A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKerry kék terrier leírása, a fajta jellemzői

Kerry kék terrier leírása, a fajta jellemzői

jellegzetes

Kerry kék terrier

leírás
8.1

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

A Kerry Blue Terrier egy kutya, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni és szeretni. Vidám kedélyű, gyakran huligán, de lehetetlen sokáig haragudni rá. A fajta minden képviselője fényes személyiség.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A KBT képes megvédeni a tulajdonos tulajdonát, legeltetni az állatállományt, elkapni a rágcsálókat, és vadászni odatevő állatokra, apróvadakra és madarakra. A modern világban a Kerry Kék Terrier a legtöbb esetben hűséges barát és megbízható társ.

Egyéb nevek: ír kék terrier, County Kerry kék terrier, KBT, kerry kék terrier.

A fajta története

A Kerry Kék Terrier szülőföldje Írország. Pontosabban: a fajta Kerry megyéből (Írország hegyvidéki régiójából) származik. Innen ered e faj neve - "kerry kék".

Nem tudni biztosan, melyik században, melyik évben jelent meg a KBT. Csak egy feltételezés létezik - a XIX. Század első fele. A huszadik században (1922) hivatalosan elismerték a kerry kék terriernek.

Az ókortól kezdve a terrierek szerves részét képezik a dél-írországi gazdáknak, falusiaknak. Ezeknek a kutyáknak a feladata a vízi patkányok, a házi rágcsálók kártevőinek kiirtása, a ház, a tulajdonos vagyonának őrzése, az állatok, főleg juhok és kecskék legeltetése volt. A terrierek is sikeresen részt vettek madarak vadászatában és apróvadakban.

Az ősök, valamint a hordozókék megjelenésének ideje nincs pontosan megállapítva. Ismeretes, hogy Írországban minden terriert "írnek" neveztek. Közöttük szőrzetben, színben, magasságban és súlyban, valamint testtípusban különböztek egymástól.

Az első tenyésztők, akik a KBT-t tenyésztették és fejlesztették, ír gazdák voltak. A tenyésztési munkát a fekete és a tan angol terrier génjeinek felhasználásával végezték.

Később az ír farkaskutya részt vett a szelekcióban. Ennek eredményeként Kerry Blue kivételes illatot és hangulatot kapott. Még a fajtában is szürke-kék színt rögzítettek.

A Kék Terrier kiválasztása ezzel nem ért véget. Úgy gondolják, hogy egy búzaterrierrel és egy bedlingtonival keresztezték. Ezektől a kutyáktól a KBT kapott egy jellegzetes szőrzetet.

Bár létezik egy verzió, miszerint a terrier hullámos kabátot kapott egy uszkárról, amely véletlenül hajótörés következtében került Írországba, erre nincs pontos bizonyíték.

1922-ben megkezdődött a Kerry Kék Terrier show karrierje. Ez a típus egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A Kerry Blue Terrier fajta hivatalos elismerésére az American Kennel Club 1924-ben került sor.

Fajta szabvány

terrier

A Kerry Blue Terrier közepes méretű fajta. Sportos, négyzet alakú felépítésű. Az izmok a test minden részén jól fejlettek.

A felnőttek súlya 16-18 kg., marmagasság 45-49 cm.

Erős, közepes hosszúságú, száraz nyakon van egy nagy, hosszúkás fej. A koponya lapos. Az occipitalis kidudorodás simul. A fülek háromszög alakúak, kis méretűek, a porcon lógnak. A nehéz, nagy füleket hátránynak tekintik.

A felső ívek rosszul vannak meghatározva. A szem ovális, közepes méretű, sötét. A tekintet éber, tanul. A világos szemszín elfogadhatatlan.

A pofa hossza megegyezik a koponyával. Az orr nagy és fekete. A orrlyukak jól nyitottak, mint minden terrier.

Az állkapcsok erősek. Ollós harapás. Az ajkak nem függenek. Nagy fogak.

