olyan egyszerű és átlátható, még nem bizonyították pontosan, hogy mikor és hol keletkezett a fajta, és mely fajok vettek részt a kialakulásában. Például feltételezhető, hogy az első szőrtelen kutyák megjelentek Afrikában.

Vitathatatlan tény a kínai meztelen kutya és a mexikói hasonlósága. A tudósok nem tudják eldönteni, hogy mely fajok jelentek meg először, de a legtöbb vélemény hajlamos azt hinni, hogy a mexikói kutyák lettek a kínai meztelen ősök. Erre utalnak Mexikóban talált hasonló állatok maradványai. Bizonyított, hogy ezek az állatok Kr. E. 1500-ban éltek. Kínában majdnem ugyanazokat a maradványokat találták, de 2000 évvel később. Arra a kérdésre, hogy a mexikói kutyák hogyan kerültek Kínába, nem adtak választ.

A kínai meztelen kutya története meglehetősen bonyolult. Ez a faj egyszerre tapasztalt hullámvölgyet. Volt egy nagy népszerűségnek örvendő időszak, volt a feledés időszaka, amikor a kutyák a kihalás szélére kerültek, a címeres történelemben is vannak szörnyű tények.

Először is, Kínában kétféle tarajos kutyát tenyésztettek, méretük és céljuk szerint különböztették meg őket:

1. Hasznos. Súly 10-12 kg. Az ilyen típusú kutyákat hizlalták és megették. Ezeknek az állatoknak a húsát finomságnak tekintették, és ünnepi lakomáknak szánták, bármilyen szörnyen hangzik is. Ezeket a kutyákat hajókon tartották, feladataik közé tartozott a hajó patkányok elkapása is. Hideg éjszakákon címeres kutyák aludtak a matrózok mellett, meleg testükkel melegítő párnákként melegítették őket.
2. Szent. Súly 4-6 kg. Ezek a kutyák kicsiek voltak, szőrtelenek, fejüket szokatlanul puha szőr borította, tapintású, mint a selyem. A szent tarajos a királyi nép kedvence volt. Palotákban tartották, kezükön viselték, drágakövekkel, leggyakrabban gyöngyszálakkal díszítve. A kínai címeres kolostorokban buddhista szerzetesek alatt élt. Ott orákulusként tisztelték őket.

A kínai meztelen kutya a XIX. Század nyolcvanas éveiben nyerte el mai megjelenését. Az amerikai tenyésztők nagyban hozzájárultak a fajta fejlesztéséhez, és a perui kutyákat és a mexikói szőrtelen kutyákat keresztezték máltai lapdogokkal és más hosszú szőrű törpe fajokkal.

A huszadik század húszas éveiben Ida Garrett újságíró Deborah Wooddal közösen foglalkozott a kínai címeres fajta tenyésztésével és népszerűsítésével. Nekik köszönhetõen kezdték vezetni a tenyésztési munkát, ezzel kezdõdtek a genealógiai könyvek. 1959-ben Deborah Wood megalapította az első szőrtelen kutyás klubot. 1979-ben megalakult az American Crested Club. A végleges fajtastandart 1990-ben hagyták jóvá. A szabvány szerint két fajtát egyesítettek egy fajtává: meztelenül és gyapjúval borítva. Most a kínai meztelen kutya népszerű az egész világon. A fajta képviselői sikeresen részt vesznek a kiállításokon, bár először csak 1986-ban vettek részt a címeres kiállításon.

Fajta szabvány

kínai

A kínai meztelen kutya sajátossága egzotikus megjelenésében rejlik. Címer van a fején (innen származik a fajta neve). A homloktól indul és a nyaknál végződik. A haj hossza mentén a csomó hosszú lehet, az aljára eshet, de nem túl hosszú is elfogadható. Az első lehetőség előnyösebb.

Ezek kicsi, kecses díszállatok. Kétféle változat létezik: molyhos és meztelen. A szukák kifinomultabb felépítésben, könnyebb súlyban és méretben különböznek a hímektől. Felnőtt növekedés 23-33 cm., súly szerint 2-6 kg.

Kecses, hosszúkás fej nyugszik egy hosszú, viszonylag vékony nyakon. A felálló, nagy füleket hosszú rojtos hajjal lehet díszíteni, vagy szőrtelen is lehet. A fajta molyhos változata lóg fülekkel. Mindenesetre a szabvány nem engedi, hogy a fülek fél porcokon álljanak.

Sötét, szinte fekete szemek, nem túl nagyok, tágra helyezkednek. Komoly hátrány a könnyű szem. A pofa lapos és az orr felé keskenyedő. Nem szabad laza lenni. Erős állkapcsok, ollós harapás.

A végtagok hosszúak, egyenesek. A combok erősen izmosak. Mancs "nyúl", keskeny és hosszú. A hosszú farok magasra van állítva. A végén egy áramló, hosszú bojt található, amely kétharmadával eltakarja a farkát. Az ecset hiánya komoly hátránynak számít.

