A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKároly király spániel leírása, fajta jellemzői

Károly király spániel leírása, fajta jellemzői

király

Károly király spániel

spániel
7

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A Károly király spániel kutyafajta, amely szinte minden család számára alkalmas. A legfontosabb dolog, hogy egy ilyen háziállatot kellő figyelmet kell fordítani és napi aktív sétákat kell biztosítani. A spániel számára a mozgás létfontosságú.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Károly király könnyen összetéveszthető a Cavalier King Charles spánielek egy másik változatával. Néhány tájékozatlan ember tévesen egy fajhoz sorolja ezeket a kutyákat.

Valójában ez két független fajta, amelyek mindegyikének megvan a maga szabványa. Károly király kisebb, a Cavalier King nagyobb és aktívabb.

További nevek: angol játék spániel, Károly király spániel

A fajta története

A Károly király spániel szülőföldje Nagy-Britannia. A fajta eredete a XVI. Az angol játék spániel története tart hullámvölgyet.

E faj első képviselőit a nemesek házaiban tartották. Csodálták őket az angol urak. Mondhatjuk, hogy a kis aranyos kutyák királyi gazdáikkal együtt aludtak és ettek.

Úgy gondolják, hogy a fajtát II. Károly királyról nevezték el. Ő, ahogy mondani szokták, bevezette a mini spánieleket a magas társadalomba.

De eljött az idő, bekövetkezett a monarchia bukása. A köznép nem fogadta el az elkényeztetett charlickot. Ennek eredményeként, mivel gyakorlatilag az utcán voltak, a fajtatiszta király spánielek meghaltak.

Ezt könnyű csík követte. Az egyik tenyésztő, aki a játék spánielek ismerője volt, vállalta a fajta helyreállítását. A forrás régi festmények voltak, amelyek képviselőinek képei voltak.

A tenyésztési munkák során a következő fajták keresztezésére került sor: japán spániel, máltai lapdog, mopsz. Mint látható, a modern Károly király ősei különböző országokból: Angliából, Koreából, Olaszországból.

A spániel természeténél fogva vadászkutya. A modern világban az angol játék spánieleket nem használják vadászat közben. Háziállatok, társak, akik szeretik a kényelmet.

Fajta szabvány

király

Miután elhatározta, hogy megvásárolja a Károly király spániel kiskutyát, ismernie kell a fő különbségeket Charles és Cavalier Károly között a külsejét illetően.

A fő különbség a magasságban és a súlyban:

• Károly király spániel - magasság kb 25 lásd súly 3,6 - 6,2 kg.
• Károly Cavalier King spániel - kb 32 lásd súly 5,5 - 8 kg.

Ezenkívül ezek a spániel fajták különböznek egymástól a szájhossz, a harapás és a szem alakjában:

 • Károly király spániel - szájkosara rövid, lapított, kissé alulvasott, szemei ​​kissé kidülledtek. Mindezeket a tulajdonságokat a mopsztól örökölte a játék spániel.
 • Cavalier King Charles spániel - hosszú pofa, tökéletes ollós harapás, a szem nem kidülledt, kisebb, mint a spánielé. A lovas a pofa alakját őstől - a cocker spánieltől - örökölte.

A Károly király spániel szabványa szerint ennek így kell kinéznie.

Károly király kompakt felépítésű. A nyak közepes hosszúságú, de a buja szőrzet miatt rövidnek tűnik. Kis fejet hord, domború koponyával. Lógó fülek, nagyok, hosszúak. Gyönyörű hosszú szépítő haj borítja őket.

A szemek kissé kiállóak, nagyok, feketék. A tekintet kíváncsiságot, pajkosságot és barátságosságot fejez ki.

A pofa lapos, négyzet alakú, széles. Fekete orr, orrlyukak tágra nyílnak.

A test hosszúkás. A hát egyenes. A has kissé felhúzva, de a hosszú szőrzet miatt ez láthatatlan. A mellkasi nem túl széles, inkább erős. A végtagok rövidek, erősek, izmosak.

A farok hosszú, erősen pubertás, hosszú díszítő hajjal rendelkezik.

A Károly király spániel hosszú szőrű fajta. Kabátja puha és selymes tapintású. Őrizze a haját egyenesen.

A szabvány szerint a következő Károly király színek megengedettek:

1. Rubin (a fehér foltok nem kedveltek).
2. Fekete és barnás.
3. Tricolor (Károly herceg).
4. Blenheim.

Karbantartás és gondozás

spániel

Nem tarthatsz játék spánielt az utcán. Egy ilyen kutyának a tulajdonosok mellett kell laknia egy lakásban vagy egy magánházban.

Az első naptól kezdve határozza meg kedvencének a helyét, ne a fűtőberendezések mellett vagy a huzatban. Charlicknak ​​ágyra és sok játékra lesz szüksége. Vásároljon tartályokat is vízhez és élelemhez, pórázhoz, hámhoz, gallérhoz. Szüksége lesz ápolószerekre is.