A far enyhén lejtős, nem hosszú. A marmagasság jól körülhatárolható. A karaj széles, kissé ívelt, rövid. A mellkas ovális, közepesen terjedelmes, mély. A lényeg sima, gyönyörű. A has kissé felhúzva.

A farka vastag, sima. A hossz harmadánál dokkolt. Kerry Blue egyenesen tartja.

A lábak egyenesek, meglehetősen hosszúak, izmosak, párhuzamosak. A gerinc erős. A mancsok kicsiek, kerek alakúak. Íves lábujjak. A mancspárnák vastagok. A körmök erősek, ami lehetővé teszi, hogy a terrier különösebb nehézség nélkül elszakítsa a talajt.

A Kerry Blue Terrier kabátja hosszú és sűrű. A haj kellemes, puha és selymes tapintású. Hullámosnak, fényesnek tűnik. Nincs aljszőrzet.

A színnek a szabvány szerint egyszínűnek kell lennie (bármilyen árnyalatú). A mellkason megengedett egy kis fehér jel. Állandó szín keletkezik tizennyolc hónapos korig. Ezt megelőzően a kerry kék fekete lehet, mivel fekete színnel születnek.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A Kerry Kék Terrier nagyon társaságkedvelő, nagy figyelmet igényel, szeret a tulajdonosok közelében lenni. Ezért ajánlatos a KBT-t a házban, a lakásban tartani. De az ilyen tartalomnak megvannak a maga szabályai és árnyalatai:

 • Határozzon meg háziállatának helyet kanapéval, játékokkal.
 • Tegyen egy etetőteret tálakkal vízre, ételre. Az edényeket mindig tartsa tisztán.
 • Vásároljon gallért és pórázt az első naptól kezdve, a terrierjét fokozatosan, nyugodt otthoni környezetben oktassa ki hozzájuk.
 • Napi sétákra van szükség. Legalább naponta kétszer.

A séta témáját érdemes részletesebben megvitatni. A terrier rendkívül aktív állat. Nem bírja az unalmat, sokáig bezárva.

Életfontosságú tevékenységre és meglehetősen nagy fizikai aktivitásra van szüksége. Kedvenc időtöltés - aktív játékok friss levegőn, ideális esetben a természetben.

Jó, ha a KBT-t magánházban tartják, ahol van egy elkerített hátsó udvar. Ebben az esetben nyáron a kutya legalább egész nap sétálhat az udvaron, lehetősége van szabadon belépni a házba.

Fontos, hogy minden terrier tulajdonos ne feledje, hogy egy ilyen háziállat magasra ugrik és tudja, hogyan, imád ásni.

A kék terrier szépségét és egészségét az alábbi eljárások rendszeres betartásával kell fenntartani:

 • Heti 3-4 alkalommal fésüljük ki. A kerry kékben nem nagyon hullanak, de fontos az elhalt szőrszálak eltávolítása. Ezenkívül a reszelő bundájának fésülésével egyidejűleg hasznos masszázst is végez a bőrön.
 • Az ápolás és a trimmelés kötelező eljárás egy terrier számára, különösen, ha kiállításokon vesz részt. Ha nincs tapasztalat ebben a nehéz kérdésben, akkor jobb, ha egy professzionális ápolónő szolgáltatásait veszi igénybe.
 • Minden reggel megvizsgáljuk és megtöröljük a szemünket. Ennek elmulasztása fertőzést okozhat a felhalmozódott szemváladék miatt.
 • Hetente kétszer megvizsgáljuk és megtisztítjuk a fülünket. Észrevéve a váladék túlzott felhalmozódását az aurikulákban, állatorvoshoz fordulunk.
 • Karmokat vágunk a karmokkal, ahogy nőnek.
 • Minden egyes séta után megvizsgáljuk a mancspárnákat repedések, szilánkok, egyéb sérülések és aknák szempontjából.

