A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAfgán vadászkutya (afgán) jellemzői és a fajta leírása

Afgán vadászkutya (afgán) jellemzői és a fajta leírása

afgán

Afgán kopó

funkció
6.4

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

6.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

Az elegáns megjelenés, a kegyelem és a kiváló vadászati ​​adatok kombinációja ritkán fordul elő egy állatban. A hatalommal párhuzamos kegyelem az afgán kutyáról szól. Ez a fajta a legősibb kutyatípusok közé tartozik.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az afgán kutyát nagy- és apróvadak vadászatára használta. Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen gyönyörű, kecses kutya nemcsak antilopával, hanem ragadozóval is képes harcolni. Otthon "tazinak" hívják, vannak más nevek is: afgán olasz agár, afgán, bakhmul.

A fajta története

A név ellenére az afgán kopó történelmi hazája nem Afganisztán. Vannak olyan változatok, amelyek szerint a fajta Mezopotámiából, Kínából vagy Perzsiából származott. Úgy gondolják, hogy az afgán első fajtái évezredekkel ezelőtt a Közel-Keleten léteztek.

Jó ok arra, hogy ezeket az agarakat afgánnak nevezzük, a régészek leletei voltak. Az afganisztáni ásatások során olyan kutyák képeit találták, amelyek pontosan hasonlítanak az afgánokra. Az ókori alkotásokat Kr. E. 2. századra datálták.

Afganisztánban a tazihoz való hozzáállás különleges. Itt értékelik, tisztelik, nemzeti kincsként védik őket. A XIX. Század végéig Afganisztán területén volt egy rendelet, amely megtiltotta az afgán kutyák országon kívüli kivitelét.

Az afgán megjelenése hasonló a Salukihoz, a fő különbség ezek között a kutyák között az afgán vastagabb szőrzet. A modern afgán kutya felemelkedését a tenyésztők hajtották. A tenyésztés során keresztezték az ősi afgán kutyát a Salukival.

Bakhmul a vadászat során nélkülözhetetlen asszisztense volt tulajdonosainak. Ugyanakkor mind az apró nyulak, mind a ragadozó állatok formájában megjelenő komolyabb vad lehet egy agár célpontja. Vadásztehetséggel és azzal a képességgel, hogy sokáig fáradhatatlanul üldözze a vadakat, majd megtartsa a vadász megérkezéséig, az afgán hasonlít az észt és az orosz kutyára.

Ezeket az agarakat őrzőként is használták, amelyek felelősek a tulajdonos vagyonának és állatállományáért. A nemesség körében divat volt testőrt tartani afgán alakban.

Miután feloldották a tazi Afganisztánból történő kivitelének tilalmát, a brit határőrök elsőként hozták ezeket a kutyákat az Egyesült Királyságba. Emellett az európai országok megismerkedtek egy újfajta agárral a brit gyarmatosítóknak köszönhetően, akik afgánokat hoztak magukkal, hazatérve a perzsa hadjáratokból. A XIX. Század végén történt.

Fajta szabvány

leírás

Az afgán kopó megjelenése függetlenségéről, büszkeségéről és bizonyos elidegenedéséről beszél. Az embernek meglehetősen indokolt a benyomása a kutya erejéről, erejéről és sebességéről.

A felsorolt ​​jellemzőkkel együtt azt állíthatjuk, hogy az afgán nagyon szép külsővel rendelkezik. Nagyrészt annak a hosszú kabátnak köszönhetően, amely hasonlít az ágytakaróra, és a földig zuhan.

Az afgánok távoli ősei egyáltalán nem tűntek olyan vonzónak, mint a fajta modern képviselői. Nagyobb testalkatúak voltak, bár a kabát vastag és hosszú volt, nem tűnt olyan szépnek. Az agressziót karakteresen fogadták.

Most az afgán kopó kecsesebb, szebb és barátságosabb. Felnőtt növekedés 63-74 cm., súly kb 20-30 kg.

Hosszú, erőteljes nyakon hosszúkás fejet tartanak. A fülek megereszkedtek, hosszú díszes haj borítja. A szemek háromszög alakúak, sötétek vagy aranyszínűek.

A pofa hosszú, az orra fekete vagy barna (színétől függően). Az állkapcsok erősek, egyenesek vagy ollósak.

A test minden része jól izmolt. A far kissé lejtős farokkal. A karaj rövid és széles. A hát egyenes. Mély bordaketrec.

Közepes hosszúságú farok, a végén gyűrűvé görbülve.

A lábak hosszúak, egyenesek, izmosak. A lépés könnyű, sima.