Egy kis Charles King-et gyorsan lehet szeméttel kiképezni, de a napi séták továbbra is elengedhetetlenek. Jobb, ha a kutya sétálás közben ünnepli természetes szükségleteit.

Így megkönnyíti magának a takarítást, és a spániel fegyelmezett lesz, hozzászokik a ház rendjéhez és magatartási szabályaihoz.

A séta reggel és este a legjobb. Ha kint van a nyár, ne feledje, hogy a Károly király spániel nem tolerálja jól a meleget, mint más rövid, lapított orrú kutyák.

Ezért napközben a perzselő nap alatt sokáig nem sétálhat egy charlikkal, csakúgy, mint esős időben és erős fagyban.

Általánosságban elmondható, hogy a spániel gondozása nem igényel sok időt, és nem jelent különösebb nehézségeket. Csak egy hosszú kabát jelent elég gondot. A lényeg az, hogy az alábbiakban vázolt összes eljárást a szükséges gyakorisággal és minden szabálynak megfelelően el kell végezni:

 • A gubancok kialakulásának megakadályozása érdekében, hogy a spániel kabátja ne repüljön a ház körül, ajánlott minden nap vagy minden másnap fésülni. A show-spánieleknek profi ápolásra, ápolásra, stílusra van szükségük.
 • A fürdést havonta egyszer vagy erős szennyezés esetén végezzük. Vízkezelésekhez vásároljon sampont az állatgyógyszertárakból. Ennek a terméknek hosszú szőrű fajtáknak kell lennie.
 • Körmével vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • Reggel nedves ruhával töröljük le a szemünket, eltávolítva az éjszakai váladékot.
 • A spániel nagy lelógó fülei különös figyelmet igényelnek. A faj képviselői hajlamosak a fülbetegségekre, gyakran problémáik vannak a fülekkel. Számos betegség megelőzhető, ha minden héten gondosan megvizsgálja Károly király fülét, és fülpálcákkal és egy speciális eszközzel megtörli őket. A túlzott fülváladékozás, bőrpír, kellemetlen szag jelzi az állatorvoshoz intézett sürgős fellebbezést.

A játék spániel tulajdonosai javasolják ezeknek a kutyáknak a természetes etetését. Nem nehéz kiegyensúlyozott étrendet kialakítani. Ennek alapja a kása (zabpehely, rizs, hajdina), fehérjék (baromfi, marhahús, bárány).

Az étrendet gyógynövényekkel, zöldségekkel, tengeri halakkal, alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékekkel (kefir, túró), fürjtojással és vitaminnal, ásványi anyag-kiegészítőkkel egészítik ki.

A charlik kedvelője a sajt és a süti.

Tilos etetni: hüvelyesek, folyami halak, csőcsontok, édességek, füstölt húsok, tésztafélék.

Természetesen választhat mesterséges etetési módszert is. Ugyanakkor fontos, hogy megbízható eladóktól csak prémium kategóriájú kész takarmányt vásároljon a rossz minőségű hamisítások elkerülése érdekében.

Egészség

király

Károly király spániel átlagosan él 10 - 13 évesek.

Ha meghatározott fajtájú kiskutyát keres, előnyben részesítse a kiváló törzskönyvezett egyéneket, hogy megismerhesse a szülők dokumentumait. Így vásárolhat spánielt jó öröklődéssel.

Annak érdekében, hogy az egészségügyi problémák ritkábban zavarják Károly királyt, figyelembe kell vennie néhány ajánlást az állat kezelésével és fenntartásával kapcsolatban:

1. Szigorúan tilos a Károly királyt túletetni. Hajlamos az elhízásra és nagyon gyorsan hízik.
2. A bőrparaziták kötelező kezelése, különösen tavasszal és nyáron.
3. Ha a spánielnek szív- és érrendszeri betegségei vannak, akkor ne végezzen túl fárasztó sétákat, csökkentenie kell a gyaloglás és a fizikai aktivitás idejét.
4. Évente legalább egyszer ajánlott megelőző vizsgálatnak alávetni magát egy állattal egy állatorvosi rendelőben. Tesztelés, röntgenvizsgálat szükséges.
5. A szokásos oltás segít elkerülni számos fertőző betegséget.
6. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen féregtelenítsen.

A spánieleknek természetesen jó egészségük van. De a következő betegségekre való hajlam továbbra is megfigyelhető:

 • Epilepszia - görcsök, akaratlan bélmozgások kísérik. A betegség kezeletlen, de a támadások számának csökkentésével ellenőrizhető.
 • Krónikus szívbillentyű betegség - olyan keringési rendellenesség, amely az érintett szívbillentyűk nem megfelelő működésével jár.
 • Kriptorchidizmus - a férfiak örökletes betegsége, amelyet az fejez ki, hogy az egyik vagy mindkét here nem ereszkedett le a hasüregből a herezacskóba.
 • Hydrocephalus - veleszületett betegség, amelyet a cerebrospinalis folyadék túlzott képződése és felhalmozódása jellemez az agykamrákban.
 • Századforduló - nem gyógyszeres kezeléssel, csak műtéttel eliminálódik.
 • Legg Perthes betegség - a femoralis fej aszeptikus vagy avaszkuláris nekrózisa.
 • Fülbetegségek.
 • Szemfertőzések.
 • Elmozdulások.
 • Légzési gondok.

karakter

Károly

A Károly király spániel játékos, nem agresszív, toleráns a gyerekcsínyekkel szemben. Annyira ragaszkodik a tulajdonoshoz, hogy órákig képes karjában ülni, vagy egymás mellett feküdni a kanapén.