A szőrzet típusa szerint a kínai meztelen kutyákat két változatra osztják:

egy. Meztelen. Ez a típus híresebb és népszerűbb. A szőrtelen meztelen kutyáknak a mancsukon, a farkukon, a fejükön és a fülükön látható kabát van. A test többi része csupasznak tűnik, de alapos vizsgálat és tapintás után egyértelművé válik, hogy a testet finom, például pihe szőr borítja. A bőr puha, meleg, rugalmas.
2. Pelyhes. Az ilyen típusú tarajos képviselőket "puffoknak" nevezik. Egész testüket selymes szőr borítja. Ez a fajta kevésbé ismert és népszerű.

Bármilyen szín megengedett a szabvány szerint. Kínai címerek vannak, a kabát színében nagyon elképesztő színkombinációk vannak.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A kínai meztelen kutya nem tűri a rendkívüli hőséget vagy a rendkívüli hideget. Nem lakhat az utcán, kényelmes körülményeket kell megteremtenie a házban. Egy kis dekoratív háziállat még a legkisebb lakásban is remekül érzi magát. A tarajos nem igényel kötelező napi járást, ha rossz az idő, a kutya az alomdobozon ünnepli természetes szükségleteit, amire egy kicsi.

Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell ilyen háziállattal sétálnia. A kínai kutyák imádják a szabadtéri sétákat. Ha hideg az idő, a meztelen kutyát speciális ruhába kell öltöztetni. Ha túl meleg van, ügyelnie kell arra, hogy ne kapjon hőgutát és ne égjen a testen a napsugárzás miatt. Nyáron ajánlott egy speciális fényvédőt alkalmazni a bőrön, ahol nincs gyapjú.

Amikor magára hagyja a kutyát, győződjön meg róla, hogy van tennivalója. Ehhez különféle csontok kaphatók, gumijátékok, golyók stb. Az a tény, hogy a kínai meztelen hajlamos a túlzott rágásra. Míg más fajtáknál ez a probléma az életkorral elenyészik, a meztelen szerelmesek mindent megrágni, ami felnőttkorban a fogra kerül, főleg ha unatkoznak. A kiskutya vásárlása előtt a játékokon, ruhákon és az alomdobozon kívül meg kell vásárolnia a vízhez és ételhez szükséges tálakat (lehetőleg állvánnyal), heverőt, hámot, hámot, kozmetikumokat, fésűket és minden mást, ami a higiéniai ellátáshoz szükséges.

A kínai meztelen gondozása nem igényel sok időt, a lényeg az, hogy mindent helyesen és időben tegyünk:

 • A szőrtelen meztelen kutyákat a fésülés szempontjából könnyebb gondozni. Csak a címeret, a farkat és a szőrt kell kifésülnie a mancsokon. Ezenkívül a gyapjúval nem védett bőr megfelelő ápolására van szükség. Ehhez krémet használnak kiszáradás és hámlás ellen, amelyet az állatorvos fog tanácsolni. Rendszeresen fürödnie kell egy ilyen háziállatot is, hogy a bőr tiszta legyen, gyulladás nélkül.
 • A molyhos címereseket minden nap széles fogú fésűvel kell kifésülni. Ennek a kutyának a szőrzete hajlamos az összekuszálódásra és összekuszálódásra. Ha nem fésülgeted ki időben, a háziállat ápoltnak tűnik. A címeres nagyon keveset hull, ezért fontos, hogy az elhullott szőrzetet kifésülje.
 • A beltéri kutyákat, akik viszonylag kevés időt töltenek a szabadban, a karmaik növekedésével le kell nyírni. Javasoljuk, hogy ezt az eljárást szakemberre bízza. Tény, hogy a kínai meztelen hosszúkás ujjakkal rendelkezik. Emiatt a karmokban lévő erek mélyebbre nyúlnak, ha ügyetlenül elvágják őket, megérinthetők, ezáltal sérülést okozva a kutyának.
 • Törölje le a fülét és a szemét, hetente egyszer vizsgálja meg. Ha rendszeresen sok váladék halmozódik fel, vagy sebeket, gyulladásokat észlel, sürgősen mutassa meg kedvencét állatorvosnak.
 • A szőrtelen meztelen kutyáknál a fogakat gyenge zománcréteg borítja, emiatt a kutyák gyakran szenvednek fogszuvasodástól, és korán elveszítik szemfogukat. Ezért nagyon fontos megtanítani a kiskutyát a lehető legkorábbi fogmosásra, ez segít megelőzni a korai elvesztést és a fogbetegségeket.

A kínai meztelen fajta hajlamos az elhízásra. Helytelenül megfogalmazott étrend esetén a kicsi kutya gyorsan hízik. Fontos figyelemmel kísérni a kalóriabevitelt, észrevenni a plusz kilókat, csökkenteni a kalóriák számát. Egyszerre kell etetnie kedvencét. Jobb egyeztetni a normákat az állatorvossal.