Az afgán kopó gyapja a fajta fő díszítése és megkülönböztetése. Selymes és vastag. A test különböző részein a kabát nem ugyanaz:

 • Szélsőségek, oldalak, bordák - finom, hosszú haj.
 • Fang - rövid.
 • Lobova rész - áramló selymes szálak.
 • Mancs, fül - hosszú, vastag.
 • Gerincvonal - rövid, sűrű szőrzet.

Bármilyen szín megengedett. Két színű, három színű kombináció létezik. A leggyakoribb színek: piros, fekete, fehér, ezüst, bézs, kék. A fehér jelöléseket a szabvány nem fogadja el.

Karbantartás és gondozás

afgán

Javasoljuk, hogy az afgán kutyát tágas, minden szabály szerint felszerelt madárházban tartsa. Egy ilyen kutya nem fél a hidegtől, a hő sokkal veszélyesebb. Ideális lehetőség a tartásra egy elkerített szomszédos magánház. Agár lánc ellenjavallt.

Ha afgánt tart egy lakásban, készüljön fel a mindennapi sétákra az állatával. Rendszeres fizikai tevékenységet kell végeznie. A séta ideje legalább napi három óra.

Pórázt és pofát kell használni a nyilvános helyeken. A magasan fejlett vadászösztön miatt a kutya üldözheti a macskát vagy a madarat. Keressen egy helyet a falun kívül, ahol az afgán futhat, ugrálhat, aktív játékokat játszhat.

Forró időben nem ajánlott az afgán kutyával sétálni, nemhogy fizikailag terhelni a tűző nap alatt. A fajta képviselői jól érzik magukat hűvös éghajlaton. A hő túlmelegedést, hőgutát okozhat.

A bakhmul megjelenésének egészségének és szépségének fenntartása érdekében időben, az összes szabálynak megfelelően hajtsa végre a következő eljárásokat:

 • Séta után minden nap kifésüljük. Speciális kondicionálót használunk a hosszú szőrű kutyák számára.
 • A furminator használata ajánlott olvadás közben.
 • Ne fésülje száraz és piszkos gyapjút. Ha a kutya erősen elkenődött, először fürdessen kondicionálóval, majd fésülje meg.
 • 7-10 naponta egyszer fürdünk.
 • Etetés előtt hosszú afgán hajszálakat rejtünk egy háló alá, hogy azok ne kenődjenek be a takarmányba.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk a szemünket, szükség esetén megtisztítjuk a váladéktól.
 • Hetente egyszer tisztítjuk a fülünket speciális oldatba áztatott szalvétákkal.
 • 30–40 naponta vágjuk le a karmokat karmos vágóval.
 • Hetente mossunk afgán fogakat fogkrémmel és egy speciális kefével.

Az ételnek tetszeni kell a kutyának. Az afgán étel finnyás. Ha nem tetszik az étel, a kutya sokáig megtagadhatja az evést.

Az agár étrendjének alapja a fehérjetermékek. Felnőtteket naponta 2-szer etetünk, az adagok nagyságát meg kell beszélni az állatorvossal. Fontos, hogy az édesvíz mindig elérhető legyen az állat számára.

Fontos, hogy az ételek és a víz edényei tiszták legyenek. Az etetés természetes módja szempontjából is fontos, hogy a kutyát vitaminokkal és ásványi anyagokkal egészítsék ki.

Egészség

funkció

Egy afgán olasz agár átlagos várható élettartama körülbelül 11-13 év. Egy afgán tovább élhet, de megfelelő táplálkozással, fenntartással és gondozással. Fontos az oltás időben történő kezelése, a belső és külső paraziták kezelése, valamint a háziállat évente egyszeri bemutatása állatorvoshoz megelőző vizsgálatok céljából.

Az egészség természeténél fogva erős, de az afgán hajlamos a következő betegségekre:

 • Demodecosis - hatással van a bőrre és a belső szervekre.
 • Szürkehályog - a szembetegség kezeletlenül veszélyes szövődményekhez vezethet.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigyhormonok hiánya által okozott patológia.
 • Puffadás - ha nem tesz sürgős lépéseket, egy afgán néhány óra alatt meghalhat.
 • Retina dystrophia - örökletes betegség, amely látásvesztéshez vezet.
 • Cardiomyopathia - szív patológia.
 • Veleszületett chilothorax - chyle felhalmozódása a pleura üregében.

Egy afgán tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy kedvence rendkívül alacsony fájdalomtűréssel bír. Még egy kisebb seb, egy karcolás is sok fájdalmat okoz egy agárnak. Fontos, hogy gondosan figyelemmel kísérjük a kutya állapotát, időben kezeljük a károsodásokat speciális gyógyszerekkel, és késedelem nélkül kérjünk segítséget állatorvostól.