Egy ilyen háziállat nyugodt, megfelelő, de gyakran szeszélyes, makacs. Károly király nem szereti a túlzott felhajtást és zajt a házban. Az arisztokratikus modor különbözteti meg, ami teljesen összhangban áll a névvel.

A háztartás összes tagja közül maga a charlik fogja kiválasztani legkedvesebb urát. Ez a személy tekintélyt jelent számára, a család többi tagjával a kis spániel szabadabban és akaratosabban viselkedhet.

Nem szereti a magányt, előnyösebb, ha mindig a reflektorfényben van. A tulajdonostól való tartós elszakadás nagyon megterhelő lehet.

Charlik szereti a gyerekeket. Szeret gyerekekkel szabadtéri játékokat játszani. A spániel tolerálja a leprát, de a szülőknek meg kell tanítaniuk a gyerekeknek a játék spánielhez való helyes, tisztelettudó hozzáállást.

Nem mutat agressziót idegenekkel szemben. Károly király a nap nagy részét remek, játékos hangulatban tölti, és minden emberben csak a kedvességet látja. Az idegen nem veszélyes a spániel számára, ezért a fajta képviselői nem őrként mutatják be magukat.

Charlik jól kijön más háziállatokkal. Készen áll a játékra macskákkal és rokonaival egyaránt.

Bár minden kutya a maga módján egyedi. Az állat jellege nagymértékben függ a környezettől, annak kezelésétől és nevelésétől.

Képzés és oktatás

király

A Károly király spániel, bár kicsi kutya, de oktatás hiányában sok problémát okozhat gazdájának. Ezért fontos az első napoktól kezdve, amint a kiskutya letelepedett a házba, komolyan foglalkozni a nevelésével.

Az első dolog az, hogy megtanítsa kedvencének a lakásban és a nyilvános helyiségekben való viselkedés szabályait. Korai szocializációra van szükség, szükséges, hogy a spániel megfelelően reagáljon az otthonon kívüli külvilágra.

A játék spánielhez nincs szükség speciális képzésre. Az ilyen kutyát nem vadászkutyaként használják. Ezért a képzés során a charlik elsajátítja a legegyszerűbb parancsokat, amelyeket a tulajdonos szinte naponta hangoztat. Ezenkívül a spániel gyorsan és egyszerűen oktatható különböző trükkökben.

Érdekes tények

 • Károly király bizonyos jellegzetességekben hasonló a macskákhoz. Például a charlik nagyon féltékeny és megható. Ha úgy dönt, hogy igazságtalanul bántak vele, nagyon ideges lesz, és soha nem fogja elsőként feltenni.
 • A Toy Spaniel hátborzongató tulajdonosként vált híressé. Ha valamilyen dolgot választ a házban, például egy kanapét vagy egy gombócot a konyhából, akkor hiába veszi el a vagyonát, és szidja rossz viselkedéséért. Könnyebb új párnát és új gombócot vásárolni. Ha valaki más tálában ételt ad egy charliknak, előfordulhat, hogy nem hajlandó enni, megvárja az edényét.
 • A britek biztosak abban, hogy a fajta képviselői képesek enyhíteni a stresszt, pozitív hatással vannak az emberi idegrendszerre.
 • Károly király szokatlanul takaros az ételekben, nagyon nehéz ennivalót találni számára. Nem számít, hogy természetes termék-e vagy száraz granulátum, a háziállat teljesen érthetetlen okokból könnyen megtagadhatja az étkezést.

A fajta előnyei és hátrányai

Károly

A Károly király spániel minden ember számára alkalmas, tapasztalt kutyatenyésztőnek és kezdőnek egyaránt. A játék spániel tökéletes társ egy idős ember számára, szórakoztató játéktárs egy gyermek számára és hűséges családi háziállat.

Ha tetszett a Károly király spániel, érdemes megnéznie annak előnyeit és hátrányait.

A játék spániel fő előnyei:

1. Gyönyörű külső.
2. Baráti beállítottság.
3. Szereti a gyerekeket.
4. Kicsi lakásban is alkalmas.
5. Olcsó tartalom.
6. Jól kijön más háziállatokkal.

Károly király hátrányai:

1. Válogatós az ételben.
2. Féltékeny és tulajdonos.
3. Nem bírja a magányt és a tulajdonostól való hosszú elkülönülést.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.