Egészség

leírás

A kínai meztelen élettartama átlagosan 10-12 év. Az ilyen kutya minden tulajdonosának tudnia kell, hogy milyen problémák merülnek fel leggyakrabban az egészségével és milyen betegségekre hajlamos:

 • Perthes-betegség - a combcsont fejének vérellátásának romlása jellemzi, ami sántasághoz vezet.
 • Karatoconjunctivitis - a könnyfolyadék termelésének csökkenése, a védőfólia eltűnése a szem felszínén, a szaruhártya kiszáradása és gyulladása, valamint a kötőhártya gyulladása.
 • Allergia - viszketést, pattanásokat, száraz bőrt okoz.
 • Nehéz szülés - a kutya kis mérete miatt gyakran szükséges császármetszéshez folyamodni szülés közben.
 • Fogászati ​​betegségek - gyakran a szájüreg kis mérete miatt.
 • Elmozdult patella.
 • Progresszív retina atrófia - ha nem kezelik, teljes vaksághoz vezethet.
 • Süketség - lehet veleszületett és szerzett is.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy instabil munkája.
 • Cukorbetegség.
 • Multisystem atrófia - a mozgások elfajulása jellemzi. Ez egy nagyon ritka betegség, amelyben a kiskutya nagyon rosszul mozog, ahogy öregszik, az állapot romlik és mozdulatlansággal végződik.

karakter

fajta

A kínai meztelen kutya fő célja az ember barátja és társa. Teljesen teljesítik küldetésüket. Az ilyen háziállatokat megkülönbözteti barátságos jelleg, odaadás, ragaszkodás a tulajdonoshoz és az összes családtaghoz. A dekoratív kutyus nagyon szereti, ha emberek veszik körül, és nem tolerálja a magányt.

Örömmel játszanak a gyerekekkel, de ha a családnak kisgyermeke van, akkor nem szabad magára hagynia egy kis háziállattal. A kedves és barátságos kutya valószínűleg nem harapja meg a babát, de egy gyermek akaratlanul árthat egy törékeny állatnak.

Más kutyákkal és macskákkal a tarajos jól kijön. Nem törekszik az uralomra, és nem különbözik botrányos, mohó beállítódásban. Nem ajánlott nagy fajtájú kutyát kínai díszkutyával együtt tartani ugyanabban a lakásban. Egy kicsi állat nem fogja jól érezni magát egy nagy rokonnál.

Az agresszió nem jellemző erre a fajtára. Az idegenektől azonban óvakodnak. Szocializáció hiányában a címer túl félelmessé válhat, vagy éppen ellenkezőleg, agresszívvá válhat. Tehát a háziállat helyes és időben történő megismerése szükséges a külvilággal, a karakter kialakulása ettől függ.

Képzés és oktatás

címeres

Természetesen nem lehet tanítani a díszkutyák biztonsági szolgálatát, bár a kutya hangosan ugathat, hogy figyelmeztesse a gazdát egy idegen érkezésére. A kiskutyáknak általában különböző trükköket tanítanak, például lépcsőzésre, akadályokon való átugrásra vagy hátsó lábukon járásra. A kínai címer nagyon képes ilyen képzésekre, gyors észjárású és gyorsan megtanulja, mit követel tőle a tulajdonos.

A háziállat-trükkök mellett meg kell tanítania a viselkedés szabályait a házban, az utcán, a nyilvános helyeken. Bár a kutya kicsi, ismernie kell az alapvető parancsokat: nem jöhet hozzám, elhelyezhet, ülhet stb. Egy ilyen háziállat nem igazán szeret engedelmeskedni, ezért meg kell találnia hozzá a megközelítést, ösztönöznie kell a sikerre. A durvaságot és a fizikai büntetést teljesen ki kell küszöbölni.

Érdekes tények

 • Ugyanazon alom tartalmazhat bolyhos és szőrtelen fajtafajtákat is.
 • A kínai mezítelt tartják az egyik legnehezebben fajtatanító fajtának az alomkiképzés terén.
 • Az ókortól kezdve a tulajdonosok a meztelen kutyákat meleg fűtőpárnákként használják, amelyek mentenek a hidegtől.
 • Az indiai törzsek úgy vélik, hogy a kopasz kutyák képesek gyógyítani az emberek mentális betegségeit, reumáját, fogfájását.
 • A meztelen kutyák a kínai nemesek jólétének és jólétének szimbólumai voltak.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A kínai meztelen fajta előnyei:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Agresszivitás hiánya.
4. A gyermekek iránti szeretet.
5. Nem halványul.

Hátrányok:

1. Nem tűri a hideget.
2. A hímek területet jelölnek.
3. Nem bírja a magányt.
4. Nehéz edzeni az alomhoz.



Menü



További információ erről a témáról:



Navigáció





E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.