A Kerry Kék Terrier étrendjének alapja a marhahús, baromfi, belsőségek, hajdina, rizskása. Erjesztett tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök is hasznosak.

Tilos: hüvelyesek, burgonya, káposzta, édességek, füstölt húsok.

Természetes táplálási módszerrel az állatorvos által ajánlott vitaminokat és ásványi anyagokat kell vásárolni a terrier számára.

Mesterséges etetés is megengedett. Prémium legyen. Fontos biztosítani, hogy az ivóban tiszta, kissé hűvös víz legyen a nap 24 órájában.

A reggeli és esti sétákról való visszatérés után feltétlenül etesse meg kedvencét egyszerre. Evés után ne zavarja a kutyát az étel megemésztésében.

Egészség

jellegzetes

A Kerry Blue Terrier átlagos élettartama 13-15 év. Megfelelő gondozás mellett a háziállat 16-17 évig is élhet, mivel a fajta erős immunitással rendelkezik.

A tulajdonos feladata: évente egyszer ellátogatni az állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatokra, féregtelenítésre, oltásra, bőrparazitákkal történő kezelésre.

A CBT fontos egészségügyi előnye, hogy a Kerry Blue kölyökkutyák nem kapnak angolkót.

A betegség időben történő megelőzése, észlelése érdekében a tulajdonosnak tudnia kell, hogy a kerry kék terrier milyen egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Abiotrófia - neurodegeneratív betegség, amely a kisagy működésének károsodásával és ennek eredményeként motoros készségekkel jár.
 • Entrópia - a szemhéjak volvulusa, sebészeti beavatkozást igényel.
 • Ízületi dysplasia - a betegség elviselhetetlen fájdalmat okoz a kutyának, a kezdeti szakaszban a terrier sántikál, az utolsó szakaszban részben vagy teljesen elveszítheti a mozgás képességét.
 • Bőrgyulladás - a bőr gyulladása, amely a teljes szerkezetét érinti, kiütés nélkül.
 • Szürkehályog - szembetegség, kezelés hiányában a kutya látása először romlik, majd teljes vakság léphet fel.
 • Pajzsmirigy alulműködés - endokrin rendellenesség, lehet veleszületett vagy szerzett.
 • Az orr és a láb keratózisa - a patológia akkor fordul elő, amikor a test túl sok keratint termel.
 • Onkológiai betegségek.
 • A térd elmozdulása - laterális és mediális diszlokáció van.
 • Fülbetegségek - gyakran abból fakadnak, hogy a kerry kék füle közel van a fejhez, az auricle nincs szellőztetve, ennek eredményeként a kénben mikrobák alakulhatnak ki, amelyek különféle fertőzésekhez vezetnek.

karakter

Kerry terrier

A Kerry Kék Terrier barátságos, játékos és nagyon intelligens kutya. A KBT tulajdonosai azt állítják, hogy az ilyen háziállatok ravaszságot képesek mutatni a kutyákon kívüli intelligencia szintjén.

A terrier képes önállóan döntéseket hozni különböző helyzetekben, miközben gyakran makacs és önfejű. De mindenesetre végtelenül hű a tulajdonoshoz és a háztartás minden tagjához. Rendszerint nem választ vezetőt magának. Minden családtagot egyformán kezel.

Carey Blue mindig arra törekszik, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. De nem fog ingerelni, játékot vagy biztatást követelve, ha úgy látja, hogy a tulajdonosok nem rajta múlnak.

A KBT gyermekei a legjobb barátok és játékpartnerek. A terrier elviseli a csecsemők csínyeit, de a megengedett határain belül. A felnőttek feladata, hogy megtanítsák a gyermeket a kutya megfelelő kezelésére, gondossággal és szeretettel.

Idegeneknél ez elég fenntartott, a terriernek időre van szüksége, hogy felismerje a családhoz közeli embereket, akik gyakran látogatnak. Ha a kerry kék védi a területet, szabadon szaladgálva az udvaron, az idegent barátságtalanul, agresszíven fogják érzékelni, különösen a tulajdonosok távollétében.