A fajta képviselői nem tolerálják nagyon jól az érzéstelenítést. Ha érzéstelenítést kell alkalmazni, gondosan meg kell határozni a megfelelő adagot.

karakter

afgán

Az afgán kutyát végtelenül szentelik tulajdonosának és a háztartás minden tagjának. A kölyökkutyák és a fiatal agarak különösen szeretetteljesek és barátságosak. Ahogy az afgán öregszik, egyre függetlenebbé válik. De némi szándékosság ellenére, a tulajdonos odafigyelése nélkül, egy ilyen kutya akár megbetegedhet, agresszívvá válhat vagy depressziós is lehet.

Afgan hirtelen mozdulatokkal vagy hirtelen, hangos hangokkal lehet megfélemlíteni. Ezért agár háziállat nem ajánlott csecsemős családok vagy óvodás gyermekek számára. Egy idősebb gyermekkel az afgán képes barát lenni, ideális társ lesz a szabadtéri játékokban és védő veszélyes helyzetekben.

Az afgán kopó nem domináns. Jól kijön más háziállatokkal, különösen, ha velük együtt nőtt fel. De a vadászati ​​ösztön miatt nem ajánlott rágcsálókat és madarakat tartani az afgánnál. Például egy kutya könnyen téved egy nyulat vagy egy tengerimalacot zsákmányul, és katasztrofális eredetű vadászatot szervez rágcsálók számára.

Az afgán óvakodik az idegenektől. Az ésszerűtlen agresszió nem nyilvánul meg, de a terület védelmének ösztöne fejlett.

Képzés és oktatás

funkció

A nevelést, a házban és az utcán való viselkedés szabályainak megszokását az agár tulajdonosa külső segítség nélkül is elvégezheti. A lényeg a lehető legkorábbi szocializáció.

A komolyabb képzés szempontjából ajánlott segítséget kérni egy kutyavezetőtől. Az a tény, hogy az afgánnak önálló jellege van, az órákon makacs, engedetlen lehet.

Kezdetben hosszú távú képzésre kell hangolódnia egy oktató irányításával. Türelem, szilárdság és következetesség kell hozzá. De még az oktatási kurzusok elvégzése után sem engedelmeskedik teljes mértékben az afgán kutya, függetlenül hozva a döntéseket.

Csak hosszú és kemény kutyával végzett munka után érhet el magas eredményeket a képzésben. A legfontosabb az, hogy bízzunk és kapcsolatba lépjünk a háziállattal. Ugyanakkor a gyengeség nem mutatható ki. A mester szava törvény!

Meg kell jegyezni, hogy a kölyökkutyák és fiatalkorúak képzését nagy gonddal kell elvégezni. Az a tény, hogy korai életkorban az afgánok rosszul koordináltak és kínosak. Ennek oka az agarak túl gyors növekedése és fejlődése. A fentiek alapján nem lehet túlterhelni a kölyökkutyákat, gyakorlataik gondos megfigyelést igényelnek. Így elkerülhetők a sérülések és a csontfejlődési problémák.

Érdekes tények

 • A tudósok kutatása bebizonyította, hogy az afgán kopó a legnehezebben betanítható fajták listáján szerepel.
 • A legenda szerint az afgánt Noé választotta az utazásra a bárkán.
 • Afganisztánban a fajta képviselőit "tazinak" hívják, ami fordításban "gyorsan fut".
 • Az afgán kopó az egyetlen olasz agár, amelyet a muszlimok tiszteltek.
 • Az afgán 40-60 km / h sebességre képes.
 • Afgán kopó - Afganisztán nemzeti szimbóluma.

A fajta előnyei és hátrányai

afgán

Csak azok felelnek meg az afgán kopó fajtának, akik készek sok időt fordítani kedvenceik gondozására, kiképzésére, sétáltatására. A kezdőknek nehéz lesz megbirkózniuk egy ilyen kutyával. Mindenesetre, mielőtt megvásárolna egy afgán kiskutyát, meg kell ismerkednie a fajta fő előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Megfelelőség, indokolatlan agresszió hiánya.
3. Intelligencia és találékonyság.
4. Biztonság, őrszem tulajdonságai.
5. Vadászösztön.
6. Kijönni a gyerekekkel.
7. odaadás.

Hátrányok:

1. Nehéz gondozás.
2. Nem alkalmas kis lakásokban való tartásra.
3. Akaratosság, makacsság.
4. Nagy figyelmet és hosszú napi sétákat igényel fizikai megterheléssel.
5. Nehéz edzeni.
6. Alacsony fájdalomküszöb.
7. Nagyon rosszul tűri az érzéstelenítést.
8. Nem tűri a meleget, gyorsan hőgutát kaphat.
9. A vadászati ​​ösztön megnyilvánulása rossz helyzetekben.
10. Kényelmes az ételekben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.