A kék terriert más háziállatokkal tartani meglehetősen nehéz. Az élénk hajlam, a vezetői vágy és a veleszületett vadászösztön megakadályozza, hogy a KBT békésen éljen együtt rágcsálókkal, madarakkal, macskákkal, különösen más kutyákkal.

A más kutyákkal szembeni intolerancia ennek a fajtának az egyik fő hátránya. A terrier hajlamos a verekedésre, gyaloglás közben veszekedést kezdhet a saját fajtájával.

Az agresszivitás ilyen megnyilvánulásait el kell nyomni, különben az ilyen viselkedés szokássá válik. Lehetetlen lesz kiirtani.

Képzés és oktatás

kerry

A túlaktív terriernek korai szocializációra, komoly oktatásra és kötelező képzésre van szüksége. Nemcsak napi fizikai aktivitást igényel, hanem szellemi tevékenységet is.

Kerry blue sok parancsot képes megtanulni, különböző trükköket meg lehet tanítani neki, de csak azzal a feltétellel, hogy ő maga is gyakorolni és edzeni akar.

A terrier határozottan megtagadja az unalmas, monoton órákat fizikai büntetés és durvaság alkalmazásával.

A kutya kényszerítésével zavarba hozza, vagy félelmessé teszi. Fontos a kölcsönös megértés kialakítása, a kapcsolat a háziállattal.

Játékos órákkal, természetbeni edzésekkel és természetesen a sikerért járó jutalmakkal kedveskedhetsz neki csemegék, simogatások, kedves szavak formájában.

Az elfogadható szigor is fontos, a tulajdonosnak meg kell őriznie tekintélyét.

Javasoljuk, hogy tanítsa meg a terriert, hogy kölyökkorától kezdve elhallgasson. Az a tény, hogy a kerry kék bármilyen okból és minden ok nélkül szeret hangosan és sokáig ugatni, bár minden kutya a maga módján egyéniség.

Érdekes tények

 • Agresszivitás és harci szellem az ókorban a KBT tenyésztők szándékosan fejlődtek ki ezekben a kutyákban. Az első kiállításokon az ír CC kötelező gameness tesztet hajtott végre. A teszt borz és nyúl felhasználását vonta maga után. Alacsony agresszivitású terrierek nem kerültek be a kiállításra.
 • Átfogó, harcias jellege miatt a KBT-t kék ördögöknek nevezték.
 • A terrier farka dokkolt, hogy a kutya megkönnyítse a farok kihúzását a lyukból, amikor odamászott zsákmányul.
 • Kezdetben, az ókorban, a KBT fajta képviselőinek első kiállításain nem volt szokás tökéletes rendet teremteni a megjelenés tekintetében. A bemutatón kerry kék volt, vágatlan, ápolatlan és nem fürdött.

A fajta előnyei és hátrányai

terrier

A Kerry Blue Terrier nagyszerű háziállat. De a makacs, önfejű és huligán jelleg miatt az ilyen kutya nem mindenki számára megfelelő. Ezenkívül a fajta sok figyelmet és magas fizikai aktivitást igényel.

Ha aktív ember, akkor van elég szabad ideje arra, hogy kedvencének szentelje, a kék terrier ideális társ lesz számodra, egy barátod.

A KBT fő előnyei:

1. Egzotikus megjelenés.
2. odaadás.
3. Barátság.
4. Kijönni a gyerekekkel.
5. Intelligencia és találékonyság.

A KBT fő hátrányai:

1. Nehéz gondozás.
2. Intolerancia más kutyákkal szemben.
3. Szereti mindent megrágni és a földet ásni.
4. Gyakran és hangosan ugat.
5. Nem bírja a magányt.
6. Napi aktív sétákat igényel, magas fizikai aktivitás nélkül hajlamos a pusztító magatartásra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.